Economie

Moară de ceară Ognevka: cum să lupți

Pin
Send
Share
Send
Send


Păstrarea albinelor nu este doar un hobby și un nectar gustos, ci și o muncă grea, deoarece urticaria este adesea infectată cu diverse boli. Moara de ceară este un dăunător comun care provoacă mari daune păsărilor. Molia însăși este inofensivă, larvele reprezintă cea mai mare amenințare. Mănâncă faguri de miere, miere, cireșe, propolis și gogoși de albine. Atunci când o molie de ceară apare în stupi, acesta își părăsește imediat casa.

Care este "moleculă de ceară"

Molia de ceară este o molie de molie din familia Ognevok, cu care se luptă anual apicultorii.

Ciclul de viață al unei insecte este alcătuit din 4 etape:

 • ou;
 • Caterpillar;
 • păpușă;
 • adult individual

Atitudinea față de această insectă este diferită. Unii se luptă cu ea, alții sunt special crescuți. Acest lucru se explică prin faptul că larvele, consumând un produs apicol, absorb toate substanțele utile. Ca rezultat, insecta devine folositoare și poate salva din multe afecțiuni. Dar pentru a face un remediu natural, trebuie să sacrificați un stup întreg. Numai gospodăriile industriale pot crește omizi, majoritatea apicultorilor luptă fără milă cu această insectă.

Ce este molia de ceară?

În natură există 2 tipuri:

 1. Catelul mare de ceară este o insectă mare, cu o anvergură a aripii de 3,5 cm. Perechea aripilor din față este colorată în culoarea galben închis, cele din spate fiind bej.
 2. Măria mică de ceară - aripă este de 2,5 cm. Aripile frontale sunt gri-maro, aripile din spate sunt murdare-albe.

La un individ adult, organele orale nu sunt dezvoltate, deci nu dăunează. Rolul ei este procrearea. Larvele, dimpotrivă, mănâncă totul în calea lor, chiar și fecalele lor, consumând toată viața lor.

Larve de molii de ceară

Omida dezvoltă 4 zile. Exploatare, ajunge la o lungime de 1 mm, are 16 picioare și o pereche de fire de pe partea din spate. După naștere, este inactivă, hranită cu miere și polen. Apoi începe să se mute în mod activ și să mănânce totul în calea lui.

O omidă ușoară albă, cu cap întunecat, se întinde de-a lungul marginilor celulelor și în pereții celulelor deschise. Pe parcursul întregului ciclu de viață, larva adultă mănâncă până la 1,3 g de ceară. Pe de o parte, nu este atât de mult, dar 3 generații de 5 perechi de molii pot distruge până la 500 kg de teren pe sezon.

Dacă dăunătorul s-a stabilit în casa de albine, atunci câmpul de albine nu va mai pune ouă, iar albinele vor aduce miere. Când apare o insectă, albinele încep să se lupte cu ea, dar în doar câteva ore paraziți devin foarte mult și o parte din zidărie va lăsa muncitorii sălbatici să treacă masele. Dacă nu începeți o luptă în timp util, familia albinelor va părăsi stupul.

Este important! Molia de ceară iubește căldura uscată, se găsește în regiuni situate deasupra nivelului mării.

La ce temperatură moliile de ceară mor?

Deoarece molia de ceară este o molie, este frică de lumina soarelui. Această fotofobie poate fi folosită ca control al insectelor. Pentru aceasta, pământul afectat de larve este expus la soare și după 2-3 minute larvele își părăsesc locuința. Dacă celulele sunt lăsate la o temperatură de 10 ° C, atunci o ceară mare de ceară în toate etapele ciclului de viață va muri într-o oră și jumătate.

Un mol mic cauzează o deteriorare mai mică a fagurii, se dezvoltă la o temperatură de 30 ° C. La temperaturi sub 16 ° C și peste 35 ° C, ouăle mor.

Ce este dăunător periculos pentru albine?

Molia este unul dintre principalii dăunători ai apicultorului, dăunând mari daune fermei. Ea afectează familiile mai slabe, modelele anormal de formă și familiile tinder. Noaptea, parazitul plasează ouă, din ele se formează larve lenești, care se hrănesc cu miere, pergament, epuizare a stupilor și a fagurilor de miere. De asemenea, dăunează puii. Când se rezolvă parazitul, coloniile de albine încep să rănească, să moară sau să-și părăsească casa.

Metode de tratare a moliei de ceară

Înainte de a scăpa de molia de ceară în stup cu albine, trebuie să cunoașteți cauzele apariției și semnele de afectare a parazitului.

Caracteristicile includ:

 • degradarea performanțelor;
 • albinele sunt letargice, rareori zboară spre nectar;
 • Creierii viermi apar pe fund;
 • în compartimente se găsesc fecale de molii asemănătoare semințelor de ceapă;
 • în partea de jos a stupului un număr mare de albine moarte, atunci când sunt văzute de insecte, aripile și picioarele sunt învelite în păianjen subțire;
 • dacă aduceți un meci de ardere la intrare și apoi scuturați ușor casa de albine, puteți vedea larve mici în partea de jos a stupului.

Următorii factori pot provoca apariția paraziților:

 • nerespectarea curățeniei în stupi;
 • familia slabă a albinelor;
 • umiditate ridicată;
 • familia a rămas fără un uter;
 • temperatură ridicată în iarnă;
 • eliminarea târzie a albinelor moarte în compartimente.

Casa de albine are nevoie de curățarea în timp util. Adesea, atunci când se curăță în Perge, se găsesc larve, excremente de molii de ceară, în acest caz este necesar să se elibereze stupul, să fie curățat și dezinfectat cu desăvârșire.

Dacă între celule au format un grup de păianjen, atunci insecta a făcut un cuib, unde își pune ouăle. Atunci când o celulă este detectată, ea este îndepărtată din stup, locul infecției este bine tratat. În locul celulelor vechi, instalați altele noi. Nu puteți folosi faguri de miere din alte case de albine, deoarece pot fi infectate și cu un parazit.

Puteți lupta cu molii de ceară în stupi în mai multe moduri:

 • chimice;
 • fizică;
 • folk remedies.

Preparate de molie de ceară

Mulți apicultori folosesc o metodă chimică pentru a combate molii de ceară. Medicamentul poate fi achiziționat de la orice farmacie.

 1. Acidul formic - 14 ml de preparat sunt utilizate pentru fiecare organism. După 1,5 săptămâni, procedura se repetă. Fagurile de fag sunt gata de utilizare printr-o aerisire de 7 zile.
 2. Gaz de sulf - cu 1 mp m camerele arde până la 50 g de sulf. Tratamentul se desfășoară în interior. Tratamentul se repetă de mai multe ori, la fiecare 14 zile. Medicamentul este dăunător pentru oameni, astfel încât lupta împotriva insectelor se desfășoară într-un aparat respirator. Înainte de a utiliza stupul, este bine ventilat. Sulful poate fi dăunător sănătății, indiferent de cum albinele curăță celulele, particulele elementului chimic rămân în continuare. Un miros persistent crește mult timp în stup. Atunci când se colectează miere, există o șansă de sulf în produsul albinelor.
 3. Oțet - pentru un stup necesită 200 ml de 80% din medicament. Lupta se desfășoară 5 zile la rând. Fagurele de fagure sunt gata de utilizare la 24 de ore după aerisire. Oțetul nu numai că va elimina insectele, ci va dezinfecta și stupul.
 4. Ascomolin - luați 10 comprimate pe 1 cadru, împachetați materialul și plasați în interiorul casei, fagurile de miere nu sunt scoase din stup. Stupul este învelit în plastic și este lăsat pentru o zi. Ramele sunt gata de utilizare la 24 de ore de la aerisire.
 5. Paradiclorbenzen (antimol) - medicamentul este plasat între cadre la o rată de 150 g pe metru cub. Tratamentul se efectuează timp de 7 zile, după care stupul este ventilat timp de o săptămână.
 6. Biosafe - pentru a combate utilizarea medicamentului sub forma unei suspensii apoase proaspăt preparate. Petreceți pulverizarea mierei și sushiului la o viteză de 30 ml pentru fiecare stradă. Efectul vine într-o zi, drogul acționează pe tot parcursul anului.
 7. Entobacterin - celulele sunt pulverizate cu 3% din medicament la o viteză de 25 ml pe 1 cadru la o temperatură de 30 ° C Molia începe să mănânce ceara înmuiată în soluție și moare. Albinele și drojdia de pui nu dăunează.
 8. Thymolul este un medicament eficient împotriva moliei de noapte. Pudra este turnată într-o pungă de tifon și așezată pe partea superioară a cadrului. Tratamentul se efectuează de 2 ori, dar la o temperatură de 26 ° C, preparatul este îndepărtat din stup.

Ce se întâmplă dacă moara din stup cu albinele

Dacă viermii albi au apărut lângă stup, acesta este primul semn al prezenței unei molii de ceară în stup, albinele încep să se lupte cu ea. O astfel de casă trebuie monitorizată și tratată. Pentru aceasta, în apropiere se află capcanele dulci - atrag parazitul, molii se îneacă în ele, fără să aibă timp să zboare spre locuința albinelor.

Dacă stupul este puternic infectat, familia albinelor este mutată într-o altă locuință, adăugând o cantitate mică de furaj noului fagure de miere. După mutarea albinelor, partea de jos este curățată de omizi, păianjen și alte resturi și suflă focul. Pentru a face acest lucru, utilizați o grămadă de paie sau un blowtorch. Procesează colțurile de procesare, sloturile, fundul și tava.

Sfat! Molia de ceară este așezată masiv numai în familii slabe, prin urmare este necesar să se întărească cât mai mult posibil roiul de albine.

Cum se face cu ceara de molii în depozit

Cameră Soto este o cameră de depozitare pentru fagurele de rezervă. Acestea trebuie să fie localizate la fiecare apicultor responsabil. Uneori sunt ținute într-o pivniță, în subsol sau într-un garaj neîncălzit. Pentru a preveni apariția paraziților, efectuați dezinfecția și prevenirea periodică a moliilor de ceară.

Moara de ceară apare în depozit soto la o temperatură și umiditate ridicată, precum și o ventilație slabă.

Stopmol este un medicament obișnuit pentru combaterea moliei de ceară în depozitul de funingine. Medicamentul este o placă mică de carton, înmuiată cu ulei de brad și coriandru. Medicamentul are un efect insecticid și afectează molii în diferite stadii de dezvoltare.

Instrucțiuni pentru combaterea moliei de ceară folosind Stopmol pentru albine:

 1. Piesele de faguri afectate sunt scoase din stup.
 2. Pachetul este deschis și în fiecare placă sunt executate 4 găuri în colțuri cu dimensiunea de 1 cm.
 3. Medicamentul este pus pe sotoramki și ambalat în polietilenă sau îndepărtat într-o magazie închisă de depozitare.
 4. Pentru a scăpa complet de insecte, este necesar să utilizați 1 placă pe 12 cadre.
 5. Cursul de tratament este de 1,5 luni, după care placa este îndepărtată și cadrul este ventilat.

Cum să scapi de molie de ceară pe cadru

Dacă există o infecție masivă, trebuie să începeți imediat lupta împotriva dăunătorilor. Apicultorii folosesc o metodă mecanică, chimică sau fac față remediilor populare.

Sfat! La procesare este necesar să rețineți că tratamentul trebuie să fie cuprinzător. Preparatele chimice nu pot distruge singura moara.

Cum să păstrați uscat de la molia de ceară

O atenție deosebită este acordată depozitării sushiului la sfârșitul verii, la începutul toamnei. În timpul iernii, datorită parametrilor de temperatură scăzută, probabilitatea apariției paraziților este minimă. Prin urmare, în primăvara și vara timpurie, molia de ceară nu aduce mari probleme fermei de albine. În vara, parazitul începe să se prolifereze activ, dacă nu faceți profilaxie, consecințele pot fi dăunătoare.

Începând cu luna iulie, cadrul trebuie să fie verificat cu atenție. Terenul uscat în care dăunătorul a fost doar lichidat poate fi rearanjat într-o familie puternică sau, după izolare, tratat împotriva parazitului într-una din căile dovedite.

Pentru a preveni infecția în masă, trebuie să știți că molia de ceară afectează în primul rând cadavrul cu pui, precum și cu o cantitate mare de pâine de albine. Prin urmare, cadrele de magazie, în cazul în care puii nu se întâmplă niciodată, sunt stocate separat. Sushi-ul este depozitat în stupi goi, așezând o cârpă de ulei sau polietilenă între cocii.

Ramele din puiet și planta de vită acordă o atenție deosebită: ei inspectează regulat și, dacă este necesar, încep controlul în timp util al paraziților.

Cum să se ocupe cu remedii folclorice pentru ceară de molii

Apicultorii experimentați pentru a scăpa de molia de ceară nu folosesc substanțe chimice, ci se luptă cu remedii folclorice. Modalități dovedite de a face față moliei de ceară:

 1. Tutunul este un puternic medicament natural care combate molii de ceară. În timpul înfloririi, tutunul este tăiat la rădăcină și se deplasează între faguri. Cu un singur frunziș suficient pentru a trata 3 clădiri.
 2. Marigolds - florile sunt expuse într-un depozit colectiv. Mirosul lor previne infectarea cu o molie de ceară.
 3. Fumigația cu fum - o modalitate dovedită veche de a scăpa de molia de ceară. Pentru a face acest lucru, fumați fumul de fum. Într-un container căptușit cu tablă, aveți un cadru pe mai multe niveluri. Prin crestătura inferioară umpleți spațiul cu fum. Ziua de susținere a arderii. Această procedură se efectuează în primăvara și toamna târzie, de 3 ori cu un interval de 7 zile. Dacă fagurea este infectată, omizile vor începe să moară în a doua zi a luptei. După procedură, cadrele sunt difuzate, iar muncitorii de vagabond folosesc cu bună știință fagurile prelucrate.
 4. Pelinul - un cadru dintr-un depozit este așezat pe toate părțile cu pelin proaspăt. Mirosul de ierburi îi îndepărtează pe paraziți.
 5. Ierburi aromate - menta proaspăt recoltată, pelin, oregano, hamei și frunze de nuc sunt tăiate și așezate pe fundul unei case de albine. Setați cadrul, puneți-l pe alt strat de iarbă tăiată. Planta aromatică recoltată proaspăt este indispensabilă în lupta împotriva moliei de ceară.
 6. Mentă perfuzie - 30 g de iarbă sunt diluate în 50 g apă fiartă și infuzate peste noapte. Soluția procesează străzile dintre cadre. Infuzia pentru albine este inofensivă. După prelucrare, ele funcționează ca mai înainte, iar larvele fluturei cad. O săptămână mai târziu, procedura este repetată.
 7. Usturoi - în toamnă, înainte de recoltarea fagurilor de miere în depozit, ele sunt curățate de propolis și frecate cu usturoi. Shells și un stup stup sunt, de asemenea, tratate cu usturoi. În prevenirea repetării primăverii. După prelucrare, molia de ceară nu apare în furaj, albinele sunt sănătoase și foarte productive.
 8. Sare - modul popular de a face cu fluturele de noapte. Pentru prelucrare, cadrul este curățat, pulverizat cu soluție salină și curățat pentru depozitare. Rama de primăvară se spală cu apă și se pune în stupi. După soluția salină, paraziții nu sunt stabiliți în casele de albine.

Măsuri preventive complexe

Pentru a nu face față problemei, este necesar să se ia măsuri preventive:

 • țineți stupii și urcii curat;
 • la primul semn al unui început în timp util de a lupta cu molia de ceară din stup;
 • timpul pentru depanare: repararea cadrului, repararea decalajelor și fisurilor;
 • țineți ceara într-un recipient închis și reciclați-o cât mai curând posibil;
 • celulele de rezervă trebuie depozitate într-o încăpere uscată, rece și ventilată.

De asemenea, apicultorii experimentați au plantat plante în apropierea locuințelor de albine care sperie insectele. Acestea includ:

 • mentă;
 • balsam de lamaie;
 • galbenelele;
 • pelin.

Pentru a împiedica intrarea molii în stup, capcanele se fixează în jurul perimetrului. Un amestec de miere, pergament și drojdie este turnat în boluri. De asemenea, fluturele de noapte atrage mirosul de oțet. Se diluează în apă și se află și în apropierea locuinței. Pentru a împiedica larvele să se târască într-un stup curat, în jurul stupului se face un mic șanț cu apă.

Ramele trebuie să fie inspectate în mod regulat pentru prezența parazitului. Când găsiți imediat începe să lupte pentru a salva familia albinelor.

Ceara - atrage molii de ceara, astfel incat sa nu poti pastra stocurile in care locuiesc muncitori sfinti. Pentru a salva stupul de la mutarea larvelor de la un caz cu pământ în altul, pe capac se plasează polietilenă, pânză de ulei sau ziar (molia este descurajată de mirosul de cerneală tipografică).

concluzie

Molia de ceară este un dușman periculos pentru stupină. Dar, cu păstrarea stupilor curat și în timp util de măsuri preventive, insecta nu va dăuna albinelor și nu va crea probleme pentru apicultor.

Vizionați videoclipul: CUM SA LUPTI PENTRU O RELATIE CARE NU MAI FUNCTIONEAZA. CAND SA ALEGI DESPARTIREA (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send