Grădinărit

Phytophthora pe tomate: cum să te lupți cu remedii folclorice

Pin
Send
Share
Send
Send


Probabil că toată lumea care a crescut roșii pe complotul său a întâlnit vreodată o boală numită mușcătură. Este posibil să nu știți nici măcar acest nume, dar petele negre și maronii de pe frunzele și fructele care apar la sfârșitul verii și duc la moartea tufelor de roșii sunt cunoscute de mulți. Dacă nu sunteți un susținător al utilizării metodelor chimice de prelucrare a plantelor, atunci s-ar putea să fiți deja demisionat la faptul că cea mai mare parte a recoltei de roșii în fiecare an dispare din acest flagel și nu suspectați cum să-și protejeze roșiile.

Poate ca incercati sa cresteti soiurile de tomate super-timpurii, care au timp pentru a da culturii inainte de izbucnirea viermilor sau pentru a rupe rosiile la inceputul lunii august, inca verde, astfel incat ei sa nu aiba timp sa loveasca bolile predispuse.

Dar, în orice caz, nimic nu vă poate împiedica să încercați remedii folclorice pentru fitophtoras pe tomate. Este destul de ciudat, dar uneori sunt mai eficiente decât fungicidele chimice. Poate că secretul este că există multe rețete pentru remedii folclorice, iar dacă le alternați, ciuperca trădătoare pur și simplu nu are timp să se obișnuiască cu varietatea mijloacelor folosite. Dar cel mai important lucru este că ele sunt absolut inofensive atât pentru fructe cât și pentru mediu, ceea ce reprezintă un mare avantaj în lumea modernă.

Lupta târzie - ceea ce este

Tulburarea târzie sau tulburarea târzie este o boală cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Numele ciupercii în sine vorbește de la sine, deoarece înseamnă "distrugerea plantei". Și mai mult decât toate plantele din familia de nisip suferă de ea, în primul rând, roșii.

Inamicul trebuie să fie cunoscut în persoană, deci este important să determinați principalele caracteristici care apar pe tufele de tomate atunci când sunt infectate cu blight. În primul rând, pe frunzele de roșii, pe partea din spate se pot observa mici pete maronii. Apoi petele cresc în dimensiune, frunzele încep să se usuce și cad. Lăstarii dobândesc treptat o nuanță neagră, iar pe roșii se formează zonele gri-întunecate, care devin în cele din urmă negre.

NOTĂ! De obicei, primele semne ale mâniei târzii apar în a doua jumătate a verii.

Acest lucru se întâmplă deoarece tocmai în acest moment s-au format cele mai potrivite condiții pentru dezvoltarea bolii.

Diferența temperaturilor de zi și de noapte conduce la formarea de roua abundentă pe tufele de tomate. Temperatura medie a aerului nu depășește + 15 ° + 20 ° С, nu există căldură. Și dacă, de altfel, vara este mai degrabă ploioasă și mai răcoroasă, atunci ciuperca poate începe să fure mult mai devreme.

Phytophtora se simte de asemenea confortabil pe solurile calcaroase și pe plantațiile groase, în care aerul proaspăt circulă slab.

Dar în vreme caldă și uscată, dezvoltarea phytophtora încetinește dramatic și chiar moare la temperaturi ridicate. Desigur, atunci când primele semne de mazăre târzie apar pe tomate, întrebarea "cum să se ocupe de ea?" Apare una dintre primele. Dar gândirea despre lupta împotriva acestei boli ar trebui să fie mult mai devreme.

Într-adevăr, în conformitate cu legile naturii, boala afectează în primul rând plantele slabite de roșii cu imunitate scăzută. Prin urmare, roșiile au nevoie de o bună îngrijire și o alimentație bună, care să reziste atacului infecțiilor fungice.

Agrotehnica împotriva phytophthora

În conformitate cu afirmația binecunoscută potrivit căreia prevenirea unei boli este mult mai ușor de tratat, este imperativ să respectați cu atenție toate metodele de bază agrotehnice pentru cultivarea roșiilor. Acest lucru va servi ca o bună prevenire a phytophthora pe tomate.

 • Deoarece ciuperca este bine conservată în sol timp de mai mulți ani, este imperativ să se observe rotația culturilor: nu se întoarce roșiile în locul de anul trecut timp de 3-4 ani și nu se plantează după cartofi, ardei și vinete.
 • Dacă ați depășit limitele, este necesară restabilirea echilibrului acid al solului prin adăugarea de turbă. Și atunci când plantați răsaduri de roșii, acoperiți-le cu nisip pe partea de sus.
 • În scopul de a combate mazăre pe tomate a fost de succes, încercați să nu se îngroaie plantare - trebuie să urmați schema care este conceput pentru un anumit fel de roșii.
 • Din moment ce roșiile nu-i plac umiditatea în general, și din cauza phytophtora, în special, încercați să împiedicați căderea de apă pe frunze la udare. Îndepărtarea se face cel mai bine dimineața devreme, astfel încât toată umiditatea să aibă timp să se usuce noaptea, când temperatura scade. Mai bine, utilizați irigarea prin picurare.
 • Dacă vremea este tulbure și ploioasă, roșiile nu pot fi udate deloc, dar procedeul de slăbire regulată a rândurilor între rânduri devine foarte important.
 • Pentru a menține imunitatea plantelor, nu uitați de alimentația regulată a tomatelor cu nutrienți de bază, de asemenea, puteți utiliza pulverizarea cu imunomodulatori precum Epin-Extra, Zircon, Immunocytophyte și altele.
 • Dacă în regiunea dvs. de vară rece și ploioasă este norma, atunci alegeți să crească numai rezistente la boli fungice, hibrizi și varietăți de roșii.
 • Pentru a proteja arborii de tomate de ciuperci, se recomandă ca în a doua jumătate a verii se recomandă acoperirea bucăților de roșii în timpul serii și în condiții meteorologice ploioase cu un material nețesut sau film. Dimineața, plantele nu sunt afectate de rouă, iar infecția nu are loc.

Remedii populare pentru defăimarea târzie

Când alegeți ce să pulverizați roșiile din phytophthora, trebuie să încercați toate mijloacele pentru un început și apoi să utilizați ceea ce vă place cel mai mult. La urma urmei, varietățile diferite de susceptibilitate la roșii la diferite substanțe pot fi diferite. În plus, depinde adesea de condițiile meteorologice specifice. Phytophthora este o boală foarte insidioasă și, pentru a face față acestei situații, aveți nevoie de o abordare creativă și de dorința de a experimenta. Mai ales că ceea ce a funcționat bine în acest an poate să nu funcționeze în anul următor.

Este important! Lupta împotriva mâncării târzii pe tomate cu remedii folclorice poate fi destul de reușită dacă observați cu atenție toate proporțiile de preparare a soluțiilor și tincturilor, precum și timpul de procesare al plantelor.

Iod, bor și produse lactate

Având proprietăți antimicrobiene, iodul poate servi drept un bun remediu pentru tratamentul phytophthora pe tomate. Există multe rețete care utilizează iod - alegeți oricare dintre următoarele:

 • La 9 litri de apă, adăugați 1 litru de lapte, de preferință cu conținut scăzut de grăsime și 20 de picături de iod;
 • La 8 litri de apă, adăugați două litri de zer, jumătate de cești de zahăr și 15 picături de tinctură de iod;
 • 10 litri de apă se amestecă cu un litru de zer, se adaugă 40 picături de tinctură de alcool iodic și 1 lingură de peroxid de hidrogen.

Soluțiile rezultate prelucrează cu atenție toate frunzele și tulpinile de roșii, în special din partea de jos.

De asemenea, puteți utiliza soluții de chefir fermentat și zer (1 litru pentru 10 litri de apă) pentru pulverizarea profilactică împotriva phytophthora, atât sub formă pură, cât și cu adăugarea unei mici cantități de zahăr. Cu astfel de soluții de apă, tufișurile de tomate sunt în mod regulat în fiecare săptămână, începând cu momentul formării mugurilor.

Atenție! Nu este rău în lupta împotriva mâncării târzii pe tomate este de asemenea un astfel de oligoelement ca borul.

Pentru a le folosi, trebuie să diluați 10 g de acid boric în 10 litri de apă fierbinte, răciți la temperatura camerei și pulverizați roșiile. Pentru un efect mai bun, se recomandă adăugarea a 30 de picături de iod în soluție înainte de tratament.

În cele din urmă, rețeta următoarei preparate este considerată a fi un agent care a luptat efectiv împotriva manifestărilor deja vizibile ale fitophtorasului pe tomate:

Opt litri de apă este încălzită la o temperatură de + 100 ° C și este combinată cu două litri de cenușă din lemn cernut. Când temperatura soluției scade la + 20 ° C, se adaugă 10 g de acid boric și 10 ml de iod. Amestecul este perfuzat timp de o jumătate de zi. Apoi diluați cu apă într-un raport de 1:10 și pulverizați cu atenție toate părțile de plante de tomate. Înainte de tratament, eliminați toate părțile afectate de plante.

Soluție de cenușă

În lupta cu mahmureala târzie pe tomate, remedii folclorice sunt considerate ca fiind o cenușă deosebit de eficientă. La urma urmei, conține un număr foarte mare de diverse oligoelemente, fiecare dintre ele putând să interacționeze favorabil cu țesuturile roșiilor. Pentru a pregăti amestecul pentru pulverizarea a 5 litri de cenușă dizolvată în 10 litri de apă, insistă 3 zile cu agitare ocazională. Apoi soluția este adusă la un volum de 30 de litri, se adaugă orice săpun pentru o mai bună aderență la frunze și se utilizează pentru pulverizarea roșiilor.

Sfat! O astfel de prelucrare ar trebui efectuată de cel puțin trei ori pe an - 10-12 zile după transplant, la începutul înfloririi tomatelor și imediat după apariția primelor ovare.

drojdie de bere

La primele semne de phytophthora sau mai bine în avans, când apar primele muguri, se diluează 100 grame de drojdie proaspătă într-un vas de 10 litri cu apă și se presară sau se pulverizează soluția rezultată cu roșii.

Usturoi

Sporii de mazăre târzie pe tomate pot muri din prelucrarea usturoiului. Pentru prepararea perfuziei, 1,5 cesti de lăstari zdrobiți și cap de usturoi se amestecă cu apă într-un volum de 10 litri și se perfuză timp de aproximativ o zi. După ce soluția este filtrată, se adaugă 2 g de permanganat de potasiu. Pulverizarea tufelor de roșii ar trebui să fie în mod regulat, la fiecare 12-15 zile, de la formarea ovarelor. Pentru fiecare bucată de tomate, se recomandă să se cheltuiască aproximativ 0,5 litri de perfuzie obținută.

cupru

Metoda de furnizare a roșiilor cu microparticule de cupru, care are capacitatea de a trata fitophthora, îi sperie de plante, este destul de interesantă în aplicarea sa. Este necesar să se ia o sârmă de cupru subțire, tăiată în bucăți mici, cu lungimea de până la 4 cm. Se încălzește fiecare bucată de bucăți în bucăți și se prăvălește cu un robinet de roșii în partea de jos. Este recomandabil să îndoiți capetele în jos, dar nu să răsuciți în jurul tijei.

Este important! Această procedură se poate face numai atunci când tulpina de roșii este suficient de puternică.

Amestecul de ciuperci

Pulverizarea infuziei de ciuperci fungice mărește imunitatea roșiilor și, ca rezultat, are un efect protector. Este necesar să se usuce ciuperca și se toacă fin cu un cuțit sau cu o mașină de tocat carnea. Apoi luați 100 de grame de ciuperci, umpleți-l cu un litru de apă clocotită și lăsați-o să stea o vreme până se răcește. Tufuiți soluția prin tifon și udați bucățele de roșii, începând de la vârf.

Primul tratament poate fi efectuat la momentul formării ovarelor și este procesat de câteva ori dacă primele semne de fitophthorae apar pe tomate.

Equisetum

De asemenea, din remedii naturale ridică imunitate la decoltarea de roșii de coada-calului. Pentru a se obține într-un litru de apă se introduc 150 de grame de proaspete sau 100 de grame de coacăze uscate și se fierbe timp de 40 minute la căldură scăzută. Decocația după răcire este diluată în 5 litri de apă și produce o pulverizare completă a plantelor de tomate.

Soluție salină

După ce soluția a fost uscată, acest tratament va ajuta la crearea unui strat subțire de protecție pe frunzele roșiilor, care va ține sporii fungici din stomate. Într-o cană de udare de 10 litri cu apă, dizolvați 250 g de sare și soluția rezultată procesează toate părțile din tomate.

Atenție! Tratamentul cu soluție salină este doar o măsură profilactică, dar nu și un tratament.

Poate fi efectuată în timpul apariției ovarelor. Dacă îl cheltuiți atunci când există dovezi de mucegăire târzie, atunci trebuie să eliminați mai întâi toate părțile afectate ale plantelor de roșii.

Paie și ierburi

Un bun profilactic împotriva phytophthora pe tomate este prepararea de infuzie pe bază de plante sau de fân. Pentru producția sa pot fi folosite ca ierburi proaspete și paie putredă. Aproximativ 1 kg de organici se toarnă 10-12 litri de apă, se adaugă o mână de uree și se lasă să se fierbe timp de 4-5 zile. După filtrare, perfuzia este pregătită pentru procesare. Aceștia pot atât apă cât și roșii.

Alte medicamente

Există mai multe alte medicamente care sunt utilizate pe scară largă de către oameni pentru a combate blight pe tomate.

 • Într-o găleată de 10 litri de apă, dizolvați 10 comprimate de Trykhopol și adăugați 15 ml de materii verzi. Soluția rezultată se poate ocupa cu tufele de tomate atât în ​​timpul înfloririi, cât și la apariția primelor simptome ale phytophthora.
 • În 10 litri de apă amestecați o linguriță de sulfat de cupru, acid boric, magneziu. Adăugați permanganat de potasiu pe vârful cuțitului și un anumit săpun de rufe (poate fi înlocuit cu 3 linguri de săpun lichid).

Să rezumăm

Dacă apare întrebarea, care este cel mai bun mod de a procesa roșiile din fitophtoras, utilizarea căreia sunt cele mai optime remedii folclorice, este dificil să alegeți un răspuns fără echivoc. Cea mai bună opțiune va fi, probabil, alternarea mijloacelor de mai sus, și chiar folosirea unora dintre ele într-o soluție complexă, astfel încât să întărească acțiunea unii altora.

Bineînțeles, este foarte dificil să se facă față cu tomate târziu pe tomate, dar cu o utilizare rezonabilă în diferite combinații ale multor remedii folk descrise mai sus, va fi posibil să se depășească orice boală și să se bucure de fructe coapte, gustoase și sănătoase.

Pin
Send
Share
Send
Send