Grădinărit

Soiuri de cartofi timpurii și ultra-timpurii

Pin
Send
Share
Send
Send


Nu toți grădinarii sunt interesați de randamentul cartofilor, pentru mulți dintre ei, în special pentru rezidenții de vară, timpul de coacere este mai important. La urma urmei, cel mai preferat fel de mâncare de vară a multor ruși este cartofii tineri fierți.

Fotografii și recenzii ale soiurilor timpurii ale cartofilor vă vor ajuta să alegeți varietatea corespunzătoare a acestei rădăcini. Articolul va prezenta clasificarea varietăților timpurii de cartofi, caracteristicile, fotografiile și descrierile acestora.

Care este particularitatea cartofilor copți timpurii

Cartofi de soiuri timpurii sunt cele mai solicitate în rândul grădinarilor din mai multe motive. În primul rând, este, desigur, o oportunitate de a mânca cartofi tineri la începutul verii.

Dar, pe lângă această calitate, cartofii timpurii au mai multe avantaje:

 • Nu trebuie să aveți grijă de arbuști de multă vreme - este suficient să udați cartofii copți timpurii de două sau trei ori pe sezon și, dacă este necesar, să îi tratați cu insecticide;
 • datorită perioadei scurte de vegetație, soiurile de cartofi copți devreme nu prind punga de vârf - una dintre cele mai periculoase boli ale familiei de nisip;
 • puteți obține două recolte într-un singur sezon, iar în regiunile sudice, grădinarii calificați reușesc să recolteze cartofii de trei ori într-o singură vară de la parcelele lor;
 • Soiurile moderne de cartofi copți timpurii nu sunt inferioare restului caracteristicilor gustului și randamentului.
Atenție! Dezavantajul cartofilor copți timpurii este că rădăcinile acestor soiuri nu sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung. De-a lungul timpului, tuberculii tonifiați cu finețe își pierd umiditatea, devin letargici și lipsiți de gust.

În ceea ce privește sezonul de creștere, toate soiurile de cartof devreme sunt împărțite în mai multe tipuri:

 1. Soiurile foarte devreme de cartofi au timp să dea recolta în doar 45-60 de zile după primele lăstari.
 2. Cartofii timpurii se maturează în 60-70 de zile.
 3. Soiurile de cartof medie de timpuriu se coapte 7-10 zile mai târziu - tuberculii pot fi recoltați 70-80 de zile de la apariția primelor lăstari pe paturi.

Soiurile cu date de maturitate mai târzii sunt de maturare medie și târzie. Acest cartof este plantat în scopul vânzării sau depozitării pe termen lung. În timp ce soiuri timpurii sunt utilizate în principal și vândute în forma "tânără", în timp ce tuberculii sunt acoperite cu piele subțire, iar carnea este delicată și aromată.

Cum de a alege o varietate de cartofi timpurii

Atunci când alegeți soiuri timpurii sau super-timpurii de cartofi pentru parcelele lor, grădinarii ar trebui să fie conștienți de faptul că orice varietate de legume rădăcinoase impune "cerințele" sale:

 • la caracteristicile climatice ale regiunii;
 • la compoziția solului;
 • la tratarea îngrășămintelor și a altor mijloace speciale;
 • la frecvența de udare și frecvența de îngrijire.

Prin urmare, atunci când alegeți un soi de cartofi, trebuie să țineți cont de mai mulți factori simultan și să analizați propriile nevoi și capabilități. Nu cumpărați nepăsător cartofii "cei mai productivi" sau "cei mai delicios", neștiind despre nevoile și caracteristicile unui anumit soi.

"Alena"

Cultivar de cartof ultra-timpuriu, rădăcinile se cristalizează în doar 45 de zile de la apariția primelor lăstari. Randamentul mediu este de 1,5 kg pe metru pătrat de grădină de legume, dar cu o bună îngrijire și o udare suficientă, această cifră poate fi mărită la 4,5 kg.

Rădăcini de o formă ovală, sunt vopsite în culoarea roz, au pulpa albă de zăpadă. Cartofii sunt excelenți pentru a face cartofi piure, de asemenea, este bine să se prăjească sau să se adauge supe și borscht. Procentul de amidon este mediu - aproximativ 15-17%. Greutatea medie a fructelor este de 130 de grame. Aspectul de legume rădăcinoase de înaltă calitate, cartofi pot fi stocate pentru o lungă perioadă de timp, are un gust plăcut.

Plantele sunt protejate de cele mai multe boli virale, nu sunt periculoase pentru soiul "Alena" și agenți patogeni fungici.

"Ariel"

Un alt soi de cartof ultra-timpuriu, sezonul de creștere a căruia este de numai 45 de zile. Datorită acestui fapt, rădăcinile nu au timp să prindă vârful dezvoltării târzii, ele se îmbolnăvesc rareori, soiul dă randamente în mod constant înalte.

Cresterea "Ariel" se obtine de doua ori pe sezon, ceea ce este o veste buna pentru fermierii care comercializeaza cartofi.

Cartofii sunt galbeni, carnea este de asemenea gălbuie. Forma tuberculilor este alungită. Gusturile sunt înalte, culturile de rădăcini nu se întunecă după tăiere și curățare, cartofii piersici devin omogeni, fără impregnări întunecate.

În ciuda perioadei de maturare precoce, soiul este potrivit pentru depozitarea pe termen lung.

"Riviera"

Cartofii din acest soi sunt considerați foarte devreme - cu abordarea corectă, este posibilă creșterea culturii timp de 35 de zile. Tufișurile sunt muguri roșii-purpurie înflorite.

Cartofii au o formă ovală, crusta și carnea legumelor rădăcinoase sunt gălbui. Tuberculii au o prezentare excelentă, pot fi depozitați și transportați. În scopuri comerciale, acest soi poate fi crescut de două sau chiar de trei ori pe sezon.

Cartofii de reproducție din Olanda sunt protejați de cele mai multe boli virale, dar nu tolerează tulburarea. Prin urmare, arborii trebuie inspectați în mod regulat pentru a preveni infectarea tuberculilor cu ciuperci.

Gustul cartofilor este excelent, conținutul de amidon este în medie.

"Timo"

Creierul crescătorilor finlandezi dă un tufiș mic sau mediu, decorat cu inflorescențe violet-albastru. Greutatea medie a rădăcinii - 90 de grame. Cartofii sunt rotunzi sau ovale, au un ochi puțin "înecat", galben vopsit. Coaja este netedă, carnea este de asemenea galbenă.

Cartofi nu sunt fierte moale, are gust și aromă bună. Până la nouă cartofi se coacă în fiecare buc. Pentru a mânca cartofi tineri, tuberculii pot fi săpate în 40 de zile după apariție.

Plantele nu le plac temperaturile scăzute, nu tolerează îngheț. Acest cartof este rezistent la multe boli, dar poate fi deteriorat de scabie sau phytophthora. Prin urmare, este necesar să se monitorizeze nivelul de aciditate a solului în zonă și, de asemenea, să nu se re-umezească solul cu irigații prea frecvente și abundente.

"Karatop"

Varietate dezvoltată de crescătorii germani. Tufe de cartofi sunt de înălțime medie, înflorit cu muguri albe. Rădăcinile au o formă alungită, galben vopsită, au un număr minim de ochi.

Conținutul de amidon este scăzut - aproximativ 11%. Greutatea medie a cartofului este de aproximativ 80 de grame. Maturitatea completă are loc la 60-70 de zile după germinare. Cultură este condimentată împreună, calitățile gustului de tuberculi sunt mari.

În fiecare gaură găsiți până la 25 de cartofi, care asigură soiuri cu randament ridicat. Printre alte avantaje, soiul "Karatop" se mândrește cu o rezistență crescută la mlaștină târzie.

"Rosario"

Cartofi germani, cu maturitate precoce. Recoltarea poate fi recoltată la 50 de zile după ce tuberculii s-au înmuiat și primele lăstari verzi au apărut pe paturi. Tufele semi-întinse, subdimensionate, de cartofi înfloresc în muguri roșu-purpuriu.

Rădăcinile sunt alungite, coaja are o nuanță roșie, iar carnea este galbenă. Ochii puțin pe tuberculi. După gătit, cartofii nu fierbe moale și nu devin întuneric, gustul este destul de plăcut. Legumele de legume pot fi stocate mult timp.

14-16 tuberculi se cristalizează în fiecare godeu, greutatea medie a fiecăruia este de 90 de grame. Varietatea tolerează perfect răcirea, înghețul pe termen scurt sau solul prea umed. Planta este protejată de majoritatea bolilor inerente cartofilor.

Acest soi este potrivit pentru cultivarea pe termen lung - semințele de cartof pot fi lăsate neschimbate timp de 4-5 ani. Această stabilitate nu va afecta randamentul culturilor de rădăcini.

"Bellarosa"

Foarte gustoase cartofi copți devreme din selecția germană. Tuberculii se coacă la a 45-a zi după germinare. Tufișurile sunt destul de înalte, puternice, înflorite cu inflorescențe roșii-violete.

Culturile de rădăcini au o formă rotunjită, caracteristica lor distinctivă fiind o masă mare. Există cazuri în care tuberculii Bellarozy au ajuns la 800 de grame. Desigur, această excepție, de regulă, masa de cartofi nu depășește 200 de grame.

În fiecare tufă, până la zece culturi de rădăcini se coacă simultan, care, cu o astfel de masă, asigură recolta cu un randament stabil. Cartofii înșiși sunt plini, au un aspect comercial, sunt de culoare roz, au carne bej. Cartofii sunt bine fierte moi și sunt considerate foarte gustoase.

"Lark"

Soiul intern, aparținând grupului de maturare timpurie - cartofii se coacă aproximativ 50 de zile după germinare. Arbuștii pot fi recunoscuți prin creștere înaltă și prin formă, înfloresc în inflorescențe albastre.

Rădăcinile în sine sunt albe. Forma lor este ușor plată, ovală. Tuburi cu ochi mici și carne moale de cremă. Aproximativ 10-12 cartofi se coace într-un singur tufiș.

Cartoful este foarte gustos, moale bine fiert, conține o cantitate mare de amidon. Planta este protejată de multe boli, printre care scabie și mușcături târzii.

"Impala"

Una dintre cele mai preferate soiuri de cartofi copți timpurii de grădinari și grădinari ruși. Tușele din acest cartof sunt înalte, erecte, înfloresc în alb. Rădăcinile sunt ovale, coaja lor este galbenă, carnea este cremoasă, iar ochii sunt mici.

Cartofii sunt destul de mari - greutatea medie este de 120 de grame. Soiul este evaluat pentru maturizarea timpurie, rezistență la viruși și boli, randamente ridicate, nemulțumire, precum și gust excelent.

Acest cartof poate fi depozitat în timpul iernii, este suficient de mincinos, bine conservat.

Revizuirea soiurilor de cartof "Impala"

Valeria, 45 de ani, orașul Novosibirsk. Am crescut cartofii Impala de mai mulți ani. În acest timp nu am găsit niciun fel de defecte în acest soi - unele avantaje! Cartofii pot fi crescuți absolut pe orice sol, cerința principală fiind că acestea sunt libere și suficient de saturate cu îngrășăminte. În familia noastră, ei practică recoltarea cartofilor de două ori pe sezon, iar pentru aceste scopuri Impala se potrivește perfect. Am observat că este cel mai eficient să scoatem prima recoltă în vreme rece, în timp ce luăm imediat tuberculii din tufișuri și le plantează în aceleași găuri. Nu este nevoie să vorbiți despre gustul cartofilor - mulți oameni știu că acestea sunt cartofi minunați, potrivite pentru gătit orice fel de mâncare. Soiuri mari plus, rădăcinile pot fi păstrate în timpul iernii, sunt destul de capabile să ajungă chiar în primăvară. Acest lucru vă permite să utilizați propria dvs. semințe în noul sezon. Dar, în nici un caz, nu trebuie să plantați cartofi în același loc unde au crescut anul trecut. Toate plantele familiei de nopți sunt considerate a fi "vecini" răi pentru el.

"Romano"

Cartofi timpurii coapte de selecție olandeză - ripens în a 80-a zi după apariția primelor lăstari. Plante prefabricate, tufișuri înalte. Tuberculii sunt ovale, pielea lor este densă, pictată în culoarea roz, sunt puțini ochi. Celuloză de legume rădăcinoase colorate în cremă.

Acest cartof este considerat universal: este folosit pentru o varietate de nevoi culinare. Tuburi, într-adevăr, gustoase și parfumate. Procentul de amidon din legumele de rădăcină este 12. Greutatea medie a cartofilor este de 70-80 grame.

Se crede că varietatea "Romano", nemaipomenită compoziției și tipului de sol, poate tolera seceta, produce randamente stabile, este protejată de multe boli și viruși.

Cum să crească cartofi copți timpurii în Rusia

Pentru a planta soiurile foarte rapide de cartofi este necesar în solul încălzit. În momentul plantării, solul trebuie să se încălzească până la cel puțin șase grade. Grădinarii experimentați recomandă semințele de cartofi pre-germinare pentru a accelera maturarea tuberculilor și a scurta perioada de vegetație.

Răspândiți cartofii timpurii în felul următor:

 • alegeți semințe și luați cartofi de dimensiunea unui ou de pui (greutatea medie a acestora trebuie să fie 70-80 grame);
 • rumegusul amestecat cu turbă în proporții egale și turnat în cutii de lemn cu un strat subțire;
 • substratul pregătit pentru germinare trebuie udat cu orice îngrășământ complex diluat în apă;
 • Cartofii sunt asezati aproape unul de altul si usor ingropati intr-un amestec de rumegus si turba. Este imposibilă îngroparea completă a tuberculilor, ceea ce va duce la întinderea germenilor din cauza lipsei de lumină solară;
 • în zilele fierbinți și însorite, substratul din cutii trebuie irigat cu apă caldă și stabilă;
 • temperatura în încăpere cu aterizări trebuie menținută la 10-15 grade;
 • la 25-30 de zile de la plantarea semințelor, plantele, împreună cu o bucată de substrat, sunt transferate într-un loc permanent.

În Rusia centrală, de obicei, cartofii sunt plantați la începutul anului până la jumătatea lunii aprilie, când pământul se încălzește suficient și pericolul de înghețuri severe dispare.

Sfat! Pentru a determina timpul optim pentru plantarea cartofilor va ajuta mesteacănul obișnuit. Când frunzele copacului vor avea dimensiunea unui penny de metal, puteți începe plantarea.

Alege cartofii timpurii ajuta fotografii și descrieri ale diferitelor soiuri de legume. O metodă de creștere a culturilor de rădăcini cu maturizare precoce nu este practic diferită de cea obișnuită: tufele trebuie să fie adăpate abundent și de mai multe ori pe sezon pentru a face îngrășăminte organice.

Vizionați videoclipul: Cum se cultivă cartofii in solar (August 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send