Rețete

Homemade pasteurizare vin

Pin
Send
Share
Send
Send


De obicei, vinul de casă este bine ținut la domiciliu. Pentru a face acest lucru, pur și simplu puneți-l într-un loc răcoros. Dar ce să faceți dacă ați pregătit mult vin și pur și simplu nu aveți timp să-l utilizați în viitorul apropiat. În acest caz, este necesară pasteurizarea băuturii pentru o conservare mai bună. În acest articol vom analiza modul în care se efectuează pasteurizarea vinului la domiciliu.

Cel mai bun mod de a economisi vin

Zaharul din vin este un mediu nutritiv excelent pentru multe bacterii, ajuta la fermentarea vinului. Dar, în același timp, zahărul poate provoca unele consecințe neplăcute. Vin poate merge rău sau se îmbolnăvesc.

Această băutură are cel mai adesea următoarele boli:

  • rancid, datorită căruia vinul devine noros și își pierde gustul original;
  • Zwel, care strică gustul băuturii și formează un film pe suprafață;
  • obezitatea este o boală după care vinul devine vâscos;
  • Oxidarea acetică se caracterizează prin aspectul pe suprafața peliculei și prin apariția unui gust acetic specific;
  • în timp ce acidul lactic se descompune.

Pentru a preveni aceste boli, este necesar să se ia o serie de măsuri. Există trei moduri în care puteți menține gustul vinului mult timp. Prima opțiune este adăugarea pirosulfatului de potasiu în vin. Acest aditiv este denumit și E-224. Alcoolul se adaugă la vin împreună cu acesta, apoi se pasteurizează. Cu toate acestea, această opțiune nu este pe deplin de dorit, deoarece nu este ecologică. Această substanță va ucide toate proprietățile benefice ale băuturii.

A doua opțiune este mai acceptabilă și practic nu afectează gustul vinului. Adevărat, vinul va deveni considerabil mai puternic. Așadar, considerăm doar a treia opțiune, care nu schimbă nici aroma, nici gustul băuturii. Pasteurizarea vinului durează puțin, dar rezultatul merită.

Sfat! Vinul care nu va fi folosit în viitorul apropiat este pasteurizat. Este necesar să selectați numai acele sticle pe care cu siguranță nu aveți timp să le deschideți.

Ce este pasteurizarea

Această metodă a fost inventată de Louis Pasteur încă 200 de ani înainte de vremea noastră. În cinstea lui Louis și a fost numit acest mod minunat. Pasteurizarea este folosită nu numai pentru conservarea vinului, ci și pentru alte produse. Nu este inferior sterilizării, ci doar un proces diferit.

Dacă în timpul sterilizării apa trebuie fiartă, atunci în acest caz ar trebui încălzită la o temperatură cuprinsă între 50-60 ° C. Apoi, trebuie doar să mențineți această temperatură pentru o lungă perioadă de timp. După cum știți, cu încălzire prelungită, toți microbii, sporii și mucegaiurile pur și simplu mor. Principalul avantaj al acestei metode poate fi considerat că această temperatură vă permite să salvați proprietăți utile și vitamine în vin. Sterilizarea distruge complet totul util în produs.

Metode de pasteurizare

Să ne uităm, de asemenea, la unele moduri mai moderne de pasteurizare:

  1. Primul este de asemenea numit instant. Într-adevăr, durează foarte puțin timp, sau mai degrabă, doar un minut. Vinul trebuie încălzit la o temperatură de 90 de grade și apoi răcit rapid la temperatura camerei. O astfel de procedură se realizează cu ajutorul unui echipament special, deci va fi dificil să o repet acasă. Adevărat, nu toată lumea aprobă această metodă. Unii susțin că nu distrug gustul vinului. În plus, aroma minunată a băuturii este pierdută. Dar nu toată lumea acordă atenție unor astfel de afirmații, atât de mulți folosesc încă această metodă și rămân foarte mulțumiți de rezultate.
  2. Cei care se opun primei metode folosesc de obicei metoda pasteurizării prelungite a vinului. În acest caz, băutura este încălzită la o temperatură de 60 ° C. Produsul se încălzește destul de mult (aproximativ 40 de minute). Este foarte important ca temperatura inițială a vinului să nu fie mai mare de 10 ° C. Apoi, acest vin intră în aparatul de pasteurizare și ridică temperatura. Apoi, această temperatură este menținută mult timp. Această metodă nu afectează gustul și aroma băuturii și, de asemenea, păstrează aproape toate proprietățile utile.

pregătire

Dacă vinul dvs. a fost păstrat o perioadă mai lungă de timp, atunci acesta trebuie verificat pentru peliculă sau turbiditate. De asemenea, se poate forma un astfel de precipitat de vin. Dacă băutura este estompată, atunci este mai întâi clarificată și numai atunci puteți trece la pasteurizare. În prezența sedimentului este necesar să se scurgă vinul și filtrul. Apoi se toarnă în sticle curate.

În continuare trebuie să pregătiți dispozitivele necesare. Procesul de pasteurizare implică utilizarea unui vas mare sau a altui container. În partea de jos ar trebui să pui un grătar metalic. Veți avea nevoie, de asemenea, de un termometru, pe care îl vom determina temperatura apei.

Atenție! Sticlele pot rămâne înfundate în timpul pasteurizării.

Procedeul de pasteurizare a vinului

Un vas mare este așezat pe aragaz, dar până în prezent focul nu este pornit. Mai întâi de toate, trebuie să puneți o latură pe fund. Pe partea de sus se răspândesc sticle de vin pregătite. Apoi se toarnă apă în tigaie, care trebuie să ajungă la gâtul sticlelor umplute.

Acum puteți activa focul și urmăriți schimbarea temperaturii. Este necesar să așteptați până când termometrul arată 55 ° C. În acest moment, focul ar trebui redus. Când apa se încălzește până la 60 de grade, va trebui să mențineți această temperatură timp de o oră. Chiar dacă aveți sticle mari, timpul de pasteurizare nu se schimbă.

Este important! Dacă apa este încălzită brusc la 70 ° C, atunci este susținută mult mai puțin (aproximativ 30 de minute).

Pentru a menține temperatura necesară, trebuie să toargeți în mod constant apă rece în tava. Acest lucru se face în porții mici. În același timp, urmăriți indicatoarele de termometru. Nu vărsați apă pe sticle.

După ce a trecut timpul necesar, va trebui să opriți aragazul și să acoperiți tava cu un capac. Ca atare, ar trebui să se răcească complet. Când sticlele s-au răcit, scoateți-le din recipient și verificați cât de bine sunt conectate. După pasteurizare, aerul nu trebuie să intre în sticla de vin. Dacă vinul este închis prost, atunci, cel mai probabil, se va deteriora pur și simplu și toată munca va fi în zadar.

concluzie

Acest articol a arătat că vinul pasteurizat nu este mai dificil decât sterilizarea altor blancuri. Dacă faceți această băutură, asigurați-vă că aveți grijă de siguranța acesteia.

Vizionați videoclipul: Pasteurizarea - o metoda sanatoasa de conservare a alimentelor (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send