Grădinărit

Când să planteze ceapa înainte de iarnă în Urali

Pin
Send
Share
Send
Send


Plantarea de ceapa in toamna in iarna in Urali reduce munca de primavara si asigura o recolta timpurie a acestei culturi. Pentru plantarea cepei în această regiune utilizați soiuri rezistente la îngheț care pot rezista la ierni grave.

Avantajele și dezavantajele plantației de iarnă

Toamna de plantare de toamnă are următoarele avantaje:

 • este destul de dificil să se păstreze materialul de plantare până în primăvară, în special dimensiuni mici;
 • aterizarea în primăvară este redusă;
 • recolta timpurie;
 • posibilitatea de a folosi paturi de vară, eliberate de ceapa de iarnă, sub verdele sau legumele timpurii;
 • culturile de iarnă buruiesc mai rar, deoarece primele lăstari apar imediat după zăpadă, iar ceapa are timp să crească la răspândirea activă a buruienilor;
 • primirea becurilor de dimensiuni mari;
 • până la jumătatea lunii mai nu se efectuează udarea solului în care rămâne o umiditate timp îndelungat.

Plantarea de ceapa pentru iarna are dezavantaje:

 • randament mai mic decât în ​​primăvară;
 • pot exista dificultăți în stocarea culturii.

Scăderea producției de ceapă de iarnă se datorează faptului că unele becuri nu rezistă condițiilor reci. Când temperatura scade, umiditatea ridicată și înghețurile de iarnă pot să moară. Prin urmare, este deosebit de necesar să selectați cu atenție soiurile de ceapă pentru plantare în timpul iernii.

Selecția soiurilor

Pentru plantarea în Urali alegeți soiuri rezistent la frig de ceapă care pot rezista la o scădere semnificativă a temperaturii. Acestea includ soiurile hibride, ale căror becuri sunt capabile să crească cu ore scurte și medii de zi.

Materialul semințelor este împărțit în trei grupe:

 • ovusculus cu dimensiuni ale bulbului mai mici de 1 cm;
 • seturi cu dimensiuni de la 1 la 3 cm;
 • selecție cu becuri mai mari.

Atunci când plantați o mostră, puteți obține în primăvară verdeață, dar nu trebuie să conta pe bulbi mari. Dacă doriți să obțineți ceapa, alegeți seturi. Ovusyuzhka dă becuri de dimensiuni medii și pene în primăvară.

Următoarele soiuri de ceapă sunt plantate în Ural în timpul iernii:

 • Shakespeare. Una dintre cele mai comune soiuri de plantare transportabile. Becurile sale sunt mari și rotunde. Datorită soiului dens de coji este capabil să reziste la temperaturi scăzute. Ceapa lui Shakespeare coace în 75 de zile.
 • Radar. O altă varietate de iarnă bună, care are proprietăți excelente de gust. Datorită vitezei ridicate de germinare, radarul produce o cultură mare.
 • Allan. O varietate scurtă de lumină naturală cu bulbii rotunzi, coji de aur și un gust dulce. Recoltarea a fost eliminată în iunie.
 • Sturon. Diferă becurile în formă de elipsă, care se maturează în trei luni. Puteți stoca astfel de cepe timp de 8 luni.
 • Senshi. Soiul de maturare timpuriu rezistent la temperaturi scăzute. Becurile rareori formează săgeți și sunt stocate mult timp după recoltare.
 • Baronul roșu. Soiul mediu roșu timpuriu de ceapă, fără pretenții la condițiile climatice. Are un gust puternic și o perioadă lungă de depozitare.

Datele de aterizare

Ceapa din Ural este plantata in septembrie. Apoi bulbii vor avea timp să se rădăcească înainte de debutul timpului rece, dar lăstarii nu vor avea timp să se rădăcească.

Debarcarea are loc cu cel puțin o lună înainte de instalarea timpului rece. Chiar și în Uralul de Sud, zăpada poate cădea la începutul lunii octombrie, deci este mai bine să nu întârziem lucrările de aterizare.

Timpul pentru a planta ceapa înainte de iarnă depinde de temperatura ambiantă. Dacă valoarea sa pentru câteva zile este de +5 grade, atunci este timpul să începeți munca. În orice caz, trebuie să vă concentrați asupra condițiilor meteorologice.

Înainte de începerea debarcării nu se recomandă. În vreme caldă, becurile vor elibera săgeți și nu vor putea supraviețui frigului. Dacă plantați ceapa mai târziu, fără înrădăcinare, va îngheța în timpul iernii.

Pregătirea materialului de plantare

Înainte de a planta bulbul în sol este procesat, ceea ce permite îmbunătățirea germinării. Este necesar să se efectueze acțiunile necesare cu 10 zile înainte de începerea lucrărilor de aterizare.

Prelucrarea se face folosind una din următoarele soluții:

 • Soluție salină. Puteți folosi orice tip de sare: fracție grosieră sau fină. Un litru de sare este suficient pentru un litru de apă. Bulbi imersați în soluția rezultată timp de 5 minute.
 • Sulfat de cupru. Această substanță are proprietăți dezinfectante și previne răspândirea bolilor fungice. La un litru de apă se ia o lingură de sulfat de cupru. Timpul de menținere a cepei este de 5 minute.
 • Potasiu permanganat Pe baza acesteia se prepară o soluție de culoare roz saturată. Este permisă procesarea materialului de două ori: mai întâi în soluție salină, apoi în permanganat de potasiu.

În plus față de aceste opțiuni, ceapa înainte de plantare Fitosporin proces. Acesta este un medicament universal destinat prevenirii bolilor plantelor. Într-un litru de apă se dizolvă o linguriță de fitosporină și apoi bulbii se scufundă în soluție timp de 15 minute.

Este important! După procesare, bulbii trebuie să se usuce bine.

În cazul în care ceapa este cultivată pe un grătar, atunci nu este necesar să tăiați gâtul. Pentru a planta ceapa pentru iarnă este luată la 30% mai mult material decât în ​​timpul lucrului de primăvară. Sevok trebuie să fie uscat, fără daune sau semne de deteriorare.

Sfat! Dacă ceapa este plantată pe o pene, luați specimene prea mari sau mici, nepotrivite pentru însămânțare în primăvară.

Alegerea unui site de aterizare

O recoltă bună de ceapă poate fi cultivată în zone însorite, dar cultura tolerează bine umbra. Solul ar trebui să fie fertil, respirabil, cu o reacție neutră.

Este important! Nu se recomandă să se planteze ceapa de iarnă în zonele joase unde se acumulează apă topită în primăvară.

Cele mai bune predecesoare pentru ceapă sunt cerealele, varza, porumbul, castraveții, roșiile. După ceapă, puteți planta aproape orice recoltă de legume. Re-plantarea de ceapa pe pat se face numai dupa 3 ani.

Pentru a evita răspândirea dăunătorilor și bolilor, ceapa nu este plantată după leguminoase, cartofi, țelină și trifoi.

Sfat! Pe un pat, puteți planta mai multe culturi de legume în rânduri: ceapă, morcovi, ridichi.

Alături de paturile de ceapă puteți planta varză, sfecla, morcovi, roșii și verdețuri. Dar de la plantarea de mazăre și fasole în imediata vecinătate a ceapa este mai bine să refuze.

Pregătirea solului

Îmbunătățirea calității și structurii solului ajută la fertilizarea în timp util. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să efectuați dezinfecția solului cu soluție de sulfat de cupru. La 10 litri de apă se ia o lingură de droguri. Consumul este de 2 litri pe metru pătrat.

Apoi mergeți la îngrășământ. Pentru un metru pătrat de paturi trebuie să pregătiți un amestec de nutrienți. Acesta include:

 • humus - 3 kg;
 • turba - 5 kg;
 • sare de potasiu - 15 g;
 • superfosfat - 20 g.
Este important! În pregătirea paturilor pentru ceapă nu se utilizează gunoi de grajd proaspăt, deoarece există un risc de infectare a culturii cu boli.

După recoltarea culturii anterioare a culturilor, este necesar să se sapă până la o adâncime de 10 cm. Apoi se efectuează o săpătură mai profundă cu îngrășământ. Când datele de plantare a cepei sunt potrivite, cenușa este presărată pe pat (până la 10 g pe metru pătrat).

Paturile sunt amenajate până la o înălțime de 15 cm. Lungimea optimă a patului este de 1 m, iar lățimea este de 0,5 m. Pregătirea începe cu câteva săptămâni înainte de începerea plantării, astfel încât solul să se poată depune.

Dacă terenul este destul de greu, crearea paturilor este un pas obligatoriu. Aceasta asigură încălzirea terenului și schimbul îmbunătățit de aer. Dacă solul este destul de ușor și se încălzește repede, atunci puteți face paturi mici sau să vă abandonați echipamentul.

Solul cu aciditate ridicată este supus la limpezire. Fiecare metru pătrat necesită până la 0,7 kg de var. După procedură, ceapa este plantată doar doi ani mai târziu.

Procedura de aterizare

Procedura necesară pentru plantarea unei ceapă de iarnă variază în funcție de scopul culturii sale. Dacă trebuie să obțineți o grămadă mare, atunci trebuie să urmăriți următoarea secvență de operații:

 1. Pe paturile pregătite, sunt făcute brazdele de 5 cm adâncime, între care se află o distanță de 15 cm.
 2. Becurile uscate sunt plasate în caneluri la fiecare 4 cm.
 3. Materialul de plantare este acoperit cu turbă și humus. Aterizările de udare nu sunt efectuate.
 4. După răcire, patul este multiturat folosind rumeguș, humus, frunze căzute.

Când plantați un arc pe o pene, ordinea operațiunilor se schimbă ușor:

 1. În mod similar, în pământ se fac brazuri de 5 cm adâncime, 15 cm între rânduri.
 2. Becurile sunt poziționate îndeaproape, astfel încât, în primăvara anului, planta își dirijează forțele spre creșterea verii.
 3. Debarcările adorm la turbă și humus.
 4. Ca strat de mulci, se utilizează rumeguș, frunze de copaci și vârfuri de recolte recoltate.

Ceapa de familie are becuri mici, dar este apreciată pentru maturitatea timpurie și gustul ridicat. Din moment ce acest soi dă un set mic, plantarea sa se realizează cu ajutorul semințelor.

Plantarea cepei de familie produsă în august sau septembrie. Ordinea de lucru este după cum urmează:

 1. În primul rând, semințele sunt plasate timp de 3 zile în apă, care se schimbă de trei ori pe zi.
 2. Pe paturi se fac brazuri de 1 cm adâncime, între rânduri se lasă până la 20 cm.
 3. Semințele sunt coborâte în brazde, după care solul este compactat.
 4. Prin apariția înghețului există o rozetă, care este lăsată pentru iarnă.

Acoperirea cu mulci este o procedură obligatorie care va ajuta cultura să supraviețuiască iernilor urâți dure. Nu se recomandă utilizarea foliei de polietilenă ca mulci, deoarece nu asigură schimbul de aer și umiditate.

De obicei, în timpul iernii, în Urali se cade multă zăpadă, ceea ce reprezintă o protecție suplimentară împotriva înghețării solului. Pentru a păstra mai mult capacul de zăpadă pe patul de grădină, puteți face un alt strat de ramuri de molid sau ramuri.

Asigurarea de ceapa dupa plantare

În toamna după plantare și paturile de adăpost nu necesită îngrijire suplimentară. În primăvara după topirea zăpezii, stratul de mulci este îndepărtat pentru a asigura încălzirea solului.

Când ceapa crește într-o floare de primăvară în primăvară se împușcă. Între becuri se lasă aproximativ 5 cm.

În procesul de creștere a culturii efectuați o subțiere suplimentară. La plante nu interferează unul cu celălalt, între ele lasă până la 15 cm, în funcție de soi.

Sfat! Stimularea creșterii becurilor ajută la soluția de cenușă.

În primăvara anului, este mai bine să renunțe la îmbrăcăminte, altfel va începe creșterea activă a verdeaței, iar râia va rămâne superficială.

Îngrijirea suplimentară pentru ceapă este plivitul, plivitul și udarea. Solul nu trebuie să se usuce, este lăsat moderat umed.

Este important! Datorită slăbirii, schimbarea aerului în sol este îmbunătățită, ceea ce stimulează dezvoltarea bulbilor.

Când crește ceapa pe o pene în primăvară, se efectuează hrănirea activă. Pentru irigare, îngrășământul este preparat pe bază de mullein sau preparate care conțin azot. Această procedură asigură formarea unei mase verzi.

Sfat! Pentru a respinge dăunătorii în primăvară, puteți planta gălbenele sau calendula între rânduri cu ceapă.

Utilizarea țesăturilor agricole contribuie la protejarea materialului săditor de înghețurile de primăvară. Acest material transmite razele solare și oxigenul, menținând în același timp căldură.

concluzie

Procesul de plantare a cepei implică mai multe etape, care includ prelucrarea bulbilor, aranjarea paturilor și aplicarea îngrășămintelor. Sunt respectate termenele pentru realizarea lucrărilor, astfel încât becurile să aibă timp să se adapteze și să se pregătească pentru iarnă.

După ce plantați ceapa nu necesită îngrijire, este suficient să aplicați un strat de mulci în timpul unei lovituri reci. În primăvară, o iau și se ocupă de recoltă în mod obișnuit: apă, slăbesc solul și elimină buruienile.

Pin
Send
Share
Send
Send