Grădinărit

Phytophthora pe tomate: tratament

Pin
Send
Share
Send
Send


Phytophthora pe roșii dăunează masei verzi și fructelor. Scapa de această boală va ajuta la măsuri cuprinzătoare. Toate acestea vizează distrugerea microorganismelor dăunătoare. Cele mai bune metode de fitoforă sunt fungicidele. Pe lângă acestea, metodele populare sunt utilizate pe scară largă.

Semne ale bolii

Phytophthora este o boală fungică a cărei spori persistă pe semințe, reziduuri de plante, în sere și pe unelte de grădină.

Boala este după cum urmează:

 • pe spatele tabelului apar pete negre;
 • frunzele devin maro, se usucă și cad.
 • placa neagră se răspândește pe fructe.

Phytophthora dăunează producției de roșii, afectează negativ dezvoltarea lor. Plantele afectate ar trebui eliminate din locație pentru a preveni răspândirea fungilor.

Pe fotografia phytophthora pe roșii răspândită pe fructe:

Factori de risc

Phytophthora începe să se dezvolte în mod activ în luna august, când snake-urile devin noaptea, iar ceață apare dimineața. Boala pe tomate poate apărea în iulie, când temperatura scade la 15 grade și plouă în mod constant.

Dezvoltarea phytophthora apare în următoarele condiții:

 • plantarea prea densă a roșiilor;
 • udarea frecventă a solului;
 • udarea frunzelor prin stropire;
 • soluri calcaroase;
 • fluctuațiile de temperatură;
 • lipsa de pansamente de roșii;
 • temperaturi scăzute.

Phytophthora se răspândește din frunzele inferioare, unde se acumulează umiditate. Prin urmare, trebuie să verificați în mod constant plantarea și, în cazul întunecării, să eliminați frunzele de roșii. Frunzele excesive și copiii vitregi trebuie îndepărtați, precum și frunzele îngălbenite și uscate.

Tratamentul medicamentos

Pentru a scapa de phytophthora se aplica preparate speciale care au compozitia cuprului. Ciuperca bolii este capabilă să se adapteze diferitelor condiții, deci este mai bine să combinați mai multe metode. Dacă phytophtora a apărut pe tomate, tratamentul este început imediat pentru a împiedica răspândirea sporilor fungali.

Utilizarea fungicidului

Următoarele preparate care au proprietăți fungicide sunt utilizate pentru prelucrarea plantelor de tomate din phytophtora:

 • Fitosporina este un produs natural care conține bacterii benefice, unul dintre gradinarii cei mai eficienți. Atunci când interacționează cu solul și plantele, Fitosporina distruge sporii nocivi de boli. Medicamentul vindecă țesutul afectat, întărește sistemul imunitar al roșiilor și accelerează creșterea lor. La 200 g de fitosporină sunt necesare 0,4 litri de apă caldă. Soluția este utilizată pentru tratarea semințelor, solului sau tomatelor de pulverizare.
 • Fundazol este un medicament sistemic care poate pătrunde în plante și are un efect dezinfectant. Prelucrarea se efectuează prin udarea solului, prin pulverizarea roșiilor în timpul perioadei de vegetație, a pansamentului de semințe. 1 g de Fundazol diluat în 1 litru de apă. Instrumentul este folosit de două ori pe parcursul sezonului. Ultimul tratament se efectuează cu 10 zile înainte ca fructul să fie scos din bucșă.
 • Kvadris este un fungicid sistemic care pătrunde în țesutul plantelor și vă permite să luptați împotriva mâncării pe tomate. Instrumentul este eficient în stadiile incipiente ale bolii atunci când apar primele semne ale phytophthora. Kvadris nu este periculos pentru oameni și plante. Este permisă aplicarea acesteia cu 5 zile înainte de culegerea de roșii. În timpul sezonului, numărul de tratamente nu este mai mare de trei.
 • Chorus - un medicament care are efecte terapeutice și terapeutice, care luptă efectiv împotriva stricăciunii târzii. Instrumentul este valabil în orice moment al anului, totuși, proprietățile sale scad când temperatura crește la 25 de grade. Prin urmare, Horus este utilizat pentru a preveni phytophthora la începutul primăverii. Efectul terapeutic al medicamentului durează 36 de ore.
 • Ridomil este un medicament compus din două componente: mefenoxam și mancozeb. Mefenoxam are un efect sistemic și pătrunde în țesutul vegetal. Mancozeb este responsabil pentru protecția externă a tomatelor. Pentru a combate maladia târzie, preparați o soluție care conține 10 g substanță și 4 litri de apă. Ridomil folosit de prelucrarea foilor de roșii. Prima procedură este efectuată înainte de debutul bolii. După 10 zile, tratamentul se repetă. Următoarea pulverizare se efectuează cu 2 săptămâni înainte ca fructele să fie îndepărtate.
 • PreviCur este un fungicid cu o gamă largă de efecte. Medicamentul stimulează creșterea tomatelor, consolidează proprietățile imune, vă permite să tratați roșiile. La 1 litru de apă este suficient 1,5 ml Previkur. Prelucrarea se efectuează pe vreme uscată la o temperatură de 12-24 grade prin metoda de udare sau pulverizare. Acțiunea componentelor începe în 3-4 ore. Prevekur își prezintă proprietățile în decurs de trei săptămâni.
 • Trichopolum este un antibiotic folosit pentru combaterea stricăciunilor pe tomate. Comprimate de Trykhopol (10 buc.) Diluate în 5 litri de apă caldă. Soluția este utilizată pentru pulverizarea roșiilor. Pot fi efectuate până la trei tratamente pe lună. Utilizarea produsului se încheie în timpul maturării fructului.

Amestec Bordeaux

O altă modalitate de a scăpa de phytophthora pe tomate este amestecul Bordeaux. Acest instrument este preparat pe bază de sulfat de cupru, având formă de cristale microscopice de albastru. Soluția acestei substanțe are o aciditate ridicată, prin urmare, pe baza acesteia se prepară lichid Bordeaux.

Într-o fază incipientă de dezvoltare a tomatelor și după recoltare se utilizează o soluție de 3% la 10 litri de apă:

 • 0,3 kg de vitriol;
 • 0,4 kg de var.

Pre-aceste componente pregătesc două soluții. Apoi, soluția de vitriol este turnată cu grijă în laptele de var. Amestecul rezultat ar trebui să stea timp de 3-4 ore.

Este important! În timpul lucrului cu toate componentele se respectă regulile de siguranță.

Asigurați-vă că utilizați echipament de protecție pentru mâini și pentru sistemul respirator. Nu loviți soluția pe membranele mucoase și pe piele.

Prelucrarea se face prin pulverizarea frunzelor de roșii. Soluția trebuie să acopere placa de tablă cu o cavitate.

Cupru de clor

Un substituent lichid Bordeaux este oxiclorura de cupru. Acest fungicid are o acțiune de contact protectoare și vă permite să rezolvați problema cum să rezolvați tulburarea târzie. Pentru pulverizare, soluția este preparată prin amestecarea medicamentului cu apă.

Prelucrarea oxiclorurii de cupru în tomate se realizează în mai multe etape. Primul tratament este efectuat atunci când primele simptome ale bolii sunt detectate. Tratamentul este apoi repetat după 10 zile. În total, nu mai mult de 4 proceduri sunt permise.

Sfat! 10 g de apă necesită 40 g de substanță.

Ultimul tratament se efectuează cu 20 de zile înainte de recoltare. Norma medicamentului trebuie respectată cu strictețe pentru a preveni formarea de arsuri de frunze.

Pe baza cuprului oxicloridic s-au dezvoltat diferite medicamente: Hom, Zoltozan, Blitoks, Kupritoks. Pentru fiecare 10 metri pătrați au fost necesare 1 litru de soluție finală. Lupta împotriva mâncării târzii pe tomate prin această metodă se desfășoară în timpul perioadei de vegetație a plantelor.

Remedii populare

Rețetele tradiționale sunt utilizate în plus față de principalele metode de tratament. Acestea sunt utilizate ca o prevenire a bolilor când trebuie să dezinfectați solul și plantele.

Soluție de iod

Soluția bazată pe iod ajută la primul semn al fitoforului. Primul tratament este efectuat la jumătatea lunii iunie, după care se repetă o săptămână mai târziu. Procedura finală se efectuează în luna iulie.

Se prepară soluția utilizând apă (10 l) și soluție de iod (5 ml). Pulverizarea se face în absența expunerii directe la soare, dimineața sau seara.

Este important! Prelucrarea tomatelor cu iod este efectuată pentru a preveni nutriția fitophthoră și a plantelor.

Cu deficit de iod, fructele sunt legate și mature mai lent, imunitatea roșiilor este redusă, se formează tulpini subțiri și frunzele devin palide și lenese.

Înainte de înflorire, soluția de iod se utilizează pentru udarea solului. Pentru aceasta, se adaugă trei picături de iod la 10 litri de apă caldă. Un tufa necesită un litru de soluție.

Dresarea de drojdie

Una dintre metodele de combatere a mucegaiului târziu pe tomate este utilizarea de dresaj de drojdie.

Drojdie conține ciuperci care pot înlocui microorganismele dăunătoare din plante și din sol. După tratamentul cu drojdie, se accelerează creșterea masei vegetative, crește rezistența materialului săditor și crește rezistența tomatelor la factori externi.

Drojdia poate fi folosită la o săptămână după ce plantați tomatele într-un loc permanent. Pentru a pregăti soluția vor fi necesare următoarele componente:

 • drojdie uscată - 10 g;
 • extract de gunoaie de pui - 0,5 l;
 • cenușă - 0,5 kg;
 • zahăr - 5 linguri. l.

Amestecul rezultat este diluat în 10 litri de apă și aplicat prin irigare sub rădăcină de roșii. Procedura se efectuează pentru prevenirea phytophthora la fiecare 10 zile.

Usturoiul sau ceapa

Principalul pas în deciderea modului de salvare a tomatelor de la phytophthora este dezinfecția solului și a plantelor.

Usturoiul și ceapa conțin o producție volatilă care poate face față disputelor dăunătoare. Apă infuzată pe bază de ceapă sau usturoi îmbunătățește structura solului și o saturează cu substanțe utile.

Pentru prepararea mijloacelor utilizate capete, săgeți sau coji de aceste plante. 2 cești de ceapă sau usturoi se toarnă 2 litri de apă clocotită. Infuzia se prepară în 48 de ore. Lichidul rezultat este diluat într-un raport de 1: 3.

Al doilea pansament de drojdie este produs în timpul perioadei de înflorire. Roșiile sunt udate la rădăcină seara. Pentru prevenirea soluției de fitoforă au fost pulverizate frunzele plantelor.

zer

Serul de lapte conține bacterii benefice care pot suprima sporii phytophthora. După tratamentul cu zer, se formează o peliculă subțire pe placa de frunză, care servește ca protecție împotriva penetrării microbilor dăunători.

Dezavantajul metodei este durata scurtă a acesteia. În cazul precipitării, stratul protector este spălat. Se amestecă 1 I de ser cu 9 I de apă la temperatura camerei. Prelucrarea tomatelor se efectuează în perioada mai-iunie.

Soluție salină

Salina este eficientă în prevenirea phytophthora. Se produce prin dizolvarea sarei de masă în cantitate de 1 cană într-o găleată cu apă.

Datorita sarii, pe suprafata frunzelor se formeaza un film care protejeaza plantele de penetrarea ciupercii. Prin urmare, soluția este utilizată prin pulverizarea plantelor.

Soluția de infuzie de sare se utilizează în timpul formării ovarelor. Când apar primele simptome ale bolii, trebuie să eliminați mai întâi părțile afectate ale tomatei și apoi să le procesați.

Măsuri preventive

Următoarele măsuri vor ajuta la salvarea tomatelor din phytophtora:

 • ceapă de ceapă sau usturoi între rânduri cu roșii (la fiecare 30 cm) sau pe paturile vecine;
 • în seră puteți planta muștar, care are proprietăți dezinfectante;
 • selecția varietăților rezistente la phytophthora (Dragonfly, Blizzard, Casper, Pink Dwarf, etc.);
 • planta tomate timpurii de recoltare pentru recoltare înainte de răspândirea bolii;
 • observarea rotației culturilor (plantarea de roșii după castraveți, ceapă, leguminoase, verdeață, squash, morcovi);
 • nu aterizați într-o grădină unde au fost cultivate anterior cartofi, ardei sau vinete;
 • prevenirea umezelii excesive în sere sau în seră;
 • dezinfectați solul înainte de a planta roșiile;
 • fertilizează în mod regulat;
 • să observe distanța dintre aterizări;
 • faceți udare moderată;
 • mâner soluție de primăvară de seră Fitosporina.

concluzie

Lupta împotriva defăimării târzii este complexă. Pentru a proteja roșiile, se respectă regulile de plantare, udare și hrănire. Odată cu apariția semnelor de boală este procesată cu preparate speciale. În plus, puteți utiliza remedii folk care au avantajele lor.

Pin
Send
Share
Send
Send