Grădinărit

Culturi de căpșuni în sticle de plastic

Pin
Send
Share
Send
Send


Pentru ceea ce nu sunt folosite recent sticle de plastic. Artizanii le fac decorațiuni pentru interior, jucării, diverse dispozitive pentru casă, grădină și grădină de bucătărie, și chiar mobilier, precum și structuri mai mari, cum ar fi sere și chioșcuri. Este bine că toate aceste produse din plastic sunt în căutare și vin în modă, deoarece ne permit să minimalizăm prelucrarea lor și, prin urmare, ameliorează habitatul natural. Este deosebit de util dacă utilizarea rezonabilă a sticlelor de plastic poate fi combinată cu un lucru atât de plăcut și util ca și căpșunile în creștere. La urma urmei, căpșunile sunt, fără exagerare, un oaspete bun venit la fiecare grădină. Iar capsunile în creștere din sticle de plastic pot ajuta la rezolvarea mai multor probleme în același timp: o creștere a suprafeței efective de plantare și protecția fructelor de padure de la multe boli și dăunători și chiar amenajarea sitului.

Avantajele și dezavantajele acestei metode

De ce căpșuni în sticle de plastic pot crește interesul grădinarilor și rezidenților de vară? Care sunt avantajele unei astfel de metode neobișnuite?

 • Mai întâi de toate, utilizarea structurilor verticale poate crește semnificativ suprafața sub căpșuni de plantare. Chiar dacă planurile dvs. nu includ construirea de structuri de capital realizate din sticle de plastic, puteți plasa pur și simplu recipientele cu căpșuni în orice loc, inclusiv în zonele pline de beton și de moloz.
 • Vă permite să decorați originalul și originalul ca elemente individuale ale casei: un perete sau un gard și să creați o atmosferă unică în întregul loc.
 • Îndepărtează necesitatea plivierii buruienilor și slăbirii, prin urmare, permite reducerea costurilor forței de muncă pentru îngrijirea căpșunilor.
 • Reduce riscul de distrugere a boabelor de dăunători și boli și, prin urmare, vă permite să faceți fără măsuri suplimentare pentru prelucrarea tufelor de căpșuni.
 • Bomboanele sunt curate în fiecare sens al cuvântului, în plus, ele sunt foarte convenabile pentru a colecta.

Desigur, ca și în orice metodologie, este imposibil să nu luăm în considerare posibilele dificultăți care pot fi de așteptat să fie inspirate de această idee a unui grădinar.

Întrucât toate recipientele din plastic sunt de dimensiuni reduse, solul din ele este capabil să se usuce de mai multe ori mai repede decât în ​​sol. În plus, se poate supraîncălzi excesiv, fiind sub lumina directă a soarelui.

Sfat! Pentru a face față celei de-a doua probleme, cea mai bună cale de ieșire este să pictezi sticlele pentru plantarea căpșunilor în tonuri ușoare sau albe.

În ceea ce privește uscarea solului, există mai multe soluții la această problemă.

Mai întâi, înainte de a planta în sol, puteți adăuga un hidrogel special. Fiind în pământ, acesta va absorbi excesul de umiditate, iar apoi îi va da treptat bucățile de căpșuni.

În al doilea rând, pentru o umidificare continuă și regulată a solului în sticle de plastic, este posibil să se aranjeze diverse sisteme de irigare prin picurare. Cea mai simplă construcție va fi considerată puțin mai târziu.

În cele din urmă, pentru plantarea în sticle de plastic, puteți utiliza soiuri speciale de căpșuni, care au o rezistență specială la secetă. Adică randamentul și gustul boabelor acestor soiuri nu vor depinde de modul de irigare.

Exemple de astfel de soiuri includ:

 • De la clasele timpurii proaspete - Alai, Alice, Vesnyanka, Zarya, dense devreme, mareșal.
 • De la mijlocul maturării - Nastya, Holiday, Evi-2, Yuzhanka.
 • Dintre cele mai recente - Arnica.
Este important! Dacă aveți de gând să crească căpșuni în sticle de plastic pe balcon sau acasă, atunci soiuri de căpșuni mici căpșuni sau căpșuni alpine sunt ideale pentru tine.

Aceste soiuri sunt considerate cele mai nepretențioase, rezistente la secetă și capabile să reziste la o oarecare neglijență în îngrijire. Desigur, boabele lor sunt mai mici decât căpșunile obișnuite, dar ele dau mereu fructe pe tot parcursul anului și au nevoie doar de udare și fertilizare.

Cele mai renumite și variate soiuri din această categorie sunt:

 • Alexandria;
 • Ali Baba;
 • Baron Solemacher;
 • Albă de zăpadă.

De asemenea, o problemă atunci când crește căpșuni în sticle de plastic poate fi faptul că volumul de sol din sticle este mic și plantele vor trebui să fie consolidate și alimente regulate pe tot parcursul sezonului de creștere. Această problemă poate fi rezolvată dacă, în timpul fabricării unui amestec de plantare, îngrășămintele complexe pe termen lung în granule sunt amestecate în sol. Acestea se vor dizolva treptat ca urmare a udării și vor furniza plante cu nutrienți.

Una dintre problemele pe care grădinarii le consideră adesea ca o modalitate neobișnuită de creștere a căpșunilor este nevoia de a proteja tufele de căpșuni de îngheț în timpul iernii. Și aici există câteva soluții la această problemă:

 • În primul rând, dacă aveți în vedere un ciclu pe termen lung de căpșuni în sticle în creștere, proiectarea sticlelor ar trebui să fie suficient de ușoară pentru a putea fi transferată într-o încăpere fără îngheț pentru iarnă, de exemplu, un subsol sau o pivniță.
 • În plus, sticle cu tufișuri de căpșuni înainte de iarnă pot fi îngropate în pământ și suprapuse cu ramuri de molid și paie pentru izolare.
 • În plus, în cazul în care sticlele nu sunt foarte mari, acestea pot fi transferate într-o cameră de zi sau pe balcon și pentru o lungă perioadă de timp să admire și să savureze fructe de padure delicioase.
 • În cele din urmă, dacă pentru cultivarea în sticle folosiți soiuri de zi neutră, ca fiind cea mai potrivită pentru astfel de condiții, atunci este optimă să le cultivați într-o recoltă anuală. Din moment ce plantele primesc o astfel de încărcătură, fructând timp de aproape 9-10 luni, este puțin probabil să vă fie plăcute cu o recoltă bună pentru anul următor. Planul de creștere a căpșunilor remontante într-o recoltă anuală va fi descris în detaliu mai jos.
 • Adesea, atunci când cresc căpșuni în sticle de plastic, se confruntă cu o astfel de problemă ca lipsa de iluminare. La urma urmei, căpșunile în sticle sunt adesea cultivate pe balcoane sau în apropierea zidurilor și a gardurilor, și nu întotdeauna dinspre sud.
Este important! În plus față de iluminarea suplimentară, poate fi recomandabil să se planteze soiuri de căpșuni în condiții care să reziste la umbrirea ușoară.

În ciuda iubirii generale pentru lumina acestei plante, cu toate varietățile de soiuri, există între ei o mulțime de toleranță la umbră. Acestea includ, de exemplu: Anotimpuri, Kipcha, Suprim.

Diverse modele

Există mai multe modele, în principal tip verticale pentru căpșuni în creștere.

1 opțiune

Pentru această opțiune se vor potrivi orice sticle de plastic de la 2 la 5 litri. În peretele lateral al sticlei cu un cuțit ascuțit este necesar să tăiați o fereastră pătrată cu o latură egală cu 8-10 cm. În partea inferioară a sticlei străpungeți găurile cu un șurub cu un șurub. La urma urmei, căpșunile nu-i plac supraaglomerarea solului, așa că sunt necesare găuri de drenaj. O fereastră este turnată pe fereastră, căpșuni sunt plantate în ea și udate bine. O sticlă de căpșuni plantate este fixată pe un suport vertical sau pur și simplu suspendată de barele orizontale, creând astfel ceva asemănător unei perdele de sticle.

Dacă faceți o gaură mai lungă în lungime și plasați sticla pe orizontală, atunci puteți planta două bucăți de căpșuni în ea. Nu uitați să faceți grijă de găurile de drenaj din partea inferioară a sticlei.

2

Această opțiune prevede crearea unor structuri cu cel mai simplu sistem de irigare, în care solul din apropierea rădăcinilor căpșunilor poate fi menținut într-o stare umedă în mod constant, dar fără preaplin.

Pregătiți o sticlă de 2-3 litri, tăiați-o în jumătate. Capacul trebuie să fie înșurubat, dar nu complet, astfel încât apa să se poată scurge prin el. Apoi, în vecinătatea gâtului, cu un sul sau un cui, face mai multe găuri. Pământul este turnat în partea superioară a flaconului după ce îl răsturnați.

Atenție! Dar înainte de aceasta, o bucată mică de țesătură de bumbac este pusă pe interiorul flaconului.

Apoi, o bucată de căpșună este plantată în pământ și toată partea superioară a sticlei este introdusă în partea sa inferioară. Rezultatul este un design destul de stabil, care are mai multe avantaje:

 • Îndepărtarea se face prin partea inferioară a sticlei, de unde umiditatea însăși, dacă este necesar, se duce la rădăcinile căpșunilor. Prin urmare, udarea nu mai este o problemă - căpșunile pot fi adăpate mult mai rar prin simpla turnare a apei în tigaie.
 • La udare, apa nu se varsă și, prin urmare, designul poate fi amplasat oriunde, inclusiv în interior - astfel puteți evita excesul de apă și murdăria după udare.

Acest design poate fi plasat atât pe orice suprafață, cât și pe greutate, creând paturi verticale. Ca suport vertical puteți utiliza șipci din lemn, plasă de metal, precum și un gard solid din lemn sau orice perete.

De asemenea, în această variantă, căpșunile pot fi plantate în sticle de 5 litri - în acest caz, două sau chiar trei bucșe de căpșuni se pot potrivi într-o singură sticlă.

3 opțiune

Există o altă opțiune interesantă de a crea un design vertical de sticle de plastic pentru căpătarea căpșunilor. Pentru el, cu excepția sticlelor, veți avea nevoie de un suport, al cărui rol poate fi jucat de un scut din lemn sau de un gard metalic.

Mai întâi, se ia o sticlă de plastic și se taie fundul. Plută nu este complet înfășurată, astfel încât apa să se poată scurge ușor prin ea. Flaconul se întoarce în jos pe gât, iar în partea superioară se face o decupare, adâncime de 5-7 cm. Gâtul sticlei este umplut cu pământ la un centimetru sub tăietură. Capsula de căpșună este plantată în ea.

Se efectuează următoarea sticlă, se realizează toate operațiile de mai sus și se toarnă în sticla anterioară. Deci, puteți repeta de mai multe ori, în funcție de înălțimea suportului. Fiecare flacon este fixat pe suport, astfel încât dopul său nu atinge suprafața de la sol a recipientului de dedesubt. Într-un astfel de design, atunci când se udă de sus, apa treptat treptat prin toate containerele fără a stagna. În partea de jos puteți face un palet, unde se va acumula.

Este important! Un astfel de sistem accelerează foarte mult și facilitează udarea întregii structuri.

Cresterea capsunilor in culturile anuale

Este foarte posibil să faceți următoarele dacă nu doriți să vă implicați în dezasamblarea structurilor verticale pentru iarnă. Și în mijlocul benzii este inevitabilă, deoarece pământul în containere mici va îngheța în timpul iernii.

La începutul primăverii, se cumpără răsaduri de căpșuni remarcabile de căpșuni. Aceste soiuri sunt în condiții favorabile care pot aduce fructe practic fără întrerupere timp de 9-10 luni. Exemplele includ astfel de soiuri ca Queen Elizabeth 2, Brighton, Temptation, Elvira, Juan și altele.

Răsadurile sunt plantate în recipiente din sticle de plastic în opțiunea 2, descrisă mai devreme. Rezervoarele sunt amplasate în orice loc luminos și cald și sunt udate moderat. Este posibil să le plasați imediat pe balcon, dacă este izolat. În acest caz, în viitor, nu este nevoie să le mișcați oriunde, vor fi mereu pe balcon și vă vor fi plăcuți în mod regulat cu culturile lor.

Dacă doriți să creșteți căpșunile pe terenul dvs., apoi cu debutul de zile calde (de obicei în luna mai), materialul săditor poate fi transferat pe parcelă și plasați sticlele pe măsură ce imaginația dvs. vă spune: fie pe suport vertical, fie pe greutate, sau pe oricare orizontal de suprafață.

NOTĂ! În acest timp, materialul săditor este probabil să înflorească și chiar să dea roade.

Toată vara până la îngheț veți recolta căpșuni din tufișuri. Cu o lună înainte de îngheț, prizele înrădăcinate trebuie separate cu atenție de tufișurile mamei și transplantate în recipiente separate. Acesta este materialul tău principal de plantare pentru anul viitor. Ele pot fi depozitate fie într-un subsol fără îngheț, fie pe un balcon. În timpul iernii, este necesar doar să se umezească periodic pământul, asigurându-se că nu se usucă complet.

Capturile principale de căpșuni cu debutul înghețului sunt fie pur și simplu aruncate, fie cele mai puternice dintre ele sunt transportate în condiții interne pentru o prelungire a perioadei de recoltare timp de o lună sau alta.

În primăvară, totul se repetă, dar se folosesc deja răsaduri obținute din tufișurile de căpșuni proprii.

concluzie

După cum puteți vedea, nu este nimic prea greu să crești căpșuni în sticle de plastic, ci este un proces neobișnuit pentru mulți. Pe de altă parte, oferă multe oportunități care trebuie folosite pentru a vă bucura pe deplin de rezultatul muncii dvs.

Pin
Send
Share
Send
Send