Grădinărit

Top dressing de roșii acid boric

Pin
Send
Share
Send
Send


La cultivarea roșiilor este dificil să se facă fără utilizarea diferitelor tipuri de fertilizare, deoarece această cultură este destul de solicitantă pentru prezența nutrienților în sol. În ultimii ani, grădinarii au început de multe ori să reamintească rețete care au coborât din vremurile "bunicii", când diversitatea modernă de îngrășăminte nu a existat încă și a folosit formulări fiabile, testate în timp. Una dintre aceste substanțe este acidul boric, care este folosit nu numai în medicină, ci și în grădinărit, iar domeniul său de aplicare este destul de larg.

Cel puțin, fertilizarea de roșii cu acid boric a fost folosită în mod activ în ultimul secol și a dat rezultate excelente, în special în regiunile sudice, unde temperaturile ridicate în timpul înfloririi tomatelor sunt departe de a fi neobișnuite. De asemenea, a aplicat universal această substanță împotriva insectelor și a diferitelor boli fungice.

Bor și rolul său în viața plantelor

Importanța unui astfel de oligoelement ca bor în viața plantelor este dificil de supraestimat. La urma urmei, el este un participant direct la procesul de formare a celulelor și de sinteză a acidului nucleic. În plus, borul accelerează unele procese vitale care apar în organele de plante.

Este important! În primul rând, borul este necesar pentru funcționarea normală a celor mai tinere părți ale plantei, adică puncte de creștere, ovare și flori. Din acest motiv, problemele încep din plante, inclusiv roșiile, în absența acestui element.

Semne de deficit de bor

Lipsa borului conduce de obicei la acumularea de substanțe toxice în țesuturile de plante ale roșiilor, care provoacă otrăvirea plantelor. Pot apărea următoarele simptome:

 • În cazul în care deficitul de bor este încă nesemnificativ, atunci pe tufele de tomate totul va începe cu căderea mugurilor și ovarelor și formarea fructelor sărace.
 • În etapa următoare, este posibilă curbura lăstarilor apicali și decolorarea frunzelor la baza acestor lăstari. Și vârful în sine poate fi în continuare verde de ceva timp.
 • Mai mult, toate frunzele tinere încep să curgă de sus în jos, iar culoarea lor devine albicioasă sau verde deschis.
 • În ultima etapă, venele frunzelor afectate se întunecă, punctele de creștere dispar, frunzele și tulpinile devin foarte fragile la pliere. Dacă roșiile au deja fructe, pe ele apar pete întunecate.
Atenție! Deficitul de bor poate fi agravat dacă s-au aplicat cantități excesive de îngrășăminte azotate și var.

În plus, lipsa conținutului de bor în tomate poate duce la opresiunea și putrezirea rădăcinilor, la un decalaj general în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea. Deficiența de bor provoacă, de asemenea, dezvoltarea anumitor boli - putregaiul brun și maro, bacterioză.

Atenție! Deficiența de bor este în special pronunțată în vremea uscată și caldă.

Și în absența unor semne evidente de deficiență a acestui element, mulți grădinari notează lipsa unei recolte de roșii pentru condiții meteorologice nefavorabile. În timp ce ar fi suficient să cheltuiți câteva suplimente de prevenire a borului și totul ar fi bine.

De asemenea, este important să țineți minte semnele unui exces de bor pe tomate pentru a putea să vă opriți în timp, încercând să remediați situația cu suplimente. Dacă borul în tomate este mai mult decât este necesar pentru viața normală a plantelor, semnele, dimpotrivă, apar mai întâi pe frunzele vechi inferioare. În acest caz, se formează pe ele mici pete maronii, care cresc în mărime până când acestea duc la moartea completă a frunzei. Frunzele ele însele, în plus, devin adesea în formă de cupole, iar marginile lor sunt înfășurate în interior.

Acid boric și efectul acestuia asupra tomatelor

Acidul boric este compusul chimic cel mai accesibil din bor, găsit în viața noastră. Este o pulbere cristalină incoloră, incoloră și inodoră, netoxică și nu poate constitui un pericol pentru pielea umană. Dar odată ajuns în corpul uman, nu poate fi crescut de rinichi și se va acumula și îl va otrăvi. Prin urmare, atunci când utilizați o soluție acidă trebuie să aveți grijă.

NOTĂ! Cristalele de acid boric se dizolvă de obicei bine în apă. Proprietățile acide ale soluției rezultate sunt foarte slabe.

Soluția de acid boric a fost folosită de mult timp pentru a alimenta roșiile, iar efectul asupra buștenilor de tomate este foarte divers.

 • Un efect pozitiv asupra formării ovarelor și stimulează înflorirea roșiilor, mărind astfel randamentul.
 • Accelerează maturarea roșiilor, care este importantă pentru zonele cu condiții meteorologice instabile.
 • Îmbunătățește absorbția azotului și, prin urmare, accelerează formarea de noi tulpini, dezvoltarea frunzelor.
 • Stimulează dezvoltarea sistemului de rădăcină, prin urmare, sporește abilitatea de a absorbi diferite elemente utile.
 • Crește rezistența roșiilor la diferite condiții adverse.
 • Îmbunătățește calitatea roșiilor: creșterea conținutului de zahăr, obținerea unui gust luminos și creșterea calității fructelor.

De asemenea, este necesar să se observe proprietățile fungicide ale acidului boric. Prelucrarea acestuia ajută roșiile să scape din dezvoltarea phytophthora, care este cea mai insidioasă și mai frecventă boală a culturilor solanaceoase, în special în sol deschis.

Este important! Deoarece borul nu are capacitatea de a se deplasa de la frunze vechi la tineri, utilizarea acestuia în dressing este necesară pe întreaga perioadă vegetativă a plantelor.

Metode de utilizare a acidului boric

Soluția de acid boric poate fi folosită pentru a alimenta roșiile în diferite stadii de dezvoltare, pornind de la etapa de tratare a semințelor.

Prepararea soluției

Schema de preparare a unei soluții de acid boric cu diferite metode de utilizare este aceeași - numai proporțiile utilizate în diferite cazuri diferă.

Faptul este că cristalele acestui acid se dizolvă cel mai bine în apă la o temperatură de aproximativ + 55 ° C - + 60 ° C. Apa fierbinte și apa rece nu vor funcționa. De aceea, trebuie mai întâi să dizolvați cu atenție cantitatea necesară de substanță într-un recipient mic cu apă fierbinte și apoi să aduceți soluția la volumul recomandat. De asemenea, este posibil să se dizolve imediat acidul boric într-un volum mare de apă fierbinte și apoi să se răcească la temperatura camerei, dar acest lucru este mai puțin convenabil.

Acid boric pentru tratarea semințelor și scurgerilor

Pentru a accelera procesul de germinare și apariția mai favorabilă a răsadurilor de roșii, înmuierea semințelor se utilizează înainte de plantarea răsadurilor în soluție acidă cu următoarea concentrație: se măsoară 0,2 g pulbere pentru 1 litru de apă. În soluția rezultată, semințele de roșii sunt înmuiate timp de aproximativ o zi. După înmuiere, pot fi imediat sărate în pământ.

Sfat! Dacă plantați tomate în cantități mari, atunci pentru a vă facilita procesarea în loc de înmuiere, puteți pulpa toate semințele cu un amestec de pulbere de acid boric uscat și pulbere de talc într-o proporție de 50:50.

O soluție de aceeași concentrație (adică 2 grame la 10 litri de apă) poate să scuture solul înainte de însămânțarea semințelor sau să planteze răsadurile. Acest lucru este de dorit în cazul în care există o suspiciune că solul dvs. nu are bor. De obicei, acestea sunt cele mai multe soluri pod-podzolic, soluri mlaștinoase sau calcaroase. 10 metri pătrați. metri de paturi au folosit 10 litri de soluție.

Folosirea pansamentului din pai

Cel mai adesea, pansamentul de vârf folosește prelucrarea foliară a acidului boric. Aceasta înseamnă că soluția rezultată este pulverizată întreaga bucată de roșii de sus în rădăcină. Pentru prepararea unei astfel de soluții pentru 1 litru de apă utilizați 1 gram de pulbere. Deoarece acidul este adesea vândut în saci de 10 grame, puteți dilua imediat ambalajul în 10 litri de apă. Poate fi convenabil în prezența unui număr mare de arbori de tomate.

Pentru scopuri profilactice, este de dorit să se efectueze hrănirea foliară a roșiilor cu bor de trei ori pe sezon:

 • În faza incipientă;
 • În perioada de înflorire completă;
 • În timpul maturării fructului.

Foarte important foliar alimentarea cu acid boric de tomate în seră.

Este important! La temperaturi de peste + 30 ° C, stigmele de pistils se usucă în roșii și polenizarea nu se produce.

Pulverizarea cu borul ajută roșiile să depășească condițiile adverse de mediu și să îmbunătățească procesul de autoevaluare. Prin urmare, momentul înfloririi în masă pentru tomate este cel mai tradițional bor pentru hrănirea foliară activă.

Sfat! Dacă pe tufele de tomate observați semne deja evidente ale deficienței de bor, așa cum este descris mai sus, atunci trebuie să vărsați o soluție de acid boric sub rădăcină.

Concentrația soluției - 2 grame la 10 litri.

În cele din urmă, pansamentul foliar de top cu bor este, de asemenea, utilizat pentru prevenirea maladiei târzii și a altor boli fungice. Concentrația soluției în acest caz este aceeași ca și pentru hrănirea convențională (10 g / 10 litri). Dar pentru un efect maxim, este mai bine să adăugați 25-30 picături de iod la soluție.

concluzie

Pentru cultivarea tomatelor, acidul boric este una dintre cele mai necesare soiuri de pansament, deoarece în același timp servește ca stimulator al înfloririi și creșterii și a protecției împotriva bolilor.

Pin
Send
Share
Send
Send