Grădinărit

Hrana pentru căpșuni

Pin
Send
Share
Send
Send


După o iarnă lungă, căpșunile, ca toate celelalte plante, au nevoie de hrănire. La urma urmei, dacă solul este slab, nu este nevoie să așteptați o recoltă bună. Când grădinarul îndepărtează adăpostul de iarnă, curăță tufișurile din frunzele de anul trecut, elimină plantele bolnave, va fi timpul să hrăniți căpșunile. Pentru a alege îngrășământul potrivit pentru căpșuni, este necesar să se evalueze starea plantelor, să se cunoască vârsta tufișurilor, să se analizeze solul.

Mai degrabă decât să hrăniți căpșunile, ce îngrășăminte pentru căpșuni preferați, cum să determinați momentul potrivit pentru îmbrăcare - acesta va fi un articol.

Cum să fertilizeze căpșunile

Hrana pentru căpșuni, precum și alte culturi horticole, poate fi realizată atât cu îngrășăminte minerale cât și organice. Nu există un răspuns neechivoc la întrebarea cât de bine să fertilizați arbuștii: există avantaje atât pentru complexele achiziționate, cât și pentru fondurile gospodăriilor.

Astfel, suplimentele minerale pot fi achiziționate la o farmacie sau într-un magazin specializat în agricultură. Acești compuși necesită o dozare precisă și uneori aderența la tehnologia de preparare (dizolvarea în apă, combinarea cu alte substanțe chimice).

Pentru a calcula cu exactitate doza de îngrășământ minerale pentru căpșuni, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile de droguri, precum și cunoașteți compoziția aproximativă a solului. Prea multe substanțe chimice vor arde repede frunze sau rădăcini, iar căpșunile pot duce la ovare și flori.

Este important! Fără o experiență de grădinărit, este mai bine să nu folosiți îngrășăminte minerale necunoscute pentru căpșuni.

Hrana pentru căpșuni cu compuși organici este mai sigură: solul va lua cât mai multe îngrășăminte de care are nevoie. Singura excepție este îngrășământul proaspăt sau îngrășămintele de pasăre - nu se utilizează astfel de îngrășăminte pentru nuiele de căpșuni, iar gunoi de grajd trebuie să fermenteze.

Este foarte convenabil și benefic pentru tufișurile de căpșuni cu compuși organici, cum ar fi compostul sau humusul. Cel mai bun moment pentru a face mulci este primavara, in timp ce tufele nu au flori si ovare. Puneți odată un strat de humus sau compost, nu vă puteți îngriji de hrănirea căpșunilor până la sfârșitul sezonului actual - tufișurile au suficiente elemente nutritive pentru o înflorire bună și o recoltă îmbelșugată.

Atenție! Dacă de mult timp grădinarul a folosit numai complexe minerale pentru hrănirea căpșunilor, este necesar să treci foarte gradual la îngrășămintele organice.

Plantele nu sunt obișnuiți să proceseze furaje complexe, deoarece au primit substanțele necesare în formă finită.

Cea mai bună opțiune este considerată a fi fertilizarea combinată a căpșunilor care utilizează atât substanțe organice, cât și minerale. O astfel de alimentație echilibrată va permite culturii să devină decentă și să nu vă faceți griji cu privire la un exces de toxine și la efectul fructelor de pădure asupra sănătății umane.

Top dressing de căpșuni în primul an după aterizare

Programarea pansamentelor și cantitatea de îngrășământ pentru tufișuri depinde direct de vârsta lor. Plantele foarte tinere plantate anul trecut, se recomandă să se alimenteze numai îngrășăminte minerale.

Căpșunile tinere nu au avut încă fructe, plantele au crescut doar sistemul de rădăcină și masa verde, de aceea solul nu avea timp să fie epuizat - toate substanțele necesare dezvoltării și maturării fructelor au rămas în sol.

Suplimentele minerale sunt necesare numai pentru a întări imunitatea tufelor de căpșuni, pentru a le face mai puternice în lupta împotriva bolilor și dăunătorilor. O opțiune excelentă de îngrășăminte pentru căpșuni în primul an de viață va fi o hrănire cuprinzătoare:

 1. Potasiul, fosforul și azotul trebuie amestecate în proporții egale.
 2. Calculați cantitatea de îngrășământ astfel încât aproximativ 100 de grame de aditiv complex pe metru pătrat.
 3. Granulele mixte sunt împrăștiate între tufele de căpșuni și slăbesc puțin solul pentru a pune îngrășămintele în sol.

Această metodă va permite îngrășămintelor să ajungă treptat la rădăcini, suge căpșuni din sol împreună cu apă. O recoltă bună de grădinar de fructe de mare furnizate!

Timpul optim pentru prima hrănire cu căpșuni este aprilie, când pedunculii încep să se formeze pe tufișuri.

Arcuri pentru adulți pentru adulți

Pentru mai multe sezoane, căpșunile absorb toate oligoelementele necesare și compușii chimici din sol - solul este epuizat, deci boabele sunt puțin adânci, iar cultura devine slabă.

Este posibil să compensăm lipsa de nutrienți în primăvară, când pământul sa încălzit deja și sa uscat puțin, iar căpșunile s-au trezit și au început procese tinere.

Vechile căpșuni sunt de obicei hrănite de trei ori:

 • de îndată ce apar frunzele tinere;
 • înainte de înflorire;
 • în stadiul de formare a fructului.

Prima hrană pentru capsuni

Cel mai bun îngrășământ pentru căpșuni în primăvară este organic. De îndată ce tufișurile vor crește, frunzele tinere vor începe să apară pe ele, trebuie să eliminați frunzele de anul trecut, să curățați paturile și să aplicați îngrășăminte.

Terenul din jurul tufișurilor trebuie să fie slăbit, încercând să nu deterioreze rădăcinile. Apoi puteți pune gunoi de găină, vacă sau humus între rânduri. Se recomandă acoperirea îngrășământului cu un strat de pământ. O astfel de hrană suplimentară va juca în plus rolul de mulci, iar componentele organice vor fi absorbite treptat de rădăcinile căpșunilor, în cantitatea potrivită.

În cazul în care terenul din parcelă cu căpșuni este puternic epuizat sau există plante perene care au adus mai mult de o recoltă, este necesară o abordare mai aprofundată: este necesar un complex echilibrat de îngrășăminte organice și minerale.

Pregătiți un pansament de top astfel: într-o găleată de apă, se diluează 0,5 kg de boabe de vacă, se amestecă și se adaugă o lingură de sulfat de amoniu în același loc. Fiecare bucată de căpșună trebuie udată cu aproximativ un litru de îngrășământ.

Al doilea hrănire

Timpul pentru a doua hrănire vine atunci când inflorescențele se formează pe tufele de căpșuni. Pentru a inflori a fost abundent, și fiecare peduncul a transformat în ovar, plantele trebuie să fie fertilizate în continuare.

În acest stadiu, se recomandă utilizarea suplimentelor minerale. Această compoziție funcționează bine:

 • lingura de potasiu;
 • două linguri de nitrofoski (sau nitroamfofki);
 • 10 litri de apă.

Fiecare bush are nevoie de aproximativ 500 de grame de hrană.

Atenție! Îngrășămintele minerale pot fi doar la rădăcină. Dacă compoziția cade pe frunzele căpșunilor, veți avea o arsură.

A treia etapă de îmbrăcare

Această etapă de fertilizare ar trebui să coincidă cu perioada de formare a boabelor. Pentru a face fructele mari și gustoase, este mai bine să utilizați îngrășăminte organice, deoarece substanțele minerale pot lăsa în fructe de padure nu compuși chimici foarte utili.

Infuzia de buruieni este considerată un îngrășământ foarte eficient și accesibil. Pentru pregătirea sa, se potrivesc în mod absolut orice buruieni care pot fi colectate în mod specific sau care utilizează cele care au fost epuizate din paturile de grădină.

Buruienele trebuie să le tăie, să le toacă cu un cuțit și să adoarmă într-un recipient. Este mai bine să se utilizeze recipiente din plastic pentru aceste scopuri, deoarece găleți de metal pot oxida și reacționa, compromițând compoziția îngrășământului.

Iarba este turnată cu apă astfel încât să fie acoperită. Capacul se acopera si se pune intr-un loc cald timp de o saptamana. În timpul acestei perioade de fermentație va avea loc, când procesul se va termina, soluția se diluează cu apă într-un raport de 1:10 și cu adăpost de căpșuni sub rădăcină.

Este important! O infuzie de buruieni ajută căpșunile să devină mai puternice, să formeze ovare sănătoase, să reziste atacurilor insectelor și să îmbunătățească imunitatea.

Folosirea învelișului de puf de căpșuni

Mulți grădinari sunt preocupați de întrebarea: "Este posibil să se hrănească căpșunile într-un mod foliar?". Într-adevăr, se consideră destul de eficientă hrănirea căpșunilor prin irigarea frunzelor cu un amestec special de nutrienți.

Inelele de tratament pot fi realizate folosind medicamente care conțin azot. Acest îngrășământ stimulează creșterea și dezvoltarea arbuștilor și, de asemenea, are un efect pozitiv asupra formării ovarelor și a numărului acestora.

Pulverizarea căpșunilor de căpșuni este chiar mai eficientă decât pansamentul rădăcină. Faptul este că frunzele absorb substanțele nutritive mult mai bine și le livrează mai repede la toate țesuturile plantelor.

Sfat! Irigarea tufelor cu componente minerale este necesară în condiții de vreme caldă.

Acest lucru este cel mai bine făcut dimineața devreme sau seara când soarele coboară. Potrivit pentru hrana foliară și vremea tulbure, dar dacă plouă, tratamentul va trebui repetat.

Capsula de căpșuni va absorbi treptat minerale, astfel încât reprocesarea este necesară numai în cazul ploii.

Rețete de îngrășăminte populare pentru căpșuni

După cum arată practica, remediile populare sunt uneori nu mai puțin eficiente decât complexele minerale selectate special sau organice costisitoare.

Există câteva rețete de succes deosebit:

 1. Drojdie de drojdie. Esența furajelor care utilizează drojdie obișnuită de brutar este că ele creează un mediu ideal pentru reproducerea microorganismelor. Acești microbi procesează solul, eliberând în el azotul util pentru plante. Astfel, solul este populat de organismele necesare, devine nutritiv și slab. Cea mai obișnuită, dar eficientă rețetă folosindu-se drojdia Baker: un kilogram de drojdie proaspătă se dizolvă în cinci litri de apă caldă și se adaugă un pahar de zahăr. Compoziția va fi gata când procesul de fermentație se va termina. Apoi, se introduc 0,5 litri de îngrășământ diluat într-o găleată cu apă și se utilizează amestecul pentru udarea căpșunilor.
 2. Un amestec de drojdie și pâine neagră. La compoziția obișnuită de drojdie se adaugă crusta oricărei pâine de secară, amestecul fiind infuzat timp de câteva zile și utilizat, de asemenea, pentru udarea căpșunilor.
 3. Lapte acru. Căpșunile fructează bine pe solurile subacidice, astfel încât sarcina principală a grădinarului este să reducă aciditatea solului. Ajutor bun în acest caz, produse lactate, cum ar fi iaurt, kefir, zer. În plus, pământul este saturat cu astfel de oligoelemente, cum ar fi fosforul, potasiul, sulful. În plus, laptele acru poate fi făcut nu numai la rădăcină, ci și pentru irigația arbuștilor: aceasta va proteja căpșunile de afide și de acarieni de păianjen.
Atenție! Utilizând drojdia ca îngrășământ pentru căpșuni, presărați paturile cu cenușă de lemn.

Alegerea îngrășămintelor și respectarea programului de fertilizare - cheia pentru o recoltă bună de căpșuni gustoase și mari. Pentru a menține tufișurile, nu este necesar să cheltuiți bani, căpșunile pot fi hrănite cu îngrășăminte organice sau să se folosească remedii folclorice pentru al alimenta. Aflați mai multe despre aceste îngrășăminte bugetare pot fi găsite în videoclip:

Pin
Send
Share
Send
Send