Grădinărit

Boli și dăunători ai căpșunilor: tratamentul remediilor populare

Pin
Send
Share
Send
Send


Bolile afectează negativ dezvoltarea plantelor și reduc randamentele culturilor. Dacă timpul nu ia măsuri, căpșunul poate muri. Remediile populare pentru bolile de căpșuni pot elimina sursa daunelor, dezinfectează solul și plantele.

Cauzele bolii de căpșuni

Cauza celor mai multe boli sunt sporii fungici. Distribuția lor are loc atunci când se stabilește vreme caldă și umiditate ridicată.

Dezvoltarea bolilor de căpșuni contribuie la următorii factori:

 • nerespectarea regulilor de rotație a culturilor;
 • umiditate excesivă;
 • capsuni de plantare prea groase;
 • lipsa îngrijirii, curățarea în timp util a musturilor și frunzelor;
 • răspândirea bolilor cu dăunători de căpșuni;
 • alegerea greșită a locului pentru plantare (plantele primesc puțină lumină solară, sunt la umbra cea mai mare parte a zilei).

Boli de căpșuni

Avantajul remediilor populare este prietenia cu mediul, siguranța pentru oameni și plante. Materialele disponibile și ieftine sunt folosite pentru a prepara soluții. Mijloacele sunt folosite pentru pulverizarea frunzelor sau udarea la rădăcină. Mai jos sunt principalele boli ale căpșunilor și lupta împotriva lor prin metode populare.

Roua rosie

Această boală are o natură fungică și este diagnosticată ca o floare albă pe frunze, lăstari, fructe și pețiole de căpșuni. Prima înfrângere acoperă frunzele situate pe pământ, apoi se întinde pe întregul tufiș.

Este important! Carnea roșie reduce rezistența plantei la iarnă, inhibă și previne dezvoltarea normală.

Boala apare în încălcarea modului de udare a căpșunilor, umiditate ridicată și vreme caldă. Căderea termică și creșterea conținutului de azot în sol pot provoca răspândirea ciupercii.

Următoarele metode vă vor ajuta să rezolvați problema modului de a trata mucegaiul praf:

 • Sare și soluție de săpun. Pentru a prepara, dizolvați 50 g de sare și 40 g de săpun într-o găleată de apă. Procesarea debarcărilor efectuate în fiecare săptămână.
 • Zerul (1 l) se amestecă cu 10 l de apă, urmată de procesarea căpșunilor la fiecare trei zile. În loc de zer, puteți lua kefir sau clabber;
 • 0.1 kg de coada-calului se toarnă 1 litru de apă și se insistă zi, apoi se pune un foc lent. Bulionul rezultat se diluează cu apă într-un raport de 1: 5 și la fiecare cinci zile procesează plantele. Numărul de proceduri nu depășește 4.
 • 2 linguri. l. Pudră de muștar diluat într-o găleată cu apă caldă. Prelucrarea se face prin udarea sau pulverizarea căpșunilor.

Greu roșu

Ciuperca mucegaiului gri se hraneste cu reziduurile de plante care se gasesc in sol. Cu o umiditate crescătoare și o temperatură descrescătoare, agentul patogen este activat. În prezența tulpinilor și frunzelor deteriorate, se produce o infecție cu căpșuni.

Este important! Grasul gri este determinat de inflorescența albă constând din miceliu.

Boala poate distruge majoritatea culturii de căpșuni. Plantarea cepei sau usturoiului la fiecare 30 cm va ajuta la protejarea căpșunilor de boli. Aceste plante nu permit răspândirea cu microorganisme dăunătoare.

Sfat! Remediul tradițional pentru putregaiul gri este iodul, din care 10 ml este diluat în 10 litri de apă. Pulverizarea se face în primăvară la începutul creșterii căpșunilor, apoi se repetă în timpul formării mugurilor.

Pentru a combate putregaiul gri și alte boli folosite infuzia de usturoi. Pentru ao pregăti, luați frunze de usturoi sau coji, care se toarnă 5 litri de apă fierbinte. Mijloacele rămase timp de 2 zile, apoi se diluează cu apă în proporții egale și se utilizează pentru udarea plantelor. Pudra de muștar poate fi folosit în loc de usturoi.

O altă modalitate de a vindeca căpșunile este o soluție complexă care include:

 • lemn de frasin - 1 ceasca;
 • creta - 1 ceașcă;
 • sulfat de cupru - 1 linguriță;
 • apă - 10 l.

Volumul rezultat este suficient pentru a se ocupa de 3 metri patrati. m plantarea cu căpșuni.

Punct brun

O altă boală fungică este spargerea maro, care poate distruge aproape jumătate din recoltă. Primele semne ale bolii de căpșuni apar în perioada de înflorire.

Pe frunzele inferioare cresc pete luminoase, care devin treptat galbene. Pe partea din spate a frunzei există o placă brună, răspândind sporii ciuperci în plantele vecine.

Este important! Punctul de culoare brună se dezvoltă la umiditate ridicată.

Odată cu înfrângerea acestei boli, căpșunul se dezvoltă încet și, eventual, moare. Pe petele vechi apar pepene maro, după care se găsesc pe lăstari tineri.

Când se găsesc primele simptome, frunzele bolnave sunt tăiate cu grijă pentru a nu deranja sporii care se află pe ele. Dacă leziunea a înghițit complet planta, atunci este îndepărtată.

Pentru a face față bolii de căpșuni, ajutați la următoarele instrumente:

 • într-o găleată de zer diluat cu apă în cantitate de 1 l;
 • 30 picături de soluție de iod și 1 l de lapte sunt adăugate într-o găleată cu apă;
 • prepara soluția roz de permanganat de potasiu;
 • Se adaugă 0,3 kg de cenușă de lemn într-o găleată cu apă, după care agentul este infuzat timp de 24 de ore;
 • 0,5 kg de usturoi tocat se infuzează în 10 litri de apă, nu mai mult de o zi.

Tratează căpșunile nevoie de pulverizare. Prelucrarea se face dimineața sau seara când nu există lumină directă a soarelui, vânt puternic și ploaie.

Punct alb

Masa verde de căpșuni predispuse la fața locului alb. Aceasta este o boală virală care se dezvoltă adesea în timpul sezonului de creștere. Simptomele adverse pot apărea, de asemenea, la etapa de fructare.

Atenție! Spotul alb provoacă o pierdere de 30% de căpșuni.

Atunci când leziunile petelor albe au o formă rotunjită și o nuanță deschisă. Petele sunt situate pe marginile foii, treptat, partea lor interioară cade și se formează găuri mici. De-a lungul timpului, tulpina și placa de frunze ale plantelor mor.

Este important! Boala provoacă un exces de umiditate, în prezența căruia începe creșterea activă a ciupercii.

La primele semne de spumare reduceți hrănirea căpșunului cu azot. Îngrășămintele de potasiu vor contribui la consolidarea imunității plantelor.

Sfat! Protejarea plantelor de pe locul alb va ajuta la îndepărtarea musturilor, a frunzelor vechi și a mulsului, care este adesea locuit de agenți patogeni.

O metodă eficientă de a face față spotării este pulverizarea căpșunilor cu soluție de iod. Pe o găleată de apă necesită 30 ml de iod. Procesarea este expusă la partea din frunze a plantei. Pentru pulverizare se aplică o soluție de cenușă, care este pre-insista zi.

Fusarium wilt

Fusarium se dezvoltă cu o imunitate slabă a căpșunilor, o umiditate ridicată a aerului și a solului, lipsa de îngrășăminte sau fluctuații de temperatură. Când ciuperca se răspândește, vasele plantelor se blochează. Ca urmare, căpșunile se estompează și mor.

Este important! Leziunea acoperă sistemul radicular, apoi se ridică la tulpini și frunze.

În primul rând, frunzele inferioare de căpșuni se usucă pe care apar pete luminoase. Când temperatura scade la 15 grade, planta poate muri.

Plantele afectate trebuie îndepărtate și arse în afara grădinii. Pentru prevenirea bolii prin respectarea regulilor de rotație a culturilor, tratarea solului și a răsadurilor de căpșuni cu iod sau soluție de usturoi.

Pentru prevenirea bolii fuzariene, se folosesc următoarele metode de tratament:

 • La 1 litru de lapte necesită 30 g de săpun și 35 de picături de iod. Instrumentul este folosit pentru pulverizare înainte de recoltarea căpșunilor.
 • cățel de usturoi zdrobit și se toarnă un litru de apă. Infuzia este lăsată timp de o zi, apoi se șterge și se adaugă apă în găleată. Planta este pulverizată seara.
 • un pahar de cenușă de lemn diluat într-un litru de apă. Preparatul este infuzat în timpul zilei, după care este utilizat pentru prelucrarea foilor.

Vărsarea verticilară

Cu vărsarea verticilară, ciuperca afectează gulerul rădăcină, rozetele și sistemul vascular de căpșuni. Pe solurile nisipoase, planta poate muri în trei zile. Pe sol de tip argilos, procesele distructive se desfășoară mai încet.

Ciuperca se răspândește prin sistemul rădăcină. Când este infectat, planta se stabilește și frunzele ei cad. Numărul de frunze de căpșuni scade, iar bushul practic nu se dezvoltă. La sfârșitul sezonului de creștere, tulpinile devin roșii.

Sfat! Pentru a preveni distrugerea buruienilor și respectul pentru rotația culturilor.

Agentul cauzal al bolii poate rămâne în sol timp de mai mulți ani. Pentru prevenirea vărsării verticale, plantarea este udată cu infuzie de cenușă de lemn, care va ajuta de asemenea la protejarea căpșunilor de dăunători. Asigurați-vă că hrăniți plantele cu potasiu și fosfor.

Phytophthora rot

Răpirea de Phytophthora provoacă cele mai mari daune la cultura de căpșuni. Când se răspândește pe ovare și fructe, se formează pete întunecate, carnea dobândește un gust amar. Cu infecție suplimentară frunze uscate și tulpini.

Este important! Tulpina târzie se dezvoltă cu umiditate crescută cauzată de ploi sau de irigații necorespunzătoare.

Evitarea răspândirii bolii va ajuta la selectarea unui sit solar pentru plantare, aranjarea irigării prin picurare și ajustarea la timp a tufișurilor. În plus, căpșunile sunt tratate cu infuzie de usturoi sau ceapă.

Capsuni antracnoze

Antracnozele afectează toate organele căpșunilor. Pe partea superioară a pețiunilor apar ulcere maro care devin treptat negre. În consecință, căpșunul se usucă. Petele negre apar, de asemenea, pe flori și fructe de padure.

Este important! Anthracnoza patogenă preferă solurile cu azot în exces și umiditate ridicată.

Pentru a preveni dezvoltarea bolii, trebuie să utilizați răsaduri de calitate. Înainte de plantare, solul și răsadurile sunt prelucrate. Pentru tratamentul remediilor folclorice folosite iod sau soluție de usturoi.

Măsuri preventive

Următoarele măsuri vor contribui la evitarea răspândirii bolilor de căpșuni:

 • alegeți pentru locurile de plantare unde au fost cultivate anterior legume, morcovi, ceapă, usturoi, sfecla, secară, ovăz;
 • nu folosiți paturile pentru căpșuni în care au fost cultivate roșii, vinete, ardei, cartofi, varză, castraveți;
 • răsaduri de proces înainte de plantarea finală;
 • la fiecare trei ani pentru a schimba locul de aterizare;
 • alegeți răsaduri sănătoase de la furnizori fiabili;
 • dezinfectarea solului;
 • să producă îngrășăminte de potasiu și fosfați;
 • utilizarea substanțelor care conțin azot într-o cantitate limitată;
 • lupta împotriva dăunătorilor care răspândesc bolile;
 • grija pentru plantații, îndepărtați frunzele vechi, tulpinile și mustața.

concluzie

Cauza majorității bolilor de căpșuni este o ciupercă care se dezvoltă cu o îngrijire inadecvată a plantelor. Remediile folclorice sunt destinate distrugerii leziunilor, însă sunt potrivite pentru prevenirea răspândirii fungilor. Astfel de metode au o eficiență ridicată și nu necesită cheltuieli mari.

Pin
Send
Share
Send
Send