Grădinărit

Îmbrăcăminte superioară cu fosfor din roșii

Pin
Send
Share
Send
Send


Fosforul este foarte important pentru tomate. Acest element valoros joacă un rol major în nutriția plantelor. Stimulează procesele metabolice, astfel încât răsadurile de roșii pot continua să se dezvolte pe deplin. Tomatele, care primesc o cantitate suficientă de fosfor, au un sistem de rădăcini sănătoși, cresc rapid, formează fructe mari și, de asemenea, formează semințe bune. Prin urmare, este necesar să se înțeleagă cum să se utilizeze corect îngrășămintele cu fosfați pentru tomate.

Cum de a determina lipsa de fosfor

Particularitatea fosforului este că excesul acestei substanțe în sol este pur și simplu imposibil. În orice caz, chiar dacă este mai mult decât necesar, planta nu va suferi de ea. Și o cantitate insuficientă de fosfor poate fi foarte rău pentru tomate. Fără fosfor, nu vor apărea pur și simplu procese metabolice.

Printre semnele de deficit de fosfor sunt următoarele:

 • frunzele schimba culoarea în violet;
 • contururile frunzelor se schimbă și apoi se desprind de tot;
 • pe frunzele inferioare apar pete întunecate;
 • creșterea tomatelor este întârziată;
 • sistem rădăcină slab dezvoltat.

Cum se aplică îngrășămintele fosfatice

Pentru a nu se înșela când se aplică îngrășăminte fosfatice, este necesar să se respecte aceste reguli:

 • îngrășămintele îngrășăminte trebuie să fie făcute chiar sub rădăcina plantei. Faptul este că pur și simplu nu merită să stropiți îngrășăminte pe suprafața solului. Fosforul nu are capacitatea de a se dizolva în straturile superioare ale solului. De asemenea, puteți obține îngrășăminte sub formă de soluții lichide sau când săpătați solul;
 • Cel mai bine este să sculați paturile cu fosfor în toamnă. Astfel, este posibil să se obțină cele mai bune rezultate, deoarece în timpul iernii îngrășământul va putea digera pe deplin;
 • nu este nevoie să așteptați imediat rezultate. Îngrășămintele cu fosfat se pot acumula timp de 3 ani, și numai atunci dau un fruct bun;
 • dacă solul din grădină este acid, este necesar să se efectueze calcararea cu o lună înainte de utilizarea îngrășămintelor fosfatice. Pentru a face acest lucru, se presara solul cu var sec sau cenușă de lemn.

Îngrășăminte fosforice pentru tomate

Grădinarii de mulți ani folosesc îngrășăminte fosfatice. Practica arată că următoarele substanțe s-au dovedit a fi cele mai bune:

 1. Superfosfat. Acest îngrășământ trebuie să fie făcut în gaură atunci când se plantează răsaduri gata. Pentru 1 bucată de tomate va fi nevoie de aproximativ 15-20 de grame de superfosfat. De asemenea, este eficient să se facă o soluție a acestei substanțe. Pentru a face acest lucru, într-o capacitate mare combinați cinci litri de apă și 50 de grame de droguri. Roșiile sunt udate la o jumătate de litru de amestec pe bucată.
 2. Ammofos. Acest preparat conține cantități mari de fosfor (52%) și azot (12%). Puteți face o substanță o singură dată în timpul transplantării unui răsad sau puteți folosi un preparat pentru prepararea unei soluții pentru irigare. Cea mai bună perioadă pentru a face diammofos este momentul în care roșiile încep să înflorească.
 3. Monofosfat de potasiu. Cantitatea de fosfor din acest îngrășământ este de aproximativ 23%. De asemenea, conține 28% potasiu. Pentru întregul sezon de creștere, fertilizarea cu acest îngrășământ se efectuează numai de 2 ori. Potrivit pentru pansamentele radiculare și foliare.
 4. Nitrofoska®. Un astfel de preparat conține cantități egale de potasiu, azot și fosfor. O astfel de dietă echilibrată are un efect foarte pozitiv asupra răsadurilor de roșii. O soluție de nitrofoscă preparată din 10 litri de apă și 10 lingurițe de medicament. Tomatele sunt udate cu acest amestec la o săptămână după transplant.
 5. Orez sau făină osoasă. Acesta conține aproximativ 19% fosfor. În timpul plantării răsaduri ar trebui să fie făcute două linguri de droguri în gaură.

Este important! Din păcate, în materia organică, fosforul este mai puțin comun. Grădinari folosesc pentru acest scop compostul din pelin.

Superfosfat pentru hrănirea tomatelor

Una dintre cele mai populare îngrășăminte fosfatice este, desigur, superfosfatul. Este iubit și adesea folosit în parcelele lor de mulți grădinari. Este potrivit pentru fertilizarea nu numai a tomatelor, ci și a altor culturi. Medicamentul poate fi depozitat pentru o lungă perioadă de timp fără a-și pierde proprietățile benefice. Plantele nu se tem de un supradozaj de fosfor, deoarece îl absoarbă doar în cantitatea de care au nevoie. Cu experiență, fiecare grădinar poate determina cât de mult îngrășământ trebuie aplicat pe sol pentru a obține o recoltă bună.

Dintre avantajele acestui îngrășământ, este posibil să subliniem faptul că roșiile încep să crească mai repede, dau mai mult fructe, iar calitățile gustului fructelor devin și mai bune. Lipsa de fosfor, dimpotrivă, încetinește în mod semnificativ creșterea răsadurilor, din cauza fructelor care nu sunt atât de mari și de înaltă calitate.

Nevoia de plante pentru fosfor poate fi văzută prin următoarele caracteristici:

 • frunzele devin mai întunecate, obțin o nuanță de albastru deschis;
 • zonele ruginite pot fi văzute în toată planta;
 • partea inferioară a frunzelor devine purpurie.

Astfel de manifestări pot apărea după întărirea materialului săditor sau printr-un salt ascuțit la temperatură. Se întâmplă că în timpul unei vrăji de răcire, frunzele își pot schimba temporar culoarea, dar de îndată ce se încălzește, totul va cădea din nou în loc. Dacă planta nu se modifică, este necesar să se alimenteze tufișurile cu superfosfat.

Acest complex poate fi aplicat direct pe sol în timpul pregătirii solului în primăvară și toamnă. Dar, nu va fi inutil să adăugați drogul la fântână când plantați răsaduri. Pentru o tomate de 1 lingură nevoie de 1 linguriță de substanță.

Ce soluri au nevoie de fosfor

Fosforul este o substanță inofensivă. Prin urmare, poate fi folosit pe orice tip de sol. Se poate acumula în sol și apoi poate fi folosit de plante la cerere. Se observă că este cel mai eficient să se utilizeze superfosfatul în soluri cu reacție alcalină sau neutră. Este mult mai dificil să se utilizeze medicamentul în soluri acide. Acest sol împiedică absorbția de fosfor de către plante. În astfel de cazuri, așa cum sa menționat mai sus, solul va trebui tratat cu cenușă de tei sau lemn. Fără această procedură, plantele practic nu primesc cantitatea necesară de fosfor.

Este important! Alegeți numai medicamente dovedite de înaltă calitate. Îngrășămintele ieftine din solurile acide pot duce la rezultatele cele mai imprevizibile.

Materialele de calitate slabă nu pot dăuna plantelor în sol fertil deloc. Dar, cu un nivel ridicat de aciditate, fosforul se poate transforma în fosfat de fier. În acest caz, plantele nu vor primi oligoelementele necesare și, prin urmare, nu vor putea să crească complet.

Utilizarea superfosfatului

Folosirea superfosfatului pentru fertilizarea solului este foarte simplă. Se aplică de obicei pe sol imediat după recoltare sau în primăvară înainte de plantarea legumelor. Pentru un metru pătrat de sol va fi nevoie de 40 până la 70 de grame de superfosfat, în funcție de fertilitatea solului. Pentru solul epuizat, această sumă ar trebui să fie mărită cu aproximativ o treime. Trebuie avut în vedere că solul din seră are nevoie mai mult de îngrășăminte minerale. În acest caz, utilizați aproximativ 90 de grame de îngrășământ pe metru pătrat.

În plus, superfosfatul este utilizat pentru fertilizarea solului în care se cultivă pomi fructiferi. Acesta este adus direct în gaura atunci când se plantează, și, de asemenea, conduce udarea regulat cu o soluție de droguri. Plantarea de tomate și alte culturi se realizează în același mod. Fiind în gaură, medicamentul poate afecta direct planta.

Atenție! Superfosfatul nu poate fi utilizat simultan cu alte îngrășăminte care conțin azot. De asemenea, este incompatibil cu varul. Prin urmare, după limesirea solului, este posibil să se adauge superfosfatul numai într-o lună.

Tipuri de superfosfați

Pe lângă superfosfatul obișnuit, există și alții care pot conține cantități diferite de minerale sau diferă în ceea ce privește aspectul și metoda de utilizare. Printre acestea se numără următoarele superfosfați:

 • monofosfat. Este o pulbere cenușie cenușie, care conține aproximativ 20% fosfor. Sub rezerva condițiilor de depozitare, substanța nu se coace. Granulatul superfosfat este fabricat din acesta. Acesta este un instrument foarte ieftin, deci este foarte solicitat. Cu toate acestea, monofosfatul este mai puțin eficace decât medicamentele moderne.
 • granulat superfosfat. După cum sugerează și numele, acesta este superfosfatul obișnuit în formă granulară. Are o bună fluiditate. Este mult mai convenabil să folosiți și să stocați.
 • amoniacal. Acest preparat constă nu numai din fosfor, ci și din sulf în cantitate de 12% și potasiu (aproximativ 45%). Substanța este foarte solubilă în lichide. Potrivit pentru tufișuri de pulverizare.
 • superfosfat dublu. Fosforul din acest preparat este de aproximativ 50%, de asemenea, de potasiu. Substanța dizolvată nu este foarte bună. Un îngrășământ ieftin, dar foarte eficient. Influentează creșterea și formarea fructelor.

Superfosfatul în sine este slab solubil în lichide. Dar, grădinarii experimentați au găsit o cale de ieșire din această situație. Din acest îngrășământ puteți obține un extract nutrițional excelent. Pentru acest superfosfat se toarnă apă fiartă și se lasă într-o zi într-un loc cald. Această opțiune de gătire vă permite să salvați toate proprietățile utile. Amestecul trebuie amestecat în mod regulat pentru a accelera procesul de dizolvare a substanței. Hrănirea gata ar trebui să fie similară cu cea a laptelui integral.

Apoi treceți la pregătirea soluției de lucru. Pentru a face acest lucru, amestecați 10 linguri de amestec cu 1,5 litri de apă. Din această soluție vor fi pregătite îngrășăminte pentru tomate. Pentru prepararea amestecului de nutrienți din același recipient sunt amestecate:

 • 20 litri de apă;
 • 0,3 l dintr-o soluție preparată din superfosfat;
 • 40 grame de azot;
 • 1 litru de cenușă de lemn.

Cel mai important component din această soluție este azotul. Acesta este cel care este responsabil pentru absorbția de fosfor de către plante. Acum, îngrășământul rezultat poate fi folosit pentru udarea roșiilor.

Utilizarea superfosfatului pentru tomate

Superfosfatul se folosește nu numai pentru fertilizarea culturilor legumicole, ci și pentru pomi fructiferi și pomi fructiferi și plante de cereale. Însă, cel mai eficient îngrășământ este pentru culturi cum ar fi roșiile, cartofii și vinetele. Utilizarea de superfosfat pentru răsaduri de tomate vă permite să obțineți tufișuri puternice cu fructe mai carnoase.

Este important! Cantitatea normală de superfosfat pentru 1 buc. Este de 20 de grame.

Pentru a alimenta roșiile, se folosește superfosfatul uscat sau granulat. Substanța trebuie distribuită pe stratul superior al solului. Nu ar trebui să îngropați superfosfat prea adânc, deoarece această substanță este slab solubilă în apă și de aceea nu poate fi complet absorbită de plante. Superfosfatul trebuie să fie în gaura la nivelul sistemului de rădăcină al roșiilor. Acesta este folosit pansament de top pe tot parcursul sezonului de creștere, și nu doar atunci când plantarea de material săditor. Faptul este că aproximativ 85% din fosforul din îngrășământ ajunge la formarea și maturarea roșiilor. Prin urmare, superfosfatul este necesar pentru tomate în timpul creșterii tufelor.

De asemenea, luați în considerare cantitatea de potasiu din îngrășământ atunci când alegeți superfosfatul. Ar trebui să fie cât mai mult posibil. Acest element, ca și fosforul, permite creșterea randamentului și a calității fructelor. Aceste roșii au cel mai bun gust. Punctul important este că răsadurile tinere absorb fosforul mult mai rău, în timp ce tufișurile adulte de roșii îl absorb aproape complet. Și răsadurile de tomate nu pot beneficia deloc de îngrășămintele fosfatice. În acest caz, pansamentul de vârf nu este realizat cu superfosfat uscat, ci cu extractul acestuia, prepararea căruia este descris mai sus.

Importanța suprafosfatului pentru răsadurile de tomate nu poate fi supraestimată. Acesta este, fără îndoială, cel mai bun îngrășământ pentru roșii. Nu numai fosforul însuși face această substanță atât de populară, dar și prezența altor substanțe minerale în ea. Cele mai importante dintre acestea sunt magneziu, azot și potasiu. Unele tipuri de superfosfați conțin sulf, care joacă, de asemenea, un rol important în dezvoltarea răsadurilor de roșii. Superfosfatul vă permite să creșteți rezistența arbuștilor la salturi de temperatură, precum și un efect pozitiv asupra formării fructelor și întăririi sistemului radicular.

concluzie

După cum puteți vedea, pansamentele cu fosfat sunt foarte importante pentru cultivarea roșiilor. Pentru a satisface nevoia de răsaduri în remedii folk fosfor este aproape imposibil. Prin urmare, majoritatea grădinarilor folosesc îngrășăminte complexe pe bază de fosfor pe bază de roșii. Acest dressing dă roșiilor puterea de a lupta împotriva bolilor și a schimbărilor meteorologice. Fosforul este, de asemenea, responsabil pentru formarea fructelor și creșterea rădăcinilor. Toate acestea fac împreună planta mai puternică și mai sănătoasă. Articolul prezintă câteva preparate pentru fertilizarea pe bază de fosfor a roșiilor. Cea mai populară substanță de astăzi este superfosfatul. Acesta satisface pe deplin nevoia de roșii în fosfor.

Pin
Send
Share
Send
Send