Grădinărit

Top dressing de castraveți cu iod și lapte

Pin
Send
Share
Send
Send


Castraveții sunt atât de iubiți de grădinari încât nu-i cresc pe propriile terenuri doar leneși. La urma urmei, sunt bune și proaspete direct din grădină și pentru a fi utilizate în salate și pentru fabricarea de măști cosmetice. Și ce preparate minunate pentru iarnă pot fi făcute din castraveți. Asta doar pentru a le crește nu este întotdeauna ușor. La urma urmei, castraveții nu sunt numai iubiți de oameni - tot felul de dăunători și microorganisme nu sunt, de asemenea, averse să mănânce verdeață crocantă. Și castraveții înșiși sunt destul de exigenți să aibă grijă - au nevoie de udare abundentă și hrănire regulată. Dar mulți oameni nu doresc să utilizeze îngrășăminte chimice și mijloace de protecție pe propriile lor terenuri, deoarece castraveții cresc pentru ei înșiși și pentru familiile lor. Grădinarii se îndreaptă către vechile rețete populare testate în timp.

Prelucrarea castraveților cu lapte este una dintre aceste proceduri, care face față mai multor sarcini simultan. Acesta este un pansament minunat și o protecție eficientă împotriva diferitelor nenorociri care așteaptă plantele de castravete la fiecare pas.

Proprietăți de lapte

Utilizarea laptelui și a derivaților săi în grădină nu este o tehnică nouă inventată recent. Laptele a fost consumat de oameni timp de mai multe milenii și sa angajat în cultivarea legumelor în această perioadă. Prin urmare, nu au putut să observe efectul benefic al laptelui asupra multor plante. De ce se întâmplă acest lucru?

Este important! Laptele are o compozitie nutritiva foarte bogata.

Numai acele elemente care ar putea fi interesante pentru castraveți trebuie menționate:

 • calciu,
 • magneziu,
 • potasiu,
 • mangan,
 • fier,
 • azot,
 • fosfor,
 • sulf,
 • cupru și multe altele.

În plus, laptele are câteva proprietăți speciale care îl fac util atunci când este folosit în grădinărit.

 • Nici un dăunător nu poate digera zahărul din lapte (lactoză), deoarece insectele pur și simplu nu au anumite organe în sistemul digestiv. În consecință, prelucrarea castraveților cu lapte este capabilă să creeze o barieră pentru mulți dăunători care doresc să sărbătoresc cu genele de castravete suculente.
 • Atunci când se pulverizează frunzele cu o soluție lăptoasă, se formează pe acestea o peliculă foarte subțire care împiedică penetrarea mai multor agenți patogeni în interior.
 • Laptele poate ajuta procesul de asimilare a plantelor de castraveți cu alte substanțe utile care sunt conținute în sol sau sunt introduse împreună cu pansamentele de top.

Prin urmare, concluzia - hrană cu castraveți cu lapte poate rezolva mai multe probleme deodată:

 • Furnizarea de plante cu nutrienți
 • Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor
 • Saturarea solului cu substanțe benefice care sporesc activitatea microbiologică.

Modalități de utilizare a laptelui

Desigur, este de dorit să se utilizeze lapte crud pentru prelucrarea castraveților. Pasteurizatul și, în plus, laptele sterilizat nu aduce întotdeauna efectul dorit, deoarece tratamentul termic distruge multe vitamine și minerale utile, indiferent de producătorii acestor produse.

Sfat! Nu este strict recomandată utilizarea laptelui în forma sa pură, în special a laptelui integral, care are un procent crescut de conținut de grăsime.

În acest fel, nu numai că puteți ajuta, dar și să provocați daune reale plantelor, în special castraveților.

Pentru a folosi lapte în grădină, acesta trebuie diluat cu apă într-un raport de 1: 5 sau chiar la 1:10. Totul depinde de scopul pe care îl procesați.

Udarea cu soluție de lapte

Dacă doriți să obțineți în principal o pansament de calitate superioară a castraveților în 5 litri de apă, diluați 1 litru de lapte foarte puțin gras, amestecați cu grijă și umeziți soluțiile de castravete care rezultă astfel încât fiecare plantă să primească aproximativ 0,5 litri de soluție de lapte.

NOTĂ! Trebuie avut în vedere că, datorită susceptibilității castraveților la o astfel de boală ca putregaiul gri, nu este necesar să se facă o udare și o prelucrare a tufișurilor direct sub rădăcină.

Este mai bine să săpați o groapă superficială pe întreaga circumferință de 10-15 cm de la baza tufișului, astfel încât rădăcina să se afle în centrul acestui cerc și să pătrundă direct în această depresiune. De obicei, rădăcinile de castravete sunt situate aproape de suprafață și sunt capabile să găsească toate substanțele de care au nevoie.

Apropo, este posibil să se înalțe plantele de castravete de sus, astfel încât soluția de lapte să fie absorbită de frunze și va fi asigurată o protecție suplimentară împotriva bolilor și dăunătorilor.

Pulverizare soluții lactate

Cel mai adesea, soluția de lapte este utilizată pentru tratamentul profilactic al castraveților. Se știe că orice problemă este mult mai ușor de prevenit decât de a face față consecințelor acesteia.

Cele mai frecvente și mai neplăcute boli ale castraveților sunt mucegaiul real și umed. Aceste boli in special incep sa furi daca vara va fi ploioasa si rece. Promovarea apariției bolilor și a fertilizării abundente cu îngrășăminte cu conținut de azot. Pe frunzele de castraveți apar mai întâi pete albe, asemănătoare cu cele care rămân din stropirea făinii (de aici numele), apoi frunzele devin galbene și mor.

Cel mai bine este să începeți tratamentul preventiv al castraveților, atunci când acestea formează 5-6 frunze adevărate și le repetați regulat la fiecare două săptămâni. În acest caz, nu pot fi permise focare de boli.

Pentru a prepara soluția necesară într-o găleată de 10 litri, se diluează 1 litru de lapte, 30 de picături de iod regulat, 20 de grame de săpun de rufe, măcinate pe o răzătoare. Totul se agită bine și se pulverizează tufișurile de castravete.

Atenție! Iodul din această soluție servește ca un antiseptic puternic, iar săpunul de rufe asigură o bună aderență a soluției la frunze.

În general, iodul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra castraveților. Este capabil să prevină îngălbenirea frunzelor pe genele de castravete și creează un efect de întinerire atunci când mulți muguri noi și ovare se trezesc pe tulpini. Prin urmare, prelucrarea castraveților cu iod trebuie efectuată foarte atent, fără a uita să pulverizezi partea inferioară a frunzelor. Este recomandabil să pulverizați nu numai plantele, ci și solul din jurul lor.

Pulverizarea trebuie efectuată în condiții de noros sau seara după apusul soarelui. Altfel, frunzele de castravete pot fi arse.

Aceeași soluție este destul de eficientă împotriva bacteriozelor și putregaiului rădăcinilor. Și este capabil să facă față invaziei diferitelor tipuri de afide.

Trebuie remarcat faptul că nu numai lapte, ci și diverse produse lactate au un efect similar asupra castraveților: zer, kefir, lapte acru. În special, următoarea rețetă, care poate face față greșelii, este populară în rândul grădinarilor.

Pentru 10 litri de apă, luați 1 litru de zer, 40 de picături de iod și o lingură de peroxid de hidrogen. Acest instrument necesită de mai multe ori pe sezon pentru a procesa cu atenție toate părțile plantelor de castravete.

concluzie

Astfel, utilizarea laptelui, a produselor lactate și a produselor disponibile în mod obișnuit, cum ar fi iodul sau peroxidul de hidrogen, vă permite să faceți față cu multe probleme în creșterea castraveților și obțineți o recoltă bună.

Vizionați videoclipul: Boli si tratamente pentru rosii tomate (August 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send