Grădinărit

Cum să plantezi căpșuni în mustața de toamnă

Pin
Send
Share
Send
Send


Căpșuni sau căpșuni de gradina - fructe de padure iubite de mulți, nu numai gustoase, dar, de asemenea, util. Ele cresc în aproape orice grădină, cu excepția faptului că recolta de diferite grădinari poate fi foarte diferită. Se întâmplă foarte dezamăgitor când efortul petrecut nu dă rezultatul așteptat.

Căpșunile pot crește într-un singur loc pentru o lungă perioadă de timp, dar, în timp, tufișurile devin vechi, cultură cade, fructe de padure devin mai mici. Aceasta se întâmplă de obicei după 3-4 ani. Prin urmare, este timpul să actualizați vechea plantație. Metoda de reproducere a semințelor este adecvată numai pentru căpșunile cu fructe mici. Soiurile cu fructe mari nu moștenesc caracteristicile părinților atunci când semănesc semințe. Prin urmare, boabele mari sunt înmulțite numai prin rozete sau mustașe fiice. Recolta viitoare depinde direct de calitatea lor. Prin urmare, prizele nu numai că trebuie să aleagă dreptul, ci și să pregătească plantele de căpșuni în avans, astfel încât să fie de înaltă calitate.

Cum de a selecta o mustață pentru aterizare

Pregătirea selecției musturilor trebuie începută cu un an înainte de reînnoirea plantației de căpșuni. Cele mai puternice și mai productive mustăți dau tufișurile celui de-al doilea an de viață. Ar trebui să aibă o mulțime de coarne. În timpul fructării tufișurilor din primul an de viață, alegeți căpșunile cu cele mai mari și mai numeroase fructe de padure. Marcați aceste tufișuri cu cârlige, de exemplu. În anul următor, ei pot lua ieșirea pentru copii, să planteze căpșuni în toamnă cu mustață.

Atenție! Căpșunile pot fi afectate de diverse boli și dăunători. Este imposibil să selectați rozete pentru reproducere din aceste bucșe.

Din moment ce puterea plantelor de căpșuni nu este nelimitată, va fi dificil pentru ei să ofere în același timp bune prize de fiică și o recoltă deplină. Prin urmare, toate tulpinile de flori din anul de selecție a mușchilor trebuie eliminate din ele. Acum, planta își va arunca puterea asupra formării ieșirilor fetiței, astfel că căpșunile pot fi plantate în toamnă cu mustață.

Atenție! Cea mai mare randament se poate obține de la primele ființe plantate ale primei, sau cel puțin a doua ordine.

După formarea lor, prindeți mustața.

Numărul de mușchi pe care un singur tufiș se poate forma depinde de evoluția acestuia. În cele mai puternice tufișuri, se poate ajunge la treizeci cu rozete 3-5 copii.

Atenție! Pentru ca tufișurile să nu fie epuizate, iar prizele fiice să aibă un potențial suficient de dezvoltare, să normalizeze formarea mușchilor și să-l prindă la începutul formării.

În practică, nu este recomandat să plece mai mult de cinci mușchi într-o singură plantă.

Cea mai puternica mustață - iulie. În momentul debarcării, reușesc nu numai să se rădăcească bine, ci și să crească o ieșire cu o cantitate considerabilă de frunze. Astfel de plante se rădăcină bine și nu dau atacuri.

Criterii pentru selectarea punctelor de desfacere pentru aterizare

Acestea ar trebui:

  • au un sistem rădăcină bine dezvoltat, cu o rădăcină de cel puțin 7 cm și un număr mare de rădăcini de aspirație albă;
  • diametrul gulerului rădăcinii nu trebuie să fie mai mic de 6 mm;
  • au cel puțin patru frunze dezvoltate.

Termeni de plantare a prizelor afiliate

Puteți să plantați căpșunile în mai mulți termeni. Cel mai des practicate plantații de primăvară. Puteți să-l plantați în a doua jumătate a lunii iulie. Dar dacă nu a fost posibilă ruperea unei noi plantații de căpșuni în aceste condiții, este foarte posibil să o facem în toamnă.

Atenție! Căpșunile trebuie să fie plantate cel mai târziu cu o lună înainte de declanșarea înghețurilor, astfel încât tufișurile tinere se pot rădăcina bine.

Pentru ca plantele să fie confortabile în grădină și ar putea să-și arunce toate forțele asupra formării culturii și nu asupra supraviețuirii, este necesar nu numai să planteze plantele în mod corespunzător, ci și să pregătească cu pricepere solul și să aleagă terenul potrivit pentru cerințele lor.

Selectarea site-ului

Morcovi, telina, spanac, marar, usturoi, ridiche și ridichi pot fi cei mai buni predecesori pentru această boabe delicioase. Nu puteți planta acest boabe după plantele din familia de nopți și mai ales după căpșuni sau căpșuni. Solanaceae și căpșunile au boli comune. Bad predecesorii și leguminoasele. Acestea sunt gazdele intermediare ale dăunătorilor nematozi periculoși pentru căpșuni.

Plot trebuie să alegeți soare, cu sol de nisip sau argilă. Dacă solul nu se potrivește, trebuie să îl îmbunătățiți. Pentru aceasta, nisipul este introdus în solul lut, iar lutul este introdus în sol nisipos. Foarte important și aciditatea solului. Căpșunile cresc cel mai bine și produc randamente ridicate pe sol ușor acid. Dacă aciditatea solului nu respectă aceste cerințe, trebuie adaptată. Pământul prea acid este var și se acidifică puțin alcalin.

Pregătirea solului

Pentru a planta căpșuni în toamnă, pământul ar trebui să fie gătit în primăvară. Pădurile viitoare trebuie săpe, rădăcinile buruienilor perene sunt alese foarte atent. Căpșunile vor crește în grădină timp de mai mult de un an, prin urmare fertilitatea solului trebuie să fie îngrijită în avans. Când săpătați, trebuie aplicată o găleată de gunoi de grajd sau humus, 30 g de superfosfat dublu și 50 g de îngrășământ mineral complet cu microelemente, jumătate de ceașcă de cenușă.

Este important! Cenușa este un îngrășământ foarte util, conține macro și oligoelemente necesare plantelor, dar alcalinizează solul, ceea ce este nedorit pentru căpșuni. Prin urmare, să te implici în ea nu merită.

Pentru ca terenul să nu fie îngroșat cu buruieni înainte de toamnă, este necesar să se semene cu gunoi verde, de exemplu mustar și lupin de un an. Ele nu numai că vor îmbogăți solul cu substanțe nutritive, ci și că îl vor dezinfecta. Sunt ascuțite la începutul înfloririi și ușor îngropate în sol.

Odată cu debutul zilelor de septembrie rece și ploioase, plantează o mustață pe un pat gătit. Cum să plantezi căpșunile cu mustață, astfel încât plantele să nu aibă stres și să se răcească repede într-un loc nou?

Prize de plantare

Mai întâi trebuie să decideți asupra metodei de aterizare. Poate fi un rând și un rând dublu. În acest din urmă caz, distanța dintre rânduri trebuie să fie de aproximativ 60 cm. Distanța dintre arbori depinde de soi. Pentru plantele puternice și productive, acesta poate ajunge la 60 cm, dar pentru cele mai multe soiuri poate fi de 30 cm.

Cum să plantezi căpșunile? Tehnologia de plantare este destul de simplă. Sapa găuri la o distanță selectată. Adâncimea lor trebuie să corespundă lungimii rădăcinilor. Fiecare puț ar trebui să fie bine aruncată cu apă rece. Va fi necesar cel puțin 1 l. Tăiați mustața care leagă priza fiică cu planta părinte. Înainte de a planta tufele de căpșuni trebuie să fie udate astfel încât pământul natural să fie mai bine conservat. Acest lucru este important în special dacă vremea este uscată. Cu ajutorul bufniței, scoateți cu grijă soclul de la sol, încercând să nu-l scuturați din rădăcini. Aruncați plantele în gaură și îndreptați bine rădăcinile.

Atenție! Nu prind rădăcinile răsadurilor. Ea va fi bolnavă pentru o lungă perioadă de timp sau deloc.

Este foarte important ca gâtul rădăcinii plantei plantate să nu fie îngropat în pământ, iar rădăcinile nu sunt goale. Gâtul rădăcinii trebuie să fie strict la nivelul solului.

Sfat! Lăsați o canelură mică în jurul mustaței stabilite. În timpul iernii, plantele se umflă puțin din pământ, iar în primăvară vor trebui să le înțepene ușor.

După plantare, solul din jurul tufișurilor ar trebui să fie foarte multicolor. Ca rumeguș de rumeguș potrivite pentru mulci, fân de fân sau pin sau molid.

Atenție! Acele de pin nu sunt numai mulci bune, ci și un profilactic excelent împotriva multor boli care afectează acest boabe.

Nețesutul neagră poate fi de asemenea utilizat ca mulci. Apoi, tehnologia de conectare a soclurilor va fi ușor diferită. Pe materialul nețesut al patului pregătit, asigurându-l de-a lungul marginilor. Pe locul găurilor viitoare faceți incizii în formă de cruce și îndoiți marginile țesăturii. Sapa găuri în care să se răspândească priza pentru copii. Aterizarea în acest fel are multe avantaje:

  • nu trebuie să se ocupe de buruieni;
  • pământul va fi slăbit;
  • umiditatea mai rămâne și, prin urmare, apa va trebui să fie mai mică;
  • condițiile termice din zona rădăcinii vor fi mai confortabile pentru plante;
  • fructele de padure nu vor fi murdare, iar căpșunile în sine sunt mai puțin dureroase.

Atenție! Orice metodă de plantare în primele zile ale tufelor necesită protecție de la soare.

Cel mai bine este să acoperiți paturile cu un material nețesut alb. Deci răsadurile se înrădăcinează mai bine.

Îngrijirea suplimentară a tufelor plantate este udarea și protecția împotriva înghețului.

Nu lăsați plantația de căpșuni să îmbătrânească. Actualizați rozetele copilului în timp, astfel încât recolta să fie întotdeauna plăcută.

Pin
Send
Share
Send
Send