Grădinărit

Cum să planteze morcovi, astfel încât să nu se subție

Pin
Send
Share
Send
Send


Morcovii sunt una dintre cele mai căutate culturi de legume în parcelele de grădină. Principala problemă este nevoia de a împrăștia buruienile. În caz contrar, rădăcinile nu vor primi spațiu liber pentru creștere. Metodele simple și accesibile ajută la însămânțarea morcovilor pentru a nu se subția.

Pregătirea semințelor

Înainte de a planta semințele de morcov se recomandă a fi procesate. Acest lucru va îmbunătăți germinarea lor.

Următoarele metode de tratare a semințelor sunt cele mai eficiente:

  • o cameră pentru o zi în apă caldă;
  • fierbere;
  • gravarea cu o soluție de mangan sau acid boric;
  • îngroșarea la rece a semințelor (făcută după înmuiere până la apariția germenilor).

Înainte de prelucrare, semințele sunt depozitate într-un loc uscat, protejate de umiditate și lumină.

Pregătirea solului

Morcovii preferă solurile argiloase și nisipoase. Paturile sunt situate pe zone plate, iluminate de soare. În fiecare an este ales un loc nou pentru însămânțare. Re-aterizarea pe site-ul anterior este permisă numai după 4 ani.

Sfat! Morcovii cresc bine în paturi unde au fost plantate roșii, leguminoase, cartofi, verdeață și varză.

Turba sau humusul este folosit pentru pansamentul de top.

Paturile sub morcov săpa în toamnă. În primăvară, procedura se repetă. Cu metoda manuală de plantare, ele fac brazi de 5 cm lățime și adâncime de 2 cm. Apoi, nisipul și îngrășămintele sunt introduse în sol.

Cele mai bune moduri de a planta morcovi, astfel încât să nu se subție

Aterizând un vârf

Cea mai ușoară este metoda manuală de aterizare. În primul rând, patul este împărțit în brazde. O distanță de 20 cm este lăsată între rânduri. Înainte de însămânțare se recomandă să se toarne turba și nisipul în brazdele obținute.

Plantarea se face manual. Semințe de morcovi sunt luate în palmă și coborâte unul câte unul în canelurile din grădină. Între fiecare plantă lăsați câteva centimetri. Aceasta este metoda cea mai simplă, dar laborioasă de aterizare.

Trageți pe bandă

Pentru a planta morcovi pe o panglică, trebuie să cumpărați material special pentru plantare în magazinul de grădină. Pentru aceste scopuri, potriviți hârtia în vrac, inclusiv hârtia igienică. Materialul este tăiat în benzi de până la 2 cm lățime. Lungimea benzilor trebuie să fie suficientă pentru întregul pat.

Semințele se aplică pe hârtie folosind o pastă. Se poate realiza independent cu ajutorul apei și amidonului. Spotterul punctat este aplicat la fâșii la intervale de 2-3 cm, apoi se aplică semințe de morcov.

Atenție! Îngrășămintele pot fi adăugate la adeziv pentru a furniza semințele cu un aflux de nutrienți.

Banda este plasată în brazde pregătite și acoperită cu pământ. Astfel, se asigură consumul economic de semințe de morcov. Între lăstari se menține aceeași distanță, ceea ce va salva grădinarul de subțierea paturilor.

Începeți pregătirea pentru însămânțare pe bandă poate fi în timpul iernii. Benzile rezultate sunt pliate și rămase până la primăvară.

Aterizare pe pastă

Puteți planta semințe de morcov pe pastă fără a utiliza bandă sau alte dispozitive. Pentru prepararea compoziției vor fi necesare o lingură de făină și un litru de apă. Componentele sunt amestecate și apoi răcite la 30 de grade.

Apoi semințele sunt plasate în pastă, iar amestecul este umplut cu o sticlă de plastic. Pasterul cu semințele se toarnă în puțurile pregătite. Această metodă de plantare va proteja în plus plantele de boli. Morcovii plantați coace înainte și vor fi mai suculenți.

Semănarea în saci

Semințele de morcovi ar trebui să fie plasate într-o pungă de pânză. După ce stratul de zăpadă dispare, acesta este așezat în sol cu ​​adâncime de câțiva centimetri. După câteva săptămâni, vor apărea primele lăstari de morcovi, apoi veți putea să le obțineți și să vă potriviți.

Plantele germinate sunt mult mai convenabile pentru a planta în brazde, oferind spațiu liber între ele. Ca urmare, nu este necesar să se dilueze plantele, iar patul va fi complet umplut cu lăstari.

Plantarea cu grila de ou

Folosind grila de ouă vă permite să creați găuri chiar la aceeași distanță unul de celălalt. Pentru a face acest lucru, luați o formă de plastic sau de hârtie în care ouăle sunt vândute.

Este important! Este mai bine să puneți două grătare între ele pentru a obține un dispozitiv mai durabil și mai convenabil.

Grila este presată în sol pe toată suprafața patului, după care se formează găuri. În fiecare dintre ele trebuie să puneți două sau trei semințe.

Avantajele acestei metode includ germinarea uniformă a semințelor de morcov fără a fi nevoie de subțiere. Cu toate acestea, semințele sunt plantate manual, ceea ce necesită mult timp și efort.

Răsărit nisip de râu

Două linguri de semințe de morcov se adaugă în găleată cu nisip de râu. Pentru a îmbunătăți germinarea amestecului rezultat, puteți adăuga puțină apă. Semințe, amestecate cu nisip, seamă în canelurile din grădină, apoi se aplică un strat de sol.

Atenție! Prezența nisipului în sol păstrează căldura, umiditatea și stimulează dezvoltarea semințelor de morcovi.

Pământul de nisip conține mai mult aer, ceea ce îmbunătățește efectul îngrășămintelor minerale.

Această metodă nu va oferi aceeași distanță între răsadurile morcovilor. Cu toate acestea, nu este necesară pregătirea atentă a brazdei. Lăstarii prea groși pot fi apoi diluați.

Semănarea mixtă

Pe același pat se cultivă diferite culturi: morcovi și ridichi. Dacă amestecați semințele acestor plante și adăugați nisip de râu, veți obține un amestec gata pentru plantare. Acesta este plasat în canelurile din grădină, apoi acoperit cu un strat de pământ și udat.

Este important! În loc de ridiche, puteți folosi semințe de salată sau spanac, care germinează mult mai devreme decât morcovii.

Mai întâi vine ridichea, care crește rapid și este folosită pe masa de bucătărie. După recoltare, există o mulțime de spațiu liber pentru creșterea morcovilor. Această metodă permite creșterea a două tipuri de legume pe același pat, ceea ce este deosebit de important pentru zonele mici.

Folosind plantatorul

Automatizați procesul de plantare a dispozitivelor speciale de ajutor. Semănatele manual au cel mai simplu design. Semințele sunt turnate într-un compartiment separat al cabinei, echipat cu roți. Slăbirea solului se face cu ajutorul lamelor situate pe roți. Dispozitivul se mișcă de mânere.

Semănătoarea are mai multe avantaje:

  • asigură pătrunderea semințelor la o anumită adâncime;
  • semințele sunt distribuite uniform pe pământ;
  • consumul de semințe este controlat;
  • nu este necesară pregătirea brazurilor și acoperirea semințelor cu un strat de pământ;
  • materialul nu este deteriorat;
  • procesul de însămânțare este accelerat de 5-10 ori.

Semănători autopropulsat utilizați comercial, care funcționează dintr-o sursă de alimentare. Pentru site-ul grădinii dispozitiv adecvat manual care poate fi selectat prin fotografie și mărime. Modelele universale sunt utilizate pentru însămânțarea morcovilor și a altor culturi.

Seminte in granule

Este mult mai convenabil să plantați semințe de morcov închise în pelete. Sămânța acoperită are o coajă de nutrienți. Datorită dimensiunii mari, acestea sunt convenabile pentru a fi folosite la aterizare. Când pătrunde în sol, coaja se dizolvă și plantele primesc hrănire suplimentară.

Atenție! Semințele granulate se disting prin germinarea lor rapidă.

Nu există restricții privind modul de plantare a morcovilor în pelete. Toate metodele, manuale și automate, sunt potrivite pentru acest lucru.

Deși semințele peletizate sunt mai scumpe decât de obicei, toate costurile sunt compensate prin utilizarea convenabilă. Acest material este complet gata pentru însămânțare și nu necesită prelucrare.

Îngrijirea morcovilor

Indiferent de metoda aleasă după însămânțare, morcovii au nevoie de udare. Furnizarea de umiditate trebuie să fie permanentă. Îndepărtarea lăstarilor este mai bună în seara când apa se încălzește la soare.

Atunci când se utilizează metode speciale de plantare a morcovilor, nu este necesară umflătura. Este suficient să slăbiți solul de mai multe ori pentru a îmbunătăți schimbul de aer și pătrunderea umezelii.

Pe măsură ce crește, morcovii au nevoie de hrană. Un flux de nutrienți va asigura îngrășăminte organice. Suplimentele de azot, fosfor, potasiu sunt utile pentru această cultură.

concluzie

Morcovii necesită subțierea de mai multe ori pe sezon. Pentru a evita această procedură consumatoare de timp ajută la metoda corectă de aterizare. Anumite metode necesită o pregătire specială și costuri suplimentare. Cu toate acestea, costurile sunt compensate pentru timpul economisit la plivire. Cea mai ușoară metodă este folosirea nisipului sau a altor tipuri de semințe. Pentru plantarea morcovilor pe suprafețe mari, se recomandă achiziționarea unei semănătoare.

Pin
Send
Share
Send
Send