Grădinărit

Alimentarea piperului după plantare

Pin
Send
Share
Send
Send


Ardeiul englez aparține culturilor de grădină care se bucură de "mâncare", ceea ce înseamnă că va trebui să fie fertilizat de multe ori și abundent. Spre deosebire de "rudele sale" - roșiile, piperul nu se teme de suprasolicitare, dimpotrivă, există o regulă: cu cât mai mult frunze pe arbuștii de ardei bulgărești, cu atât mai mare este numărul de fructe pe care le coacă.

Pentru a învăța cum să alimentezi piper după plantare în pământ, ce îngrășăminte să alegi pentru asta și cum să faci o schemă de îmbrăcare, poți învăța din acest articol.

Ce are nevoie de ardei gras?

Pentru dezvoltarea normală, piperul, ca și alte culturi de legume, are nevoie foarte puțin:

 • apă;
 • pământul;
 • soarele;
 • complex de minerale.

Dacă totul este clar cu irigare - piperul îi place irigarea frecventă și abundentă, atunci ceilalți factori vor trebui discutate mai detaliat.

Site selectat corect - jumătate din bătălie. Pentru ardeii grași, este necesar să selectați zona cât mai luminată de soare, care se află pe un teren sau pe un deal (cultura nu tolerează umiditatea stagnantă).

Solul pentru piper trebuie să fie liber și fertil, rădăcinile plantei trebuie să fie bine saturate cu oxigen și microelemente utile - atunci recolta va încânta proprietarul grădinii de legume.

Plotul din cultură alege din toamnă, deoarece trebuie mai întâi să fie fertilizat și săpat. Ceapa, morcovii, leguminoasele, plantele de dovleac si verdele va fi un bun precursor pentru ardei gras. Dar, în loc de tomate, cartofi și vinete nu ardeți ardei - acestea sunt plante din aceeași familie, au aceleași boli și aceleași dăunători.

Acum puteți vorbi despre compoziția solului. Mai întâi de toate, piperul are nevoie de astfel de minerale:

 • Azotul este necesar pentru ca plantele să construiască o masă verde, ceea ce este foarte important pentru o cultură precum ardeiul bulgar. O cantitate suficientă de azot în sol va asigura formarea multor ovare, precum și formarea de fructe mari și frumoase. Dar un exces de îngrășăminte azotate poate dăuna culturilor de grădină - conduce la o scădere a imunității plantelor, infecție cu viruși, încetinirea maturării fructelor.
 • Fosforul este necesar pentru piper în stadiul de formare și maturare a fructelor. O altă funcție a îngrășământului fosfat este îmbunătățirea dezvoltării sistemului radicular, care, la rândul său, contribuie la adaptarea rapidă a plantelor după transplant și la o mai bună absorbție a apei și micronutrienților.
 • Potasiul este responsabil pentru frumusețea fructului - ardeii devin mai strălucitori, au carne densă și clară, nu se vor mai multă vreme și rămân elastici și suculenți. Îngrășămintele de potasiu pot crește conținutul de vitamine în fructe, făcându-le mai gustoase.
 • Calciul este necesar de către cultură pentru a rezista la diverse infecții fungice, cum ar fi putregaiul de vârf, de exemplu. De aceea, îngrășămintele de calciu sunt adesea folosite pentru culturile de seră sau în zonele cu climă umedă.
 • Magneziul este, de asemenea, necesar pentru piperul dulce, fără acest element de urme, frunzele plantelor vor deveni galbene și vor cădea, ceea ce afectează în mod natural randamentul culturii.

Grădinarul poate găsi toate îngrășămintele necesare pentru piper, atât în ​​aditivi complexi minerali cât și în compuși organici.

Este important! Fermierii experimentați nu recomandă folosirea îngrășămintelor organice proaspete direct pentru piperul dulce, este mai bine să înlocuiți materia organică cu aditivi minerali.

Dar gunoiul de grajd sau excrementele de pasari sunt recomandate a fi folosite in timpul sapaturilor de toamna ale pamantului sau ca un pansament de varf pentru plantele predecesoare.

Faptul este că piperul nu este capabil să asimileze îngrășămintele complexe - pentru o bună aspirație a pansamentului superior de către rădăcinile unei culturi, componentele organice trebuie să fie descompuse în componente separate.

Când și cum să alimentați piperul

Ardeiul roșu are nevoie de câteva pansamente, care trebuie să fie realizate în toate etapele dezvoltării culturale.

Pentru îngrășăminte, este mai bine să se utilizeze formulări gata destinate culturilor solanaceoase sau să se prepare în mod independent amestecuri prin dizolvarea aditivilor minerali în apă pentru irigare sau pulverizare.

Pregătirea solului pentru plantarea de ardei iute

Lucrarea principală a grădinarului ar trebui să fie îndreptată spre hrănirea prealabilă a solului în zona în care ar trebui să se planteze piperul în sezonul următor. Efectuați începerea îngrășămintelor în toamnă.

Acest lucru se poate face în moduri diferite, grădinari experimentați oferă astfel de metode:

 • Sapa gauri in teren, adancimea care nu este mai mica de 35 cm. Umpleti cu gunoi proaspăt amestecat cu rumeguș și paie în partea de jos a acestor șanțuri. Acoperiți toate acestea bine cu pământ și tampon, lăsați-l până în sezonul următor. Imediat ce zăpada se topeste, încep să săpare terenul din zonă. Cu două zile înainte de plantarea așteptată a răsadurilor de piper, solul trebuie udat cu o soluție caldă (aproximativ 30 de grade) de nitrat și uree. A doua zi, solul este turnat abundent cu o soluție roz-caldă de culoare roz închis de permanganat de potasiu și acoperită cu o folie groasă de plastic. Toate acestea vor ajuta nu numai să hrănească terenul, ci și să îl dezinfectați înainte de a planta piper.
 • De asemenea, se pot dispersa în humus, superfosfat și sulfat de potasiu peste amplasament, distribuie uniform îngrășămintele folosind o grămadă, prin aceasta împrăștiindu-le în stratul de suprafață al solului. În primăvara anului, înainte de saparea locului, complexul de îngrășăminte este suplimentat cu uree și cenușă de lemn, care sunt, de asemenea, distribuite uniform în stratul superior al solului.

Atunci când răsadurile sunt plantate în solul pregătit, acesta poate primi îngrășământ în forma deja pregătită, ceea ce accelerează în mod semnificativ procesul de adaptare a piperului și contribuie la o mai bună dezvoltare a culturii.

Hrănirea răsadurilor

În timp ce răsadurile de ardei sunt în casă, trebuie să fie hrănite cel puțin de două ori. Este recomandabil să se facă primul dressing la două săptămâni după plantarea semințelor, când pe răsaduri se formează numai paturi de semințe.

Faceți una din aceste căi:

 1. Utilizați o soluție de superfosfat și uree - cele mai valoroase componente pentru răsadurile de piper. În 10 litri de apă, va trebui să dizolvați 7 grame de uree și 30 de grame de superfosfat, răsadurile nu sunt udate cu acest amestec prea copios, încercând să nu deterioreze tulpinile și rădăcinile delicate.
 2. Într-o găleată de apă, puteți să diluați 1,5 linguri de azotat de potasiu, de asemenea, toarnă piperul în această compoziție.
 3. Este posibil să înlocuiți săritoarea cu un complex special de îngrășăminte pentru piperul Kemira Lux. Se diluează și ea: într-o găleată cu apă 1,5 linguri.
 4. Puteți găti pentru ardei o astfel de compoziție: o lingură de superfosfat și 1,5 linguri de foscamidă, dizolvată în 10 litri de apă.
 5. Într-o găleată de apă se pot dizolva, de asemenea, 2 lingurițe de azotat de amoniu, 3 linguri de sulfat de potasiu și 3 linguri de superfosfat.

Rezultatul primei hrăniri ar trebui să fie îmbunătățirea creșterii răsadurilor, apariția rapidă a frunzelor noi, supraviețuirea bună după cules, frunzele verzi verzi. În cazul în care piperul se simte bine și se dezvoltă în mod normal, al doilea hrănire a puieților poate fi ratată, dar este această etapă a îngrășământului care este responsabilă pentru buna aclimatizare a puieților în noul loc și pentru dezvoltarea imunității.

Pentru a re-fertiliza răsadurile pot fi următorii compuși:

 1. Într-o găleată de zece litri de apă caldă pentru a dizolva 20 de grame de tip complex de hrană "Crystal".
 2. Utilizați compoziția "Kemira Lux" în aceeași proporție, care a fost deja menționată mai sus.
 3. În 10 litri de apă se diluează 70 de grame de superfosfat și 300 de grame de sare de potasiu.

După această hrană ar trebui să aibă loc, cel puțin două săptămâni - numai după această perioadă de timp, răsadurile pot fi transplantate într-un loc permanent (într-o seră sau în sol neprotejat).

Îmbrăcăminte de top în timpul transplantului

Nu uitați că, timp de doi ani consecutivi, piperul nu este cultivat în același loc - aceasta duce la epuizarea solului, cultura aspiră toate oligoelementele necesare. Mai mult, astfel de aterizări sunt mai susceptibile la infecții cu boli caracteristice și atacuri de dăunători ale căror larve sunt în sol.

Dacă solul a fost preparat corect în toamnă, este suficient să fertilizați următorul îngrășământ înainte de a planta răsadurile:

 1. Compoziția amestecului de îngrășăminte minerale și organice. Pentru prepararea amestecului se combină 300 grame de humus sau turbă cu 10 grame de sare de potasiu și 10 grame de superfosfat.
 2. Pentru fiecare metru pătrat de pământ, puteți adăuga 40 de grame de superfosfat și 15 grame de clorură de potasiu.
 3. În loc de clorură de potasiu, se poate adăuga cenușă din lemn de superfosfat, va dura aproximativ o ceașcă.
 4. În apă caldă, amestecați boabele de vacă și turnați soluția pentru piper într-o astfel de soluție - aproximativ un litru în fiecare gaură.

Acum, plantele vor avea suficiente elemente nutritive, piperul se va dezvolta in mod normal si va forma multe ovare. Dacă solul de pe amplasament este foarte sărăcit, poate fi necesar să se alimenteze în alte stadii ale dezvoltării culturale.

Este important! Plantele însele vor spune despre lipsa de îngrășământ în sol - frunzele de ardei vor începe să devină galbene, se vor curăța, se vor usca sau vor cădea. Toate acestea reprezintă un semnal pentru fertilizare ulterioară.

Plantarea răsadului ar trebui, de asemenea, să fie corect:

 • bine, dacă ardeiul a fost crescut în cupe separate - astfel încât rădăcinile vor suferi mai puțin în timpul transplantului;
 • cu două zile înainte de transplant, răsadurile sunt turnate abundent cu apă;
 • toate hrănirea ar trebui să se oprească timp de două săptămâni înainte de debarcarea piperului în sol;
 • puteți adânci răsadurile de-a lungul frunzelor de cotiledon;
 • puțurile ar trebui să aibă o adâncime de aproximativ 12-15 cm;
 • fiecare godeu necesită aproximativ două litri de apă;
 • răsadurile trebuie să fie plantate în murdărie, până când apa este complet absorbită;
 • Piperul este foarte iubit de căldură, deci este inutil să plantezi răsaduri în pământ, încălzite cu mai puțin de 15 grade - cultura nu se va dezvolta, creșterea sa va încetini.
Este important! Grădinari și grădinari experimentați observă că cel mai bun moment pentru transplantarea piperului este momentul în care tulpina plantei este încă moale, nu rigidă, iar primul mugur este deja vizibil pe bustul însuși.

Piper îngrășământ în procesul de creștere

Ardeii aflați în diferite faze ale dezvoltării pot avea nevoie de minerale absolut diferite. Frecvența îngrășămintelor depinde de compoziția solului de pe amplasament, de climatul din regiune și de varietățile de ardei grași. În timpul sezonului de creștere, cultura poate avea nevoie de trei până la cinci suplimente.

Deci, în diferite etape este necesar să se fertilizeze ardeii cu următorii compuși:

 • Imediat înainte de începerea înfloririi tufișurilor, precum și în stadiul de coacere a fructelor, piperul are nevoie urgentă de îngrășăminte cu azot. Dacă această componentă în sol nu este suficientă, cultura va "semna" prin uscarea și moartea frunzelor inferioare, precum și a palidității vârfurilor tufișurilor.
 • Fosforul este necesar pentru ardeiul dulce chiar la începutul dezvoltării, când răsadurile sunt transplantate într-un loc permanent. Rădăcinile rănite nu sunt capabile să absoarbă independent fosforul din sol, această componentă trebuie adăugată.
 • Atunci când fructele sunt legate și formate, tufișurile au nevoie mai ales de potasiu, deficitul său fiind compensat de îngrășămintele de potasiu.
 • În august, când fructele își termină deja dezvoltarea și se coace treptat, piperul are nevoie de apă mai mult decât atât. Cultura apei este necesară atunci când solul se usucă, dar acest lucru ar trebui făcut cel puțin la fiecare 7-10 zile.

Toate îngrășămintele trebuie aplicate împreună cu apa pentru irigare - aceasta va preveni arsurile rădăcinilor și tulpinilor, contribuind la o mai bună absorbție a oligoelementelor. Apa pentru irigare trebuie să fie moderat caldă, cel mai bine este să folosiți apă separată sau de ploaie.

Folosirea îngrășămintelor excesive poate afecta negativ randamentul piperului și starea generală a plantelor. Dar un exces de îngrășăminte azotate poate dăuna sănătății umane - azotul excesiv care nu este absorbit de cultură este transformat în nitrați și otrăvește corpul.

Atenție! Este necesar să se înceapă toppingul piperului bulgar nu mai devreme de două săptămâni după aterizarea răsadurilor în sol. Cu același interval se recomandă efectuarea tuturor hrănirii ulterioare a culturii de legume.

Îngrășământ organic pentru piper

Deoarece materia organică simplă (sub formă de gunoi, gunoi de găină) nu este foarte utilă pentru cultură și îngrășămintele minerale sunt mai predispuse să afecteze sănătatea rezidenților de vară, ele sunt și ele costisitoare, oamenii au creat o mulțime de rețete pentru îngrășăminte mai accesibile și mai utile pentru piperul dulce.

Printre astfel de remedii populare pot fi identificate:

 • berea ceai negru de dormit. Numai ceaiul din frunze negre este potrivit pentru prepararea îngrășămintelor, 200 de grame de ceai se toarnă cu trei litri de apă rece și se lasă să stea timp de o săptămână. Pansamentele de acest tip conțin o mulțime de substanțe utile: magneziu, potasiu, fier, calciu și sodiu.
 • Potasiul este necesar pentru creșterea activă a piperului. Este posibil să obțineți această componentă din bananele obișnuite și, mai precis, din coaja acestor fructe tropicale. Coaja a două banane se toarnă cu trei litri de apă rece și se lasă timp de 2-3 zile. Întinse printr-o sită cu un amestec de ardei turnat peste.
 • Cojile de ouă de pui conțin, de asemenea, o masă de oligoelemente utile, aici există calciu, fosfați și magneziu. Cochilii trebuie să fie bătut într-o pulbere fină, apoi este umplut cu un borcan de trei litri cu aproximativ jumătate, restul volumului este umplut cu apă. Această compoziție este depozitată într-un loc întunecat până când apare un miros caracteristic de sulf, după care îngrășământul este gata de utilizare. O astfel de compoziție trebuie aplicată în perioada de stabilire și dezvoltare a fructelor.
 • Dacă arborii prezintă semne de infecție fungică, pot fi tratați cu iod. Pentru a face acest lucru, se adaugă câteva picături de iod și zer în apă (litri) - cu acest amestec sunt pulverizate bucșe.
 • Poți să hrănești piperul și drojdia. O drojdie proaspătă de panificație regulată este turnată cu apă caldă și se adaugă un anumit zahăr. Amestecul trebuie să se fermenteze pentru câteva zile, după care îngrășământul este gata, puteți aproviziona în siguranță cu ardeii.
 • Puiul de pui poate fi utilizat pentru a fertiliza ardeii numai în formă dizolvată, iar excrementele uscate pot arde grav tulpinile și rădăcinile plantelor. Înmulțirea așternutului cu apă într-un raport de 1:20, acest amestec doar de apă tufișuri.
 • Uleiul tânăr va fi, de asemenea, o excelentă sursă de oligoelemente. Pentru gătit, verdele tăiate trebuie să fie turnate cu apă și plasate într-un loc cald. După câteva zile, iarba va începe să se așeze pe fundul rezervorului, ceea ce înseamnă că îngrășământul a fost deja fermentat și poate fi utilizat. Pentru o mai mare eficacitate, oligoelementele achiziționate pot fi adăugate la soluția urzică, iar compoziția poate fi utilizată la fiecare 10 zile.

Este important! Nu trebuie să folosiți bălegar proaspăt pentru îngrășământ de ardei grași - această cultură nu-i place.

Plantarea răsadurilor în seră și în sol deschis este însoțită de aceeași preparare a solului, inclusiv îngrășăminte și dezinfectarea solului. Însă hrana suplimentară poate fi ușor diferită, deoarece pe paturi simple terenul mai conține microelemente mai benefice, iar infecțiile fungice ale ardeilor de grădină sunt mai puțin frecvente decât cele cu efect de seră.

Îngrășămintele pentru ardeiul gras trebuie selectate în funcție de perioada de vegetație a culturii și, de asemenea, în funcție de starea plantelor. Se întâmplă adesea ca pansamentul inițial de vârf în stadiul de plantare a materialului săditor să se dovedească suficient - întregul sezon pe care ardefirul îl simte perfect în solul bogat în microelemente. În orice caz, grădinarul ar trebui să monitorizeze starea plantelor până în toamnă, până când piperul dă ultimele fructe.

Numai pentru că recolta de ardei dulci va fi abundentă, iar legumele în sine - gustoase și sănătoase!

Vizionați videoclipul: Lămâia congelată - de ce este mai benefică pentru organism decât lămâia proaspătă? (Ianuarie 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send