Grădinărit

Ambrosia: buruieni de carantină

Pin
Send
Share
Send
Send


În Grecia antică, ambrozia a fost numită hrana zeilor. Aceeași denumire este și buruienile de carantină răutăcioasă - o plantă descrisă de botanistul Carl Linnaeus în 1753. Marele suedez, desigur, nu putea să ghicească cât de mult va aduce această plantă omenirii. Deci, ce este ambrozia buruienilor?

Caracteristici biologice

Genul Ambrosia are aproximativ 50 de specii și aparține familiei Aster. Cele mai periculoase sunt mai multe specii care se găsesc în țara noastră. Printre acestea se numără ambrose, holomelați, ambrose, tripartite și ambrose marine. Dar palma, desigur, aparține ramei.

 • Inaltimea plantelor de la 20 la 30 cm, dar in conditii favorabile poate creste pana la 2 m.
 • Sistemul radicular al plantei este o tijă puternică, penetrează ușor până la o adâncime de până la patru metri.
 • Stem plante pubescente, ramuri în partea de sus.
 • Frunzele sunt pubescente disecate. La o vârstă fragedă, planta arată ca o gălbenușă, care adesea îi face pe oameni rătăciți, maturând, mai mult ca o plantă de la Cernobîl - una dintre tipurile de pelin, pentru care și-a primit numele.
 • Florile plantei sunt de același sex: masculul este galben-verde, colectat în inflorescențe ramificate și feminin, situat la baza florilor masculine. Înflorește din iulie și se încheie în octombrie. Planta produce o mulțime de polen, care poate fi transportat de vânt pe distanțe lungi. Chiar și una dintre buruieni poate da naștere unui număr mare de descendenți.
 • În luna august, semințele încep să se coacă, numărul lor este foarte mare, campionii renunță la 40.000 de semințe. Imediat semințele nu germinează. Ei au nevoie de o perioadă de odihnă între 4 luni și 6 luni. Nu numai semințele pe deplin mature sunt cultivate, dar și cele care sunt în ceară și chiar în maturitate lăptoasă. Cultivarea germenilor este foarte mare, în timpul lor de germinare pot aștepta 40 de ani sau mai mult.
 • Habitatele preferate ale acestei buruieni sunt loturile vacante, drumurile autostrăzilor și căilor ferate, depozitele de deșeuri.

Fotografie de ragweed ragweed.

Și aceasta este o fotografie a vărului ei, o ambrosie în trei părți.

Ambrosia este tripartită și polinolifoliferă - anuale, iar holometelchataya este o planetă perene și ierni frumos. Aici este în fotografie.

Atenție! Atunci când se arge zonele infectate cu această buruiană, rădăcinile sunt tăiate în bucăți. Fiecare dintre ele germinează, deci este foarte dificil să luptați cu acest tip de ambrosie.

Aspect istoric

Habitatul natural al ambroziei din pelin este sud-vestul Americii de Nord. Acum 200 de ani, chiar și acolo a fost relativ rară. Dar migrația populației a făcut posibil ca semințele de ambroză să se răspândească pe tot continentul american. Pantofi Nalivaya, au pătruns în noi zone. În 1873, această plantă dăunătoare a apărut în Europa. Semințele sale erau într-un lot de semințe de trifoi din America. De atunci, această plantă de carantină își continuă marșul victorios nu numai în Europa, ci și în continentul asiatic.

În Rusia, primele plante ambrose au fost observate în 1918 în Teritoriul Stavropol. Clima din sudul Rusiei este potrivită pentru ea, pe roțile mașinilor, se răspândea din ce în ce mai mult. Ambrozia poate fi găsită chiar și în sudul benzii de mijloc. Adaptarea graduală la noile condiții de creștere, se mișcă cu încredere spre nord. Harta răspândirii acestei buruieni dăunătoare.

Ambrosia daune

Toate tipurile de ambrosie sunt carantine, adică, deosebit de periculoase, deoarece au o arie potențială mare de naturalizare posibilă. Ce este atât de rău această buruiană?

Rănirea omului

Polenul de toate tipurile de ambrosie este un alergen puternic. Gradul de alergenicitate al polenului din orice plantă este determinat de doi indicatori: mărimea și numărul alergenilor care sunt incluși în compoziția sa. Ambarul polen are dimensiuni mici. Astfel de particule intră liber în plămânii umani. Cantitatea de particule de polen pe care o singura planta le poate elibera ajunge la cateva miliarde.

Există un indice de alergenicitate, care determină rezistența alergenului. În ambrose, are o valoare maximă de 5. Alergia este cauzată de conținutul de 5 unități de polen pe 1 metru cub de aer. Pentru alte tipuri de polen de plante care cauzează alergii, concentrația acestora trebuie să fie mult mai mare. Când au fost testați pe voluntari, au arătat sensibilitate la polen la jumătate dintre subiecți. Aceasta este o cifră foarte înaltă. Acesta este ceea ce arata polenul acestei plante daca o consideram la o crestere mare.

Atenție! Din anul 2000, chiar și la Moscova în timpul înfloririi acestei buruieni de carantină, conținutul de polen este de 8-15 boabe pe 1 metru cub de aer.

Cum se manifestă alergia la polen de ragweed?

 • Bronșită alergică foarte severă, care poate fi complicată de edem pulmonar.
 • Astm atacuri.
 • Conjunctivita.
 • Rinita.
 • Dureri de cap.
 • Creșterea temperaturii.
 • mâncărimi ale pielii.
 • Gâtlej și durere în gât.
 • Reacție alergică încrucișată la o gamă largă de alimente, cum ar fi muștar.

Unii oameni pot prezenta simptome comune de alergie.

 • Depresia până la depresie se dezvoltă.
 • Bad somn și apetit.
 • Deteriorarea atenției și concentrarea.
 • Creșterea iritabilității.

Atenție! Dacă există o alergie la polenul ambrosiei, este foarte dificil să o vindecați.

Pentru a preveni ca alergiile să devină o problemă enormă, este mai bine să luați măsuri preventive în timpul înfloririi acestei buruieni.

 • Nu mergeți la aer curat dimineața. Și este mai bine să treci timpul până când umiditatea este ridicată, ceea ce se întâmplă după ploaie. Ambrosia aruncă cea mai mare polenă în aer de la 5 dimineața la 12 la prânz.
 • Este mai bine să se usuce spălate lucruri la domiciliu, pe polen stradă se poate usca cu ușurință pe lucruri ude.
 • Noaptea și dimineața, nu ventilați apartamentul, ferestrele din mașină ar trebui să fie închise.
 • După ce ați fost în aer liber, trebuie să vă spălați, să vă spălați părul, să vă spălați gura. Clătiți nasul mai bine prin pregătirea soluției saline.
 • Băieți-vă animalul de companie mai des, polenul de ambrozie se poate lăsa pe lână.
 • Ochelarii de soare nu vor permite ca polenul să intre în ochii tăi.
 • Este necesară curățarea zilnică umedă.
Sfat! Pentru perioada de înflorire a acestei plante, este mai bine pentru persoanele care suferă de alergii să părăsească regiunea periculoasă și să petreacă vacanțe în cazul în care ambrozia nu este încă.

Există site-uri care monitorizează starea de înflorire ambrosie. Există date privind concentrația de polen din această plantă din fiecare regiune.

Sfat! Mergeți în vacanță, verificați prognoza polenului în zona unde vă veți odihni.

Semințele și frunzele acestei buruieni de carantină sunt alergeni și pot cauza dermatită. Uleiurile esențiale, care emite ambrosie, provoacă o durere de cap severă, presiunea sare până la crize hipertensive.

Ambrosia dăunează plantelor și animalelor

Având un sistem puternic de rădăcină, această plantă absoarbe o cantitate mare de apă și alimente din sol, îndepărtându-l de cultivarea unor specii cultivate și sălbatice în creștere. În doar câțiva ani, acesta epuizează solul pe care crește până la o asemenea măsură încât devine inadecvat pentru o utilizare agricolă ulterioară. Intrând în culturile de plante cultivate, ambrozia nu numai că le îndepărtează apa și nutriția minerală, dar și lumina, pe măsură ce crește deasupra lor. În plantele cultivate, procesul de fotosinteză încetinește, apare depresia și chiar moartea.

Intră în hrana animalelor, această buruială degradează calitatea laptelui. Ea devine neplăcută pentru a gusta și a obține același miros datorită conținutului de substanțe amare din această plantă. Dacă faceți un siloz din iarbă care conține ambrose, animalele nu vor să-l mănânce.

Cum să faci față ambrosiei

De ce a făcut buruieni o polinolifolie ambrosie atât de repede să capteze zone semnificative? Această plantă puternică și puternică îndepărtează cu ușurință orice competitor. Numărul mare de semințe și capacitatea lor de a germina de mai mulți ani contribuie la reproducerea rapidă a acestei buruieni de carantină. Acasă, ambrosia are dăunători și plante care pot limita în mod semnificativ habitat. Dar nici în Europa, nici în Asia nu sunt. Numai câteva plante de buruieni care locuiesc în apropierea lor pot face o mică competiție pentru ambrosie. Printre acestea, iarba de grau târâtoare și ciulin roz. Aceste plante sunt capabile să reducă în mod semnificativ înălțimea plantelor de ambrozie, precum și numărul de semințe pe care le poate forma.

Pentru a învinge această luptă periculoasă pentru omenire, ea va face eforturi comune nu numai specialiștilor, ci și oamenilor obișnuiți.

Ambrosia foci în Europa.

În Europa există deja un proiect la scară largă care asigură protecția ecologică a plantelor agricole. 200 de cercetători caută insecte și plante care ar putea face față extinderii biologice a ambroziei. 33 de state s-au alăturat deja proiectului. Este abreviat SMARTER. Proiectul a fost inițiat de ecologul elvețian Heinz Muller-Scherer. În Rusia, există programe regionale care vizează combaterea acestei buruieni dăunătoare.

Măsuri de control

 • Metoda cea mai productivă de tratare a ambroziei în domenii private este manuală. În plus, cositul este eficient numai în perioada în care planta începe să înflorească. Dacă faceți acest lucru mai devreme, efectul va fi invers, deoarece numărul de lăstari de plante se va multiplica de mai multe ori. Va fi necesară repetarea cositului ambrosei până la sfârșitul sezonului de vegetație al plantei la sfârșitul toamnei. Pentru ambrozia holometalului, această metodă de luptă este ineficientă, deoarece este o plantă perene.
 • Pădurea manuală a buruienilor înainte de formarea semințelor oferă un efect foarte bun. Planta poate dispărea complet de pe site.
 • Metode chimice pentru distrugerea buruienilor dăunătoare. Pentru tratarea câmpurilor cu culturi de soia se utilizează erbicidul bazagran, se utilizează într-un amestec de alt titlu de erbicid pe culturile de porumb. Ratele consumului de erbicide pentru distrugerea efectivă a buruienilor sunt destul de mari încât nu contribuie la îmbunătățirea mediului. Herbicidele sunt, de asemenea, utilizate ca secatori și uragan. Cele mai bune rezultate sunt obținute printr-un amestec de aceste erbicide, timpul de aplicare fiind începutul înfloririi ambroziei. Acest amestec permite reducerea concentrației ambelor substanțe fără a reduce eficacitatea tratamentului. Ambrozia este dificil de tratat cu erbicide. În timpul procesării este necesar să se utilizeze un costum de protecție și un aparat respirator.
 • Utilizarea metodei de deplasare ambrosia de amestecuri de cereale și leguminoase. Un rezultat bun pe terenurile agricole oferă o rotație adecvată a culturilor, o îngrijire meticuloasă pentru culturi. Există informații despre folosirea dușmanilor săi naturali adusi din America pentru a lupta împotriva acestei buruieni de carantină, și anume, gândacul de frunze ambrosian Zygogramma suturalis și molii Tarachidia candefacta. Experimentele cu utilizarea acestor insecte sunt încurajatoare. Această metodă de tratare a ambroziei este folosită cu succes în China.

Ambalașul de frunză Ambrosia este fratele gândacului de cartof Colorado, dar spre deosebire de acesta nu recunoaște alte alimente, prin urmare nu reprezintă un pericol pentru alte plante. Din anii 80 ai secolului trecut, momentul în care bug-ul zigogram a fost lansat pentru prima oară pe teren pentru a combate ambrosia, s-au produs metamorfoze uimitoare. El nu numai că și-a schimbat culoarea, dar și el a învățat să zboare, ceea ce nu putea face în patria sa. A trebuit doar 5 generații de zyogram pentru aripile în creștere. Creșterea gândacului este împiedicată de rotația culturilor, datorită căreia nu are un habitat permanent.

Trebuie spus că, pe baza ambroziei, au fost create medicamente destul de eficiente pentru unele boli, care, destul de ciudat, includ alergii.

Răspândirea necontrolată a unei astfel de buruieni periculoase este un efect secundar al procesului de dezvoltare umană. Datorită îmbunătățirii legăturilor de comunicare, a fost posibilă nu numai relocarea acestei plante pe alte continente, ci și soluționarea rapidă în cadrul acestora.

Pin
Send
Share
Send
Send