Grădinărit

Cele mai bune soiuri de morcovi: caracteristici și zonare

Pin
Send
Share
Send
Send


Și pe câmpurile mari și pe zonele suburbane modeste, morcovii cresc destul de des. Fără această legumă este greu să-ți imaginezi felurile de mâncare iubite de ruși. În plus, morcovul conține o mulțime de substanțe utile și unice, dintre care cele mai renumite - caroten și vitamina A. Pentru a crește morcovii nu au nevoie de sol special, îngrijire complexă și un climat special - această cultură este destul de nepretențioasă.

Semințele de morcovi pot fi înainte de iarnă sau de primăvară. Solul poate fi orice în compoziție, singura cerință este aceea că ar trebui să fie liberă. În primele 1,5 luni după însămânțare, cultura crește încet, lăstarii sunt slabi, prin urmare, în acest stadiu, morcovul trebuie protejat de buruieni și dăunători. În caz contrar, plantele au nevoie doar de umiditate - după 3 luni de la însămânțarea semințelor, legumele pot fi colectate din grădină.

Are soiuri variate

Fiecare regiune a unei țări uriașe are propriul său climat. Uneori, trăsăturile climatice ale diferitelor zone sunt atât de diferite încât este imposibil să crească aceeași cultură acolo.

În acest sens, crescătorii au dedus de mult soiuri speciale și hibrizi de culturi vegetale care sunt potrivite pentru fiecare regiune specifică.

Aceeași regulă se aplică și morcovilor. Există varietăți destinate:

 • Siberia;
 • Urali;
 • Regiunea Moscovei;
 • Rusia centrală și regiunea Volga.

Morcovii dintr-un soi cu zonare au fost aclimatizați pentru anumite condiții meteorologice: umiditate, temperaturi maxime și minime, fluctuații ale temperaturilor de zi și de noapte și compoziția solului.

Sfat! În unele orașe, încă există stații de grădină implicate în cultivarea legumelor într-o anumită regiune. Aici puteți afla care dintre varietățile de morcovi sunt cele mai potrivite pentru cultivare.

Morcovi, zonați pentru Siberia

Morcovii sunt atât de nerăbdători încât unele dintre soiurile sale pot fi cultivate chiar și în climatul aspru al Siberiei. Semințele încep să germineze la o temperatură a solului de aproximativ 3-5 grade, în majoritatea regiunilor nordice, pământul se încălzește abia la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie.

Vara în Siberia este scurtă și rece, căldura poate dura doar câteva luni. Morcovi - o leguma cu un sezon lung de crestere (de la 70 la 140 de zile). Pentru ca legumele să se coacă într-o vară atât de scurtă, trebuie să alegeți semințele de soiuri de struguri timpurii care coacă la 70-100 de zile după însămânțarea semințelor.

Cu toate acestea, morcovii timpurii nu se disting prin gusturi ridicate, depozitare slab tolerabilă. Astfel de legume sunt mai potrivite pentru gătit feluri de mâncare proaspete, gustări, salate. Pentru a sărbători morcovii proaspeți toată iarna, este necesar să semănați semințele de soiuri de mijloc. Astfel de legume pentru o lungă perioadă de timp va păstra un aspect frumos și toate proprietățile nutriționale, va avea un gust excelent și aromă.

Atenție! Morcovii pot fi crescuți nu numai în câmp deschis, ci și în sere. Pentru a face acest lucru, alegeți orice soiuri și hibrizi cu diferite perioade de vegetație.

Losinoostrovskaya 13

Această recoltă aparține mijlocului sezonului - legumele coapte pot fi recoltate în ziua 95-100 după însămânțarea semințelor pe paturi. Culturile de rădăcini au o formă cilindrică și dimensiuni destul de mari. Greutatea lor ajunge la 200 de grame, iar lungimea fiecărui fruct - 17 cm.

Morcovul "Losinoostrovskaya" are o prezentare excelentă - fructe de aceeași formă și greutate, culoare portocalie frumoasă și bogată. Prin urmare, soiul este adesea cultivat în scopuri comerciale.

Gustul culturii este excelent - suculent și aromat, conține o mulțime de nutrienți. Soiul este destul de fructuos: puteți obține până la 8 kg de legume proaspete pe metru pătrat de grădină de legume.

Pentru a recolta a fost mare, trebuie să urmați câteva reguli simple:

 • semințele trebuie germinate puțin înainte de plantare;
 • semințe de plante numai în sol încălzit la o adâncime de aproximativ 3 cm;
 • după apariția unei perechi de frunze a plantei, este necesar să se subțieze, lăsând 5 cm între ele;
 • udarea ar trebui să fie adesea (o dată pe săptămână) și abundentă;
 • dacă solul este "slab", trebuie să fie fertilizat (dar nu cu îngrășăminte minerale).

„Incomparabil“

Un alt soi la mijlocul timpului, fructele cărora devin mature 95-115 zile după plantare. Forma rădăcinii este în formă de con, capătul este rotunjit. Morcov vopsite într-o culoare roșu-portocalie uniformă. Miezul fructului este mare, are o umbra ușor mai deschisă.

Fructul are gust suculent și parfumat, cu un gust placut dulce. Toate culturile de rădăcini se coacă simultan, sunt considerate destul de mari. Greutatea unei legume poate varia de la 150 la 190 de grame, iar lungimea este adesea de 17 cm.

Varietatea "Incomparabil" este excelentă pentru depozitarea pe termen lung - iarna nu va pierde proprietățile și gustul.

Pentru a crește o varietate în Siberia, este necesar să semănați semințele la mijlocul lunii mai; o atenție deosebită va trebui acordată subțierii plantelor, deoarece acest soi creează rapid rădăcini puternice. Pentru ca morcovul să crească în mod normal, toate lăstarile slabe și inutile trebuie să fie îndepărtate, lăsând cel puțin 5 cm între tufișuri.

Ca toate soiurile, incomparabilul iubește solurile nisipoase. Solicită udarea în timp util și slăbirea distanței dintre rânduri.

O caracteristică distinctivă a acestui soi este conținutul său ridicat de zaharuri și beta-caroten, ceea ce îl face un produs dietetic preferat pentru mulți. Legumele de legume fac nu numai supe și sosuri excelente, ci chiar fac gem de la ei.

"Nantes"

Morcovii de acest tip sunt cunoscuți în toate colțurile țării - cultura survine bine în aproape toate condițiile meteorologice.

Legumele mature pot fi recoltate încă din a 100-a zi după însămânțarea semințelor în sol, ceea ce face posibilă clasificarea unei legume ca o cultură timpurie medie.

Rădăcinile culturilor sunt vopsite în culoarea portocalie strălucitoare, au o formă cilindrică cu un cap rotund. Greutatea fiecăruia este de aproximativ 120 de grame, iar lungimea este de aproximativ 14 cm.

Particularitatea creșterii acestei culturi este imersia incompletă a rădăcinii în pământ, din cauza căruia partea de sus a fructului este adesea pictată într-o nuanță purpurie sau verde. Gustul varietății de morcov "Nantes" excelent - fructul este suculent și parfumat. Conținutul de caroten este destul de ridicat, această legume este utilă pentru persoanele cu o vedere slabă.

Cu bună grijă, din fiecare metru de teren pot fi colectate aproximativ 6,5 kg de legume. Fructele tolerează transportul și depozitarea pe termen lung. Cultura nu este capricioasă - poate rezista fluctuațiilor puternice ale temperaturii, ceea ce o face potrivită pentru cultivarea în regiunile nordice ale țării.

"Diana"

Acest soi mijlociu-târziu a fost crescut de crescătorii Altai, iar rădăcinile au fost crăpate la 120 de zile după plantare.

Forma fătului este cilindrică, vârful este ușor deformat. Culoarea nuanței este portocalie strălucitoare. Greutatea unui morcov este de aproximativ 160 de grame. Gustul de legume rădăcină este excelent, carnea este suculentă și delicată, structura este omogenă.

Cu o bună udare și slăbirea frecventă a solului de la fiecare metru pătrat al grădinii, puteți obține aproximativ 9 kg de randament. Trebuie să depozitați cultura într-un loc răcoros, apoi va fi păstrată până în următorul sezon și va păstra toate calitățile utile.

Acest soi este ideal pentru prelucrare - morcovii sunt adesea făcuți de piure și suc.

Este important! Creșterea unui morcov, trebuie să tratați cu atenție cantitatea de îngrășăminte azotate. Acestea sunt necesare pentru o creștere normală a legumelor, dar un exces de azot este predispus la acumulare, ceea ce poate face cultura rădăcină periculoasă și dăunătoare.

Morcovi pentru Urali

Se poate spune că toate soiurile de morcov care pot fi cultivate în Siberia sunt, de asemenea, excelente pentru caracteristicile climatice ale orașului Ural. În partea de sud a Uralilor, chiar și morcovii pot fi cultivate, care este proiectat pentru Rusia centrală - există un climat destul de cald și blând.

Dar în centrul și în regiunile nordice ale Uralului este mai bine să plantați un morcov care este mai rezistent la frig și vreme rea.

Metoda de aterizare nu diferă de celelalte cazuri:

 • terenul trebuie să fie săpat adânc în toamnă;
 • face îngrășământ;
 • semințe înainte de plantare este mai bine să se înmoaie pentru câteva zile;
 • plante subțiri;
 • terenuri regulate pentru a împinge și de apă.
Atenție! Cei mai buni precursori pentru morcovi sunt castraveții, roșiile și varza precoce coapte. Și ca un vecin este cel mai bine pentru a alege un arc, plantate "pe pene." Apropierea de ceapa verde va proteja morcovul de cel mai periculos dăunător pentru el - zbura morcovului.

"Altai a fost scurtat"

Acest soi rezistent este potrivit pentru cultivarea în climatul Uralilor - cultura rădăcină se înroșește la a 120-a zi după însămânțarea semințelor pe paturi. Varietatea face parte din procesul de maturare, astfel încât rădăcinile sunt bine depozitate pentru o perioadă lungă de timp și au un gust excelent.

Forma de legume este cilindrică, greutatea medie este de 150 de grame. Culoarea pielii și pulpa este portocalie strălucitoare.

Morcovul "Altai scurtat" este potrivit pentru orice scop: conservarea, prelucrarea, consumul proaspăt, pregătirea salatelor și diferite feluri de mâncare. Acest soi poate fi cultivat pe o scară industrială - rădăcinile sunt potrivite pentru metoda mecanizată de recoltare.

Cultura tolerează temperaturile scăzute, este rezistentă la tsvetushnosti, cu o îngrijire adecvată, dă randamente ridicate.

"Nastia"

Rădăcinile culturilor din această varietate se coacă la 80-105 zile după plantare. Morcovii au o formă foarte regulată - un cilindru uniform și neted, cu un vârf ușor plictisitor.

Lungimea rădăcinii este de 18 cm, iar greutatea sa ajunge la 150 de grame. Atât miezul cât și coaja sunt vopsite uniform, într-o nuanță de portocală bogată. Carnea este suculentă, plăcută gustului.

Cultura este rezistentă la tsvetushnosti, care permite plantarea semințelor în timpul iernii, respectiv - pentru a obține o recoltă mai devreme. Randamentul soiului Nasten este de până la 6,5 ​​kg / m². Recolta este bine pastrata fara pierderi de gust si calitati nutritionale.

În Ural, morcovii acestui soi pot fi semănate la mijlocul lunii aprilie - începutul lunii mai, când temperatura se stabilizează. Înainte de plantare, semințele trebuie să fie înmuiate, este mai bine să se utilizeze promotori de creștere.

Legumele acestui soi sunt perfecte pentru orice scop: puteți să preparați mâncăruri dietetice, să preparați sucuri și cartofi pentru copii, conservate și consumate proaspete.

"Nevis"

Morcovii acestui soi sunt medii târzii, deci este mai bine să le crească în sudul Uralilor. În partea de nord a rădăcinilor nu se poate maturiza înainte de debutul primului îngheț.

Forma rădăcinii - un cilindru cu diametru mic, cu un vârf usor bont. Culoarea fructului este portocaliu strălucitor, suprafața este netedă.

Lungimea fiecărui morcov poate ajunge la 18 cm, iar masa variază de la 110 la 170 de grame. Gustul legumelor este atât de plăcut încât este adesea folosit în stare proaspătă. Cu toate acestea, soiul este excelent pentru prelucrare și conservare.

Randamentele hibride "Nevis" - până la 9 kg. Cultura este rezistentă la cele mai multe boli, fără teamă de atacurile dăunătoare. Rădăcinile legumelor pot fi păstrate timp îndelungat - până când apar legumele proaspete.

Nu vor exista probleme cu morcovii în creștere. Semințele, cel mai adesea, sunt granulate, prin urmare nu au nevoie de pregătire specială și pot fi plantate direct în sol.

Morcovi pentru regiunea Moscovei și Rusia centrală

Nu este dificil să alegeți un soi de morcovi pentru zona centrală a Rusiei, cu un climat temperat și soluri înfundate și solide. Aproape toate soiurile acestei culturi sunt potrivite pentru astfel de condiții de creștere.

În aceste părți ale țării, pot fi cultivate atât soiurile de la începutul anului, cât și cele de la mijlocul sezonului și morcovii cu maturitate târzie.

Sfat! În toate solurile, cu excepția celor nisipoase, este mai bine să adăugați nisip gros înainte de a planta semințe. Într-un astfel de sol cresc rădăcini mai mari și sănătoase.

„Vitamine“

Reprezentantul soiurilor la mijlocul sezonului - morcovul de vitamine se maturizează în a 110-a zi după plantare. Rădăcinile acestui soi au forma unui cilindru cu diametru mare, vârful morcovului este rotunjit. Mărimea fructului este medie: greutatea lor variază de la 70 la 170 cm, iar lungimea este adesea de 13 cm.

Morcov vopsite în umbra standard de portocaliu strălucitor. Gustul are un bun, bogat. Rădăcinile de legume conțin cantitatea maximă de zaharuri benefice și caroten.

Singura problemă posibilă este crăparea legumelor rădăcinii. Cultură de vitamina este protejat de putregai, tsvetushnosti, cusături și alte boli. Fructele tolerează stocarea pe termen lung, păstrând majoritatea proprietăților lor benefice. Randamentul soiului este de aproximativ 6 kg pe metru pătrat.

Moscova de iarnă

Morcovii acestui soi sunt destinați pentru solurile de turbă din Moscova și din regiunea Moscovei și, de asemenea, cresc bine în orice sol slăbit.

Varietatea se referă la mediul timpuriu - fructele se coacă în ziua 70-90 după însămânțarea semințelor de morcov în sol. Forma rădăcinii este conică, vârful este ușor deformat. Culoarea vegetală este portocalie strălucitoare. Greutatea unui morcov este adesea de 150 de grame, iar lungimea este de 16 cm.

Cultura "Moscova de iarnă" este recomandată pentru cultivare înainte de iarnă, în timp ce semințele trebuie să fie însămânțate la o adâncime de aproximativ doi centimetri și mulcite pe partea de sus.

Culturile de rădăcini tolerează depozitarea, pot fi folosite sub orice formă.

Cum sa alegi cele mai bune seminte

Cumpărarea de semințe de morcov, este necesar să se acorde atenție recomandărilor. Fiecare pachet de semințe trebuie să aibă instrucțiuni clare pentru creșterea morcovilor. Cel mai adesea, semințele trebuie să fie înmuiate timp de câteva zile pentru o mai bună germinare. Dar există un material de semințe granulat care nu necesită acțiuni suplimentare de către grădinar - semințele sunt pur și simplu semănate în pământ.

Cu o abordare corectă, orice varietate de morcovi va da randamente ridicate și stabile.

Vizionați videoclipul: De ce sunt morcovii portocalii? (Aprilie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send