Grădinărit

Răsaduri de rapiță pentru teren deschis

Pin
Send
Share
Send
Send


Piperul este considerat o plantă puțin capricioasă, atât de mulți se tem să o crească. De fapt, totul nu este atât de dificil cum pare. Grija pentru el este aproape la fel ca pentru alte culturi de legume. Trebuie doar să vă amintiți că piperul iubește căldura și poate fi cultivat pe teren deschis nu în fiecare regiune a Rusiei. În regiunile de nord, această legumă este cultivată în sere, dar locuitorii din mijlocul benzii sunt mai norocoși și puteți crește în siguranță ardei chiar în grădină.

Cel mai bun randament poate fi cu siguranță atins în condițiile de seră. Dar dacă acest lucru nu este posibil, terenul deschis este de asemenea o potrivire bună. Principalul lucru este să țineți cont de câteva nuanțe importante. Deci, ia în considerare toate secretele de ardei în creștere în câmp deschis, de la pregătirea de semințe pentru material săditor pentru a planta răsaduri de piper.

Când să începeți însămânțarea răsadurilor

Timpul de însămânțare depinde în primul rând de soiul selectat. Pachetele de semințe indică momentul în care ardeii trebuie plantați pe răsaduri.

Sfat! Acordați atenție precocității soiului, timpul de plantare depinde de acesta. Dacă regiunea dvs. este încă frig în acest moment, luați o varietate mijlocie sau târziu, astfel încât răsadurile să nu moară de îngheț.

De obicei răsadurile pentru teren deschis sunt cultivate mai târziu decât pentru sere. Este necesar să se determine când înghețurile se vor termina și solul se va încălzi bine. Vom face un început de la această dată, hotărând când să plantăm semințe pentru răsaduri de ardei. Soiurile de ardei proaspete de maturare sunt semănate cu 2 luni înainte de plantare în sol, la mijlocul sezonului - 65-70 zile mai târziu, iar cele ulterioare ar trebui să fie plantate nu mai devreme de 75 de zile înainte de a planta pe un pat.

Răsadurile pentru teren deschis pot fi plantate la începutul lunii iunie, când vor exista condiții confortabile pentru o creștere bună a plantelor. Dar în ardei gras pot fi plantate de la sfârșitul lunii aprilie.

Este important! Luând în considerare timpul de însămânțare și debarcare, luați în considerare dacă va fi efectuată o operațiune de colectare. La urma urmei, la transplantarea răsadurilor, creșterea încetinește, ceea ce va întârzia debarcarea timp de o săptămână sau două.

Astfel de calcule sunt foarte importante. Semănând semințele mai târziu decât termenul limită, riscați să nu așteptați niciodată fructele la timp. Dar chiar și mai rău, să semene înainte de timp. În acest caz, înainte de momentul plantării, răsadurile vor deveni înalte și se vor răspândi, iar pe ea vor apărea ovare sau flori. Se pare că acest lucru va accelera doar timpul de coacere a piperului. Dar, dimpotrivă, în timpul transplantului, planta va da pe deplin și complet toată puterea de a restabili radacina. Iar ovarul rezultat este probabil să se usuce sau fructul se va maturiza foarte încet. Fructarea va încetini foarte mult datorită dezvoltării lungi a ovarelor care au apărut deja.

Pregătirea semințelor pentru plantare

Numeroși se recoltează din toamnă, astfel încât este posibil ca din an în an să se colecteze semințe din recolta și să nu se cheltuiască bani pentru cele achiziționate. Dar, dacă plantați piper pentru prima dată sau doriți să încercați un soi nou, atunci în magazinele specializate există o mare varietate de tipuri diferite de piper.

Când cumpărați semințe, luați în considerare timpul de ambalare. Amintiți-vă că potrivită pentru plantarea semințelor ar trebui să stea nu mai mult de 3 ani. În al patrulea an, germinarea scade. În mod obișnuit, pe ambalaj este indicată data ambalării și nu colecția de semințe, astfel încât gradul de adecvare a acestora să scadă cu încă un an. Luați numai cele care au fost ambalate cu cel mult doi ani în urmă.

Pentru a începe să semănați cu liniște, puteți verifica germinarea semințelor. Această procedură va ajuta la separarea semințelor viabile de cele care nu pot să germineze. Aceasta se face cu o soluție de sare, care poate fi preparată prin combinarea:

  • 1 litru de apă;
  • 2 linguri de sare.

Se amestecă bine soluția astfel încât sarea să fie complet dizolvată. Puneți semințele de piper într-un recipient cu apă și așteptați până când ei înșiși încep să se despartă unul de celălalt. Semințele viabile vor rămâne în partea de jos și morții vor pluti. Unii nu folosesc această metodă datorită faptului că, împreună cu semințele rău, pot să plutească doar uscate. Cu toate acestea, această metodă este încă eficientă și foarte simplă. După separare, semințele superioare trebuie să fie recoltate cu o lingură, iar cele care se află în partea de jos a tulpinei, se spală cu apă curată și se usucă pe o foaie de hârtie.

De asemenea, puteți să sortați semințele cu propriile mâini. Mici și prea mari sunt aruncați, și numai semințele de mărime medie sunt lăsate.

Semănarea pe răsaduri

Înainte de plantare, semințele trebuie să fie înmuiate pentru câteva ore sau o zi, astfel încât acestea să se înmoaie. Acum puteți începe însămânțarea, dar mai întâi determinați ce este mai bine să plantați semințele. Pentru astfel de scopuri, utilizați mai multe opțiuni: cutii, cupe individuale și vase, tablete speciale de turbă.

Mai presus de toate, pentru răsadurile de ardei se potrivesc ultimele două opțiuni. Piperul este mult mai ușor de plantat din recipiente individuale și fără a afecta planta însăși și sistemul rădăcină. Dulapurile de împrăștiere nu sunt atât de bune pentru a fi utilizate, deoarece scoaterea puieților din cutie poate deteriora foarte mult rădăcina și tulpina subțire. Ca o opțiune, puteți ține o selecție în cupe individuale, dar va dura mai mult timp. Mai ales piperul nu răspunde bine transplanturilor.

Este recomandabil să efectuați o selecție numai în cazul în care ați cumpărat un nou tip de piper și nu știți sigur dacă se va ridica bine. Apoi, în loc să pierdeți spațiu pe pervaz și cupe, puteți să semănați semințele într-o singură cutie și, după ce acestea să crească, transplantați cele mai puternice germeni în recipiente separate. Acest lucru ar trebui făcut foarte atent, pentru a nu deteriora rădăcina. Îndepărtați planta ar trebui să fie cu o cantitate mare de sol, și, în orice caz, să nu tamponați solul în ceașcă.

Deci, în fiecare ceașcă, la o adâncime de doi centimetri, plasăm 2 sau 3 semințe. Încercați să nu le păstrați prea aproape de suprafață, astfel încât sistemul de rădăcină să se poată dezvolta în mod normal, dar nu prea adânc, pentru a nu umezi rădăcina.

Înainte de însămânțare, solul trebuie să fie umezit, dar cu atenție pentru a nu-l transforma într-o mlaștină. Puteți folosi pulverizatorul. Dacă plantați semințele într-o cutie, este important să respectați distanța până la 7 centimetri. Prima dată când trebuie să acoperiți recipientele de semințe cu un film, creați un efect de seră.

Pregătirea solului pentru creșterea răsadurilor

Solul pentru material săditor poate fi cumpărat într-un magazin de specialitate, dar dacă nu căutați modalități ușoare, îl puteți pregăti singur. Componentele sunt cele mai accesibile, sunt posibile diferite opțiuni. Componentele principale sunt:

  1. Turbă sau amestec de turbă.
  2. Sod teren.
  3. Dosare de unghii atașate.
  4. Humus.
  5. Ash.
  6. Nisip.

Proporțiile și componentele pot fi diferite. De exemplu, este posibil să se conecteze turbă, pământ, nisip și humus în părți egale. Totul depinde de componentele pe care le aveți.

Sfat! Pentru creșterea răsadurilor de piper nu este adecvat solul din paturi de flori și paturi de flori, în cazul în care legumele sunt cultivate.

Și dacă cumpărați sol în magazie, urmăriți nivelul pH-ului, care trebuie indicat pe ambalaj. Pentru piper, norma va fi de la 7 la 7,2, deoarece nu-i plac solurile acide.

Pentru ca solul să nu conțină viruși și ciuperci, acesta trebuie tratat cu o soluție de permanganat de potasiu, sau dacă răsadurile sunt mici, puteți încălzi solul cu un cuptor convențional.

Îngrijirea semințelor

Din moment ce piperul aparține legumelor termofile, cel mai important lucru la creșterea răsadurilor este menținerea temperaturii potrivite. Pentru ca răsadurile să crească și să se dezvolte bine, acestea trebuie să bată de la +24 ° C la +28 ° C. Dacă camera este mai rece, puteți utiliza lămpi pentru încălzire. Nu numai că aerul ar trebui încălzit, ci și solul.

Sfat! Dacă țineți răsadurile pe pervazul ferestrei, ar fi bine să le încălziți. Deci, solul va fi mai bine să se încălzească.

Semințele plantate trebuie să fie acoperite cu folie până când apar primele lăstari. Nu puteți deschide filmul mai devreme, deci trebuie să aveți răbdare. După germinare, materialul săditor are nevoie în special de o cantitate mare de lumină pentru ca germenii să crească puternic și să crească bine. Ochelari sau cutii de răsaduri ar trebui să fie păstrate în partea de sud a casei. În perioada de germinare, este de dorit să evidențiem și lămpile.

Fiți atenți! Deci, cupele mai aproape de fereastră nu blochează lumina celorlalte, le puteți pune pe tavă și puteți pune o placă sub marginea pervazului ferestrei, ceea ce va da tavii înclinația necesară. Astfel, cupele cele mai îndepărtate de fereastră vor primi, de asemenea, cantitatea potrivită de lumină.

Dacă observați că germenii devin prea subțiri și alungiți, înseamnă că răsadurile nu au suficientă lumină. Este posibil să trebuiască să lăsați lămpile în toată ziua. Atunci când piperul crește într-o cutie comună, germenii pot interfera cu pătrunderea razelor solare una la cealaltă. În acest caz, este necesar să se rupă răsadurile.

Este foarte important să păstrați solul umed, să evitați supra-uscarea și udarea excesivă. Răsadurile de ardei nu ar trebui să fie udate cu apă de la robinet rece, ar trebui să fie cu 2 ° C mai cald decât temperatura solului.

Pentru tot timpul este necesară o creștere a subcortexului. În aceste scopuri, gunoiul de grajd este bine adaptat pentru a fi transportat cu apă (1 parte gunoi de grajd până la 10 părți apă). Câteva ore amestecul ar trebui să stea și apoi îl puteți aproviziona cu piper. De asemenea, sunt folosite hrană achiziționate, de exemplu, biohumus.

Înghețarea răsadurilor de ardei ar trebui să înceapă o săptămână sau două înainte de a planta în pământ. Scopul de stingere este de a obișnui plantele cu modificări ale temperaturii și umidității aerului. Pentru a face acest lucru, cutii cu material săditor efectuate pe un balcon deschis sau pe stradă, mai întâi pentru câteva ore pe zi, și apoi va trebui să crească timpul. Răsadurile de ardei pe teren deschis trebuie în special să fie întărite, deoarece cu siguranță vor trebui să facă față unor condiții meteorologice diferite față în față.

Plantarea răsadurilor de piper în pământ

Este dificil să menționați data exactă când plantați răsadurile de piper în sol deschis, totuși, puteți numi cu precizie semnele care vă vor ajuta să determinați dacă este timpul sau nu. În primul rând, temperatura solului din sol ar trebui încălzită la + 15 ° C. Numai atunci ardeii se vor rădăcina bine în noul loc. În al doilea rând, este posibil să se planteze piper numai atunci când crește până la douăzeci de centimetri în înălțime. Fiecare varză trebuie să aibă cel puțin 9 frunze.

Alegeți un loc bine luminat pentru plantarea răsadurilor de piper în cazul în care vântul puternic nu va cădea. Timpul ideal pentru plantarea piperului este seara. La urma urmei, plantarea răsadurilor de ardei pe teren deschis este un stres pentru lăstarile delicate, iar în soarele arzător vor slăbi și mai mult. Când săpești, ia în considerare înălțimea ceștilor de sub răsaduri. Ar trebui să fie puțin mai mare, astfel încât întregul sol din rezervor să se potrivească în gaură.

Este important! Dacă creșteți atât soiurile de ardei dulci cât și amar, amintiți-vă că nu pot crește pe același pat. În acest caz, ardeiul dulce va deveni și mai amar.

Distanța dintre soiurile cu creștere redusă ar trebui să fie de aproximativ 35-40 cm, iar între rânduri - de la 50 la 60 cm. Ardeii înalți sunt plantați la o distanță mai mare de aproximativ 60 cm între tufișuri și 60 cm între rânduri.

Transplantul de pui începe cu pregătirea solului. Pentru a dezinfecta solul, este necesar să preîncălzi fântânile cu apă fiartă, ceea ce va distruge și dăunătorii. Apoi, îndepărtați cu grijă răsadurile din cupe pentru a păstra integritatea solului. Puteți adăuga diferite îngrășăminte în puțuri. Creșteți puternic varza nu merită, deoarece va încetini foarte mult creșterea. Încă o dată turnați apă în gaură și umpleți-o ușor cu pământ. Dacă doriți, puteți mumble pat cu turbă, acest lucru va ajuta să rețină umiditate și căldură în sol.

Prima dată după plantarea răsadurilor de piper, este de dorit să se utilizeze capace de film. În primul rând, nu este necesar să așteptăm o creștere specială, răsadurile vor deveni mai puternice după o săptămână. Deocamdată, piperul poate fi irigat numai cu puțină apă. Pentru a slăbi solul este necesar doar superficial, pentru a nu afecta sistemul rădăcină delicat.

concluzie

Plantarea răsadurilor de piper în sol este una dintre cele mai importante etape de creștere a acestei legume. Depinde mult de unde și cum sunt plantate ardeii. Deci, dacă doriți să obțineți un rezultat bun al muncii dvs. și să creșteți un piper gustos, trebuie să urmați regulile de mai sus. Recoltă bună!

opinii

Irina, 45 de ani, Samara. De mai mulți ani am crescut ardei în grădina noastră. Am observat că este foarte important să plantați răsaduri în timp. Dacă acest lucru se face înainte ca pământul să se încălzească, recolta va trebui să aștepte foarte mult timp.

Valentina, de 53 de ani, Tomsk Pepper este o cultură puțin capricioasă pentru mine, dar când există un loc pe paturi, încerc să plantez mai multe rânduri. Am plantat mai târziu decât toate celelalte legume și aleg un loc unde soarele merge bine. Fertilizarea de 2-3 ori înainte de debarcare, și după aceea. Cu această grijă crește bine.

Vizionați videoclipul: Tone de roșii ecologice pe piețele din Arad (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send