Grădinărit

Prelucrarea căpșunii de primăvară

Pin
Send
Share
Send
Send


În primăvară, căpșunile încep să crească și se trezesc treptat după un somn lung de iarnă. Împreună cu acesta, dăunători care se trezesc hibernați pe tufișuri și în sol, activează diverse boli. Cum de a ajuta plantele slăbit după iarnă pentru a face față acestor probleme? Procesarea căpșunilor la începutul primăverii este un eveniment foarte important, care ajută plantele să depășească efectele iernii și să-și arunce toată forța în cea mai rapidă formare de randament.

Lucrări de primăvară pe paturile de căpșuni

Dar, înainte de procesare, trebuie să puneți lucrurile în ordine pe paturile de căpșuni, faceți o curățare de primăvară.

 • Îndepărtați adăpostul din tufișuri de căpșuni, dacă există.
 • Îndepărtați mulciul de anul trecut din paturi, este mai bine să îl arzi și să nu-l aruncați în grămada de compost. Poate fi o mulțime de dăunători și agenți patogeni.
 • Pentru a elimina tufele de căpșuni din frunze uscate, ele nu numai că împiedică dezvoltarea plantelor, dar servesc și ca un paradis pentru dăunători și pot duce la surse de infecție. Este mai bine să nu tăiați frunzele și să le tăiați cu foarfeci, pentru a nu scoate accidental arbuștii.
 • Pentru a efectua un audit al plantelor overwintered, înlăturarea bolnavilor și a celor morți.
 • Pentru a planta pe locurile vacante, tufele de capsuni de rezervă s-au format din primele fiice ale anului trecut. Când se plantează tufișuri, se diluează mai întâi fosa de plantare cu o soluție de fitosporină preparată din 10 g pulbere și 10 litri de apă caldă, lasă la umbra timp de 2 ore. Pentru un puț necesită 0,5 litri de soluție. Tratamentul cu Fitosporina distruge agenții cauzali ai bolilor fungice.
 • Îndepărtați sau transplantați plantele de căpșuni suplimentare într-un alt pat, astfel încât plantațiile să nu fie dense.

  Fiecare bucată de căpșuni necesită o anumită zonă de nutriție. Dacă distanța dintre arbori este mai mică decât este necesară pentru acest soi, va afecta în mod inevitabil calitatea culturii și va reduce cantitatea acesteia.
 • Un eveniment important - slăbirea terenului în jurul căpșunilor până la o profunzime superficială. Sub acțiunea apei topite, terenul pe paturile de căpșuni este compactat, ceea ce afectează alimentarea cu aer a rădăcinilor, ceea ce este, de asemenea, necesar pentru dezvoltarea microorganismelor solului benefice. Lipsa de oxigen reduce fertilitatea solului. Relaxarea va ajuta solul să se încălzească mai repede. Dacă tufișurile de căpșuni au rădăcini goale, trebuie să se adune.
 • După iarnă, primul lucru care începe să crească în căpșuni este frunzele tinere. O cantitate suficientă de frunze prin procesul de fotosinteză ajută la hrănirea florilor și a ovarelor tinere. Prin urmare, este necesar să se alimenteze căpșunile la începutul primăverii.

Căpșuni de primăvară

Atenție! Dacă căpșunile sunt plantate toamna trecuta, nu ar trebui să fie hrănite în primăvară.

Tufișuri tinere suficient de hrană, plantate în timpul plantării.

Dar bienală, și chiar mai mult, plante de căpșuni vechi de trei ani au nevoie de nutriție pentru dezvoltare.

Atenție! La hrană, este foarte important să se aplice o cantitate corectă de îngrășământ.

Cu o cantitate insuficientă va fi o lipsă a culturii. Este destul de ciudat, dar același rezultat va fi cu o nutriție excesivă, în special cu o predominanță de îngrășăminte azotate.

Dacă există prea mult azot, căpșunile vor începe să acumuleze masa de frunze în detrimentul înfloririi și fructării. Ce să hrăniți căpșunile la începutul primăverii? Fiecare tip de îngrășământ - organic sau mineral are avantajele sale.

Îngrășămintele minerale conțin, de obicei, macro și micronutrienți în forma disponibilă pentru plante, astfel că acestea ajung rapid la ele, dar și rapid spălate în straturile inferioare ale solului în timpul udării sau ploii.

Îngrășămintele organice conțin aceleași substanțe nutritive ca mineralele, dar este nevoie de timp pentru a se descompune pentru a face materia organică disponibilă plantelor. Descompunerea materiei organice eliberează mult dioxid de carbon, căreia căpșunile au nevoie de o bună dezvoltare. Gunoiul, humusul, gunoiul de pui conține microorganisme necesare pentru îmbunătățirea fertilității solului. Îngrășămintele minerale nu au această caracteristică.

Sfat! Cu un conținut ridicat de humus în sol, care se întâmplă dacă materia organică este aplicată în mod sistematic, este mai bine să alegeți un îngrășământ complet mineral într-o mică doză pentru îmbrăcarea primăvară a căpșunilor.

Dacă solul este slab, este mai bine să alegeți fertilizarea cu materie organică, dar să-l îmbogățiți cu cenușă și superfosfat.

Schema de hrănire a căpșunilor în primăvara următoare:

 • Îngrășăminte complexe speciale pentru culturile de boabe sau destinate în mod special pentru căpșuni, se aplică în conformitate cu standardele într-o formă uscată direct sub tufișuri, urmată de slăbire, cu condiția să fie suficientă umiditate în sol. În cazul în care zăpada a scăzut puțin iarna și pământul a fost deja uscat, este mai bine să combinați hrănirea căpșunului cu irigarea și soluția de îngrășământ adăugată la tufișuri. Se diluează în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj și se alimentează în conformitate cu acestea.
 • Ca soluție organică adecvată mullein fermentat. Într-o găleată coș de vită proaspătă de vaca jumătate volum. Se toarna cu apa si se da ferment. În această cantitate, puteți adăuga un sfert litru de cenușă și 60 g de superfosfat. După 1-2 săptămâni îngrășământul este gata de utilizare. Când se alimentează cu 7-9 l de apă, se adaugă 1 l de soluție. Consum - 10 litri pe pătrat. Excrementele de pasăre trebuie diluate cu 1 parte la 10 părți apă pentru apă proaspătă și de două ori mai multă apă pentru uscare. Nu are nevoie să se rătăcească. Când se alimentează cu 9 litri de apă, se adaugă 1 l de soluție.

Plantație de căpșuni preventivă

Prelucrarea căpșunii de primăvară este un eveniment important, nu ar trebui să fie neglijat, mai ales dacă semnele de boli sau răspândirea dăunătorilor au fost observate în sezonul trecut.

Timpul foarte scurt este alocat pentru prelucrarea preventivă a căpșunilor, deoarece începe să înflorească în mai și nu este de dorit să se utilizeze protecția chimică în timpul înfloririi și, în special, a fructului.

Căpșunile, precum toate celelalte plante, au propriile boli, dintre care aproximativ 20 sunt afectate de dăunători. Prelucrarea corectă a căpșunilor în primăvară necesită cunoștințe și capacitatea de a înțelege semnele diferitelor boli.

Boala de capsuni

Multe boli de căpșuni sunt cauzate de ciuperci.

Roua rosie

Boala care se dezvoltă cel mai rapid cu umiditate ridicată și circulație slabă. Semne de mucegai praf: înflorire albă pe toate părțile plantelor. Boala începe cu tulpini și captează rapid tufișul. Sporii ciupercii sunt transmise de la plante la plante și pot lăsa grădinarul nu numai fără recoltă, dar fără căpșuni. Procesarea căpșunilor în primăvară vă va ajuta să scăpați de agentul cauzator de mucegaiuri înainte de fructe.

Greu roșu

Boala se manifestă în momentul în care boabele se coacă, se putrezesc, devin acoperite cu mucegai gri, care este un spori fungici. Tratează căpșunile de la această boală la începutul primăverii. Bojele afectate puse într-un recipient separat și distrug.

Atenție! Nu lăsa căpșuni bolnave pe site-ul, sporii de boli fungice sunt ușor răspândit chiar și de vânt.

Pălăria albă

Boala se manifestă în anii cu temperatură scăzută și umiditate ridicată. Frunzele de căpșuni strălucesc și devin acoperite cu flori albe, fructele putrezite. Răspândirea bolii contribuie la plantarea prea frecventă a căpșunilor și a plantațiilor sărace de plantare.

Black rot

Boala afectează numai căpșunile, care devin apoase și devin negre. Pentru prevenirea bolilor ar trebui să nu planteze adesea tufișuri și să re-umezi solul.

Diferitele pete sunt, de asemenea, de natura ciupercilor: alb, maro, negru sau antracnoze, care infectează inițial frunzele de căpșuni, acoperindu-le cu mici urme de culori diferite, apoi captuind întreaga plantă ca întreg. Ea începe să rămână în urmă în creștere, dar nu puteți vorbi despre obținerea unei recolte.

Fitoftaloza sau putregaiul fitophthalos al căpșunilor este cauzată de ciuperci - o boală periculoasă, rezultatul căruia este moartea plantei. Primele fructe de padure sunt afectate, iar apoi intreaga planta se vindeca. Este necesar să se înceapă tratamentul pentru tulburarea târzie la începutul primăverii, fără a se aștepta dezvoltarea bolii.

Fusarium wilt conduce, de asemenea, la același rezultat. Se manifestă în timpul formării culturii. Trăsătura distinctivă este culoarea întunecată a frunzelor plantei, care se usucă. Boala afectează navele conducătoare de căpșuni. Să ajuți o plantă bolnavă este imposibilă. Va trebui să ardă.

Vărsarea verticilă a căpșunilor

Boala începe la sfârșitul lunii mai și atinge vârful după recoltare. La început cloroza apare pe frunzele plantelor, începe să rămână în urmă în creștere, numărul lor scade. O caracteristică caracteristică este culoarea roșie a tulpinilor la sfârșitul sezonului de creștere a căpșunilor. În solurile ușoare, cursul fulminant al bolii, cu moartea plantelor deja în 3 zile este posibil, în alte soluri, boala durează mai mult, dar în cele din urmă duce încă la moartea plantei.

Atenție! Aproape toate bolile cauzate de agenți patogeni, ciuperci, se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată și aglomerarea plantelor.

Prin urmare, împreună cu tratamentele, este necesar să se aplice căpșunile în mod corespunzător și să nu se planteze tufișurile prea gros, astfel încât să poată fi difuzate bine.

Tratamente de primăvară preventive

Întrucât marea majoritate a bolilor de căpșuni sunt fungice în natură, căpșunile din primăvară vor trebui tratate cu produse care luptă activ cu diferite ciuperci.

agenți chimici

Cel mai bun dintre toate bolile fungice rezistă medicamentelor care conțin cupru: hom, Bordeaux lichid, sulfat de cupru. Puteți utiliza fungicide sistemice cu o gamă largă de acțiuni. Acestea sunt Horus, Topaz - care sunt clasa de pericol 3, iar Fundazol este un medicament foarte eficient, dar are clasa de pericol 2. Prelucrarea cu fundație trebuie efectuată cât mai curând posibil, astfel încât, până la desemnarea tulpinii de flori, substanțele nocive să fie deja îndepărtate din plante.

Atenție! Fundația de droguri este incompatibilă cu substanțele care conțin cupru.

Toate aceste substanțe sunt nesigure pentru oameni.

Cum se procesează căpșunile pentru a menține sănătatea plantelor și pentru a crește fructele naturale?

Remedii populare

Ele pot fi mai puțin eficiente, dar sunt cu siguranță mai sigure pentru oameni și insecte benefice.

 • Fitosporina este un fungicid microbiologic de contact care luptă bine împotriva infecțiilor fungice ale plantelor. Un dezavantaj semnificativ - repede spălat în timpul ploii și udării, prin urmare, necesită tratament repetat. Fitosporina nu este periculoasă pentru oameni, căpșunile pot fi prelucrate în orice stadiu al dezvoltării.
 • Procesarea căpșunilor cu iod este un mijloc simplu, dar destul de eficient. De obicei, se adaugă 15-20 de picături de iod și un pahar de zer de casă într-o găleată de 10 litri. Multiplicitatea tratamentului nu este mai mare de două la fiecare 10 zile. Această metodă de procesare a căpșunilor este, de asemenea, eficientă împotriva dăunătorilor.
 • Plantarea cepei de capsuni si a usturoiului intre randuri.

  Phytoncides din aceste plante descurajează dăunătorii de căpșuni și ajută la combaterea bolilor. În plus, este posibil să se recolteze două culturi dintr-o zonă.
 • Acele de pin au turnat o cantitate egală de apă clocotită. Insistați în timpul zilei, diluați de cinci ori și pulverizați cu boabe.
 • Prelucrarea râiei cal de infuzie. Într-o găleată de plastic se îndoaie cât mai multă râșniță, cât de mulți vor intra, se toarnă apă fierbinte și se lasă să bea timp de 7-14 zile. Se diluează infuzia de zece ori și se pune apă sau se presară tufele de căpșuni.

  Compoziția castrului cal conține flavonoide și substanțe antibacteriene care sunt eficiente împotriva bolilor fungice. Această perfuzie este, de asemenea, bună pentru omizi pe varză.
 • În primăvară, este bine să tratați plantația de căpșuni cu apă fierbinte. Această procedură trebuie efectuată în timp ce temperatura aerului este scăzută și zăpada nu sa topit încă. Se toarna apa intr-o cana de udare cu o temperatura de 70-80 grade si apa de plante. La udare, apa răcește și nu arde tufele de căpșuni, dar distruge agenții patogeni și dăunători.
Sfat! Această metodă de prelucrare este potrivită pentru tufele de fructe de pădure: coacăze și coacăze. Dar trebuie să le revărsați înainte să înflorească mugurii.

Adesea, bolile și dăunătorii vin într-un loc nou cu material de plantare a căpșunilor. Pentru ao dezinfecta, este necesar să se susțină rădăcinile răsadurilor din soluția de fitosporină. În 5 litri de apă se diluează 10 g pulbere. Soluția este incubată timp de 2 ore la bacilul de fân, care este ingredientul activ al medicamentului, intensificat. Rădăcinile răsadurilor trebuie păstrate în soluție timp de 2 ore. Pentru a distruge dăunătorii, acestea pot fi de asemenea păstrate în apă cu o temperatură de 45 grade pentru aproximativ un sfert de oră.

Pe căpșuni de gradina se instalează adesea dăunători, care nu numai că pot lăsa un grădinar fără cultură, ci și distrug fructele întregi.

Controlul dăunătorilor

nematod

Este dificilă combaterea nematodelor pe căpșuni. Nu există un tratament complet eficient pentru ei. Toate metodele utilizate pot reduce doar numărul acestora. Puteți recomanda medicamente piperazină și decaris, eficiente împotriva viermilor. Dar aceasta este o măsură temporară, deoarece acționează numai asupra adulților. Ei sperie nematodul, dar galbenele și galbenele nu-l distrug. Plantați printre căpșuni, ei distrug majoritatea dăunătorilor de pe site. Se pot administra căpșuni și perfuzii ale acestor plante.

Procesarea de primă de la nematozi se efectuează cu o soluție de 1% de amestec Bordeaux. Puteți folosi medicamentul fosfamidă, care distruge și bate. Efectul medicamentului după tratament durează 20 de zile.

Rețetă populară din nematode: o găleată de frunze de urzică turnată cu apă fiartă. Tufurile și solul din jurul lor sunt turnate peste soluție timp de 4 zile. În timpul procesării trebuie să vă asigurați că toate frunzele au fost umectate cu o soluție.

Strawberry Mite

Din preparatele chimice potrivite carbbofos și sulf coloidal. Dar prelucrarea lor este posibilă numai la o temperatură nu mai mică de 15 grade Celsius, la o temperatură mai scăzută nu este eficientă.

Atenție! Sulful coloidal sau analogul acestuia - preparatul Tiovit Jet este simultan un fungicid de contact, acaricid, deoarece inhibă dezvoltarea căpușelor și a macrofertilizanților.

Perioada de la procesare la recoltare poate fi de numai 3 zile.

Potrivit și Neoron de droguri. Este un insecticid de contact, eficient împotriva tuturor tipurilor de căpușe. Ea are o clasă de pericol 4 și nu este toxică pentru insectele benefice. Neoron nu trebuie amestecat cu alte substanțe chimice. Perioada de acțiune protectoare a medicamentului la 20 de zile.

Atenție! Pentru a acționa Neoron, tratamentul plantelor de căpșuni trebuie să fie efectuat foarte atent, umezit și pe suprafața de jos a frunzelor.

Ajutor și droguri Fitoverm. Este un acaricid și insecticid biologic, care nu numai că distrug căpușa, ci și luptele cu afidele și șobolanii.

De la remedii populare pentru tratarea căpșunilor de primăvară, un extract de coajă de ceapă se va potrivi - 200 g pe 10 l. După o perfuzie de cinci zile, plantele sunt pulverizate. Prelucrarea plantelor perfuzarea de frunze de păpădie este, de asemenea, un mod bun și sigur. Pentru 1 kg de frunze proaspete (puteți înlocui 500 g de rădăcini) aveți nevoie de 10 litri de apă caldă cu o temperatură de 50 de grade. Procesul de insistență durează doar 4 ore. Infuzia infectată transformă cu atenție tufele de căpșuni, fără a uita partea inferioară a frunzelor.

Atenție! Această perfuzie este utilizată imediat după preparare.

Aceleași măsuri sunt aplicate pentru a proteja împotriva acarienilor de păianjen.

gărgărița

Inta-virusul este potrivit pentru produsele chimice de primăvară. Preparatele biologice Spark-bio și Nemabak ajută bine.

Atenție! Ievilele dăunează în principal mugurilor și florilor de căpșuni, astfel încât orice prelucrare din acestea trebuie efectuată înainte de numirea pedunculilor și chiar mai bună în faza de început a creșterii frunzelor.

Remedii populare

Ceapă și usturoi pe paturi de căpșuni, frunze de ferigă răspândite sub tufișuri. Există o modalitate foarte simplă de a speria acest dăunător: stropiți ușor solul cu pulbere dentară. De asemenea acționează și se împrăștie în jurul cenușii de tufișuri. Nu lăsați gândacul să ducă la activitate dăunătoare și infuzii de ardei iute, șoricel și pelin. Frunzele de căpșună pe care le-au procesat nu sunt la gustul tău. 100 g de pudră de muștar dizolvată în 3 litri de apă este un tratament excelent.

5 g de permanganat de potasiu, dizolvat în 10 litri de apă destinată procesării căpșunilor, nu numai că va sperie buruienile, ci va ajuta și la putrezirea cenușie și la mucegaiul praf.

Atenție! Dacă zmeura crește lângă căpșuni, o puteți trata, de asemenea, deoarece șarpele este un dăunător comun.

Trebuie să ne amintim că dăunătorii și bolile sunt atacate în primul rând de plantele slăbite. Îngrijirea adecvată pentru căpșuni, respectarea tuturor regulilor tehnologiei agricole, luarea în considerare a cerințelor unui anumit soi, îmbunătățirea imunității plantelor cu ajutorul imunostimulanților și reducerea numărului de tratamente.

concluzie

Procesarea de primăvară a căpșunilor de la dăunători și boli reprezintă o garanție a sănătății continue a plantelor și a producției unei recolte decente de fructe de pădure gustoase.

Vizionați videoclipul: plantare capsuni (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send