Flori

Cultivarea begoniilor din semințe la domiciliu

Pin
Send
Share
Send
Send


Begonia este o plantă cu o istorie bogată. Forma sălbatică a fost descoperită pentru prima oară de o expediție științifică condusă de botanistul francez Plumier. În 1690, la trei ani după terminarea călătoriei, el a descris această plantă în cartea sa și la numit în onoarea prietenului său și colegului său Begon. Aceasta a fost făcută cu recunoștință pentru faptul că filantropul a participat activ la planurile călugărului naturalist și a oferit expediția cu bani.

Datorită muncii de selecție a oamenilor de știință din multe țări, astăzi avem sute sau chiar mii de soiuri și hibrizi de begonii decorativi. Begonia și cultivarea sa din sămânță la domiciliu este un subiect acoperit în articolul nostru.

clasificare

Begoniile decorative pentru cultivarea acasă sunt împărțite în două grupe principale:

 1. Begoniile decorative de înflorire sunt plante de interior cu frunze verzi și flori monocromatice de diferite culori și forme.
 2. Begoniile de foioase sunt o plantă de același tip, dar se disting prin frunzele colorate de curcubeu, ovarele de flori aproape nu se formează.

În fotografia de mai sus, veți vedea un reprezentant al primului grup și în fotografia de mai jos - o instanță reprezentând clasa a doua. După cum ați înțeles deja, aceste două begonii diferă ușor unele de celelalte în morfologie. În descrierea succintă a plantei, observăm aceste diferențe.

morfologie

Principalele caracteristici caracteristice ale structurii decorative de begonie:

 • rădăcinile sunt tuboase, fibroase sau cu o rădăcină principală verticală, pe care se formează o multitudine de procese, adâncimea nu este mai mare de 20-25 cm (acestea sunt de același tip pentru ambele clase);
 • tulpinile begoniilor sunt în poziție verticală, acoperite cu fire de păr fin, culoarea principală este verde, dar în funcție de varietate poate avea un ton diferit, de la tonuri de lumină verde până la nuanțe violet-maro (la fel pentru 1 și 2 specii);
 • frunze - puteți vorbi despre ele fără sfârșit, în fiecare varietate sau hibrid de begonii, toate sunt diferite și unice în formă, culoare, structură, uitați-vă la fotografie:
 • florile sunt neregulate, asimetrice, homosexuale și mono-dimensionale, adică begoniile cu auto-polenizare nu se pot reproduce (în cazul în care begoniile frunzișului au inflorescențe, nu au valoare decorativă, ar trebui distruse, astfel încât planta să nu cheltuiască substanțe nutritive valoroase pentru dezvoltarea lor).
Sfat! Begoniile de ambele tipuri pot fi cultivate ca o plantă ampelă. Legăturile suspendate, florile strălucitoare sau frunzele colorate vor decora orice apartament interior, birou sau casă de țară.

Sorts

Am observat deja că numărul de soiuri begonia este în mii. De exemplu, vom face o scurtă descriere a reprezentanților speciilor înfloritoare și foioase din floare.

 1. Begonia decorative de înflorire Elatioor (pentru cultivarea la domiciliu). Înflorirea are loc de două ori pe an la începutul verii și la sfârșitul toamnei; florile (cu diametrul de până la 5 cm) au diferite nuanțe foarte delicate dintr-o paletă galbenă, roz sau roșie. Există, de asemenea, un "buchet" rar pentru acest soi. Înălțimea tufișului este de aproximativ 40 de centimetri. Frunzele sunt bogate în verde. Tulpinile cresc dens, frunzele și ovarele de floare abundente.
 2. Begonia din Mason este decorativă și foioase - este o tufă (înălțimea este de 45-60 cm), cu frunze mari de aproximativ 20 cm lungime. Tulpinile sunt maro-verzui sau burgund, pubescente cu fire de păr mici. Frunzele sunt carnoase, comprimate, verde stralucitor, cu un model în formă de cruce în centru (se evidențiază cu o pată maronie contrastantă cu verde), suprafața frunzelor este cu strălucire lucioasă, marginile sunt crestate, forma ovală este arătată la capăt.

Iată o descriere a celor mai populare soiuri de begonii, care iubitorii de flori cresc acasă. Ce modalități de a crește sau de a planta această floare, ia în considerare mai jos.

reproducere

Dacă doriți să obțineți mai multe plante simultan, atunci metoda de reproducere a begoniilor cu o frunză este utilă pentru dumneavoastră, în acest caz ei iau 2-3 frunze mari, tăiați-le astfel încât vene și pețiole mari să rămână intacte. Aceste părți sunt plasate într-un container cu un substrat umed. O săptămână mai târziu apar mici rădăcini pe mâner. Planta este gata să transfere într-un loc nou.

La reproducerea tuberculilor nu se obțin atât de mulți lăstari noi de begonie, 2-3 nu mai mult. Tubul trebuie să fie tăiat astfel încât fiecare să aibă două muguri viabile. Aceste piese sunt îngropate complet în pământ la o adâncime de 3 cm. Pământul trebuie să fie suficient de umed și trebuie să fie umezit constant când este uscat. Nodulii rădăcină rapid, astfel încât pot fi plantați direct într-o oală nouă.

Producătorii de flori care doresc să obțină cât mai multe plante posibil utilizează metoda de creștere a begoniilor din semințe. Este ușor să o faci tu acasă. Să ne oprim la această metodă și să spunem în detaliu. Pe videoclipul de la sfârșitul articolului veți vedea în mod clar cum să faceți acest lucru în mod corect.

Cultivă din semințe

Înmulțirea semințelor de begonii la domiciliu este utilizată în următoarele cazuri:

 • dacă doriți să crească un nou soi de plante;
 • în prezența unei suprafețe mari în casă sau în grădină, care trebuie decorate cu florile dvs. preferate;
 • pentru a obține un lot mare de material săditor cu punerea sa în aplicare ulterioară;
 • sau pentru că vă place să oferiți plante în ghivece prietenilor și rudelor.

Nu vom argumenta că întregul proces de plantare a semințelor de begonia necesită mult timp, precum și îngrijirea în continuare a materialului săditor. Cântărește argumentele pro și contra și hotărăște-te dacă trebuie să-ți petreci timpul pentru o astfel de muncă. Pentru cei care nu consideră această lucrare obositoare, mai degrabă o văd ca plăcere și satisfacție, vom continua povestea noastră.

pregătire

Înainte de a planta semințe de begonie pentru răsaduri, este necesar să pregătiți cu atenție toate componentele pentru această procedură, iar principalul lucru aici este semințele. Semințele plantei sunt mici, este dificil de a lucra cu ele, dar folosind niște trucuri, puteți face față chiar și acasă.

După cum sa spus deja, semințele de begonii sunt foarte, foarte mici, deci producătorii le împachetează în capsule speciale pentru mai multe bucăți într-o singură fasole de jeleu. În fotografie (a se vedea mai jos), vă sugerăm să analizați în detaliu modul în care semințele de begonie arata complet.

Procedura obișnuită pentru pregătirea semințelor pentru însămânțare include înmuierea și dezinfectarea acestora, dar datorită dimensiunii acestor semințe este imposibil, vom decontaminiza substratul. Acest lucru va fi discutat în paragraful următor.

Atenție! Pentru a garanta o germinare de sută la sută de semințe de begonie nu poate fi nici un producător. Atunci când cumpărați un sac de semințe, acordați atenție datei recoltării (soiurile hibride nu ar trebui să aibă o durată de valabilitate mai mare de 1 an, alte tipuri - mai mult de 3 ani).

Numele producătorului joacă, de asemenea, un rol important. Este mai bine să cumperi de la compania care este deja cunoscută de dvs. sau de prietenii dvs.

însămânțare

În fotografia superioară vezi plantarea semințelor de begonie în tablete de turbă. Producătorii de flori recunosc acest lucru ca fiind convenabili și mai puțin costisitori decât recoltarea de containere individuale sau oale pentru răsaduri. Pentru a face acest lucru simplu și simplu, chiar și acasă, respectați următoarea ordine:

 • mai multe tablete de turbă sunt plasate într-un container rezistent la apă și la căldură;
 • apa caldă este turnată în fundul rezervorului până la + 50 ° C, astfel încât să nu acopere partea superioară a substanței;
 • în timpul umflarea, aproximativ 15-20 de minute, puteți trepa treptat puțină apă;
 • fiecare sămânță de begonie este plasată în centrul tabletei umflate;
 • recipientul este închis cu un capac (dacă este prezent) sau cu polietilenă și pus într-un loc cald;
 • când planta are rădăcini și două frunze cotiledon apar pe suprafață (în 5-7 zile), capacul poate fi îndepărtat, recipientul poate fi mutat mai aproape de lumină sau lumina poate fi adăugată în același loc;
 • nu lasati turba uscata, umeziti suprafata regulat de 1-2 ori pe zi;
 • Dezvoltarea și vegetarea răsadurilor de begonie în prima lună după însămânțarea semințelor are loc încet, pentru a accelera procesul, utilizați preparate chimice care accelerează creșterea răsadurilor, în doze mici, adăugați-le la udare;
 • după reluarea a 2-3 frunze adevărate, begonia poate fi transplantată într-un loc permanent.

La ce oră este mai bine să semănați (sau să plantați) semințe de begonie? Potrivit cultivatorilor experimentați de flori, acest lucru ar trebui făcut în decembrie sau ianuarie. Ei cred că principalul motiv este că, pe o perioadă mai lungă de vegetație, begonia are timp să formeze o rădăcină mai mare și deci viabilă. O perioadă de odihnă relativă pentru planta începe la sfârșitul toamnei. Timp de aproape un an înainte de hibernare, planta va crește în mod activ sistemul de rădăcină și masa verde, va fi gata pentru reproducere prin tuberculi, foi sau butași.

Comparați! Tuberiformele de begonie, semințele cărora au fost plantate în decembrie, au format un tubercul cu diametrul de 2,5 cm până în luna noiembrie a anului următor, iar în luna decembrie a unui begonia plantat în februarie, nodul a crescut doar la 1,5 cm.

Ce afectează germinarea

Uneori cultivatorii de flori, semănând semințe de begonie, așteaptă apariția primelor lăstari pentru o lungă perioadă de timp, dar dintr-un motiv oarecare nu sunt și nu sunt, sau 2-3 gerbere cresc din 10 semințe. Există multe explicații din motive, vom anula doar câteva dintre cele principale. Semințele de înaltă calitate de la un producător de încredere ar trebui să producă germeni în termen de 7-10 zile, unele soiuri - maxim două săptămâni.

Motivele pentru ne-germinarea semințelor de begonie sunt următoarele:

 • perioadele de depozitare sunt încălcate - semințele mici de flori pot fi depozitate de la 1 an la 3 ani, ar trebui să se acorde prioritate materialului colectat în anul precedent, cu cât perioada de depozitare este mai lungă, cu atât este mai mică rata de germinare;
 • substratul trebuie să fie întotdeauna umed, este foarte dificil să umezi din nou turba dacă se usucă;
 • pentru germinarea semințelor de begonii este foarte important să se mențină o temperatură constantă, nu mai mică de + 25 ° C, să se utilizeze încălzitoare suplimentare, reducând în același timp această valoare;
 • Uita-te la umiditatea aerului, în cazul în care camera este uscată și fierbinte, ar trebui să pulverizați planta cu apă folosind un pistol de pulverizare sau utilizarea de dispozitive speciale pentru a umidifica aerul.

Calendar lunar

Ventilatoarele de flori care sunt interesate să obțină înflorire abundentă de begonie sau frunzișul ei, seamănă semințe pentru zile favorabile pe calendarul lunar. Ei cred că plantele plantate în aceste zile formează mai mulți muguri de flori, rădăcinile lor devin puternice, iar frunzele sunt mai strălucitoare.

Nu vă vom asigura de acest lucru și nu vom nega influența lunii asupra plantelor. O astfel de informație nu este fundamentată științific și se bazează numai pe experimentele pe termen lung ale computerelor iubitorilor de grădinărit și ale astrologilor. Puteți face o contribuție prin realizarea experienței practice în creșterea begoniilor. Distribuiți rezultatele și concluziile cu familia și prietenii, chiar dacă aceștia sunt interesați de acest proces științific. Într-o zi, contribuția dvs. poate afecta oamenii de știință agronomi, vor crea în final o bază științifică pe tema: "Luna și constelațiile afectează dezvoltarea și creșterea plantelor?" Mult noroc.

Vizionați videoclipul: Pregatirea begoniilor pentru iarna si inmultirea acestora (Martie 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send