Grădinărit

Când pot săpat noi cartofi

Pin
Send
Share
Send
Send


Cartofi tineri timpurii. Deja în luna iunie vă puteți bucura de gustul său rafinat. În această perioadă, cartofii de anul trecut își pierd gustul și aspectul. Perioada în care puteți săturați tuberculii tineri depinde de regiune, varietate și tehnologie de plantare a cartofilor.

Tuberculii se formează în timpul înmuguririi cartofilor. Cu toate acestea, recoltarea de cartofi noi nu începe imediat după începerea înfloririi masei verzi, deoarece tuberculii trebuie să crească și să crească în dimensiune la cel puțin 5 cm în diametru. Primele rădăcini pot fi săpate la începutul vărsării de flori. Pielea subțire rămâne în cartofi timp de aproximativ o lună de la începutul înfloririi. Calitățile gustului tuberculilor tineri depind de intensitatea irigării și de temperatura solului. Dacă cartoful nu are aproape nici un gust și conține multă apă, atunci este prea devreme pentru a-l digera chiar și pentru gătit.

Cum se determină pregătirea tuberculilor

Cartofii au o anumită perioadă de maturare. Indicatorul principal de maturitate completă este răsucirea și stralucirea masei verzi, precum și uscarea ulterioară a vârfurilor. Hilling promovează maturarea legumelor rădăcinoase, deci dacă doriți să mâncați cartofi noi, este important să strângeți paturile de cartofi la timp.

Atenție! În sezonul ploios, vârfurile pot rămâne verde până la sfârșitul toamnei, astfel încât poate fi mai dificil să se determine maturarea finală a tuberculilor.

Puteți ieși din această situație calculând 60-70 de zile din ziua aterizării. După acest timp, partea superioară a masei verzi trebuie să fie tăiată, lăsând 10-15 cm de la sol. Deci, coaja se formează mai repede.

Acum trebuie să determinăm când să săpăm cartofi noi, deoarece prin săparea culturilor de rădăcini mature, deja am dat seama. Cel mai adesea, perioada de creștere a tuberculilor coincide cu înflorirea vârfurilor. Cu toate acestea, deoarece aceste două procese nu sunt interconectate, tuberculii pot începe să se formeze înainte de apariția culorii.

Este important! Perioada optimă în care puteți săturați un cartof tinar este de 21-25 de zile de la începutul înfloririi vârfurilor vârfurilor.

În centrul Rusiei, cartofii timpurii încep să fie recoltați la sfârșitul verii. Adică, perioada de colectare a cartofilor tineri pentru hrană depinde de regiunea în care locuiți. În partea rece a țării, cartofii coacă mai târziu, în cald - mai devreme.

Dacă, după săparea unui cartof tânăr, veți găsi că are o dimensiune mare, atunci recolta va fi excelentă. Acest lucru se datorează faptului că, chiar și tuberculii cresc la maturitate completă în 30-40 de zile, mărimea lor va crește.

Determinarea maturității tuberculilor după dată

Semnele externe pot fi înșelătoare. Confuzia poate cauza condiții meteorologice. De exemplu, ploua adesea în regiunea Moscovei și căldură constantă în Teritoriul Krasnodar. Când, în acest caz, puteți începe saparea cartofilor pentru hrană? Este necesar să se efectueze calcule calendaristice, și pentru aceasta trebuie să vă amintiți data de plantare a cartofilor.

Paturile de cartofi sunt umplute cu tuberculi încolțite imediat după caderea înghețului - în aprilie - mai. Fotografiile apar 2-3 săptămâni după plantare, iar după 2-3 săptămâni masa verde începe să înflorească. De regulă, 30-35 de zile trec de la ziua plantării la primirea de cartofi noi. Recoltarea matură poate fi colectată în 60-75 de zile de la data plantării. Cea mai recentă recoltă de cartofi recoltate 75-80 de zile după plantare.

Metode de recoltare

Cum de a colecta cartofi noi după înflorire, astfel încât să nu deterioreze tuberculii? Există mai multe modalități de bază pentru recoltarea de pe paturi.

Ca instrument pentru a săpa cartofi tineri, se folosesc lopeți și furculițe. Cu toate acestea, această tehnică necesită forță și sănătate. Dacă ați ajuns deja la limită de vârstă, atunci această metodă de a săpături tuberculi va fi, cel mai probabil, dincolo de mijloacele dumneavoastră. Săparea cu mâna va lovi imediat partea inferioară a spatelui, deoarece reprezintă cea mai mare încărcătură. Dacă aveți o stare de sănătate precară, aveți grijă de sistemul musculo-scheletic și alegeți o altă metodă de recoltare.

Dacă creșteți tuberculii tineri spre vânzare în ferme mari, atunci saparea manuală a cartofilor nu este în discuție. În acest scop, specialiștii au dezvoltat mașini pentru a facilita curățarea. Printre acestea se numără bobinatorul și excavatorul de cartofi. Înainte de a începe lucrul, este necesar să tundeți vârfurile și să le scoateți din grădină. Recoltarea poate fi începută la numai câteva zile după recoltarea masei verzi. Din moment ce vorbim de cartofi noi, puteți să-l digiți masiv dacă faceți cartofi de vânzare.

Lucrări de curățare

Mai întâi trebuie să pregătiți un loc unde cartofii noi vor fi uscați. Pentru ca cultura tinerească și delicată să nu sufere deteriorări mecanice, aruncați mai puțin cartofii și, dacă este posibil, încercați, în general, să nu aruncați tuberculii, deoarece cartofii tineri au o piele foarte subțire. Când sunt deteriorate, cartofii devin mai vulnerabili la boli și se deteriorează mai repede.

Recoltarea trebuie depozitată într-un loc uscat și întunecat. Dar amintiți-vă că cartofii noi nu sunt păstrați pentru o perioadă lungă de timp și dacă nu sunt utilizați, ei vor începe să se deterioreze rapid. Prin urmare, sapa-l după cum este necesar. Pentru gătit, puteți să săturați cât mai mulți tuberculi de care aveți nevoie la un moment dat. Aceeași regulă se poate aplica și la săparea cartofilor de vânzare. Colectați cât mai multe culturi pe care le puteți găsi într-o singură zi pe piață.

Deja în grădină trebuie să distribuiți recolta de soiuri. În caz contrar, această activitate va trebui să fie efectuată acasă. Și asta, după cum știm, durează mai mult timp. Nu este nevoie să se săpare pământul după recoltarea cartofilor, se poate face în toamnă, după recoltarea finală a grădinii de legume. Cartofii tineri și maturi ar trebui să fie depozitați în întuneric. Lumina soarelui va face ca tuberculii să înceapă să devină verde, ceea ce îi va face să devină necorespunzători pentru gătit.

Deci, dacă vedeți că vârfurile de cartofi sunt în floare, atunci în curând veți putea savura feluri de mâncare din cartofi tineri. Dacă aderă la sfaturile date în articol, veți colecta recolta tinere și nu mai devreme, și nu mai târziu decât timpul stabilit.

Pentru a vă extinde cunoștințele în acest subiect, vă invităm să vizionați videoclipul:

Pin
Send
Share
Send
Send