Grădinărit

Cultivarea tomatelor ample pe fereastră

Pin
Send
Share
Send
Send


Cultivarea tomatelor ample fabricate în rezervoarele pendantive. Pentru plantare alegeți soiuri speciale care se ramifică bine și dau o recoltă bogată. Pentru a crește roșiile ample la domiciliu, trebuie să le oferiți microclimatul necesar, să instalați iluminatul și să pregătiți solul pentru plante.

Selecția soiurilor

Pentru cultivarea în casă se utilizează următoarele soiuri ampelnye:

 • Talisman este unul dintre cei mai căutați reprezentanți ai roșiilor ample. Acesta este un soi de maturitate timpurie, cu o perioadă lungă de fructe. Greutatea fructului este de până la 20 g. Talismanul este apreciat pentru gustul fructelor și este un bun decor pentru ferestre.
 • Primitorul orașului F1 este un soi care produce roșii mari de umbra de zmeură. Pentru capacitatea de plantare se selectează o capacitate mai mare de 4 litri. Lungimea tragerii principale ajunge la 0,8 m. Tufurile de pastrare se efectuează neapărat. Racirea tomatelor durează până la 100 de zile.
 • Cascadă roșie F1 - tufișuri compacte, care formează un set de lăstari cu o lungime de până la 0,5 m. Hibridul se distinge printr-o grijă simplă și nu necesită stack-uri. Este suficient să îndepărtați frunzele uscate și îngălbenite de plante. Pentru plantare, capacitatea necesară de 5 litri.
 • Abundență roșie - roșii, capabile să dea o bună recoltă cu îngrijire corespunzătoare. Fructele se aseamănă cu gustul și aspectul cireșului. Bushul crește rapid și dă puieți până la 0,6 m lungime fără păun.
 • O perla de grădină este o plantă în creștere, care se distinge prin numeroase lăstari și fructe mici. Greutatea tomatelor nu depășește 20 g. Arbustul este potrivit pentru cultivarea pe o fereastră, deoarece are o înălțime de până la 40 cm. Soiul se distinge prin nemulțumire și fructe abundente.

Crearea condițiilor

Tomatele necesită condiții speciale care să contribuie la dezvoltarea și rodirea lor. La domiciliu, trebuie să monitorizați indicatori cum ar fi temperatura, umiditatea, nivelul luminii.

Temperatura și umiditatea

Creșterea unei tomate de ampel necesită respectarea unei anumite temperaturi. În timpul verii, trebuie să mențineți temperatura la 21-26 ° C. În condiții de noros, poate fi redus la 20 ° C.

Pe timpul nopții, temperatura pentru plante se menține la 16-18 ° C. Dacă este necesar, se instalează încălzire suplimentară în încăperea unde se cultivă roșiile.

O răcire pe termen scurt la 10 ° C nu va avea un impact negativ asupra plantării. Dacă scăderea temperaturii în afara durează câteva zile, plantele se dezvoltă mai încet, înflorirea și polenizarea încetează.

Este important! În căldură, fotosinteza de tomate încetinește, polenul se îndepărtează.

Pentru a reduce temperatura va ajuta ventilarea și instalarea de ventilatoare pentru plante. Roșiile sunt insensibile la curenți.

Se acordă atenție și temperaturii solului. Valoarea sa trebuie să fie cuprinsă între 20 și 25 ° C. Cu o creștere a acestui indicator, se obține o recoltă anterioară, însă fructele cresc mici. La tarife mai mici, roșiile se vor maturiza mai târziu, dar numărul lor va fi mai semnificativ.

Tomatele nu tolerează o umiditate ridicată. Performanța ei la creșterea acestor plante ar trebui să rămână la nivelul de 60-70%. Este posibil să scădeați indicatorii datorită aerisire. Pentru a crește umiditatea casei instalate containere cu apă.

Creșterea umidității provoacă dezvoltarea bolilor, afectează negativ procesul de polenizare.

Instalatie de iluminat

Tomato este o cultură care solicită lumină. Cu o lipsă de lumină, plantele sunt extrase, formând o tulpină subțire și împușcă. Luminile intense pot accelera maturarea tomatelor timp de 2 săptămâni.

Este important! Durata orelor de zi pentru tomate este de 14-16 ore.

Plantele preferă lumina directă, deci în condiții de noros sau iarnă, calitatea fructelor se poate deteriora. Soiurile Ampelnye se descurcă mai bine cu lipsa luminii.

Iluminarea minimă pentru roșiile de pe fereastră este de 2000 de lux. Pentru formarea ovarului, această cifră ar trebui să fie de cel puțin 4.000 - 6.000 lux. Iluminare optimă pentru plante - 20 000 lx.

Dacă nu există suficientă lumină solară pe balcon sau pe fereastră, atunci trebuie să aranjați iluminarea suplimentară. Pentru cultivarea de roșii, puteți utiliza următoarele tipuri de dispozitive:

 • Lămpile de sodiu - emit lumină roșie și portocalie, care are un efect pozitiv asupra plantelor în timpul înfloririi și formării fructelor. Astfel de lămpi nu irită vederea unei persoane și pot fi folosite acasă. Dezavantajul lămpilor de sodiu este o conexiune complicată și o dimensiune mare.
 • Lămpi LED - cea mai comună opțiune pentru organizarea iluminării tomatelor. Costul lor crescut este compensat de eficiență, durabilitate, reparații simple, căldură scăzută, fără pâlpâire.
 • Phytolamps - dispozitive destinate să organizeze iluminatul pentru plante. Cea mai simplă opțiune este o lampă bi-color care emite un spectru de culoare roșu și albastră. Pentru plantele adulte sau plantații groase utilizate dispozitive multispectrale. Ele sunt folosite în vremea tulbure pentru a stimula fructarea.

Pregătirea solului

Pentru plantarea de roșii folosite solul achiziționat sau prepararea amestecului de sol necesar. Plantele preferă pământ de nămol sau nisip cu o bună permeabilitate la aer și umiditate.

Sfat! Pentru pregătirea solului se iau terenuri forestiere, turbă, humus și nisip.

Toate componentele sunt amestecate, după care solul este udat cu o soluție slabă de permanganat de potasiu. Această procedură va distruge bacteriile dăunătoare care trăiesc în sol.

Pentru a îmbunătăți proprietățile solului va ajuta să facă hrănire: 1 lingura. l. cenușă, 1 lingură. sulfat de sulf și superfosfat pe 10 kg de sol. Îngrășământul complex pentru plante conține fosfor, potasiu și calciu, care sunt necesare pentru dezvoltarea completă a roșiilor.

În rezervorul pentru tomate se realizează mai întâi un strat de drenaj, constând din substrat expandat de lut sau substrat de nucă de cocos. Apoi se toarna pamantul si se planteaza seminte de plante.

Regulile de aterizare

Plantarea de roșii ample la domiciliu începe în luna martie. Materialul este plasat la o adâncime de 3 cm. Înainte de plantare, acestea sunt înmuiate timp de 20 minute într-o soluție de permanganat de potasiu de concentrație slabă și apoi spălate cu apă.

Amelurile sunt plantate în unul din următoarele moduri:

 • într-o oală obișnuită;
 • în tancurile suspendate;
 • - Capul în jos.

Pentru cultivarea rezervorului de tomate se selectează o capacitate de 4 litri. Puteți așeza containere convenționale pe pervazul ferestrei, agățați-le pe balcon sau în loggia. Structurile suspendate ocupă mai puțin spațiu.

Puteți pre-planta în recipiente mici. Când răsadurile se ridică și devin mai puternice, acestea sunt transferate într-un loc permanent. Procedura se desfășoară în luna mai. Tomatele sunt transplantate împreună cu o bucată de pământ, pentru a nu deteriora sistemul de rădăcini.

Modul original de cultivare a roșiilor în vase este să le planteze cu susul în jos. Pentru a face acest lucru, găurile sunt realizate în recipient cu un diametru de până la 10 cm, prin care trece tija plantei. Sistemul de rădăcină de tomate rămâne în recipient.

Această tehnologie crește randamentul tomatelor, deoarece lăstarii sunt mai puțin stresați și mai bine ventilați. Partea superioară liberă a ghivecelor poate fi folosită pentru cultivarea ierburilor la domiciliu, la salată sau la alte plante.

Caracteristici de îngrijire

Îngrijirea roșiilor ample include udarea regulată, slăbirea solului și fertilizarea. Componentele organice și minerale sunt folosite pentru hrănire. Îngrășămintele sunt folosite prin udarea plantare sau pulverizare pe foaie. În funcție de soi, se realizează introducerea plantelor și eliminarea lăstarilor în exces.

Îndepărtarea și slăbirea

Tomatele necesită un aport constant de umiditate. Pentru irigare se folosește apă caldă, care trebuie să se găsească sub rădăcina plantei. Procedura se desfășoară în dimineața sau în seara.

Tomatele tolerează bine seceta scurtă. După o lungă absență a udării, umiditatea trebuie introdusă treptat în porții mici. În caz contrar, va cauza fisurarea fructelor.

Este important! Un exces de umiditate va duce la dezvoltarea bolilor și la o creștere lentă a plantelor.

Udarea se face pe măsură ce solul se usucă. După plantare în ghivece, plantele sunt adăpate abundent, după care se ia o pauză de 10 zile. În viitor, este suficient să udăm roșiile o dată pe săptămână. Umiditatea trebuie să pătrundă în întreaga adâncime a rezervorului. În timpul perioadei de maturare, intensitatea udării poate fi mărită pentru a accelera acest proces.

În plus, solul este slăbit. Procedura îmbunătățește penetrarea umidității și substanțelor nutritive în sol. Adâncimea de slăbire nu trebuie să depășească 3 cm, pentru a nu deteriora sistemul radicular al plantelor.

fertilizarea

Aplicarea îngrășămintelor este un pas obligatoriu în îngrijirea unei tomate ampel la domiciliu. Prima hrănire se face după apariția celei de-a doua frunze în plante. Pentru a întări imunitatea plantelor și a crește rezistența la boli, se efectuează tratamentul cu medicamentul "Fitosporin".

Pentru hrănirea răsadurilor se prepară o soluție bazată pe mullein (la o concentrație de 1 l de îngrășământ pe 10 l de apă). Suplimentele minerale nu sunt mai puțin utile pentru tomate.

Ele sunt preparate prin amestecarea următoarelor componente:

 • cenușă - 50 g;
 • superfosfat - 30 g;
 • sulfat de mangan - 0,3 g;
 • acid boric - 0,3 g;
 • apă - 10 l.

Fiecare bucșă necesită până la 0,5 litri de soluție. Următorul tratament se efectuează în 10 zile. Înainte de apariția ovarelor, este mai bine să abandoneze îngrășămintele azotate, ceea ce duce la creșterea activă a lăstarilor.

În timpul perioadei de înflorire, roșiile ample pot fi hrănite cu acid boric. Concentrația substanței este de 2 g per găleată de apă. Acidul boric previne curgarea frunzelor, contribuie la formarea de noi inflorescențe în plante.

Un tratament foliar ajută la asigurarea unei alimentări rapide a nutrienților pentru plante. Se efectuează prin pulverizarea frunzelor de roșii. Soluția este preparată din componente minerale sau organice.

Sfat! Pentru pulverizarea roșiilor în ghivece, alegeți perioada de dimineață sau de seară pentru a evita arderea frunzelor.

Pentru aplicare foliar, un superfosfat dublu (5 g) este diluat într-o găleată cu apă. Instrumentul este deosebit de eficient în timpul fructelor.

La domiciliu, roșiile adulte pot fi pulverizate cu lapte fără grăsimi în cantitate de 1 litru, care este pre-diluat în 5 litri de apă. Dacă adăugați la soluție 15 picături de iod, atunci acesta poate fi utilizat pentru prevenirea bolilor plantelor. Prelucrarea se face la fiecare două săptămâni.

concluzie

Metoda de creștere a tomatelor ample este selectată pe baza spațiului liber, care este rezervat pentru plantare. Plantarea îngrijire include amenajarea sistemului de iluminat, reglarea umidității și a condițiilor de temperatură. Asigurați-vă că faceți îngrășăminte pentru a ajuta plantele să formeze ovarul.

Pin
Send
Share
Send
Send