Grădinărit

Când să plantezi morcovi în Siberia

Pin
Send
Share
Send
Send


Condițiile meteorologice din Siberia împiedică procesul de creștere a culturilor de legume. Într-o astfel de zonă, grădinarii vor trebui să depună un efort mai mic pentru a obține o recoltă bună a legumelor lor preferate. Cu toate acestea, locuitorii acestor regiuni s-au adaptat mult timp la caracteristicile climatice ale Siberiei și reușesc să crească practic toate culturile cunoscute.

Una dintre cele mai comune culturi de legume este morcovii. Este cultivat în întreaga lume, iar Siberia nu face excepție. Este greu de imaginat chiar și o grădină de legume unde morcovii nu ar fi crescut. În plus, un număr mare de soiuri și hibrizi ai acestei legume sunt adaptate la climatul rece și pot fi cultivate cu succes chiar și în teren deschis. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți regulile de bază pentru creșterea morcovilor. De asemenea, mulți sunt interesați de când să planteze morcovi în Siberia și care dintre soiuri să aleagă?

Caracteristicile morcovilor în creștere în Siberia

Morcovii nu au fost niciodată considerați o plantă foarte termofilă. Semințele sale pot germina chiar și la + 4 ° C. Pentru o creștere normală, este suficient de la +20 ° C la +30 ° C. Deci, condițiile meteorologice din Siberia sunt destul de acceptabile pentru cultivarea acestei legume gustoase și sănătoase. Tămăduițele de morcovi tineri pot suferi chiar înghețuri ușoare, fără consecințe dezastruoase.

Temperaturile prea scăzute și ridicate pot afecta dimensiunea și culoarea fructului. La temperaturi de peste +25 ° C, creșterea încetinește foarte mult, iar culoarea rădăcinii poate deveni palidă. La temperaturi scăzute, morcovul își pierde și culoarea bogată, iar fructele devin stîngace și neatractive.

Atenție! Pentru condițiile din Siberia, este foarte important să alegeți semințe de bună calitate. Semințele mici au o cantitate mică de nutrienți. Anume, ele ajută planta să formeze un sistem rădăcină după însămânțare.

Până la formarea sistemului de rădăcină, semințele vor folosi numai acele substanțe nutritive care se află în el. Și numai după apariția rădăcinilor, planta va putea să obțină substanțe nutritive din sol. Perioada de germinare a morcovului în Siberia este puțin mai lungă decât în ​​regiunile sudice. Din acest motiv, semințele au nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a germina.

Tot în condițiile din Siberia este imposibil să se planteze semințe de morcov prea adânc. Pentru a complica sarcina poate și ierni lungi. Deci, alegeți timpul pentru plantare ar trebui să fie cu atenție, astfel încât înghețurile nu se întoarcă și nu distruge semințele. Dar, totuși, grădinarii pot crește cu succes în această zonă, nu numai familiari pentru toate culturile de legume și cereale, dar și pepeni verzi și pepeni verzi. Deci morcovii în creștere nu mai par a fi ceva imposibil.

Este de remarcat că morcovii sunt o legume incredibil de utile. Nu este surprinzător faptul că este folosit pentru a pregăti un număr atât de mare de feluri de mâncare. Mănâncă morcovi poate fi proaspătă, coapte, îndulcită și conservată. Multe gospodine în avans fac preparate de morcovi rasiți și o îngheață. În orice caz, deși morcovii nu sunt adesea principalul ingredient, este pur și simplu imposibil să ne imaginăm multe feluri de mâncare fără ea.

Această cerere în gătit se datorează și conținutului ridicat de vitamine și minerale. De exemplu, mulți oameni știu că această legume este foarte util pentru vedere. Și toate datorită faptului că morcovii conțin cantități mari de vitamina A. De asemenea, este bogat în calciu, beta-caroten și iod.

Atenție! Culoarea portocalie bogată nu este de fapt nativă pentru morcovi.

Până în secolul al XIX-lea, avea o culoare foarte puțin atractivă. Există dovezi că la început morcovul avea o nuanță purpurie, apoi au apărut soiuri de alb, galben și roșu. Și numai recent crescătorii olandezi au adus morcovi de culoare portocalie cu care suntem obișnuiți.

Soiuri potrivite pentru Siberia

Mulți hibrizi și soiuri de morcov se simt foarte confortabil pe teritoriul Siberiei. Pentru a afla care dintre acestea sunt potrivite pentru zonele reci, trebuie să știți ce tipuri de morcovi sunt împărțite. În ceea ce privește maturarea, toate soiurile pot fi împărțite în 3 tipuri:

 1. Maturizarea. Astfel de morcovi se coace în 80-100 de zile după apariția primelor lăstari.
 2. Morcovi de mijloc. Va fi posibilă colectarea fructelor în 100-125 de zile.
 3. Morcovi târziu. Așteptați că maturarea completă va avea cel puțin 120 de zile.
Este important! Pentru cultivarea în Siberia adecvate la mijlocul sezonului și a soiurilor târzii.

Grădinari care locuiesc în zonă, au încercat un număr mare de soiuri. Printre toate diversitatea pot fi identificate morcovi, care se distinge printr-o deosebită nemulțumire față de condiții și randamente ridicate.

Varietate "Nantes"

Soiul are o durată medie de maturare. În condiții de vară cald, va fi posibilă recoltarea în 90 de zile după apariția primelor lăstari. Semănarea semințelor se efectuează atât la începutul primăverii, cât și în timpul iernii. Astfel de morcovi sunt depozitați de foarte mult timp. Într-o cameră rece, puteți salva recolta până la primăvară. Gradul are gusturi excelente.

Varietate Losinoostrovskaya 13

Se aplică, de asemenea, soiurilor de mijloc. Fructele se maturează în 90-100 de zile de la apariția primelor lăstari. Morcovii au o formă obișnuită. Carnea fructului este suculentă și crocantă. Plantarea semințelor se desfășoară atât în ​​toamnă cât și în primăvară. Lungimea fructului este de la 13 la 15 cm, iar greutatea morcovilor poate fi până la 150-160 g. Acest morcov tinde să crească cantitatea de beta-caroten în timpul iernii. Deci, după ce au rămas, legumele vor fi mai sănătoase. Soiul este păstrat pentru o lungă perioadă de timp, calitățile gustului fructului sunt păstrate până în primăvară.

Calitatea "dintelui dulce Nastena"

Varietate cu randament ridicat, cu o durată medie de maturare. Ripe fructe ar trebui să fie de așteptat nu mai devreme de 100 de zile de la apariția primelor lăstari. Semințe de semințe începe în luna mai. Soiul crește bine în câmp deschis. Semințele sunt îngropate în sol la o adâncime de cel mult 2 cm. Fructele au gust excelent, morcovi suculenți, cu gust dulce. Soiul este potrivit pentru prepararea sucurilor și pentru consumul de fructe proaspete.

Varietate "Dayana"

La fel ca toate cele anterioare, acest soi aparține morcovilor din mijlocul sezonului. Perioada de maturare a fructelor durează între 100 și 120 de zile. Soiul are randamente ridicate. Fructele sunt suculente, gustoase, cu gust dulce. Vegetația este bine ținută în timpul iernii. Soiul este potrivit pentru tratamentul termic și consumul proaspăt.

Când să plantezi morcovi în Siberia

Plantarea morcovilor în Siberia poate fi atât în ​​toamnă, cât și în primăvară. Alegerea termenului de plantare depinde de momentul în care grădinarul dorește să recolteze. Toată lumea știe că pentru maturarea timpurie a morcovilor să planteze semințele va trebui să fie înainte de începerea iernii. Adevărat, astfel de rădăcini își pierd foarte repede prospețimea și nu sunt potrivite pentru depozitare pentru iarnă. Morcovii plantați în timpul iernii sunt cel mai adesea consumați proaspeți imediat după recoltare.

Dar totuși, plantarea de toamnă a morcovilor are câteva avantaje:

 • coacerea rapidă a fructelor;
 • dimensiuni mari de morcovi;
 • rezistența la boală;
 • procesul de însămânțare simplificat. Semințele nu trebuie să se înmoaie și să se usuce.

Morcovi plantate în primăvară, desigur, stocate mult mai mult. Ramane suculent si gustos pana in vara. Dar această metodă de aterizare are unele dezavantaje:

 • semințele înainte de însămânțare trebuie prelucrate în mai multe etape;
 • întreaga perioadă de maturare a morcovilor va trebui să fie activă.

Plantarea de primăvară în Siberia va începe de la începutul lunii aprilie. Dar mai întâi puteți să scăpați de buruieni, facilitând astfel foarte mult îngrijirea în continuare a patului. Este necesară începerea acestei proceduri imediat după topirea zăpezii. Patul pregătit pentru plantarea semințelor este acoperit cu cel mai obișnuit film transparent din polietilenă. Sub ea, buruienile vor crește rapid, după care puteți începe să luptați cu ei. Sunt de acord, este mult mai ușor să elimini buruienile dintr-un pat, unde nimic nu crește. După aceea, patul este acoperit cu un strat întunecat sau cu alt material acoperitor opac. Adăpostul trebuie înlăturat imediat înainte de debarcare. Mai mult, solul este slăbit și începe să semene semințe. Ele sunt plasate în caneluri de mică adâncime, udate și îngropate, ușor tamponate. De această dată este necesar să se acopere solul cu un film alb. Acest proces de plantare va facilita îngrijirea patului, deoarece buruienile vor apărea mult mai puțin.

Pentru plantarea toamnei ar trebui să alegeți soiurile adecvate de morcovi. Ambalarea semințelor ar trebui să indice dacă acestea sunt potrivite pentru plantare în toamnă. Practica arată că semințele de însămânțare nu ar trebui să fie mai devreme de mijlocul lunii noiembrie. După ce ați făcut acest lucru înainte, există riscul ca morcovii să crească chiar înainte de apariția vremii reci și mai târziu va îngheța.

Este important! Pentru asigurarea pe toamnă, seamănă mai multe semințe decât în ​​primăvară.

Cei care au plantat morcovi știu că semințele acestei legume sunt foarte mici, iar semănarea lor în cantitatea potrivită poate fi dificilă. Pentru a facilita această sarcină, au fost inventate multe căi. Unele semințe se amestecă cu nisip, rumeguș sau pământ. Alții folosesc o soluție de amidon în acest scop. Și cele mai grijulii lipesc semințele de banda preparată cu pastă. Făcând oricare din aceste metode, puteți economisi o mulțime de timp pe care ați fi cheltuit-o cu privire la rădăcini subțiri.

De asemenea, plantarea toamnei și a primăverii este o metodă diferită de tratare a semințelor. În toamnă, semințele sunt plantate în formă uscată, fără a se efectua nicio procedură pregătitoare. Dar, în primăvară, au puțină treabă. Deoarece semințele trebuie să scape de un strat de uleiuri esențiale și apoi să fie uscate. Cum se realizează această pregătire pentru semințe este descrisă mai jos.

Pregătirea semințelor și parcelelor

Următorul pas este pregătirea semințelor pentru plantare. Merită să menționăm că morcovii germinează foarte mult timp, prin urmare, pentru a accelera procesul, semințele trebuie să fie înmuiate sau germinate.

Pentru a pregăti semințele, se efectuează următoarele proceduri:

 1. Selectarea mecanică a semințelor. Materialul de însămânțare este așezat în apă caldă și se amestecă bine. După un timp, semințele necorespunzătoare vor pluti. Apoi excesul de apă din rezervor este golit. Într-o altă zi, semințele trebuie să fie în apă și apoi ar trebui să fie uscate. Puteți începe însămânțarea.
 2. Tratamentul termic al semințelor. Această procedură vă permite să crească germinarea, precum și să distrugă posibilele boli și infecții. Astfel, semințele sunt turnate într-o pungă de tifon pre-pregătită și așezate în apă fierbinte (aproximativ +50 ° C). Apoi, scoateți sacul și răciți-l imediat în apă rece. Apoi semințele trebuie să fie uscate.
 3. Semințe de germeni. Timp de 24 ore, semințele sunt păstrate în apă caldă oxigenată. Imediat după aceea, ele sunt gravate timp de aproximativ 20 de minute într-o soluție slabă de mangan. Apoi semințele sunt spălate cu apă și uscate.
 4. Tratarea semințelor cu promotori de creștere. Semințele sunt înmuiate cu soluții de preparate speciale. De exemplu, pentru aceasta este adesea folosită fitosporina sau humatul de sodiu.
Este important! Puteți petrece una dintre etapele de mai sus, și mai multe.

Următoarea etapă nu mai puțin importantă - pregătirea solului. Morcovii sunt plante iubitoare de lumină, deci ar trebui să alegeți zone neimpozitate. O cantitate mare de lumină - condiția principală pentru obținerea unei recolte bune. Când este cultivat într-o zonă umbrită, randamentul este redus de 20 de ori. De asemenea, morcovii nu le place solul prea umed. Este foarte important ca solul să fie liber și fertil. Cu o densitate ridicată a solului, fructele vor crește strâmb și puternic ramificate. În cazul în care solul nu este destul de slab, puteți să-l săpați cu adăugarea de rumeguș sau turbă. Ca îngrășământ, puteți adăuga humus, compost sau turbă pe sol.

Sfat! Pentru a selecta îngrășămintele organice și minerale pentru furaje, aveți nevoie de fertilitate și compoziția solului.

Îngrijirea morcovilor după plantare

În viitor, morcovii au nevoie de udare în timp util, slăbirea regulată a solului, controlul dăunătorilor și îmbrăcăminte după cum este necesar. Momentul cel mai important și mult așteptat este apariția lăstarilor. Imediat după apariția lăstarilor tineri, este necesar să se dilueze morcovii. De asemenea, în această etapă este necesar să slăbiți solul. Acest lucru trebuie făcut foarte atent, pentru a nu afecta plantele. Cel mai bun moment pentru slăbire va fi perioada după ploaie. Și dacă ploile nu sunt programate în viitorul apropiat, atunci înainte de începutul de slăbire a solului trebuie să fie umezite.

Este important! Pentru a nu forma o crustă de sol, este posibil să se efectueze mulcirea cu turbă sau alte materiale.

Răsaduri subțiri, este necesar să se lase cel puțin 4 cm între ele. Cu o distanță mai mică, rădăcinile vor crește mai mult, dar ele vor fi mici și stângace. Este posibil să se dilueze germenii numai după udarea solului. Deci, probabilitatea de a distruge plantele vecine va fi mai mică. Merită să se țină cont de faptul că mirosul de culturi radicale proaspete extrase poate atrage dăunători. Prin urmare, subțierea este mai bună în seara când activitatea lor este mult mai scăzută. Culorile inutile ar trebui imediat aruncate din grădină. Apoi au nevoie de prikopat sol sau compost.

Morcovii de-a lungul timpului pot expune partea superioară a rădăcinii, din cauza a ceea ce devine verde. Din acest motiv, o substanță cum ar fi solanina apare în morcovi. Este capabil să dea fructului un gust amar. Pentru a preveni acest lucru, varza ar trebui să spud.

Este important! Solurile în care cresc morcovii trebuie să fie întotdeauna umed moderat. Această legumă nu tolerează seceta.

Morcovii încep să formeze legume rădăcini foarte târziu. Mai întâi de toate, toate forțele plantei vizează creșterea de tulpini și frunze. Și numai a patra parte a întregului sezon de creștere este responsabilă de creșterea morcovului în sine.

În această perioadă, plantele au nevoie de udare regulată mai mult ca niciodată. Dacă vremea este fierbinte, atunci trebuie să apăzi rădăcinile de cel puțin 3 ori pe săptămână. Turnați puternic morcovi nu au nevoie. O cantitate mare de umezeală poate face ca legumele să se crape. Cantitatea de apă pe metru pătrat ar trebui să crească pe măsură ce plantele cresc. Dar, în același timp, regularitatea irigării va trebui redusă. Îndepărtarea grădinii va trebui să nu mai fie de trei ani, ci doar o dată pe săptămână, dar cu multă apă.

concluzie

După cum puteți vedea, este ușor să determinați când să plantați morcovi în Siberia. Principalul lucru este să alegeți soiul potrivit și să vă concentrați asupra condițiilor meteorologice din regiunea dvs. Amintiți-vă că plantarea de semințe în toamna, ar trebui să așteptați pentru începutul de îngheț, altfel plantele vor urca înainte de începutul iernii. Și în timp ce aterizați în primăvară, dimpotrivă, este necesar să alegeți un astfel de moment în care pericolul înghețului să se termine complet. Urmând aceste reguli, veți putea crește morcovii excelenți, chiar și în condițiile climatice din Siberia.

Pin
Send
Share
Send
Send