Grădinărit

Cum să transplantați răsadurile de vinete

Pin
Send
Share
Send
Send


Vinetele au început să fie cultivate în India, Asia Centrală, climatul rus este considerat prea rece pentru această cultură sudică. Dar, în ciuda faptului că vinetele au fost aduse în Rusia numai la sfârșitul secolului al XIX-lea, ele sunt deja cultivate peste tot cu un mare succes, chiar și rezidenții de vară din Siberia se pot bucura de o recoltă bună de albastru.

Cum să crească vinetele într-un climat temperat al zonei de mijloc și vor fi discutate în acest articol. O atenție deosebită ar trebui acordată transplantului de răsaduri de vinete, deoarece în acest moment grădinarii neexperimentați "pierd" un număr mare de puieți.

Care este particularitatea vinetelor

Se crede că vinetele în creștere în dacha sau chiar într-o seră sunt oarecum mai dificile decât să facă față altor culturi, cum ar fi castraveți, roșii și ardei grași.

Există mai multe motive pentru aceasta:

 1. Pentru multe plante, temperatura optimă a solului este de 12 grade. În timp ce pentru plantele de vinete, pentru o dezvoltare normală, pământul este necesar, încălzit la +18 grade Celsius.
 2. Nu mai puțin importantă este temperatura zilei și a nopții. În primul rând, nu ar trebui să existe schimbări bruște ale temperaturii zilnice. În al doilea rând, vinetele iubește un climat mai cald, pentru care intervalul optim este de la +18 la 26 grade.
 3. Nu sunt admise înghețurile pentru vinete - plantele vor muri pur și simplu.
 4. Atunci când temperatura scade la +13 grade, tufișurile de vinete varsă ovare, flori și frunze.
 5. Este mult mai sigur să cultivați vinete în sere sau cel puțin să folosiți adăposturi temporare de film pentru puieți fragile.
 6. Vinetei nu-i place umbra, această plantă are nevoie de cantitatea maximă de lumină solară.
 7. Plantarea nu trebuie să fie îngroșată, este, de asemenea, imposibil să planteze vinete lângă alte plante înalte sau garduri, garduri - cultura are nevoie de spațiu și aer, frunzele ar trebui să fie bine ventilate.

Un factor important este sezonul lung de creștere a vinetei. Dacă în țările calde această plantă se poate dezvolta în mod normal în sol și poate fi cultivată din semințe, atunci în climatul temperat al Rusiei, vinetele sunt plantate numai în răsaduri, preferând plantările de sere.

Este important! Sezonul de creștere al vinetei variază între 100 și 150 de zile. Pentru clima internă, soiurile de maturare timpurie sunt mai potrivite, în cazul în care fructele se coacă în 100-120 de zile.

Cum sa cresti vinetele

Deci, pentru a crește vinete în Rusia, trebuie să faceți pregătirea de răsaduri. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să calculați timpul de însămânțare. Pentru a face acest lucru, trebuie să știți perioada de maturare a fructului, această informație este ușor de găsit pe ambalajul cu material de semințe.

Cel de-al doilea factor - în răsaduri de sol sau de sere sunt plantate, de obicei la vârsta de 70-75 de zile.

Dacă luăm în considerare faptul că în majoritatea regiunilor țării, pământul din paturi se va încălzi până la nivelul de 18 grade necesar doar până la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, este posibil să se determine data optimă pentru însămânțarea semințelor de vinete - sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie.

Atenție! În sere neîncălzite, răsadurile de vinete sunt plantate mai devreme - în jurul valorii de mijlocul lunii aprilie. Prin urmare, semințele trebuie să fie semănate cu o lună și jumătate mai devreme, aproximativ în ianuarie.

În cazul în care cabana sau gradina este situat într-o regiune rece, în cazul în care temperaturile stabile sunt rare, este mai bine să nu-l risc și planta vinete în seră.

Poate fi o construcție de capital încălzită, sticlă, film sau seră din policarbonat, încălzită de lumina soarelui sau cel puțin un adăpost temporar din polietilenă densă sau agroinfibră specială.

După ce ați decis cu privire la metoda de aterizare, puteți trece la etapa următoare.

Pregătirea unui loc pentru răsadurile de vinete

Acest pas depinde în mare măsură de locul unde vor fi plantate puieții. Dacă este o seră, solul din acesta va începe să fie gătit cu aproximativ trei săptămâni înainte de plantarea intenționată a vinetelor. Trebuie să fie pregătite terenuri deschise pentru "recepția" vinetei în toamnă.

Mai întâi alegeți un loc potrivit. Acesta trebuie să fie un loc:

 • luminat constant de soare;
 • protejat de curenți și vânturi puternice;
 • situate pe un deal sau pe un teren plat;
 • cu sol ușor, fertil;
 • unde verde, cartofi, sfecla, morcovi, fasole sau mazare au crescut in sezonul actual.
Sfat! Cel mai bun sol pentru vinete este considerat a fi lut cu un drenaj bun, dar în același timp capabil să rețină umiditatea pentru o lungă perioadă de timp.

Este clar că nu toate parcelele de dacha ale Rusiei sunt situate pe soluri argiloase. Acest lucru nu este înfricoșător - compoziția solului poate fi "ajustată" pentru a îndeplini cerințele de vinete:

 • pentru a spori capacitatea de umiditate a solului va ajuta rumegușul rupt, turba sau gunoi de grajd (aceste suplimente contribuie la o rată de două găleți pe metru pătrat de pământ);
 • pământul dens de lut este slăbit cu rumegușul rumenit, cu nisip de râu granulat, cu turbă sau cu compostul putred;
 • soluri cu compoziție de nisip diluat cu turbă, compost, rumeguș;
 • Prevalența turbei în sol poate fi "înmoaie" cu sol de gazon și compost.

Când solul de pe amplasament este "echilibrat", iar compoziția sa este aproape de ideal, puteți începe să aplicați îngrășământ. Ureea, cenușa de lemn, superfosfatul sau sulfatul de potasiu sunt utilizate în această calitate. Cantitatea necesară de nutrienți este aplicată pe sol, după care suprafața este săpată cel puțin 30 cm.

În primăvară, cel mai bine după ploaie, atunci când pământul este umed, situl este re-săpat și toate buruienile, rădăcinile și gunoiul în exces sunt îndepărtate.

Pentru răsadurile de vinete, trebuie să faceți paturi destul de înalte - înălțimea optimă este de aproximativ 30 cm Distanța dintre rânduri trebuie să fie de cel puțin 90-100 cm Este cel mai bine să plantați vinetele într-un mod eșalonat - astfel încât răsadurile vor primi mai mult aer și lumină și va fi mai ușor ai grija.

Atenție! Nu ar trebui să plantați cele albastre pe locul în care au crescut tomatele, Physalis, tutunul sau piperul bulgar în sezonul trecut.

Răsaduri de vinete

Înainte de însămânțarea răsadurilor, trebuie să selectați semințele. Cele mai bune semințe de vinete sunt cele care au vârsta de doi sau trei ani. Semințele de anul trecut sunt mai bine să nu folosească, dau germinare săracă, în plus, germinarea acestor semințe este de două ori mai mare decât, de exemplu, semințele de doi ani.

Semințele de vinete selectate trebuie să germineze. Pentru aceasta este mai bine să luați vată de bumbac sau tampoane de bumbac cosmetice. Nu este recomandat să folosiți tifon, deoarece, în celulele sale, mugurii pot fi blocați și deteriorați.

Seminte de vinete sunt prevăzute pe un tampon de bumbac, care este bine umezit cu apă caldă. Mai presus de toate, în aceste scopuri, utilizați ploaie sau apă topită - aceasta va accelera procesul de spitalizare.

Tampoanele de bumbac ar trebui să fie umed în mod constant, în fiecare zi trebuie să fie umezite în continuare. După 5-6 zile, semințele de vinete ar trebui să se umfle, rezultând în germeni fragile.

Semințele sunt colectate și plasate timp de mai multe ore într-un recipient cu o soluție de mangan sau într-un termos cu apă caldă, dar nu fiartă. Această etapă contribuie la decontaminarea semințelor, care ulterior va ajuta răsadurile să reziste la boli.

Acum este momentul pentru pregătirea recipientelor și a solului pentru răsaduri. În acest stadiu, este necesar să se țină cont de fragilitatea extremă a sistemului de rădăcini de vinete - aceste plante nu-i plac prea mult transplantul și nu-l tolerează bine. Pentru a minimiza stresul asupra vinetelor, se recomandă să se semene imediat semințele în recipiente individuale. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna convenabil, de exemplu, atunci când vor exista multe răsaduri, sau grădinarul nu a reușit încă să cumpere containere mici.

Cupele de turbă sunt considerate cel mai bun container pentru răsadurile albastre. Aceste recipiente sunt turbă de 70%, care este recomandată întotdeauna să se adauge în sol pentru această recoltă. Restul de 30% este cartonul, care se descompune ușor în sol în 30 de zile, fără a afecta compoziția acestuia.

Terenul pentru răsadurile de vinete trebuie să fie:

 • compost, sol de nisip și gazon;
 • turbă, amestec comercial pentru puieți, nisip;
 • gunoi de grajd, teren turbat, compost;
 • turbă de compost

Oricare dintre aceste formulări sunt foarte bune pentru cultivarea răsadurilor de vinete. Aproximativ două treimi din capacitate este umplută cu sol, se face o depresiune mică și se udă cu apă caldă.

O sămânță este pusă în fiecare crestătură și presărată cu un strat subțire de sol. Nu este nevoie să compactați solul în pahar, semințele trebuie să aibă acces la oxigen. Containerele sunt acoperite cu sticlă sau polietilenă și plasate într-o încăpere caldă, a cărei temperatură este în mod constant la nivelul de 25-26 grade.

După ce jumătate din răsaduri apar, filmul sau sticla trebuie să fie îndepărtate, în caz contrar răsadurile vor putrezi și strica. Toate semințele trebuie să germineze cel târziu la două săptămâni după plantare.

Sfat! În rezervoare individuale, ca regulă, plantate în două semințe. După apariția a două frunze pe materialul săditor, trebuie să se aleagă un răsad mai puternic, iar cel de-al doilea să fie îndepărtat, tăiat cu precizie la rădăcină cu foarfece.

Transplant de semințe de vinete

Dacă alegerea unui răsad nu poate fi evitată (de exemplu, vremea eșuează, nu există căldură stabilă pentru o lungă perioadă de timp, iar răsadurile deja "depășesc" capacitatea), atunci aceasta ar trebui făcută cu cea mai mare atenție.

Cu câteva ore înainte de ridicare, răsadurile sunt turnate cu multă apă. Răsadurile de vinete necesită o bucată de pământ, încercând să nu deterioreze tulpinile și rădăcinile răsadurilor. Bicicletele cu bombe albastre ar trebui să se înrădăcineze într-un loc nou, nu ar trebui să fie udate timp de aproximativ 5-7 zile. Dar după această perioadă, se recomandă hrănirea răsadurilor cu îngrășăminte organice sau minerale și udarea mai frecventă.

Înainte de a planta într-o seră sau în sol deschis, răsadurile trebuie să fie întărite. Pentru a face acest lucru, vinete în fiecare zi pentru mai multe ore efectuate în aer liber. Timpul de "mers pe jos" răsaduri ar trebui să crească treptat - de la 10 minute la 2-3 ore. Răsadurile sunt așezate pe partea înclinată unde soarele strălucește.

Transferați răsadurile de vinete la sol

În ziua transplantului, paturile sunt pregătite pentru cele albastre. Acestea ar trebui să fie înălțimi mari cu șanțuri largi între ele. Planul de plantare pentru răsadurile de vinete este după cum urmează: 40-45x90-100 cm, adică nu ar trebui să existe mai mult de trei plante pe metru pătrat de teren.

Plantele de trandafiri vine, de obicei, la începutul verii, când vremea revine la normal. Pe paturile pregătite se fac adâncimi de 15-20 cm adâncime.

Atenție! La momentul transplantului, răsadurile ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 30-35 cm, pe fiecare tulpină - de la 7 la 10 frunze adevărate.

Fântâni pentru puieți sunt udate cu apă, în fiecare dintre ele se toarnă 1-3 litri de apă caldă. Transferați răsadurile într-o bucată de pământ și mai bine, împreună cu o ceașcă de turbă de unică folosință. Tulpina este întotdeauna aprofundată mai puternic decât a fost adâncită înainte. Este mai bine să închideți răsadurile pământului la nivelul frunzelor inferioare.

Dacă răsadurile sunt transferate în seră, întregul pământ dintre ele trebuie să fie umezit cu o sticlă de pulverizare - vinete, cum ar fi umiditatea crescută.

După 10 zile, vinetele transplantate trebuie să fie fertilizate, pentru aceasta puteți folosi orice îngrășământ (mineral sau organic) sau complexul lor.

În general, cele albastre ar trebui fertilizate adesea: după a doua, a cincea, a șaptea și a zecea frunză (în timpul dezvoltării materialului săditor) și încă trei ori în timpul perioadei de înflorire, formarea ovarelor și maturizarea fructelor.

Caracteristici de îngrijire pentru vinete

Putem spune că vinetele nu sunt o legume pentru fiecare rezident de vară. Doar cei care pot acorda suficientă atenție grădinii lor se pot baza pe recoltarea acestei plante capricioase și termofile.

După ce răsadurile sunt plantate în grădină, un grădinar trebuie să se în mod regulat:

 1. Apă vinetele, deoarece sunt foarte îndrăgite de umiditate.
 2. Ajutați-o să polenizați florile, dacă condițiile naturale din seră sau de pe site nu sunt suficiente pentru aceasta.
 3. Fertilizați răsadurile de mai multe ori pe sezon.
 4. Pentru a forma plante, ciupirea lăstarilor de sus și lateral, ruperea excesului de flori, fructe deformate, îndepărtarea frunzelor uscate sau infectate.
 5. Este timpul să se aleagă vinetele în stadiul maturității tehnice. Dacă așteptați o maturare completă a fructului, puteți reduce semnificativ randamentul total al bucșei.
 6. Monitorizați starea frunzelor și a fructelor, deoarece cele albastre sunt un "tidbit" pentru multe insecte și boli. Dacă este necesar, pulverizați tufele cu soluții speciale.
 7. Slăbiți paturile de cel puțin cinci ori pe parcursul verii, încercând să nu dați rădăcinile aproape de suprafață.

Transplantarea răsadurilor de vinete este mai dificilă decât efectuarea aceleiași proceduri cu răsadurile altor plante. Această cultură este foarte pretențioasă și capricioasă, toate etapele crescânde ale celor albastre necesită o întoarcere maximă de la grădinar. Prin urmare, vinetele nu sunt potrivite pentru acei rezidenți de vară care nu au timp sau posibilitatea de a acorda atenție grădinii lor în fiecare zi.

Vizionați videoclipul: CULTURA TOMATELOR LA CONTROL 1209 (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send