Grădinărit

Praz: hrănire și îngrijire

Pin
Send
Share
Send
Send


Prazul nu este la fel de obișnuit ca ceapa obișnuită. Cu toate acestea, proprietățile sale utile nu sunt inferioare "rudelor" lor. Acest arc este un depozit real de vitamine și minerale. Din acest motiv, el câștigă o popularitate tot mai mare. Prazul în creștere nu este o sarcină atât de ușoară. Această cultură are nevoi speciale. Creați condiții favorabile, desigur, posibile. Pentru a face acest lucru, trebuie să știți exact ce nevoie de praz și cum să-l crească în mod corespunzător. De asemenea, merită să ne gândim la modul în care păsările sunt hrănite, astfel încât acestea să crească bine și să nu se îmbolnăvească.

Caracteristicile prazului

Această cultură a venit la noi de pe coasta mediteraneană. Părul este un membru al familiei crinilor. În antichitate, a fost cultivată în mod activ în Africa, Grecia și Roma. În Rusia, această ceapă este cultivată în toate regiunile, dar mai des numai în suburbii.

Mănâncă atât frunzele de praz și tulpina. Această ceapă conține aproximativ 12% carbohidrați și până la 2% proteine. De asemenea, este bogat în vitamine și săruri minerale. În timpul depozitării prazului, cantitatea de vitamina C din ea se mărește. Păstrează prospețimea și gustul în timpul iernii.

Este util în metabolismul afectat și în prezența pietrelor la rinichi. Această ceapă are capacitatea de a crește pofta de mâncare, are un efect benefic asupra procesului de digerare a alimentelor, este folosit ca diuretic.

Atenție! Acest arc se referă la plante bienale. În primul an, ceapa formează un bec alb, care trece ușor în stema falsă.

Înălțimea tulpinii este de aproximativ 15-55 cm, iar grosimea este de aproximativ 5 cm în bulb. În anul următor, ceapa formează o floare, iar pe ea apar semințe. Inflorescența acestei culturi este o umbrelă sferică. Flori de prune au un liliac deschis sau o culoare albă. Există o aromă plăcută. Avantajul unui praz este că poate germina chiar și la temperaturi foarte scăzute (aproximativ + 5 ° C). Cu toate acestea, ceapa crește într-un climat cald mult mai probabil. Pentru creșterea normală este suficient pentru aproximativ + 15 ° C.

Este important! Becurile de incendiu nu tolerează înghețul. Acest arc este destul de fotofil.

Cel mai important lucru pentru această recoltă este un sol umed și fertil. Prazul răspunde bine la introducerea mineralelor, precum și la udare. Cel mai bun lucru pentru cultivarea sa este solul argilos adecvat, cu un nivel neutru de aciditate. Peste sol, soluri acide sau grele nu sunt potrivite pentru cultivarea acestei ceapă.

Grijă de praz

Plantarea prazului pe răsaduri începe în aprilie. Înainte de plantare, rădăcinile și frunzele de ceapă sunt tăiate astfel încât să se așeze mai bine. Plantarea răsadurilor ar trebui să fie la o adâncime de aproximativ 5 cm, în timp ce aprofundarea frunzelor. Este necesar să lăsați cel puțin 45 cm între rândurile de ceapă și aproximativ 15 cm între ceapa în sine. Pentru depozitarea pe termen lung și utilizarea prazului în toamnă, plantarea ar trebui să înceapă la începutul primăverii. Dar puteți planta ceapa și pe parcursul verii. Plantele tinere proaspete vor sosi la timp pentru toamnă. Ceapa poate fi consumata imediat sau lasata pentru al doilea an. Prazul tolerează iernarea sub zăpadă. Adevărat, cu un îngheț puternic și fără un strat de zăpadă gros, plantele nu pot supraviețui. Lăsând ceapa pentru iarna, în luna mai va fi posibilă recoltarea. Imediat după plantare, răsadurile cresc foarte încet. Iar întreaga îngrijire este de a apă și de a slăbi patul în timp util.

Îngrijirea de bază pentru praz nu este dificilă. Dar, în același timp, toate aceste reguli trebuie urmate cu strictețe. Cea mai mare atenție la arcul va trebui plătită chiar la începutul creșterii. Principala condiție pentru buna creștere a prazului este absența buruienilor în grădină. Acestea ar trebui să fie șterse definitiv.

De asemenea, pentru prazul uscat, solul este contraindicat. Ar trebui să fie întotdeauna ușor umed. De-a lungul întregii creșteri a plantei, trebuie să fiți în mod constant ceapă. Doar în acest fel puteți obține ceapă albă delicată. După aceasta, solul ar trebui să fie mulched imediat. Dacă vorbim despre mulci, puteți folosi:

 • tocat paie;
 • gunoi de grajd uscat;
 • fân sau paie.
Atenție! Îngrășămintele care conțin azot nu sunt potrivite pentru hrănirea prazului.

Prazul poate crește chiar după ce a fost recoltat și plasat într-o pivniță. Dar pentru aceasta are nevoie de hrana buna pe toata perioada vegetativa. Puteți începe să furați imediat după ce ceapa atinge aproximativ 20 cm înălțime.

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza următorul amestec:

 • jumătate de litru de mullein;
 • cinci litri de apă.

Această soluție trebuie să fie irigată între rânduri.

Sfat! Trebuie să apăzi solul, nu plantele însăși, deoarece acestea reacționează prost la acest lucru.

Această udare nutritivă se face pe soluri care nu sunt foarte fertile. Dacă solul a fost fertilizat înainte de a planta ceapa, atunci infuzia de urzică ar trebui folosită în loc de mullein.

Ați înțeles deja că prazul iubește umiditatea, deci udarea ar trebui să fie abundentă. În timpul formării intensive a masei verzi este necesară creșterea cantității de apă pentru irigare. Este important să se asigure că solul nu se usucă niciodată, dar în același timp nu este umed. Recoltarea ar trebui să se efectueze la toamna târzie, și este posibilă iarna, dacă nu există înghețuri severe.

De asemenea, grija pentru praz include plivitul regulat, hrănirea și prevenirea bolilor. Slăbiți solul de multe ori, aproximativ o dată la 2 săptămâni. Și, de asemenea, este important să nu uitați să aruncați în mod regulat arcul. Prazul de iarnă este necesar la fiecare 4-5 zile, în funcție de condițiile meteorologice. Primele câteva zile după ce plantează ceapa nu pot fi udate. Pentru fiecare metru pătrat aveți nevoie de aproximativ 10-14 litri de apă.

Pentru a prelungi termenul de valabilitate al cepei, trebuie recoltat cu câteva zile înainte de apariția înghețului. Acesta este momentul cel mai favorabil pentru transportul cepei la depozitare. Mai mult, este ușor uscat de la umiditatea excesivă și rădăcinile sunt tăiate. Aveți grijă să nu deteriorați fulgii. Apoi, este necesar să se taie părțile agățate ale frunzelor. De asemenea, este necesar să se asigure că particulele de sol nu cad în spațiile dintre frunze.

Pradă hrănire

Pentru întregul sezon trebuie să cheltuiți 3 sau 4 prazi de hrănire. Prima furajare se efectuează la 3 săptămâni după plantare. Pentru aceasta, utilizați următoarea soluție:

 1. 5 litri de apă.
 2. 10 grame de azotat de amoniu.
 3. 7-8 grame de sare de potasiu.

Îndepărtarea acestui îngrășământ se efectuează ca de obicei, numai între rânduri. Această cantitate de îngrășământ ar trebui să fie suficientă pentru 2 metri2. Ceapa, de asemenea, răspunde bine la fertilizare cu o soluție de mullein într-un raport de 1/10 și îngrășăminte de pasăre 1/20.

Sfat! Înainte de a ucide prazul, puteți stropi solul din jurul tulpinilor cu cenușă de lemn. Pe paturi de metri patrati vor avea nevoie de un pahar de cenusa.

Această hrana va proteja plantele de ciuperci.

Dăunători și boli

Una dintre cele mai periculoase boli ale prazului este mozaicul. Este o boală virală care suferă afidă. Virusul se manifestă cu pete galbene pe frunzele plantei. Acest arc este zdrobit și are un aspect foarte puțin prezentabil. Din nefericire, această boală este incurabilă. Arcul lovit este pur și simplu distrus. Pentru a proteja plantele împotriva daunelor mozaicului, este necesar să se respecte cu strictețe regulile agrotehnologiei atunci când cresc prazul. Puteți utiliza instrumente care vor sperie afide și căpușe. De asemenea, se recomandă să plantați semințe de ceapă de cel puțin 2 ani. Procedând astfel, probabilitatea de infecție mozaică este redusă. Adevărul este că, după ce se culcă pentru un astfel de timp, multe virusuri mor, inclusiv mozaic.

Următoarea boală comună a prazului este rugina și mucegaiul praf. Acestea sunt boli fungice care pot apărea atunci când apa stagnează în sol. Când sunt infectate cu mucegai praf, plantele sunt acoperite cu pete ovale. Un astfel de arc nu este potrivit pentru consumul uman. Ruga este recunoscuta de padurile fungice galbene caracteristice care acopera frunzele. În viitor, aceste tampoane devin negre, după care frunzele de ceapă își pierd puterea și se usucă. Imediat după apariția primelor semne de deteriorare a ruginei, este necesară eliminarea imediată a plantelor bolnave. Ceapa sănătoasă trebuie tratată cu o soluție de oxiclorură de cupru și fitosporină. Pentru a preveni apariția bolii este foarte dificilă. Dar puteți crește semnificativ stabilitatea arcului, respectând regulile de îngrijire și efectuând hrănirea necesară.

Dăunătorul de praz este acoperișul de ceapă, care poate distruge complet cultura prin acțiunile sale. Acest dăunător apare în mai și imediat începe să pună ouă pe frunzele de ceapă și în sol. După câteva zile, larvele apar de la ei. Ei mănâncă în mod activ prazul din interior, de aceea începe să putrezească. Pentru a proteja prazul de muștele de ceapă, se presară cu un pat de cenușă de lemn. De asemenea, praf de tutun sau un amestec de cenușă și praf. Este posibil să înspăimântați o muscă ceapă cu ajutorul unui piper negru măcinat.

Este important! După polenizarea solului cu cenușă sau ardei, este necesar să slăbiți solul cu o adâncime de câțiva centimetri.

Ca o opțiune, puteți pregăti o perfuzie specială pentru tutun pentru combaterea unei acoperiri de ceapă:

 • 5 litri de apă;
 • 1 linguriță de săpun lichid;
 • 200 de grame de tutun.

Toate componentele sunt amestecate și lăsate timp de câteva ore, astfel încât soluția să fie perfuzată. Apoi trebuie să fie filtrat și puteți începe să udă paturile. Ceapa acoperi nu-i place telina. Deci, unii grădinari au plantat special această plantă între praz pentru a le speria.

În plus față de aceste boli, prazul este adesea afectat de mucegaiul negru, fusarium, putregaiul gâtului.

concluzie

După cum vedem, va dura răbdarea și efortul de a crește un praz în grădină. Această cultură va crește doar în sol umed, cu rate de fertilitate ridicate. Pentru ao proteja de dăunători și de boli, este necesar să se efectueze proceduri regulate de hrănire și prevenire. Dar, după ce ați făcut toate acestea, veți obține o ceapă de casă foarte utilă, care vă va oferi vitaminele necesare toată iarna.

Pin
Send
Share
Send
Send