Grădinărit

Cum să se ocupe de puieți de rasă pe răsaduri de roșii

Pin
Send
Share
Send
Send


Creșterea răsadurilor de roșii la domiciliu, toată lumea speră să obțină tufărișuri sănătoase, care mai târziu plantate în pământ, va da o recoltă bogată de fructe dulci și gustoase. Și este chiar mai insultă să observăm cât de brusc aceste arbuști încep să se usuce și să se usuce dintr-un anumit motiv. Apropiindu-le și examinați mai mult arborii de material săditor, nu observați imediat fluturii mici enervant, săpat peste roșii. Dar un grădinar cu experiență își dă seama imediat că are de-a face cu cel mai periculos și mai dăunător parazit infestat - albul. Și dacă nu începeți lupta cât mai curând posibil, atunci va fi mai greu și mai greu să îl retrageți.

Biologie Pest

Whitefly este un mic dăunător de insecte care seamănă cu cea mai mică molie albă. Ele se găsesc de obicei pe partea inferioară a frunzelor, iar ouăle lor sunt de obicei atașate în același loc și, în același timp, larvele arată ca boabele cenușii. Insectele se hrănesc cu sapa de frunze și tulpini de puieți. Nu-i de mirare că este deseori menționată ca "molia semințelor". Prin aspirarea sucului, albele eliberează o substanță lipicioasă, care se depune pe suprafața superioară a frunzelor inferioare. Este un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor negre, așa-numitul negru. Suprafața frunzelor devine negru, iar frunzele și lăstarii se usucă și mor.

În plus, albul poartă o serie de boli virale foarte periculoase care provoacă cloroză, curl, icter și nu sunt tratabile. Ei, la rândul lor, provoacă deformarea lăstarilor și fructele de maturare.

Din cauza invaziei acestei molii dăunătoare, puteți pierde foarte repede toate rezultatele muncii voastre, deoarece se înmulțește destul de repede. Prin urmare, musculița pe răsadul de roșii este un dezastru teribil și este necesar să aflăm cum să ne descurcăm. În sine, nu va merge nicăieri și după ce roșiile se vor deplasa la alte plante adecvate.

Pentru a înțelege modul cel mai bun de a trata albul, este necesar să studiem caracteristicile sale biologice. În primul rând, chiar dacă distrugeți toți adulții cu un insecticid puternic, lupta nu se va termina, deoarece nu acționează chimicale toxice:

  • Ouă protejate cu o substanță cerată specială;
  • Insecte în faza nimfa, când se opresc din consum și, de asemenea, se acoperă cu o substanță densă (mușcătură).

Ciclul de viață

De obicei, în locurile în care belețele sunt deschise, ouăle se găsesc în primăvară, în camere și în sere, pe care le pot face tot timpul anului. Larvele apar din ouă după o săptămână și încep să caute un loc convenabil pentru a trăi. După ce au găsit un astfel de loc, se transformă în nimfe și, fiind absolut imobile timp de 14 zile, rămân practic invulnerabile la diferite substanțe chimice. Apoi, ei sunt renăscut în albinele adulte și încep să se împerecheze. Ciclul complet de dezvoltare este de 25 de zile, iar durata de viață a unei femei este de aproximativ 30 de zile. În timpul vieții sale, are timp să pună în jur de 140 de ouă.

Agenți de luptă pentru albine

Având în vedere capacitatea dăunătorilor de a trăi în săli și sere și ciclul de viață dificil, cu momentele în care albul devine invulnerabil, este necesar să se utilizeze întreaga gamă de măsuri pentru a se termina o dată pentru totdeauna.

Metode chimice

Pentru lupta cu indivizii care zboară albaștrii adulți, agenții chimici de control sunt destul de eficienți, dar având în vedere că nu este de dorit să se utilizeze agenți foarte toxici în camere, în special în răsadurile de roșii, următoarele medicamente sunt cele mai populare:

  • Aktara - este cel mai bun mod de a proteja împotriva albului, deoarece este un medicament sistemic și are o perioadă lungă de acțiune (3-4 săptămâni). Ei bine, cel mai important lucru este faptul că, prin soluția Aktara, nu este necesar să se pulverizeze răsaduri de tomate, este suficient doar să-l vărsați bine sub rădăcină. Se recomandă repetarea tratamentului de trei ori cu un interval de o săptămână. Dacă doriți să încercați să distrugeți albul imediat, puteți încerca să faceți o soluție deosebit de concentrată de Aktara, adică să creșteți concentrația cu 3-4 ori. Răsadurile de tomate nu vor fi afectate, dar albul cel mai probabil va fi terminat.
  • Verticilina - acest instrument este fabricat din spori ai ciupercilor, prin urmare este relativ inofensiv pentru oameni și plante, dar este în detrimentul albului. Se diluează aproximativ 25 ml pe litru de apă și soluția rezultată din răsadurile de roșii se pulverizează de două ori cu un interval de 7-10 zile.

În sere este posibilă utilizarea altor mijloace:

Konfidor, Vertimek, Intavir, Fitoverm, Pegasus, Talstar. Există, de asemenea, mijloace hormonale pentru distrugerea ouălor și a larvelor albului din seră - amiralul și meciul.

Este important! Luați în considerare numai faptul că nu acționează asupra adulților.

Mijloace mecanice

Dacă sunteți un adversar categoric al utilizării chimiei în casă, în special pentru tratarea viitoarelor tomate, atunci pentru a combate albul, există mijloace mecanice destul de eficiente.

Atenție! Pentru capturarea capcane adezive de lipici alb, sunt folosite.

Puteți lua mici bucăți de placaj, vopsea-le galben și frotiu cu jeleu de petrol sau ulei de ricin. Whitefly atrage culoarea galbenă și se lipesc repede de suprafață. Capcanele pot fi schimbate și puteți șterge și lubrifia din nou. Folosirea benzilor adezive obișnuite pentru mustele de la albii este de asemenea eficientă.

Cu o mare acumulare de insecte pe răsaduri, ele sunt destul de îndepărtate cu un aspirator obișnuit.

Spălarea regulată a răsadurilor cu o soluție de potasă protejează, de asemenea, destul de bine împotriva albilor adulți.

Agenți biologici

Cu cantități mari de material săditor de tomate, precum și în sere, metoda de folosire a insectelor dăunătoare și parazitare care se hrănesc cu larve și ouă de albine devine din ce în ce mai populară.

Unul dintre aceste insecte sunt Enkarzia (Encarsia Formosa) și Tricaporus (Encarsia partenopea). Pe un metru pătrat este suficient să elibereze trei persoane. Metoda are o eficiență de până la 98%. Ea funcționează foarte eficient pe roșii, deoarece structura frunzelor nu împiedică contactul Enkarzia cu larvele albului.

Un alt reprezentant al insectelor cu care se luptă cu succes de albine este bug-ul Macrolofus. Aproximativ cinci bug-uri sunt produse pe metru pătrat, puteți repeta eliberarea după două săptămâni pentru a consolida efectul.

Remedii populare

Destul de ciudat, destul de eficient luptând cu albul cu ajutorul unei varietăți de infuzii din plante. Aceste tratamente sunt absolut sigure pentru oameni și răsaduri de roșii, dar pentru ca acestea să fie eficiente împotriva musculiului, acestea ar trebui repetate în mod regulat în fiecare săptămână, până când parazitul dispare complet. Este de dorit combinarea procesării mijloacelor populare și mecanice. Înainte de a utiliza remedii folclorice, trebuie mai întâi să vă ameliorați temeinic răsadurile afectate de tomate în apă cu săpun pentru a îndepărta mecanic majoritatea albusului.

În primul rând, desigur, este soluția de usturoi. Pentru prepararea sa, trebuie să luați 150-200 g de usturoi, grătar fin, adăugați un litru de apă și să insistați 5-7 zile. Ustensilele în care se prepară produsul trebuie închise foarte bine. Concentratul rezultat este diluat cu apă - 6 grame pe 1 litru de apă și răsadurile de tomate deteriorate sunt pulverizate cu soluție diluată.

Pentru combaterea infuziilor cu beteșor de mesteacăn. Pentru prepararea sa, 80 g de șarpe sunt zdrobite, turnate cu un litru de apă fierbinte și lăsate să stea într-un loc întunecat în timpul zilei. După perfuzie, soluția este filtrată și răsadurile de tomate sunt tratate cu ea. Este mai bine să ștergeți cele mai mari frunze cu un șervețel înmuiat în soluția pregătită.

Tinctura rădăcinilor și frunzelor păpădia este, de asemenea, capabilă să ajute la lupta integrată cu albul. Pentru ao pregăti, trebuie să luați 40 g din toate părțile păpădiei, să le turnați cu 1 litru de apă și să insistați două ore. După aceea, tinctura este filtrată și puteți pulveriza frunzele de răsaduri de roșii. Medicamentul nu este practic depozitat, deci trebuie aplicat imediat după preparare. Pentru a spori eficacitatea fondurilor propuse, se adaugă un săpun de rufe, care promovează aderarea medicamentelor la frunzele de roșii.

Un remediu interesant împotriva albului este o soluție a emulsiei utilizate în tratamentul scabiei. Acest instrument este achiziționat la farmacie. 50 g din preparat se diluează într-un litru de apă iar bucățile de tomate deteriorate sunt pulverizate cu un interval de o săptămână.

Prevenirea răspândirii fulgilor

Atenție! Whitefly apare de obicei cu noi plante sau răsaduri achiziționate.

Teoretic, poate fi adus și cu solul care va fi infectat cu ouăle. Prin urmare, toate plantele noi, precum și răsadurile achiziționate, ar trebui să fie inspectate cu atenție și să fie supuse unei carantine obligatorii de două săptămâni. Whitefly nu-i place frigul și moare deja la o temperatură mai mică de + 10 ° C. Prin urmare, este util să se ventileze locurile din când în când și să se prevină aglomerarea plantelor. În seră, modul cel mai eficient de a preveni aceasta este înghețarea completă a acestuia în timpul iernii.

Cu o respectare cuprinzătoare a tuturor măsurilor de mai sus pentru a combate albul, puteți să vă protejați răsadurile de roșii și să scăpați de o insectă dăunătoare.

Vizionați videoclipul: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani (Martie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send