Grădinărit

Cum să acoperiți terenul astfel încât buruienile să nu crească

Pin
Send
Share
Send
Send


Deși plivitul este considerat una dintre cele mai importante și necesare proceduri pentru îngrijirea plantelor din grădină, este dificil să găsim pe cineva care să se bucure de plăcerea acestei activități. De obicei, dimpotrivă, din cauza plivării, mulți oameni care încep să se familiarizeze cu înțelepciunea grădinăritului se răcesc rapid la aceste activități și preferă să cumpere legume și fructe de pădure pe piață decât să-i crească singuri. Cu toate acestea, progresul științific nu se oprește și, recent, au apărut materiale care pot facilita foarte mult lucrarea grădinarului și grădinarului și pot minimiza procedura de combatere a buruienilor.

Materialul de acoperire din buruieni diferă într-o varietate de caracteristici calitative și de domeniul aplicării sale.

Agrotextile și soiurile acestora

Cei care s-au angajat în grădinărit pentru o perioadă relativ lungă au auzit, probabil, și, probabil, au experimentat, în propria lor experiență, ce agrotextile sunt pentru grădina de legume. În ciuda originii sale artificiale, acest material nu arata ca un film deloc. A apărut destul de mult timp în urmă și opiniile legate de utilizarea acestuia în rândul grădinarilor și grădinarilor sunt uneori uimitoare în inconsistența lor. Și lucrul este că mulți grădinari cu experiență chiar nu văd întotdeauna diferența dintre soiurile sale principale și deseori numesc aceleași nume diferite. Sau, dimpotrivă, materialele complet diferite prin proprietățile și scopul lor sunt numite același nume. Este necesar să înțelegem puțin această confuzie.

Agrotextile, denumite uneori geotextile, sunt un nume comun pentru două soiuri de material de acoperire pentru paturile din polipropilenă: material nețesut (agrofibră) și, de fapt, țesătură (agrofabrică).

Din punct de vedere istoric, prima a apărut agrifibră, tehnologia fabricării sale este numită spunbond - în ultimii ani, acest nume a devenit aproape un nume comun pentru toate materialele cu proprietăți de acoperire. Textura agrofibrei aminteste materialul cu o multime de gauri rotunde mici.

Agrofibra poate fi de densitate și culoare diferite: de la cea mai subțire (17g / mp M) până la cea mai densă (60g / mp M). Culorile sunt alb, negru și în ultimii ani au apărut mai multe culori: alb-negru, roșu-galben și altele. Numai agrofibrele negre multifuncționale vor fi potrivite ca mulci.

Este important! Agroinfibra bilaterală albă și albă recent introdusă poate servi drept o opțiune bună pentru zonele cu climă caldă pentru a proteja sistemul radicular al plantelor de supraîncălzire.

Pentru a face acest lucru, trebuie să puneți culoarea albă deasupra.

Agrofabric este un material țesut de înaltă densitate (de la 90 la 130 g / mp M). Datorită bazei sale țesute, textura sa este o intercalare a firelor care formează celule. Se întâmplă cel mai adesea în negru, dar se găsește de asemenea verde și maro.

Agrofabric are în mod inerent caracteristici de rezistență mari care nu sunt comparabile nici măcar cu cele mai durabile modele de agrifibre. Prin urmare, acestea au aplicații puțin diferite. Iar la prețurile pe care le sunt greu de comparat, desigur, agrofabricul va fi de câteva ori mai scump decât agrofibra. Dar, ca material de acoperire din buruieni și agrofabrică, și din agrifibre, își fac bine treaba, deși există câteva nuanțe aici.

Agrofibre și utilizarea acesteia din buruieni

Faptul este că, în sine, tehnologia de fabricare a țesăturilor sau materialului nețesut este folosită nu numai în agricultură. Acest material este, de asemenea, utilizat pe scară largă în industria ușoară, în fabricarea produselor de igienă, în industria construcțiilor și în producția de mobilier. Dar aceste materiale diferă de agroinfibrele în primul rând pentru că nu au un stabilizator ultraviolet, ceea ce înseamnă că nu sunt destinate utilizării atunci când sunt expuse radiațiilor solare. Acest lucru nu afectează aspectul materialului, dar prețul său poate fi mult mai ieftin.

Sfat! Nu cumpărați agrifibre pentru a fi utilizate împotriva buruienilor în greutate, fără informații despre producător și despre disponibilitatea informațiilor despre stabilizatorul UV.

La urma urmei, acest material de densitate corespunzătoare (60g / mp M) ar trebui să dureze cel puțin trei ani împreună cu dvs. Și dacă a început să se prăbușească până la sfârșitul primului sezon, înseamnă că în mod evident ați cumpărat ceva greșit.

Agrofibra este cel mai adesea folosită pentru a acoperi suprafața solului atunci când crește căpșunile.

NOTĂ! Durata medie de viață a acestui material coincide cu perioada medie de creștere a căpșunilor într-un singur loc.

În cazul unei actualizări a plantațiilor de căpșuni, materialul este aruncat împreună cu vechii tufișuri de căpșuni care și-au servit ziua. Agrofibre este capabilă să protejeze bine căpșunile de buruieni, cu condiția să nu fie umblată. În caz contrar, rezistența mecanică poate să nu fie suficientă. Dar pentru piesele dispozitivului dintre paturi cea mai bună opțiune ar fi doar utilizarea de agrofabrică.

Agrofabric și proprietățile sale

Agrofabricatul cu rezistență ridicată, în funcție de celelalte caracteristici ale acestuia, este puțin diferit de cel din fibre agroalimentare. Utilizarea ambelor materiale oferă următoarele beneficii pentru plantele cultivate.

  • Materialele fac posibilă încălzirea solului la începutul primăverii mult mai repede, ceea ce afectează favorabil momentul recoltei. Iar pentru astfel de recolte care iubesc căldura, cum ar fi ardeii și vinetele, utilizarea materialelor de acoperire a materiilor agro va permite plantarea răsadurilor mai devreme.
  • Ambele soiuri asigură o penetrare liberă a aerului și a umidității. Prin urmare, în timpul ploilor, paturile sunt prevăzute cu o irigare completă, dar solul de sub ele rămâne slăbit - nu este nevoie de slăbire. Este necesar să se țină seama numai de faptul că agrofabricatul, fiind mai greu, poate presa în mod inutil sistemul radicular al rădăcinilor unor plante, de exemplu, căpșuni.
  • Ambele materiale sunt reutilizabile. Dar dacă termenele pentru agrofibre sunt de 3-4 ani, atunci agrofabricatul va trăi cu ușurință chiar și 10-12 ani.
  • Aceste materiale nu asigură un mediu fertil pentru dezvoltarea bolilor fungice. Slugii nu sunt, de asemenea, interesați să se stabilească sub ele.
  • Materialul din care sunt fabricate ambele soiuri de agrotextile nu este capabil să emită elemente dăunătoare cu o posibilă încălzire puternică de către radiația solară și nu reacționează cu nici o substanță: sol, apă, compuși chimici.
  • Ambele materiale se protejează perfect de germinarea buruienilor anuale și se rezistă mai mult sau mai puțin bine plantelor rhizomatoase perene. Agrofabric este mai fiabil și mai durabil în această privință, deci, dacă aveți îndoieli cu privire la materialul pe care doriți să-l alegeți, faceți de la faptul că este important să suprimați complet toate buruienile.

Există un alt tip de aceste materiale numite geotextile, care protejează bine împotriva buruienilor. Sub aceasta se înțelege, de obicei, soiuri deosebit de puternice de agrifibră, cu o densitate mai mare de 90 g / mp. Conform caracteristicilor sale de rezistență, geotextilele sunt situate aproximativ în mijlocul agrofibrelor și agrofabricatelor.

Peliculă de buruieni

Filmul de buruieni negri a fost doar recent materialul principal folosit de grădinari. Deoarece are proprietăți excelente de întunecare, buruienile de sub ea nu supraviețuiesc cu adevărat. Dezavantajul acestui material este că, deoarece nu trece apă, condensul care se acumulează sub el cauzează dezvoltarea bolilor fungice. În plus, de obicei este suficient pentru un singur sezon.

Sfat! Pentru a nu-l schimba în fiecare an, este posibil să achiziționați un film blindat - este mai puternic și poate fi chiar folosit pentru a stabili căi între paturi.

Recenzii grădinari

Feedbackul cu privire la utilizarea materialului de acoperire negru din buruieni este, în general, destul de pozitiv. Unele dezamăgiri sunt asociate, aparent, cu alegerea unei mărci necorespunzătoare de material, care nu este destinată utilizării în agricultură.

Anastasia, 32 de ani, Tver De mult timp nu am îndrăznit să cresc căpșuni după ce am văzut destul, pe măsură ce prietenii și rudele au suferit cu ea. Toată primăvara și vara au dispărut în paturile lor. Apoi am auzit despre noul material nețesut și am decis să încerc să plantez mai multe paturi. Totul sa dovedit a fi prima data, si ma bucur foarte mult. Berry se maturizeaza curat, foarte frumos sa-l colecteze, iar buruienile aproape nu cresc. Nu am curățat acest material pentru iarnă, a avut un sezon de iarnă bun și sper că în acest an vor fi și mai multe fructe de padure.

Oksana, 37 de ani, Podolsk Eu, desigur, am auzit despre cum unele cunoștințe mulch teren în pat cu căpșuni, dar paie în sine nu are posibilitatea de a obține acea cantitate de paie. Prin urmare, când am învățat despre noul material de respirație în negru, am decis să încerc. Am cumpărat o densitate de fibre de 60 g / mp. și a decis să le acopere cu un pat nou cu căpșuni. Totul pregătit așa cum ar fi trebuit, a făcut găuri și a plantat răsaduri în ele. Odată ce am folosit un film pentru a conține buruienile, dar nu mi-a plăcut cu adevărat, pentru că buruienile nu au crescut, ci s-au așezat sub film și au mâncat cea mai mare parte a recoltei. Sub acest material, nu am observat nimic de genul asta. La început totul a fost bine, dar după o lună au intrat în găuri primele buruieni și, din anumite motive, căpșunile chiar au lăsat o mustață chiar sub spanbond. Apoi mi-am înțeles greșelile și am pus toate tufișurile cu pietre decorative și așchii plate, apăsând astfel spanbondul la pământ. A devenit mult mai bine și, deși unele buruieni încă încearcă să urce sub material, am aruncat totul peste iarba tăiată și până la căderea buruienilor nu mai erau vizibile.

Mikhail, 49 de ani, Saratov Când am auzit pentru prima dată despre spunbond, am devenit foarte interesat de el, este cu adevărat posibil să crești căpșuni fără plivire dureroasă și fără a folosi chimie. Niciodată nu mi-am adunat căpșunile înainte, dar am petrecut aproape tot timpul la plantări. A ascuns plantația recent dezvoltată pentru prima dată și până la sfârșitul verii nu a mai rămas nimic din material. Buruienile au lovit această țesătură în toate locurile și, în plus, ea însăși a început să se strecoare. Dar nu am renunțat și am studiat mai detaliat toate soiurile posibile. În anul următor am decis să încerc un material cu același nume, dar cu o textura diferită. A costat mai mult. De data aceasta am avut noroc, nici măcar nu mi-am amintit de buruieni tot sezonul. Când în toamnă am ridicat marginea adăpostului, era clar că ei încearcă să crească, dar nu puteau trece prin acest material și totul era palid pe pământ.

concluzie

O varietate de materiale de acoperire moderne pot facilita munca grădinarului. Principalul lucru este să alegeți tipul de material care este cel mai potrivit pentru condițiile dvs. specifice.

Pin
Send
Share
Send
Send