Grădinărit

Boli și dăunători de zmeură în imagini și tratamentul lor

Pin
Send
Share
Send
Send


Oricine care produce culturi de boabe pe parcelele lor alocă în mod necesar spațiu pentru zmeură. Atât copiii cât și adulții iubesc zmeura. Creșteți ușor, grija constă în metodele uzuale pentru grădinar. Dar dacă această boabe nu ar face rău, atunci cottagerii ar fi mult mai ușor. În plus față de conformitatea cu cerințele de inginerie agricolă, trebuie să știți ce boli și dăunători de zmeură sunt cele mai frecvente în regiune. Protecția zmeurii împotriva dăunătorilor și a bolilor este un pas important în cultivarea boabelor. Considerăm în articol două teme:

 1. Care sunt semnele pentru a distinge bolile de zmeură și cum să facem față cu ele.
 2. Care sunt dăunătorii zmeurii și lupta împotriva lor?

Este foarte important să observați eventualele leziuni și boli în timp, astfel încât zmeura să vă încânte cu un randament ridicat.

Tipuri de boli de boabe de gradina

Luați în considerare bolile de zmeură și tratamentul acestora. Principalele tipuri de boli care suferă zmeură sunt infecțiile de origine virală și infecții fungice. Pur și simplu ele pot fi numite boli virale și fungice din grădină zmeură. Multe soiuri sunt susceptibile la aceste boli, deși în cataloagele moderne există specii care sunt destul de rezistente la boli. Dar, complet imună încă nu există. Pentru a proteja plantarea de boli, trebuie:

 • au o descriere a fiecărei maladii cu fotografii;
 • știți cum sunt tratați;
 • aflați ce măsuri de prevenire există.

Să ne concentram asupra fiecărui tip de boli pe care grădina de zmeură este predispusă. Luați în considerare bolile comune de zmeură, o fotografie a simptomelor acestora și modul de tratare a fiecărei boli.

Boli de origine fungică

Aceste tipuri de boli pot fi clasificate ca fructe de padure de zmeura. Este boabele care sunt mai afectate de infecțiile fungice. Afecțiunile fungice ale zmeurii se găsesc foarte des în plantări. Prin urmare, descrierea semnelor și măsurilor de control ar trebui să fie familiare fiecărui grădinar.

Greu de gri (botrytis)

Boala cea mai frecventă. La fructe apar mici pete gri, care cresc și afectează întregul fruct de padure. Incepe sa putrezeasca, este acoperita cu o floare de gri, care contine spori de ciuperca. Litigiile se răspândesc cu umiditate și aer, capabile să lovească întreaga zmeură. O creștere a bolii este observată într-o perioadă de zile destul de rece, cu o umiditate ridicată.

Boala afectează nu numai boabele, ci și frunzele cu lăstari. Plantele infectate nu tolerează iarnă și mor.

Este important! Gripa roșie în zmeură se răspândește foarte repede. Trebuie să acționăm imediat.

Măsuri de combatere a bolii:

 • tufișurile cu semne de boală sunt îndepărtate și arse;
 • corect tratarea plantelor cu preparate pentru protecție;
 • restaurarea tehnologiei agricole, în cazul în care au existat încălcări.

Pentru a spune mai în detaliu - nu se ocupă cu plantarea de zmeură doar pentru caz și este important să urmați modelul de plantare a boabelor. Toate medicamentele care ajută la combaterea bolii trebuie aplicate înainte ca fructele să se coacă. Dacă apare o supradoză de substanțe chimice, zmeura va fi slăbită și nu va fi capabilă să reziste la posibile probleme. În plus:

 1. Îngroșarea plantelor conduce la dezvoltarea rapidă și la răspândirea putregaiului gri, deci plantarea este întotdeauna subțietă. Acest lucru face posibilă asigurarea unei bune ventilații și a unei protecții împotriva bolii.
 2. Sufletele bolnave sunt îndepărtate și arse, în primăvară, plantațiile purpuriu sunt bine curățate de frunzele reziduale și resturile și apoi tratate cu amestec Bordeaux.

antracnoza

A doua boală fungică, care a adus entuziasmul rezidenților de vară. În plus față de boabe, boala afectează în continuare tulpinile și frunzele.

Manifestată de pete unice pe tulpini de zmeură. Culoarea petelor este alb-gri și la margini este o graniță purpurie. În locurile de apariție a petelor, materialul se usucă. Ulterior, petele se îmbină pentru a forma leziuni ulcerative. Coaja se coagulează de pe tulpini, iar frunzele se îndoaie și se usucă.

Principalele forțe trebuie direcționate spre:

 • îndepărtarea plantelor bolnave;
 • preparate de pulverizare conținând cupru în compoziția sa;
 • reducerea densității plantelor;
 • asigurând o bună ventilație.

Tratarea zmeurii din boală va avea cel puțin trei ori pe sezon. Asigurați-vă că urmați plantarea în timpul sezonului ploios și umiditate ridicată. O astfel de vreme favorizează răspândirea antracnozei.

Punctul alb și purpuriu

Deseori găsite boli fungice de zmeură. Când boala afectează frunzele și tulpinile. Puntarea albă se manifestă prin pete maronii, care treptat devin albe, cu puncte negre vizibile în ele. Când petele purpurii au o nuanță roșiatică. Principalele măsuri de combatere a bolii:

 • plante numai materiale sănătoase;
 • subțiriază aterizarea;
 • medicamente de proces care conțin cupru;
 • eliminați tufele afectate.

Criza rugină

Când boala afectează tulpinile și frunzele de zmeură. Pe ele apar creșteri galbene care cauzează fragilitatea și contracția tulpinii, înflorirea frunzelor. În primăvară, pe frunze apar spori, iar vara, pe partea inferioară a frunzelor se văd perne portocalii și întunecate ale ciupercilor. Ei au răbdare liniștit iarna pe frunzele care au zburat. Prin urmare, este necesar să se îndepărteze cu grijă resturile de frunze din zonele în care se cultivă zmeură. În perioada umedă, evoluția bolii continuă până la sfârșitul toamnei. Măsuri de control - colectați și ardeți frunzele, sapa profund între rânduri, presărați zmeura de trei ori cu amestec Bordeaux (1%).

Bolile virale ale tufelor de zmeură

Un alt grup de boli care suferă de zmeură. Este foarte dificil de tratat bolile virale cu zmeură, deci fiecare grădinar trebuie să știe ce măsuri preventive trebuie să ia. Acestea afectează sistemul radicular, tulpinile, frunzele tufișului și duc la moartea plantei. Acestea includ:

Zmeură curl

Când frunzele de boală devin greu, se încinge într-un tub, schimba culoarea. Mai întâi se întunecă, apoi se usucă. Acelasi rezultat pe fructe de padure. Ele sunt deformate, devin acizi. Planta nu vindecă, moare în 2-3 ani. Mai ales cu atenție trebuie să urmați atunci când cumpărați material de plantare. În caz contrar, puteți aduce boala în plantare și puteți pierde varietatea preferată. Plantele distruse distrug.

mozaic

Simptomul principal este pe frunze. Pe acestea sunt zone vizibile de formă neregulată, care până la sfârșitul verii devin cioplite. Frunzele se prăbușesc, lăstarii slăbesc, creșterea lor încetinește. Bomboanele devin impuritate, devin nepotrivite pentru consum. Zmeura nu moare, dar este cu totul imposibil sa vindeci boala. Purtătorii bolii sunt afida.

Zmeura sau "mătură de vrăjitoare"

Așa-numita boală crimă micoplasmică. Pe tufișuri se produc o mulțime de lăstari care nu poartă. Ele sunt mici, dar numărul poate ajunge până la 200 de bucăți pe un tufiș.

Este transferat foarte rapid în alte tufișuri, prin urmare problema imediat detectată este îndepărtată imediat.

Este important! Selectați cu grijă materialul de plantare și distrugeți dăunătorii - insectele.

Boala este transferată pe site de către cicatrice și nu poate fi tratată.

Probleme bacteriene în zmeură

Microorganismele patogene, care includ bacterii, cauzează boli de cultură. Există boli foarte răspândite. Indiferent de regiunea în care sunt cultivate zmeura, acesta poate fi afectat de cancer.

Cancerul de rădăcină și rădăcină

Principalul simptom al infecției este apariția unor mici tumori (peceți supraîncărcați) pe rădăcini. Treptat, se îmbină și formează o suprafață obișnuită, cu o crustă brută. Dacă astfel de tumori infectează tulpinile, atunci când cresc împreună, distrug coaja. Tufele afectate de această boală devin slăbite, nu tolerează iarnă rece și mor.

Dăunători pentru plantarea zmeurului pe casele de vară

Pe lângă diferite boli, zmeura este atacată de paraziți și dăunători. Ce să se ocupe de plantare pentru a proteja zmeura de înfrângere? Cum să facem față cu dăunătorii care au apărut deja? Aceste întrebări îngrijoră permanent rezidenții de vară. Luați în considerare principalii dăunători și paraziți ai plantațiilor purpurii, grădinarii enervant. Mai bine să te familiarizezi cu dăunătorii de zmeură în imagini, să știi cum arată. Cel mai neplăcut lucru este că, pe lângă rănile provocate de paraziți, ei sunt, de asemenea, purtători ai multor boli de zmeură.

Grâu de zmeură

Iarna dăunătoare în sol la o adâncime de 10 cm, iar când solul se încălzește până la 10-12 ° ajunge la suprafață. Până la apariția mugurilor pe zmeură, gândacul se hrănește cu nectarul altor plante. Apoi, dăunătorul se deplasează spre tufișurile roșii și începe să se hrănească cu conținutul mugurilor. De îndată ce zmeura începe să înflorească, gândacul de zmeură de sex feminin pune ouă și apoi larvele își continuă munca distrugătoare. Când se recoltează, dăunătorul se duce din nou la sol pentru iarnă. Gândacul dăunează mugurii, iar larvele - boabele. Ce metode de luptă fac grădinarii împotriva dăunătorilor? În primul rând, săpăturile de toamnă ale solului pentru a distruge larvele gândacului purpuriu. În al doilea rând - colecția de gândaci scuturând de la muguri. În al treilea rând, tratamentul zmeurii de la dăunători în faza formării mugurilor. În acest caz, karbofos-ul ajută bine. La momentul picking fructe de padure gradinari acoperă capacitatea de pânză sau hârtie impermeabilă. Larvele târâte din fructe de padure sunt imediat distruse.

Zăpadă de zmeură

Larvele dăunătoare hibernează sub tufișuri la o adâncime de 5 cm. După ce pământul se încălzește, se pupă, apoi apar muștele. Răul provocat de insecte - dăunători este faptul că pun ouă în axile frunzelor și pe vârfurile lăstrăvilor purpurii. Larvele Pest se hrănesc cu miezul lăstarilor, dăunând tulpinile din interior. Înainte de începerea înfloririi zmeurii, ele străpung prin tulpini și se duc din nou la pământ. Pentru a lupta împotriva dăunătorilor, săpatul în sol este folosit în toamnă, înainte de flori de zmeură, tăiați tufișurile și distrugeți-le. Pulverizarea karbofos în timpul verii de muște.

Stem gallitsa de zmeură

Grădinari foarte familiari din mijlocul și sudul Rusiei. Un insect mic (până la 2 mm) are aripi transparente și un spate maro.

Larvele midel larvelor cauzează deteriorarea principală a tulpinilor de zmeură. Pe lăcașurile de mijloc și inferioare apar umflături caracteristice, care se numesc gloanțe.

Larvele dăunătorului se înmulțesc în ele. În primăvară, se hrănesc cu conținutul tulpinilor, iar în faza de înflorire a zmeurii, apare o insectă adultă și introduce ouă pe lăstari tineri. O lună mai târziu, ele prezintă umflături - habitatul larvelor dăunătoare. Deasupra formațiunii, lăstarii se usucă, apoi se rup. Pe galeți înșiși, coaja crapă și cade în urmă. Dacă nu luați nicio măsură, micul șuncă Gall este capabil să distrugă până la 70% din aterizările de zmeură. Cum să oprești un dăunător? Mai întâi, în primăvară și toamnă, curățați temeinic plantarea de tulpini deteriorate. Trebuie să fie tăiate și arse.

Este important! Tăiați tija sub umflătura de 3 cm, dar nu la sol.

Pe restul de zmeura poate da o recoltă nouă. Tratamentele împotriva dăunătorilor sunt efectuate cu substanțe chimice Actellic, Fufanon, Alatar și Iskra-M. Timp de pulverizare - ouăle în midges gall și perioada de vară a insectelor adulte. Medicamentele selectate trebuie să se alterneze pentru a obține rezultatul dorit.

Zmeură de zmeură

Deteriorările cauzate de acest dăunător sunt similare cu galoanele, cu o dimensiune diferită. Galajele de pe tulpini sunt de aproximativ 3 cm lungime, iar după introducerea larvelor culturii de nuc, apar umflături de lungime de 10 cm. Cu toate acestea, măsurile de combatere a dăunătorilor sunt identice cu cele de mai sus.

Zmeură de zmeură din zmeură

Familiar grădinari de dăunători din toate regiunile. Mă doare mult dacă panza de zmeură este situată într-un loc umbrit. Se așeză pe inflorescențe, capetele lăstarilor, dăunătorul formează colonii întregi. Ca urmare a daunelor cauzate de dăunători, frunzele se învârt, răsuci și lăstarii cresc slab, florile se usucă. Foarte mică insectă, dar care aduce rău mare. Pe lângă deteriorarea lăstarilor, este un purtător al bolilor virale ale zmeurii. Aditiv periculos în anii uscați. Lupta împotriva dăunătorului este necesară cu ajutorul substanțelor chimice enumerate în secțiunea referitoare la mlaștini galbeni.

Ce alte dăunători pot fi găsite pe plantațiile de zmeură? Plantarea zmeurului este deteriorată de șarpe,

castron de sticlă de zmeură

și căpușe.

Weevil este manipulat bine de către aceleași medicamente care sunt utilizate împotriva midges gall. Și carcasa de sticlă nu tolerează tăierea joasă a lăstarilor și arderea tulpinilor deteriorate. Iskra-M, Aktelik sau Fufanon sunt folosite împotriva căpușelor comune pentru soiurile de zmeură obișnuite.

Procesul de reparare "Grădină gri, coloid" sau "Tiovit-Jett".

concluzie

Dăunătorii, bolile de zmeură și lupta împotriva acestora sunt o parte importantă a îngrijirii boabelor. Fără activități în timp util, puteți pierde recolta și vă puteți pierde soiurile preferate. Lupta cu ei se desfășoară pe tot parcursul sezonului - de la primăvară până la toamnă. Asigurați-vă că procesați arborii la începutul primăverii în scopul prevenirii și nu uitați să le inspectați în mod regulat.

Clipuri utile despre acest subiect:

Pin
Send
Share
Send
Send