Economie

Apicultura ca o afacere

Pin
Send
Share
Send
Send


Apicultura ca o afacere este una dintre puținele ocupații aproape câștigătoare în agricultură. Există întotdeauna o cerere pentru produsele produse de albine. Desigur, apicultura comercială necesită deja anumite aptitudini și cunoștințe. Nu poți face apicultura ca o afacere serioasă, fără să știi nimic despre albine. Dar o situație similară există în orice domeniu al agriculturii: înainte de a vă angaja în creșterea animalelor sau producția vegetală, trebuie să obțineți experiență.

Creșterea albinelor ca afacere: profitabilă sau nu

O persoană va plăti întotdeauna pentru alimente. Dar cultivarea alimentelor - o zonă cu risc crescut: eșecurile culturilor, epizootiile pot doborî agricultorul. Pentru tratament, oamenii vor da ultimii bani. În domeniul agriculturii, o afacere ca apicultura este una dintre cele mai profitabile industrii, deoarece combină atât produse alimentare, cât și medicamente.

Prin abordarea corectă, păstrarea unui stup în calitate de afacere nu este mai riscantă decât o fermă de pui. Dar investițiile sunt necesare mult mai mici. Mai mult decât atât, chiar și vierul are nevoie de mai puțin spațiu decât orice fermă mai mult sau mai puțin gravă.

Albinele sunt benefice pentru a păstra, de asemenea, pentru că absolut toate produsele de albine merg în afaceri. Nu sunt necesare depozite pentru alimente în apicultură. Dacă proprietarii fermelor de creștere a animalelor și a păsărilor trebuie să se gândească unde să păstreze hrana și unde să pună deșeurile, atunci apicultorul primește venituri din vânzarea de propolis și tincturi din acesta.

Profitabilitatea apiculturii

Profitabilitatea nu este exact ceea ce implică acest lucru în conversațiile de zi cu zi. Rentabilitatea - un coeficient care este definit ca profit împărțit la ...

Dar ceea ce va împărți profiturile și dacă acest profit ar trebui să fie curat depinde de ce fel de profitabilitate trebuie să fie calculat.

Este important! Profit = venituri - cheltuieli.

Pentru a calcula rentabilitatea stupului, trebuie să decideți ce să calculați:

 • rentabilitatea întreprinderii după respingerea investițiilor inițiale;
 • costul consumabilelor, inclusiv posibila achiziție de noi familii;
 • profiturile sezoniere din vânzarea produselor apicole.

Profitabilitatea ridicată a albinelor ca tip de afacere se datorează în primul rând faptului că investiția inițială în apicultură este foarte scăzută. Dacă aveți instrumentele, materialele și abilitățile învățate din clasele de școală, stupii pot fi făcuți singuri. Sub parcare amicabilă cu grădină. Cele mai riscante cheltuieli sunt pentru achiziționarea de colonii de albine. Echipamentul de pompare a mierei chiar și în caz de defecțiune poate fi vândut.

Venituri apicole

Câștigurile pe albine sunt alcătuite din mai mulți factori:

 • miere;
 • propolis;
 • jeleu regal;
 • dr. omogenat;
 • Ambrosia;
 • ceară;
 • tincturi dintr-un submarin.

Destul de ciudat, dragă, care este familiară pentru toată lumea, este cel mai ieftin produs în apicultură. El are, de asemenea, cea mai mare variație a prețurilor. Prin urmare, prețul mierei va depinde de regiunea în care se planifică activitatea de apicultură și de tipul de plante din care este colectat produsul.

Apariția ca o afacere: de unde să începem

Dacă nu aveți experiență în apicultură ca o afacere, este mai bine să o adunați întâi cu 2-3 stupi pentru a înțelege cum să conțină în mod corespunzător albinele. Există adesea cazuri în care, din cauza lipsei de experiență, apicultorii distrug familiile cu mâinile lor. Vă puteți gândi să câștigați bani pe o albină de albine la câțiva ani după apariția primelor stupi. În plus, în timpul verii albinele se rotesc, iar numărul de familii poate fi mărit fără costuri financiare.

Dacă aveți deja experiență, este logic să începeți imediat achiziționarea a câteva zeci de colonii. Dar un stup cu 10 colonii este considerat deja suficient pentru un profit mic. Adevărat, ea are, de asemenea, un risc ridicat de dispariție a tuturor familiilor în cazul unor circumstanțe nefavorabile.

În plus față de familiile de albine și stupi, pentru organizarea afacerilor în apicultură, aveți nevoie și de anumite echipamente. Aceasta din urmă este benefică pentru a cumpăra dacă furajul are cel puțin 50 de colonii.

Organizarea afacerilor în apicultură și calcularea numărului de stupi încep cu o inspecție a sitului propus. Sau în prealabil se împace cu gândul investițiilor monetare serioase în achiziționarea unei remorci de automobile mari pentru organizarea unui stupnic nomad.

Aplicația de plasare

Pentru propriile nevoi, cetățenii pot plasa stupi la domiciliu, cu respectarea cerințelor sanitare și veterinare.

Atenție! Una dintre condițiile de plasare a stupilor într-o zonă personală este la cel puțin 10 m de la limita exterioară a sitului.

Pentru afaceri serioase în apicultură, există deja anumite reguli:

 • nu pot exista mai mult de 150 de stupi într-un singur stupar;
 • un stupier staționar pe perimetrul teritoriului este împrejmuit și împădurit cu pomi fructiferi și tufișuri;
 • zonele libere sunt aratate și semănate cu ierburi de miere în fiecare an;
 • distanța dintre stupi trebuie să fie de 3-3,5 m, iar între rânduri - 10 m;
 • Apariția staționară nu este amplasată la mai puțin de o jumătate de kilometru de căile ferate, de linii electrice, de bănci cu energie electrică, autostrăzi de importanță federală;
 • nu puteți pune stupii mai aproape de 5 km de întreprinderi chimice. industria și cofetăria, surse de radiații cu microunde.

În primul rând în alegerea site-ului să acorde o atenție la aceste cerințe. Apoi, estimați numărul de plante de miere în locația selectată.

Albinele pot colecta mită maximă dacă nu trebuie să zboare mai mult de 2 km. În același timp, pe 1 ha din zona ar trebui să fie cel puțin 2000. plante de miere. Această sumă include:

 • grădini;
 • lunca iarba;
 • arbori de pădure.

După evaluarea posibilităților de colectare a mierei, un loc este ales pentru furajul în sine. Dacă nu există prea multe opțiuni, iar stupina va fi situată în grădină pe parcelă, stupii vor fi plasați în umbra copacilor. Teritoriul pentru protecția împotriva vântului este înconjurat de un gard de 2 metri.

Este important! Chiar și pentru un mic stupină încercați să respectați schema de plasare a stupilor.

Stația de epurare staționară este echipată, de asemenea, cu încăperi de depozitare pentru echipamente, stupi de schimb și echipamente pentru uscarea mierii. De asemenea, ar trebui furnizate instalații sanitare.

Friptură nomadică

În absența unui loc adecvat pentru o afacere "staționară", se poate realiza o stupină nomadă, dar cerințele pentru ea sunt mai stricte:

 • plasarea stupinelor nomade în locurile de colectare a mierii la o distanță de cel puțin 1,5 km unul față de celălalt;
 • nu mai puțin de 3 km de apicultori staționari;
 • este interzisă introducerea stupinelor nomade pe calea verii albinelor de la un alt stup până la colecția principală de miere;
 • la plasarea pe un teren străin, este necesar un contract între apicultor și proprietarul terenului;
 • apicultorul trebuie să ia măsuri pentru a asigura siguranța oamenilor și a animalelor. El este, de asemenea, însărcinat cu sarcina de a împiedica intrarea străinilor în stupină.

Datorită dispariției globale a albinelor și a răspândirii bolilor în rândul acestora, proprietarul unei afaceri nomade trebuie să informeze autoritățile locale despre planurile sale înainte de a se muta într-un nou loc. Informarea suplimentară a serviciului veterinar este deja suportată de autoritățile locale.

Un stupid nomad are un avantaj față de unul staționar: proprietarul poate transporta albinele în cele mai bune locuri.

Este important! Un stupid nomad ar trebui să fie bine pentru boală.

În zonele reci pentru ambele tipuri de afaceri în apicultură, este necesar să se asigure un drum de iarnă ventilat, în care să se poată menține o temperatură de 0-6 ° C și o umiditate de cel mult 85%.

Sub ambele tipuri de albine, ele aleg o suprafață plană înverzită cu copaci cu o pantă mică. Copacii sunt necesari pentru a ascunde stupii la umbră de căldură.

Apicultura și echipamentul necesar

Potrivit recenziilor atunci când faceți afaceri cu albinele, principalul element de cheltuială este stupi. Chiar și coloniile de albine costă mai puțin decât un stup de calitate. Costul de "casa pentru albine" aproximativ 4000 de ruble. Stulul trebuie să fie din lemn de calitate.

Este important! Nu trebuie să utilizați stupi fabricați din plăci proaspete de conifere.

Rășina eliberată în căldură "lipeste" albinele de pereți. O opțiune bună este aspenul, care este greu de putrezit.

Nu utilizați stupi din placaj. Din apă, acest material se va exfolia și se va deforma. Tentativele străine de a folosi spumă în loc de lemn au fost de asemenea nereușite: acest material sa dovedit a fi prea ușor și fragil, deși din punct de vedere al izolației termice este ideal.

În plus față de urticarie, veți avea nevoie de o mulțime de lucruri care nu pot fi luate în considerare la calcularea costului unei afaceri:

 • rame;
 • costum de apicultor;
 • fumător;
 • roșu net;
 • Preparate veterinare pentru familii;
 • faguri;
 • extractor de miere;
 • echipamente pentru producerea de faguri de miere;
 • material de coș;
 • celule speciale pentru albinele reginei;
 • diverse scule de tâmplărie.

Acestea din urmă pot fi găsite în orice fermă subsidiară. Echipamentele pentru pânză pot fi cumpărate și mai târziu, când devine clar că afacerea este în afara stadiului neprofitabil. Dar poți să faci fără să cumperi o bucată de îmbrăcăminte în magazin.

Achiziționarea de colonii de albine

Atunci când cumpărăm colonii, trebuie să luăm în considerare compoziția speciilor plantelor de miere în apropierea apariției și condițiile climatice. Astăzi, există destul de multe rase de albine care funcționează mai bine pe anumite plante:

 • Albinele din Rusia centrală: tei și hrișcă. Agresiv și predispus la rotire.
 • Gray caucazian non-agresiv, dar slab tolera frig. Lucrează bine pe trifoi și luncă. Ei nu fură miere, nu-i permiteți străinilor să urinele lor. Această rasă este neproductivă.
 • Stepa ucraineană preferă pentru var, hrișcă, floarea-soarelui și alte melliferoase. Ei tolerează bine iarna și sunt rezistenți la Nosema și putredi europeni.

Aceste rase sunt cele mai frecvente în apicultura rusă. Pe lângă acestea, puteți cumpăra albine locale sau amestecul lor cu alte rase. Pentru apicultură, avantajul raselor locale este adaptarea lor bună la un anumit climat, însă productivitatea poate fi scăzută.

Costul coloniilor de albine este de aproximativ 2000 de ruble. Dar, în funcție de pedigreea coloniei, poate fi mai mare.

Lucrează la vânătoare

La prima vedere, stupina este o muncă foarte calmă și ușoară. De fapt, potrivit recenziilor oamenilor implicați în apicultură ca o afacere, în afară de lucrul în stupină, nu mai este timp pentru nimic. În această afacere, îngrijirea începe la începutul primăverii, când este necesară transplantul de albine în stupi curate și până la toamnă.

În cursul sezonului în stupină, este necesar să se coste iarba periodic, astfel încât să nu se închidă găurile de robinet. În fața stupilor, vor fi echipate platforme de 0,5 x 0,5 m, pe care albinele vor arunca și alte gunoaie. Aceste site-uri trebuie curățate de gunoi. În timpul sezonului, puiul de dronă este recoltat pentru omogenat și jeleu regal.

În toamnă, audiază familiile și decid câte colonii să plece pentru iarnă. De asemenea, trebuie să colectați miere matură, propolis și pergou.

Pentru iarnă, stupii ar trebui plasați într-o casă de iarnă. Dacă clima permite, iar albinele tolerează frigul, coloniile pot fi lăsate la iarnă în aer liber. În timpul iernii, apicultorul are și ceva de făcut:

 • verificați și curățați stupii de rezervă;
 • re-pictează-i pe toți;
 • a face un cadru;
 • face fundație

Dar în timpul iernii munca este mai puțin intensă decât în ​​sezon.

Capital de pornire

În domeniul apiculturii, costurile inițiale depind în mare măsură de:

 • mărimea apariilor;
 • teren sub ea;
 • terenuri deținute sau închiriate;
 • apariția staționară sau nomadică;
 • costul procesării tuturor documentelor.

Cu o cantitate maximă de 150 de stupi, costurile inițiale pot ajunge la 2 milioane de ruble. Dacă o afacere începe cu 5-10 stupi în grădina proprie, atunci costurile sunt minime (40-70 de mii de ruble), dar venitul va fi mic.

Pentru a transporta stupii mai aproape de plantele de miere, ai nevoie de o remorcă. Acestea sunt costurile apiculturii, ceea ce nu se va întâmpla în cazul unui stupnic.

Există vreun risc

Nu există nicio afacere fără riscuri. Apiculul de albine ca obiect de activitate nu face excepție. Albinele se pot îmbolnăvi sau mor de îngheț. Anul poate fi rece iar coloniile nu vor câștiga suficientă miere. Dar în aceeași situație sunt și toți fermierii. Deseurile culturii apar frecvent.

Particularitatea Rusiei într-un climat rece care împiedică apicultura ca o afacere. Într-o iarnă foarte rece, colonia poate îngheța. Dar, de asemenea, albinele pot muri dacă blochează ventilația cu izolație.

Reducerea inutilă a numărului de varroa de acarieni duce la o slăbire a coloniei datorată paraziților proliferați. Varroa suge limfa de la albine și insectele mor.

De asemenea, este necesar să se monitorizeze apariția bolilor la albine. Contrar opiniei populare, albinele suferă de boli invazive. Aceste infecții sunt cauzate de cele mai simple organisme care se găsesc în intestinul albinelor.

Apicultură venit

Venitul din activitatea de apicultură, potrivit recenziilor apicultorilor, este foarte imprevizibil. Depinde foarte mult de cât de puternică este familia. Puteți obține venituri în această afacere numai dintr-o colonie puternică. Cei slabi vor trebui să se hrănească, iar media se poate asigura doar pe sine.

Venitul maxim pentru afaceri în apicultură este adus de stupi nomazi, care sunt aduși cât mai aproape posibil de plantele de miere. Cu o colonie puternică cu această metodă de apicultură, puteți obține 40 kg de miere pe sezon. La randamentul staționar al produsului va depinde de numărul de plante de miere din zonă.

Dacă luăm randamentul maxim și presupunem că toate familiile sunt la fel de puternice, cantitatea de miere poate fi înmulțită pur și simplu cu numărul de stupi. De fapt, nu se întâmplă. Prin urmare, dacă furajul este format din 10 stupi, dintr-un total de 400 kg, puteți lua în siguranță aproximativ 50 kg. Cu 100 stupi dintr-un stupnic nomad, nu vor mai fi 4 tone de miere. Dar mai mult de 3.500 kg vor ieși sigur.

Pentru a calcula venitul, este suficient să multiplicați randamentul mediu cu prețul mediu al unui kilogram de miere. Costul mierei în diferite regiuni este diferit. În mod similar, soiurile de miere au, de asemenea, un preț diferit.

Vânzări de produse finite

Vânzările în acest tip de activitate depind în totalitate de cifra de afaceri a apicultorului. Mierea poate fi vândută:

 • pe anunț;
 • independent pe piață;
 • duceți-o la un dealer de mâna a doua;
 • organizați împreună cu prietenii propriul magazin de firme.

Există încă o opțiune: Uniunea apicultorilor își publică ziarul gratuit, care este distribuit căsuțelor poștale. Ziarul a publicat anunțuri pentru vânzarea centralizată de miere și a anunțat reduceri la produse.

Prețurile pentru miere și produse de albine

Prețul mierei variază considerabil în funcție de gradul său. Cele mai apreciate:

 • hrișcă;
 • var;
 • acacia;
 • menta.

Costul mierei variază între 300 și 1200 de ruble. Prin urmare, prețurile ar trebui clarificate pe piața locală. În sud, mierea de salcâm va costa mai puțin decât în ​​nord.

Atenție! Atunci când alegeți un loc de afaceri, este bine să aveți o hartă fito-grafică a zonei pe care o aveți.

Cu o mărime de 100 de familii și o producție de miere de 3.500 kg, cu un cost minim pe kilogram, puteți obține 3.500 x 300 = 1.050 mii ruble. La costul maxim de 1200 de ruble. Puteți obține 4200 de mii de ruble.

Un stupnic amator de 10 stupi va da un venit după vânzarea mierei la un preț minim de 105 mii de ruble, cu un maxim de 420 de mii de ruble.

Cu stupul afară, respectiv, 10,5 mii ruble. și 42 mii de ruble. Dar numerele sunt aproximative, o afacere în apicultură este una dintre cele mai imprevizibile în ceea ce privește obținerea de produse.

În plus, chiar și cu cel mai favorabil scenariu, profiturile reale vor fi mai mici. Din suma primită trebuie să deducă costurile de menținere a stupului și a taxelor.

Este important! Mierea are o durată de valabilitate nelimitată.

Acest lucru permite apicultorului să dețină produsul până la creșterea prețurilor.

Este profitabil să ne angajăm în apicultură: considerăm profit

Apicultorii înșiși se plâng în mod tradițional de lipsa sprijinului de stat pentru apicultură și dificultăți de afaceri. Judecând după recenziile celor care țin studiul ca o afacere, totul este foarte rău. Dar ei nu sunt gata să renunțe la apicultură și să meargă la puii de reproducție, iepurii sau nutria.

Există și alte recenzii, din care rezultă că apicultorul nu va deveni milionar, dar este posibil să susțină o familie în mod adecvat prin efectuarea apiculturii. Desigur, trebuie să lucrați și să nu stați cu o ceașcă de ceai și o farfurie de miere pe verandă.

Este important! Venitul în apicultură poate fi obținut nu numai din vânzarea de miere.

Afacerea pe albine

În legătură cu negarea frecventă a familiilor, alte uterine sunt foarte solicitate. În plus, coloniile de albine sunt mai scumpe decât o regină. Dacă aveți nevoie să cresc albinele pedigree, puteți cumpăra un uter fertilizat și îl puteți planta într-o familie "de rasă pură". Regina pedigree, cumpărată în primăvară, va "înlocui" efectivul exagerat al familiei într-un singur an. Datorită acestui fapt, dacă un apicultor este o albină pedigree, el poate vinde atât regine, cât și roiuri noi pentru tineri.

Vânzarea de regine ca un tip separat de afaceri în apicultură este destul de profitabilă, deoarece persoanele care lucrează se uzează rapid în vară. Durata lor de viață este de aproximativ 30 de zile.

Costul reginelor variază între 600 și 950 de ruble. indiferent de rasa. Prețurile în acest domeniu depind mai mult de dorința proprietarului albinelor decât de factorii obiectivi.

În mod normal, albinele au nevoie doar de o regină. Când vechea regină va deveni veche, colonia va alimenta o alta, iar cea veche va fi ucisă. Multe regine din stup nu se întâmplă de obicei. Prin urmare, dacă afacerea se concentrează pe obținerea mierei, nu va fi posibil să câștigați prea mult pe uter. De la o forță de până la 10 mii de ruble. pe an.

Același lucru se aplică vânzării de colonii de albine la un preț de 2 mii de ruble. Ele pot câștiga și mai puțin, deoarece noile roiuri se "născuiesc" mai puțin decât reginele. Pentru a nu slăbi familia, este mai bine să împiedicăți roada. De obicei, un nou roi de apicultor pleacă pentru el însuși.

Activitatea de comercializare a albinelor este realizată de pepiniere specializate, pentru care mierea este deja un produs secundar de profitabilitate redusă. Albinele pot fi făcute să crească o mulțime de regine pentru sezon, dar atunci nu vor fi până la o colecție completă de miere.

Este important! Также можно сдавать пчел в аренду для работы в теплицах.

Как еще заработать на пчелах

Продукты пчеловодства как лекарственные средства сегодня продолжают набирать популярность. Бизнес можно строить не только на реализации меда, но и на продаже других продуктов пчеловодства:

 • перги - 4000 руб./кг;
 • прополиса - 2200-4000 руб./кг;
 • jeleu regal - 200.000 ruble / kg; Important! Doar colectate timp de 2 ore este plasat în frigider, altfel se strică. Prelucrat la temperatura camerei este depozitat nu mai mult de 3 zile, în congelator - până la 2 ani.
 • drone omogenate - 30.000 ruble / kg Important! Laptele cu dronă poate fi depozitat numai în congelator, înghețat imediat după primire. Este imposibil să îngheți din nou. Termenul de valabilitate al omogenatului topit este de 3 ore.
 • Podmore;
 • ceară - 300-450 ruble / kg.

Principalul produs al apiculturii este mierea. Restul este subprodus în afacere, iar din stup sunt obținute într-o cantitate mică, cu excepția pergului, în cantitate inferioară mierei:

 • ceară - 1,5 kg;
 • perga - 10-20 kg;
 • Propolis - nu mai mult de 80 g pe an dintr-o familie de albine caucaziene gri; Atenție! Alte rase produc propolis de 2 ori mai puțin.
 • royal jelly - 450 g

Numărul exact al omogenatului de drone din stup nu este cunoscut. Dar acest produs permite apicultorului să "omoare două păsări cu o singură piatră": să obțină venituri suplimentare în afaceri și să reducă numărul de acarieni varroa din coloniile de albine.

O mulțime de submarine se bucură că nu merită. Acesta este un indicator al unei familii bolnave. Podmore - albine moarte. În cel mai bun caz, "uzate" persoane fizice de lucru, în cel mai rău caz - mort de la boală. Din moment ce a doua opțiune, de obicei, moare întreaga colonie, puteți reduce pierderile în afaceri făcând o tinctură de submarin pe vodcă sau alcool. 100 ml de tinctură costă 400 de ruble.

concluzie

Apicultura ca afacere este o investiție profitabilă. Dar, ca orice afacere serioasă, este nevoie de un angajament complet. De asemenea, apicultura este o opțiune bună pentru o afacere de familie în sat.

opinii

Andrei Lisovich, 43 de ani, poz. Nu pot spune că apicultura este o treabă ușoară care se plătește chiar în primul an. Pentru a transforma stupina într-o afacere profitabilă, trebuie să plutiți zi și noapte. Și nu puteți începe o afacere fără experiență. Există prea multe nuanțe în apicultură pentru ca un nou-venit să reușească imediat. În general, această afacere aduce un profit bun dacă o faceți singur. Dar, în acest caz, de obicei nu iau în considerare faptul că timpul petrecut trebuie să fie plătit. Adică, se pare că întregul an lucrați gratuit "pentru zile lucrătoare", iar în profitul pe care îl obțineți, salariul este ascuns, pe care îl puteți obține în altă parte. În general, pentru a crește o afacere în domeniul apiculturii, aveți nevoie nu numai de capitalul inițial, ci și de bani pentru viață de câțiva ani. Konstantin Balykin, 34 de ani, ferma Solodkovsky, a încercat să-și păstreze apicultura în oraș, plasând albine în țară. M-am gândit că nu am atins. Furat cu stupi. Dar în oraș, în orice caz, nu a existat nici o muncă. Am decis să mutăm întreaga familie în sat. Și apicultura este un tip de afacere care nu necesită mult spațiu. Puteți face chiar lângă casă. Au vândut cabana și apartamentul, au cumpărat o casă în sat. Ca și în publicitate. În primul an, apicultura mea nu a dat nici un profit. În a doua zi am obținut deja rezultatul. Câte puțin, afacerea sa îmbunătățit. Oamenii învățați, au început să meargă pentru miere. Acum cred că afacerea mea să se extindă. Angajați ilegal, spun ei, "pentru mine". Acum vreau să formalizez activitatea și să fac serios apicultura.

Vizionați videoclipul: APICULTURA POATE FI O AFACERE PROFITABILĂ (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send