Grădinărit

Soiul de struguri Tayfi: roz, alb

Pin
Send
Share
Send
Send


Hibrizii moderni strânge foarte activ soiuri de struguri vechi, iar acestea devin din ce în ce mai puțin în fiecare an. Strugurii Tayfi sunt considerați una dintre cele mai vechi soiuri, deoarece prima menționare datează din secolul al șaptelea. Soi de struguri orientali, a venit în Europa din țările arabe. Această recoltă are două soiuri: struguri albi și roz. Tayfi Pink a câștigat o mulțime de popularitate și distribuție, prin urmare, vom vorbi mai târziu despre acest soi. Avantajele acestei specii sunt multe, iar principalele sunt considerate a fi gustul excelent al fructelor de pădure și aspectul atractiv al clusterelor. Producătorii din Rusia se pot confrunta cu o serie de dificultăți în creșterea Taifi, deoarece acest soi este oriental și iubește căldura și soarele foarte mult.

O descriere detaliată a soiului de struguri Tayfi Pink cu fotografii și recenzii este prezentată în acest articol. Aici vi se vor spune despre avantajele și dezavantajele Taifi, despre regulile cultivării și despre îngrijirea necesară.

Caracteristicile speciilor

"Călătoria" strugurilor Tayfi din Samarkand și Bukhara (patria sa) din întreaga lume a fost lungă. Departe de toate continentele și nu în toate țările, acest soi sa prins și a putut să existe. Pentru dezvoltarea normală și fructarea viței de vie necesită un climat cald și chiar fierbinte, o mulțime de soare, o vară lungă.

Țările din Crimeea, Georgia, Tadjikistan, Uzbekistan și Dagestan s-au dovedit a fi cele mai potrivite pentru estul Taifi. Acolo, strugurii au primit alte nume, iar astăzi vița acestui soi poate fi cumpărată sub nume precum Gissori, Tayfi-Surkh, Toipi-Kyzyl.

Struguri Tayfi Pink este o specie de masă și este inclusă în grupul de hibrizi și soiuri de est. Descrierea soiului este după cum urmează:

 • plante cu tufișuri viguroase și lăstari înalți;
 • maturitatea culturii este întârziată - de la momentul spargerii mugurilor în primăvară la maturitatea tehnică a fructelor de padure, ar trebui să treacă 165-170 de zile;
 • există o margine întunecată de crimson pe lăstarii tineri, nu sunt colorați și au coroane cu o ușoară pubescență (această informație va fi utilă celor care vor să cumpere mai întâi un răsad de acest soi);
 • vinurile integral maturate și lăstarii anuale sunt colorați roșiatic-maro;
 • strugurii de struguri se coacă bine, se caracterizează printr-o creștere puternică;
 • procentul de lăstari de fructe atinge 80, ovarele se pot forma chiar și pe nevii;
 • frunzele lui Tayfi Rosy sunt mari, cinci lobate, forma lor fiind alungită, ovală;
 • partea inferioară a frunzei este, de obicei, acoperită cu un mic fuzz, dar poate fi complet netedă;
 • Florile Tayfi Rose sunt bisexuale, ceea ce facilitează polenizarea lor și afectează în mod favorabil randamentul strugurilor;
 • o grămadă de struguri este foarte mare, în vrac, cu un număr mare de lame laterale;
 • masa medie a grupului variază de la 700 la 1500 kg (există clustere de struguri care cântăresc aproximativ două kilograme);
 • forma de ciorchine în Tayfi Pink este zylinrokonicheskaya sau conic;
 • piciorul grămezii de struguri este lung, lemnos la bază;
 • fructe de padure de soiul de Est sunt foarte mari, greutatea lor este de obicei 7-9 grame;
 • forma boabelor este ovală sau cilindrică, vârful distinctiv înclinat distinge fructele de celelalte soiuri;
 • în lungime, boabele pot ajunge la trei centimetri, dimensiunea standard este de 2,3-2,8 cm;
 • în stadiul de maturare completă, fructele roz Tayfi au o culoare foarte strălucitoare: de la roz închis la roșu și violet;
 • coaja de boabe este acoperită cu o mică floare de ceară, cu puncte mici negre vizibile pe ea;
 • Peel pe Tayfi fructe dens, gros, partea sa interioară are o nuanță bogată roșu;
 • carnea este crocantă, densă, suculentă, carne;
 • gustul lui Tayfi Rosy este excelent, foarte dulce, armonios (acest strugure este foarte apreciat de degustători);
 • conținutul de zahăr este de 17,2%, aciditatea este de 6,4 g / l, conținutul caloric este de 65 kcal la 100 de grame (ceea ce este mult mai mic decât majoritatea hibrizilor și soiurilor de struguri);
 • când coapte, fructele nu se destramă, nu se supraîncălzesc (dimpotrivă, cu cât este mai multă buta pe viță, cu atât sunt mai delicioase strugurii);
 • soiul de struguri Tayfi poate fi păstrat pentru o perioadă foarte lungă de timp (trebuie păstrat în frigiderul grupului până la primăvară);
 • Fructele tolerează transportul, au o valoare ridicată a mărfii;
 • Strugurii strugurii Tayfi sunt foarte nerăbdători la compoziția solului, pot fi crescuți pe soluri limitate și saline;
 • gradul este instabil la temperaturi scăzute, transferuri grele diferențe de temperatură ascuțite;
 • imunitatea la bolile caracteristice strugurilor din Tayfi Rozovy este rău;
 • randament soiuri de mare - cu un hectar de podgorii pot fi eliminate aproximativ 20 de tone de fructe.

Atenție! Mulți sunt preocupați de această problemă: strugurii Tayfi cu sau fără pietre. Există semințe în pasta acestui soi, ele sunt destul de mari, de obicei sunt trei în fiecare fruct.

Cu toate acestea, nu se poate spune că prezența semințelor este un dezavantaj pentru Taifi. Acest strugure este foarte apreciat pentru proprietățile sale dietetice și medicinale, se recomandă să se mănânce împreună cu coaja și gropi, deoarece fiecare parte a boabelor conține propriile vitamine și oligoelemente utile.

Pro și contra

Ca orice plantă cultivată, strugurii Tayfi au punctele forte și slăbiciunile lor. Cunoscătorii acestui soi îl iubesc pentru astfel de calități:

 • gust excelent și valoare nutritivă ridicată;
 • prezentare frumoasă (confirmată de fotografiile fructelor de pădure și a clusterelor);
 • posibilitatea stocării pe termen lung (timp de câteva luni!) fără pierderea gustului și a atractivității culturii;
 • randament ridicat;
 • fertilitatea viței și creșterea rapidă a acesteia;
 • posibilitate de creștere pe soluri sarate și aride.

Puteți folosi strugurii Tayfi după cum doriți: ei mănâncă proaspete, pregătesc sucuri (de altfel, sucul este transparent) și vin, fac diverse sosuri și murături pe bază de fructe de padure, usucă fructele și obține cele mai bune stafide din lume.

Este important! Vinificatorul poate întâlni butași de alb Gissori. Într-adevăr, există struguri Tayfi Bely, este, de asemenea, destul de popular printre grădinari și este mai bine cunoscut sub numele de Monty. Dar aici strugurii Tayfi Negre nu există - este o înșelăciune sau viclenie a vânzătorilor.

Deficiențele vechiului Gissori există, de asemenea, și sunt destul de grave. Prin urmare, cultivatorul înainte de a cumpăra butași trebuie să gândească cu atenție, să cântărească toate argumentele pro și contra. Dezavantajele de acest gen sunt:

 • rezistență scăzută la îngheț;
 • deteriorarea gustului fructelor cu o lipsă de soare;
 • intoleranță la fluctuațiile de temperatură;
 • Sensibilitatea la Tayfi la boli, cum ar fi acarienii de păianjen, mucegaiul, oidiul, mucegaiul sub formă de pudră.

În ciuda tuturor dezavantajelor enumerate, recenziile despre strugurii Tayfi sunt în mare parte pozitive. Toate dezavantajele lui Gissori se suprapun calităților sale pozitive. În plus, cultivatorii experimentați de obicei sunt pregătiți pentru caracteristicile de orice fel.

Norme de inginerie agricolă

Pentru a crește un soi Tayfi Pink, în principiu, nu este dificil - aceste struguri sunt nepretențioase. Singurul lucru pe care o viță de vie o are pentru o dezvoltare normală este un climat potrivit. Având în vedere rezistența slabă la îngheț a soiului, dragostea sa față de soare și vegetația îndelungată, nu se recomandă cultivarea strugurilor Tayfi într-un climat temperat.

Sfat! Este posibil să se planteze cultivatorii estici Gissori din regiunile cele mai sudice din Rusia (Crimeea, Teritoriul Krasnodar) și cei care trăiesc în partea asiatică a continentului.

aterizare

Butașii Tayfi Pink se disting prin creșterea puternică și supraviețuirea bună. De obicei, problemele cu plantarea acestui soi nu apar. Pentru struguri, se recomandă alegerea unui teren din partea de sud sau sud-vest, plasați vița de lângă peretele casei, clădirea fermei, gardul de capital.

Sfat! Dacă a trebuit să plantați Gissori Pink într-o zonă deschisă, trebuie să creați în continuare protecție pentru viță. Pe partea de nord a strugurilor, puteți să vă instalați mai mulți copaci, să creați o anexă sau să puneți un gard ferm.

Distanța dintre arborii adiacenți ar trebui să fie de cel puțin trei metri - ar trebui să țineți cont de înălțimea mare a tufișurilor și de împrăștierea acestora. Gropile de plantare pot fi pregătite cu șase luni înainte de plantare sau cel puțin două săptămâni. Adâncimea grosului trebuie să fie de cel puțin 50 cm, iar diametrul acestuia trebuie să fie de aproximativ 60 cm.

Partea inferioară a carierei este căptușită cu material de drenaj, iar un strat de nisip de râu este turnat în partea superioară. Pământul extras trebuie amestecat cu îngrășământ. Strugurii Tayfi nu necesită multă îngrășăminte, găleți de humus și un litru de cenușă de lemn.

După câteva săptămâni, îngrășământul a fost compactat și puteți începe plantarea. Este recomandat să se înțepeneze butașii timp de câteva zile în apă sau într-un promotor de creștere. Imediat după plantare, este necesar să se stabilească un suport în apropierea tăierii, deoarece vița acestui strugure este foarte înaltă.

Atenție! Este necesar să udăm în mod regulat strugurii Tayf Pink până când începe în cele din urmă.

îngrijire

În comparație cu soiurile locale, estul Tayfi este mai capricios și mai solicitant și, prin urmare, este necesar să o îngrijești puțin diferit:

 1. Soiul iubește foarte mult apa (deși tolerează perioadele de secetă în mod normal), astfel încât va fi necesar să se adăpostească deseori deseori. Este foarte convenabil să se utilizeze sisteme speciale de irigare de tip picurare pentru irigare. Dacă nu există astfel de sisteme, strugurii sunt adăpați la rădăcină. Sunt deosebit de importante udarea înainte de înflorirea viței și imediat după înflorire.
 2. Este nevoie de hrănirea Tayfi Pink rar. În toamnă, puteți utiliza materii organice sub formă de compost, humus, cenușă de lemn, gunoi de vacă sau îngrășăminte de pasăre. În timpul sezonului de vară, soiul răspunde bine la furajele de potasiu și fosfor, care se efectuează după vița de flori.
 3. Pământul din jurul viței trebuie să fie în mod regulat slăbit. Lucrările producătorului pot facilita foarte mult mulch-ul. Mierea organică în același timp protejează solul de uscarea și fertilizarea solului.
 4. Taifi Pink poate fi tăiat în primăvară sau toamnă, când vița de vie este într-o stare "somn". Această categorie este recomandată pentru tăierea tăierii. Ar trebui să fie tăiate în trei sau patru mâneci pe principiul tăierii medii (lăsând 5-6 muguri pe fiecare trage). Pentru a crește randamentul, puteți încerca o tăiere lungă pentru 7-8 muguri. Strugurii mari nu tolerează o încărcătură excesivă, deci raționalizarea în acest caz joacă un rol semnificativ.
 5. Din cauza localizării pentru boală a Taifi, de mai multe ori în timpul sezonului va fi necesar să se efectueze un tratament preventiv al viței de vie. Spray arbuști trebuie să fie înainte de înflorire și imediat după înflorire este de peste. În special, acest strugure este afectat de infecțiile fungice, astfel încât utilizarea insecticidelor este imperativă.

Sfat! Trandafirii sunt afectați de aceleași infecții și dăunători ca și Taifi Pink. Prin urmare, cultivatorii cu experiență recomandă plantarea unei trandafiri lângă viță. Pe culorile bolii și dăunătorilor apar 7-10 zile mai devreme - va exista timp pentru prelucrarea preventivă a strugurilor.

rechemare

Sergey Viktorovich Kust Tayfi Rosy crește deja de 20-25 de ani. Acest soi este foarte popular în întreaga familie și îl numim struguri "pentru suflet". După plantare, tăierea a rădăcată foarte repede, în al treilea an vița a început să dea roade. În cinci ani am primit o recoltă foarte decentă. Pot spune că pe vița veche, soiul Tayfy poartă fructe mai bune - acum iau cel puțin 30 kg dintr-un tufiș. Am procesa în mod constant struguri cu fungicide, și după înflorire cu insecticide. Tayfi-ul meu Pink rar se îmbolnăvește, doar un caz de înfrângere totală a strugurilor cu oidium se ridică în mintea mea. Apropo, fructe de padure coapte la mijlocul lunii septembrie, astfel încât vița de vie are suficient timp pentru a se pregăti pentru iarna.

concluzie

Strugurii de struguri Tayfi sunt perfecți pentru iubitorii de soiuri asiatice, fructe de mare și foarte dulci. Acest soi nu se înrăutățește peste tot, este frică de frig, nu-i plac extremele de umbră și temperatură. Dar Gissori tolerează bine seceta, poate crește pe soluri sărace, dă randamente foarte mari. Grupurile mature au un aspect comercial, tolerează transportul și pot fi stocate mult timp.

Este ușor să crești struguri orientali, trebuie doar să creezi condiții potrivite pentru ei.

Vizionați videoclipul: ВИНОГРАД БАЛАБАНОВСКИЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ сортов винограда. Мини Виноградник Sokolman-YouTube (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send