Grădinărit

Boli și dăunători ai căpșunilor și tratamentul acestora

Pin
Send
Share
Send
Send


Căpșunile necesită îngrijire atentă. Nerespectarea condițiilor agronomice ale cultivării sale amenință apariția diferitelor boli. Din păcate, nu toate pot fi tratate - trebuie să distrugeți tufișurile afectate de fructe de pădure și, uneori, paturile întregi. Dăunătorii provoacă, de asemenea, mari daune plantelor. Deși este dificilă asigurarea completă a plantațiilor, tratamentul căpșunilor în toamnă împotriva dăunătorilor și a bolilor va reduce în mod semnificativ pierderile de producție din următorul sezon. Grădinari nu acordă întotdeauna atenție semnele distrugerii tufelor de căpșuni cu diferite infecții și boabele ei delicioase și frunze pentru a gusta mulți dăunători. Adesea, acestea sunt cauza pierderii majorității recoltei. Este important să știți despre ele și o îngrijire adecvată și o muncă preventivă în timp util va ajuta la protejarea tufelor de căpșuni împotriva bolilor.

Boala de capsuni

Fusarium și mazăre târzie

Căpșunile prezintă semne de fusarium și de mazăre târzie. Boala este fungică, manifestată prin culoarea brună a frunzelor și pețiolelor, marginile lamei frunzelor se îndoaie în sus. Fructele sunt reduse, iar cu moartea rădăcinilor fibroase, planta moare.

Boala nu este vindecată, tufele de căpșuni afectate trebuie distruse, deci este mai bine să încercați să o preveniți cu următoarele măsuri:

 • răsaduri luate în pepiniere dovedite;
 • la fiecare patru ani, tufele de căpșuni de grădină ar trebui să fie transplantate într-un loc nou, altfel rădăcinile lor nu vor mai primi substanțe nutritive suficiente și sunt ușor expuse la diverse infecții;
 • răsadurile sunt mai puțin predispuse la boală dacă sunt plantate la sfârșitul lunii august sau septembrie;
 • este util să plantați rădăcini de căpșună cu un stimulator de creștere înainte de plantare și să plantați solul din ciuperci cu o soluție de iod înainte de a planta.

Fotografia arată clar tufele afectate.

Greu roșu

Boala este detectată cu ușurință de flori pufoase pe pete maronii care apar pe căpșuni. O infecție fungică apare de obicei în timpul perioadelor de ploi frecvente și trece foarte repede la fructele vecine și apoi afectează întregul tufiș. Fructele cu pete trebuie colectate și distruse. Cu toate acestea, în cazul în care frunzele și pețiolele sunt deteriorate, întreaga bucată de căpșună trebuie distrusă.

Prevenirea mucegaiului gri va ajuta:

 • utilizarea de agrofilm pe paturi - buruienile nu vor crește sub ea și fructele nu vor atinge pământul;
 • Căpșunile trebuie pulverizate cu un amestec Bordeaux 2-3% sau soluție de iod chiar înainte de înflorire - 10 picături pe găleată de apă;
 • nu ar trebui să fie răsaduri plantate prea dens;
 • este posibil să tăiați o parte din frunze pe tufele de căpșuni - atunci acestea vor fi bine ventilate și vor fi maturate mai repede;
 • crescând sub agrifa albă va reduce șansa de a se îmbolnăvi.

Punctul alb sau maro

Boala fungică în paturile de căpșuni, care se răspândește prin spori. Apariția sa este caracterizată de mici pete maronii pe frunzele de răsaduri de căpșuni, care treptat fuzionează, acoperind întreaga frunză. El devine galben și apoi moare. Infecția afectează rapid tufișurile vecine.

Pentru a face față acestei situații, aveți nevoie de:

 • pentru a pulveriza paturile și tufele de căpșuni cu o soluție de 4% de amestec de Bordeaux, inclusiv frunze;
 • înainte de procesarea căpșunilor, este necesar să tăiem toate frunzele uscate și să le ardem, deoarece acestea sporesc sporii de ciuperci, apoi se toarnă tufișul sub rădăcină cu soluție de iod;
 • O mare importanță este alegerea materialului săditor de calitate și îngrijirea pentru ea.

Roua rosie

Simptomele bolii sunt exprimate prin răsucirea frunzelor într-un tub. În același timp, culoarea lor se schimbă de la verde la purpuriu. O floare albă apare pe partea de sus a frunzelor. Boala întrerupe procesul de polenizare, ducând la formarea de fructe deformate, acoperite și cu floare. Schimbarea gustului căpșunilor. Boala poate fi văzută în fotografie.

Pentru prevenirea căderea căpșunului din mucegaiul praf și tratarea acestuia, paturile sunt tratate cu soluție de sulfat de cupru. Ei bine ajută la pulverizarea unei soluții de iod în apă. Eficiența acestuia crește atunci când se adaugă lapte. Tratamentul regulat al căpșunilor cauzate de boli și dăunători prin acest instrument reduce probabilitatea apariției acestora.

Este important! Vaporii de iod sunt otrăviți, deci trebuie să respectați raportul corect al componentelor.

Pe video puteți vedea cum să se ocupe de tufișuri de capsuni.

paraziți

nematod

Unul dintre cele mai comune dăunători ale căpșunilor este nematoda. Cel mai adesea afectează tufele de căpșuni, punând ouăle pe frunze și pe rinichi. După două săptămâni, larvele eclozate se transformă în indivizi adulți - mici viermi albi cu lungimea de până la un milimetru. Bușoanele de căpșun infectate pot fi identificate prin unele dintre caracteristicile:

 • roșeața tulpinilor de frunze;
 • deformarea pedunculului;
 • pete roșii pe placa de frunze;
 • fructe de padure prea mici sau absenta lor.

Tratament împotriva nematodelor

Pentru a exclude apariția acestui parazit, este necesar să selectați răsadurile sănătoase și, înainte de plantare, este necesar să le dezinfectați păstrând tufele de căpșuni timp de un sfert de oră în apă suficient de fierbinte - 45 de grade și apoi în frig. Această procedură va întări plantele, va spori rezistența lor la factorii adversi și va activa o creștere și o dezvoltare rapidă. De asemenea, este bine să udați paturile cu soluție de iod.

O bună măsură preventivă în îngrijirea căpșunilor va fi activitățile de toamnă:

 • curățarea paturilor de căpșuni din plantele și buruienile bolnave și distrugerea acestora;
 • Săparea de paturi cu introducerea de var hidratat sau prelucrarea lor cu sulfat de fier.

gărgărița

Un mic bug gri închis în iarbă sub frunze de căpșuni, iar în luna mai devine în interiorul muguroi, așezând ouă în ele. Acesta poate fi văzut clar în fotografie.

Larvele eclozate o mănâncă departe de interior și rămân în el sub forma de pupa, care până la mijlocul verii dă o nouă generație de dăunători. Ei distrug pulpa de căpșuni, apoi se ascund înapoi pentru iarnă.

Controlul Weevil

Ajutați efectiv la lupta împotriva gândacului de capsulă cu ajutorul unei soluții de muștar uscat sau prin perfuzarea de cenușă de lemn. Rezultatul bun dă perfuzie de ardei amar.

Este important! Pentru o mai bună aderență la frunze, toate rumegușele sunt adăugate la săpunul de rufe.

Pulverizarea paturilor cu tufișuri de căpșuni de la dăunători ar trebui să se facă înainte de a înflori, când au apărut mugurii. În vara, re-tratament. Poți să-ți tragi buruienile din tufișuri, scuturând doar filmul răspândit. O măsură eficientă de prevenire va fi săparea de toamnă a paturilor de căpșuni.

Atenție! Nu este necesar să plantați tufele de căpșuni lângă zmeură, deoarece șarpele este un dăunător comun.

Căpșună albăstrui

Un mic fluture alb, cu două perechi de aripi mici, mănâncă sucul de frunze de căpșuni și pune ouăle pe dedesubt. Larvele se lipesc de frunze, formând un cocon. De la ei lăsați apoi persoane adulte. Într-un sezon, albul dă zilnic până la patru generații și ierni în sol, sub tufișuri de căpșuni. O modalitate eficientă de a combate aceasta este utilizarea unui film de mulci pe paturi.

Bronzul bătrân

Un dăunător periculos care afectează tufele de căpșuni în luna mai, în timpul înfloririi și fructelor, este un păroasă de bronz - un gândac negru mic. El mănâncă frunze și ramuri, înmulțind rapid. În lupta împotriva folosirii:

 • adâncirea și săparea solului;
 • arderea paietei brute;
 • colecție de gândaci de mână.

Strawberry Mite

Când apare un dăunător, tufele de căpșuni se micșorează și frunzele se sclipesc. Dimensiunile sale sunt foarte mici. Hrăniți-le pe celulele sapă, se înmulțesc rapid și se produc în mai multe generații în timpul verii. În curând, acarienii colonizează întregul pat și, atunci când transplimentează tufișuri, căpșunile sunt transferate într-una nouă. Vremea umedă și caldă este deosebit de favorabilă pentru reproducerea lor.

Protejarea căpșunilor din acarienii de capsuni include următoarele acțiuni:

 • în primăvară, pe vreme uscată, este necesar să se curețe straturile de căpșuni din resturile de plante și să se ardă;
 • Căprioarele de căpșuni trebuie tratate la cald, până la 80 de grade, cu apă și apoi hrănite;
 • la fiecare 14 zile de pulverizare cu o soluție de sulf coloidal;
 • este util să tratați toate paturile de căpșuni cu amestec Bordeaux;
 • distruge eficient infuzia de capsuni de capsuni, aceasta metoda trebuie folosita de mai multe ori cu un interval de aproximativ doua saptamani;
 • la sfârșitul verii, trebuie să tăiați tufele de căpșuni și să ardeți iarba recoltată și să udați patul și să-l hrăniți;
 • Înainte de plantare, este necesar să se aranjeze o baie fierbinte pentru răsaduri timp de un sfert de oră și apoi se răcește.
Este important! Agrofibre este utilizat cu succes în prevenirea și controlul bolilor și dăunătorilor de căpșuni.

Sparanghel

Un strat subțire apare pe tufișurile de căpșuni, învelind frunzele. Aceasta indică apariția unui acarian de păianjen care se hrănește cu sapa de celule de tulpini și frunze de căpșuni. Treptat, creșterea sa încetinește, scăderea fructelor, moartea tufișurilor.

În stadiul inițial al leziunii, un remediu eficient va fi tratarea tufelor de căpșuni cu un extract preparat dintr-un amestec de pelin și tutun. Dacă acest lucru nu este suficient, trebuie să tratați paturile cu carbofos.

Afidele pe căpșuni

Insectele mici pot fi văzute imediat, deoarece acoperă toate părțile plantei. Înmulțind rapid, mufa populare toate tufișurile de căpșuni vecine, provocând pagube enorme. Când apare:

 • frunzele de căpșună se învârt și se usucă;
 • florile de înflorire și fructare încetinesc;
 • se produce deformarea boabelor.

Dăunătorul nu tolerează mirosul de usturoi, așa că sucul de usturoi ajută la lupta împotriva acestuia. Este preparat în apă rece și îmbătrânit timp de câteva zile. Cultivau tufele de căpșuni și solul din jurul lor. Un remediu excelent pentru afide este o soluție de muștar uscat, ca de obicei, cu săpun.

Medvedka

Dăunătorul dă ouă în pământ și iernează acolo. Atât el, cât și larvele lui mănâncă rădăcinile, cauzând încețoșarea tufelor de căpșuni. Medvedka se înmulțește rapid și provoacă pagube foarte mari culturii. Pentru a vă proteja împotriva acesteia, trebuie să utilizați toate metodele disponibile:

 • ar trebui să încercați să atrageți păsările pe paturile de căpșuni cu ajutorul alimentatoarelor;
 • pentru aranjarea capcanelor în paturi, îngropă containerele pentru momeală;
 • Puteți atrage insectele din gaura cu apă cu săpun.
Este important! Este bine să plantați flori lângă paturile de căpșuni, mirosul căruia va speri coroana din Medvedka, gălbenele, ca în fotografie.

Torturile de tutun

Galben-maro insecte mici se hrănesc cu sucul celular de frunze de căpșuni, în urma căruia tufișurile se usucă și mor. Ouăle sunt așezate pe lamelele inferioare ale frunzelor, iar în timpul verii sunt expuse cinci generații. În timpul iernii, tripsul se ascunde în sol sub tufișuri de căpșuni.

Pulverizarea căpșunilor în fiecare săptămână cu infuzii de păpădie, coji de portocale sau decoct de musetel ajută la lupta împotriva dăunătorilor, începând cu înflorirea.

Limacși

Ele apar în cantități mari la umiditate ridicată și mănâncă fructe de padure și frunze tinere pe tufișuri de căpșuni. Dăunătorul se ascunde sub frunze în timpul zilei și ierni în sol.

Scapa de goluri va ajuta:

 • acoperirea paturilor cu agrife;
 • mulching cu rumegus si tratarea lemnului;
 • pulverizare cu soluție saturată de clorură de sodiu.

furnici

Ca o protecție a tufelor de căpșuni de la aceste insecte, vor face plante cu un miros pronunțat, cum ar fi pelin, menta, usturoi sau ceapă. Acestea pot fi aterizate între paturi sau în jurul lor. Pentru tratarea paturilor, se folosesc și soluții de cenușă, muștar și pelin.

Alți dăunători

Dăunătorii de căpșuni răspund bine la perfuzii și decocții făcute din remedii la domiciliu. A recurge la remedii chimice merită dacă problema este prea alergată. Videoclipul va spune despre prelucrarea tufelor de capsuni.

Viermele este un vierme mic, poate fi îndepărtat prin tratarea frunzelor cu o soluție de var, permanganat de potasiu sau muștar uscat.

O delicatesă preferată a sângelui este făină de porumb. În același timp, este distructivă pentru ei, ceea ce face posibilă utilizarea făinii ca o protecție pentru tufele de căpșuni.

Pentru larvele de reproducere de fluturi de viermi de mătase, puteți utiliza tufele de căpșuni cu kerosen.

Pentru a lupta cu gândacul mai, este necesar, în primul rând, să-i distrugem larvele, care sunt ascunse în adâncurile grămelor de gunoi. Acestea sunt săpate în toamnă, astfel încât toate larvele vor îngheța peste iarnă.

Plasate în jurul paturilor cu căpșuni, momeala dulce va scăpa de viespi plictisitoare.

Căpșunile puternice și mirosul lor parfumat atrag păsări. Sunt speriate de câteva sticle de plastic pe cârligele lor.

concluzie

Capcanele și dăunătorile de căpșuni sunt mai ușor de manevrat la etapa inițială. Ar trebui să inspecteze în mod regulat tufișurile și paturile, să efectueze măsuri preventive și în toamnă și primăvară, în timp pentru a elimina frunzele sau tufișurile afectate. Cu grija adecvata, paturile de capsune vor incanta recolta bogata de fructe de padure dulci.

Pin
Send
Share
Send
Send