Grădinărit

Cum să aibă grijă de căpșuni

Pin
Send
Share
Send
Send


Toți grădinarii sunt împărțiți în cei care reușesc să cultive căpșuni de grădină și cei care nu au reușit cu adevărat în această sarcină dificilă. Adesea depinde de experiență, dar nu întotdeauna. Chiar și începătorii vor putea obține o recoltă bună de căpșuni dulci și mari, dacă vor să urmeze toate sfaturile și recomandările cu care grădinarii experimentați le pot furniza. Desigur, alegerea soiului potrivit este adesea de importanță capitală, în special pentru condițiile climatice dificile, dar și îngrijirea căpșunilor este foarte importantă. Nu e de mirare că această boabe se numește regină, pentru că numai dacă îți satisface toate capriciile și cerințele tale, te poți bucura pe deplin de gustul delicios și aroma fructelor sale. Acest articol vă va ajuta să determinați toate răspunsurile la întrebarea: "Cum să îngrijiți căpșunile?"

Plantarea căpșunilor

Este bine dacă aveți deja o plantație de căpșună rămasă în moștenire și, dacă nu, va trebui să începeți încă de la început, adică să plantați tufișuri de căpșuni.

Locul pentru paturile viitoare este însorit, albastru, preferabil protejat de vânturi puternice și cu apă subterană de până la 70 cm.

Atenție! Toate legumele, ceapa, usturoiul, verdele, sfecla si morcovii sunt predecesorii buni pentru capsuni.

Cele mai optime date de plantare pentru căpșuni sau căpșuni de gradina sunt iulie-august (pentru zona de mijloc) și septembrie (pentru sudul Rusiei). Puteți să plantați căpșuni în primăvară (în aprilie), dar apoi în primul an, fructele vor fi slabe. Mai mult decât atât, dacă urmați sfaturile grădinarilor experimentați, atunci în timpul plantațiilor de primăvară este mai bine să nu permiteți, în general, tufele de căpșuni înflorite în primul sezon și să întrerupeți toate pedunculurile și mustațele din ele.

Atunci când dezvoltați o plantație nouă pentru plantarea căpșunilor, poate cel mai important lucru este să selectați cu atenție toate rhizomele cele mai mici ale buruienilor atunci când se lucrează cu terenul. Astfel, veți facilita în continuare îngrijirea în continuare a tufișurilor de căpșuni din țară în următorii 4-5 ani.

În plus, este foarte important atunci când se plantează o plantație de căpșuni pentru a face o cantitate suficientă de materie organică. Cel mai bine este să aduceți gunoi de grajd în cantitate de 6-7 kg pe metru pătrat. Efectul gunoiului de grajd durează aproximativ 3-4 ani, la fel de mult cum este logic să crești căpșunile într-un singur loc. În viitor, locul este de dorit să se schimbe din cauza acumulării de boli și de a reduce dimensiunea fructelor de padure.

Alegerea răsadurilor de calitate pentru viitoarea dvs. căpșună, trebuie să vă concentrați asupra următoarelor caracteristici ale plantelor:

 • Sistemul de rădăcină al arborilor trebuie să fie voluminos și fibros;
 • Diametrul unui guler rădăcină adecvat începe de la 0,6 cm;
 • Capul de capsuni ar trebui să aibă cel puțin 3-5 frunze;
 • Rădăcinile trebuie să fie elastice, puternice, albe, nu mai puțin de 7 cm lungime.

Cu o zi înainte de plantare, solul trebuie aruncat cu grijă, dar este umed și nu umed.

Sfat! Dacă, după cumpărarea unui răsad, nu îl puteți planta imediat în pământ, atunci trebuie să-i înmuiați rădăcinile într-o cremă de lut (soluție de argilă cremoasă) și să le puneți într-un loc umbros și rece.

Imediat după plantarea tufelor de căpșuni, se recomandă să se presară cu humus și mulci cu orice material organic: rumeguș, paie, iarba cosit. Acest lucru va ajuta la prevenirea formării de cruste de sol și va economisi umezeala din tufișuri de căpșuni.

În viitor, îngrijirea căpșunilor în primul an este redusă la udarea regulată în vreme caldă și îndepărtarea pedunculilor și a musturilor atunci când se plantează în primăvară.

Perioada de primavara

Primăvara este un moment foarte important pentru grădinari și, dacă nu știți cum să vă îngrijiți de căpșuni, este mai bine să începeți prin inspectarea paturilor dvs. imediat după ce zăpada a coborât. Cel mai probabil, veți găsi niște frunze uscate și maro, și poate chiar câteva tufișuri nu au putut supraviețui iarna și au dispărut fără urmă. Va fi necesar să așteptați vremea însorită și uscată, astfel încât solul din jurul tufișurilor să se usuce puțin. Și prima procedură de îngrijire va fi tăierea, colectarea și arderea tuturor reziduurilor de plante care nu sunt vii. Dacă ați acoperit tufele de căpșuni din îngheț pentru iarnă, ar fi mai bine să eliminați adăposturile, inclusiv cele organice, astfel încât pământul să se încălzească bine.

Atenție! Dacă ați plantat tufișuri sub materialul nețesut negru începând cu toamna, nu este nevoie să îl scoateți în primăvară.

Sistemul radicular al căpșunilor din grădină se dezvoltă intens la temperaturi scăzute, dar pozitive. În această perioadă, se află în mod semnificativ înaintea dezvoltării părții vegetative superioare. De aceea, în acest moment este favorabil transplantul unor tufișuri în loc de morți sau plantarea unor noi. Este necesar să facem acest lucru cât mai curând posibil, în orice caz alegem vremea tulbure. În curând cu apariția căldurii, va începe dezvoltarea intensă a părții de sus a căpșunilor, iar transplanturile vor trebui oprite.

În aceeași perioadă, aceștia sunt obligați să slăbească terenul din jurul tufișurilor de căpșuni și inter-rânduri. Această procedură poate îmbunătăți accesul oxigenului la rădăcini și va contribui la conservarea umidității solului. În același timp, buruienile perene sunt eliminate. Dacă slăbirea între rânduri poate fi realizată la o adâncime de 10 cm, apoi în jurul tufișurilor, trebuie să continuați cu prudență. Este de dorit să turnați pământul pe rădăcinile goale ale tufișurilor mai vechi de căpșuni. Iar rozetele tinere, dimpotrivă, câștigă adesea peste pământ după iarna. Ei trebuie să se hrănească și să elibereze o inimă mică, care este punctul de creștere.

Prima prelucrare și hrană

După distrugerea resturilor de plante din paturi și slăbiri, una dintre procedurile obligatorii de îngrijire a căpșunilor în câmp deschis este tratamentul preventiv al tufelor de căpșuni de la boli și dăunători. În mod tradițional, pentru prevenirea bolilor fungice s-au utilizat preparate conținând cupru, cum ar fi: amestecul Bordeaux, Horus, Chom. Dacă nu doriți să utilizați chimia, puteți utiliza o soluție de biofungicid - Fitosporin.

Grădinarii experimentați recomandă adăparea tufelor de căpșuni în apă fierbinte cu permanganat de potasiu la începutul primăverii. Temperatura apei ar trebui să fie de aproximativ + 50 ° + 60 ° C și se adaugă permanganat de potasiu pentru a obține o culoare roz deschisă. Un astfel de duș fierbinte ajută la neutralizarea multor dăunători care hibernează în sol, în special din acarienii de căpșuni.

NOTĂ! Înainte de înflorirea foarte de căpșuni, se recomandă să pulverizați tufișurile de pe buruien, folosind medicamentul Fitoverm.

Prima hrănire a căpșunilor la începutul primăverii, după slăbirea terenului, se efectuează, de obicei, folosind îngrășăminte azotate. Puteți folosi azotatul de amoniu (viteza de aplicare de 35-45 grame pe metru pătrat) sau soluția de mullein. Ar trebui să fie înmuiată într-o cantitate mică de apă, apoi diluată într-un raport de 1:10 și adăposturi de căpșuni de căpșuni, consumând 4-6 litri pe 1 pătrat. metru. Pentru începători, îngrășămintele complexe lichide sau granulate speciale pentru căpșuni cu oligoelemente sunt foarte convenabile de utilizat.

Înainte de înflorirea căpșunilor, potasiul și îngrășămintele fosfatice sunt mai necesare. Eficace va fi alimentarea următoarea compoziție: 2 linguri de nitroammofoski și 1 linguriță de sulfat de potasiu diluat în 10 litri de apă. Pe fiecare busuioc de trandafiri trebuie să turnați jumătate de litru de soluție.

Și în timpul căpșuni căpșuni bine stropit cu o soluție de acid boric. Se prepară pur și simplu: 1 gram de acid boric este diluat într-un litru de apă fierbinte, răcit și toate tufișurile cu pedunculi sunt pulverizate cu grijă cu soluția rezultată. Această procedură poate crește randamentele cu 20%.

Mulching de paturi cu căpșuni

Bineînțeles, mulcirea nu este deloc o procedură obligatorie, dar îngrijirea căpșunilor nu va părea atât de complicată dacă veți spala cu grijă paturile la începutul primăverii după ce ați slăbit și ați efectuat toate pansamentele și tratamentele. Un strat de mulci este capabil să protejeze fructele de padure de contactul direct cu solul, previne creșterea buruienilor și reduce cantitatea de apă, deoarece reține umiditatea în sol. Când se udă mulciul nu permite apelor să împrăștie particule de sol pe flori și fructe de pădure. În plus, mulci oferă aspectul estetic de plantare căpșuni.

Pentru mulci sunt folosite diferite materiale: rumeguș, paie, iarbă uscată, compost, humus de frunze, ace de pin, coajă de copac. Materialele anorganice sunt adesea folosite: lutrasil și chiar filmul negru, dar numai într-o cultură anuală, deoarece provoacă izbucniri de boli fungice.

Cel mai bine, dacă stratul de mulci va fi de aproximativ 4-7 cm: buruienile vor crește prin cel mai mic, iar cel mai gros va întârzia încălzirea solului de soare. Este recomandabil să aveți timp să mulciți creasta înainte de înflorire.

Perioada de vară

Pentru a înțelege cum să aveți grijă de căpșuni în timpul verii, pentru a obține o recoltă completă, urmați aceste recomandări:

 • Apă tufișurile cel puțin o dată pe săptămână. Dacă vremea este uscată și fierbinte, este posibil să aveți nevoie de udare mai frecventă. Amintiți-vă că numai înainte de înflorire capsuni de căpșuni pot fi udate de sus folosind un sprinkler. După legarea fructe de padure udarea ar trebui să fie strict sub rădăcină.
 • În timpul maturării boabelor, udarea ar trebui redusă la minimum și ar trebui reluată numai după ce căpșunile au mâncat.
 • Îndepărtați continuu buruienile, precum și frunzele, florile și fructele de pădure deteriorate din bucăți de căpșuni.
 • Ridicați regulat fructele de coacere cu tulpini.
 • Se toarnă mulciul pe terenul gol de lângă tufișuri, astfel încât boabele să nu atingă solul.
 • Dacă există ploi torențiale grele, este recomandabil să acoperiți patul de grădină cu o căpșună pentru a evita dezvoltarea bolilor datorită umidității excesive.

Ce trebuie să faceți pentru a crește cultura în fiecare an

Îngrijirea căpșunilor nu se face numai în apă și hrană. Este la fel de important în perioada de fructe pentru a selecta tufele cele mai fertile. Cele mai bune tufișuri nu sunt cele pe care se înroșește cea mai mare căpșună, iar restul sunt fine în formă de mazăre, dar cele care dau fructe de pădure mult mai mult sau mai puțin egale. Acestea trebuie să fie într-un fel marcate în mod special și este de la ei că, după formarea mușchilor, materialul de plantare este ales pentru reproducere. Mai mult decât atât, ar trebui să alegeți doar câteva din primele prize de la prima, maximă de la cea de-a doua mustă a tufelor selectate.

Toate celelalte mustăți, începând de la cel de-al treilea, și prizele care se formează pe ele, ar trebui să fie îndepărtate fără milă - ele nu iau decât tăria din tufișul mamei și nu permit, după fruct, să planteze muguri de flori pentru anul următor.

În plus, există așa-numitele soiuri de căpșuni de buruieni. Tufișurile acestor soiuri nu înfloresc deloc sau formează fructe mici, urâte, chiar și cu cea mai bună grijă.

Este important! În timpul înfloririi și a fructului, asigurați-vă că marcați tufișurile fără fructe de pădure sau cu una sau două fructe boabe. În a doua jumătate a verii, cu siguranță ar trebui să fie scoase din paturi.

Ele iau numai substanțele nutritive din tufișuri bune. Acest lucru este de asemenea important deoarece astfel de tufișuri formează de obicei un număr mare de mustăți, care acționează ca buruieni.

Perioada după fruct

Grădina de flori de capsuni și de fructe poartă unul dintre primele din parcelele de grădină. Dar, la urma urmei, trece foarte puțin timp după ce zapada se topește înainte de maturarea primelor fructe de pădure - de unde se trage puterea căpșunii pentru formarea fructelor dulci și gustoase? Și recolta din anul următor începe să fie stabilită de la mijlocul verii până în toamna anului curent. De aceea, îngrijirea căpșunilor după fructe este aproape cea mai importantă pentru tot sezonul.

Capsarea frunzei de căpșuni

După sfârșitul fructelor, mulți grădinari prădesc toate frunzele de pe tufișuri de căpșuni cu mustață. Alții cred că această procedură slăbește plantele. Se pare că aici trebuie să rămânem la mijlocul de aur - dacă printre frunze sunt mulți afectați de diverse pete, atunci ar fi mai bine să le tăiați pe toate. Dacă frunzele sunt sănătoase și puternice, atunci ele pot fi lăsate pentru acest sezon. În orice caz, asigurați-vă că ați tăiat toate mustațele, cu excepția primelor două, dacă sunteți interesat de reproducerea acestui soi. Dacă a fost decis să se coste totul, atunci frunzele sunt tăiate la o înălțime de aproximativ 6-8 cm deasupra solului, pentru a nu deteriora prizele de inimă, de unde se vor dezvolta mai târziu frunze noi.

Imediat după tăiere plantarea căpșunilor trebuie să se hrănească. Pentru a face acest lucru, utilizați un îngrășământ mineral complex cu oligoelemente. Puteți utiliza 20-30 grame pe metru pătrat.

În aceeași perioadă, este necesar să se realizeze o altă slăbire a coridoarelor cu o ușoară înclinare a tufișurilor.

Despre același lucru se face și în toamnă, când căpșunile sunt pregătite pentru odihna de iarnă.

În acest videoclip, tăierea căpșunilor este prezentată în detaliu și în mod clar:

Diferențe în îngrijirea soiurilor convenționale și remontante

Există unele diferențe în ceea ce privește îngrijirea soiurilor remontante de căpșuni pe tot parcursul sezonului și după fructare. După toate, după cum știți, tufele de reparații de căpșuni sunt capabile să formeze două sau chiar trei culturi pe sezon.

 • Prin urmare, udarea și hrănirea ar trebui să fie mai regulate. Udarea este cel mai bine pentru a aranja o picurare - economisește mult timp și efort.
 • Tunderea frunzelor uscate și bolnave pe tufișuri ar trebui efectuată în mod regulat pe tot parcursul sezonului.
 • Mulcirea ar trebui să fie o procedură necesară, deoarece vă permite să păstrați căldura în sezoanele mai reci.
 • Debarcările trebuie să fie actualizate mai des, fie în fiecare an, fie o dată la doi sau trei ani.
 • Plantarea căpșunilor remontante necesită de obicei adăpost pentru iarnă, deoarece datorită fructelor până la înghețuri, tufișurile nu au timp să se pregătească pentru frig.

Să rezumăm

Urmând toate sfaturile de mai sus pe tot parcursul anului, chiar și un grădinar amator aspirant poate obține o recoltă bună de căpșuni gustoase și dulci.

Vizionați videoclipul: 30 MUST-KNOW HACKS DINTII (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send