Grădinărit

De ce este crachetul de cireșe

Pin
Send
Share
Send
Send


Grădinarii care au plantat cireșe în grădinile lor se bazează de obicei pe o recoltă bogată și gustoasă de mai mulți ani. Mai mult decât atât, este o rușine când cireșele dulci se crăpeau, ceea ce se pare că se ocupă în conformitate cu toate regulile științei agronomice. Această problemă este tipică atât pentru fructele cireșei, cât și pentru coaja, ramurile și, în special, trunchiul în diferitele sale părți, indiferent de regiunea în care se cultivă fructele.

De ce trunchiul trunchiază, precum și fructele cireșelor, cum să facem față acestor nenorociri și ce fel de muncă preventivă merită să faceți - puteți afla despre toate acestea din articol.

De ce cireșe dulce explodează

Principalul motiv pentru care cireșele crăpate este un exces de umiditate atât în ​​sol cât și în aer. În general, toate culturile de semințe de piatră tolerează cu greu supraaglomerarea solului și, în ceea ce privește cireasa dulce, prezintă o sensibilitate deosebită la acesta. De aceea, cireșele nu sunt recomandate pentru a fi plantate în zonele joase, unde se acumulează apă sau unde apele subterane sunt mari.

În anii cu o cantitate mare de precipitații, recolta poate fi minimă și, dacă sistemul de rădăcini este înmuiat în mod serios, cireșii ar putea chiar să moară în iarna următoare.

Crăparea scoarței cireșilor, împreună cu suprasolicitarea, poate provoca, de asemenea, diferențe mari de temperatură în timpul iernii și mai ales la începutul primăverii. Acestea sunt așa-numitele arsuri solare și congelatoare. O combinație a acestor factori timp de un an poate fi deosebit de periculoasă.

Când apar crăpături individuale mici, cireșul însuși va prelua tratamentul și în condiții favorabile în perioada de vară va fi capabil să facă față strângerii rănilor. Un alt lucru este dacă fisurile sunt mari și în locuri nefavorabile (în furculițe de ramuri și trunchiuri), mai ales dacă intră în diferite tipuri de agenți patogeni. În aceste cazuri, copacii au puține șanse de supraviețuire.

Probleme și boli cu coajă dulce și tratamentul acestora

Crăpăturile din coaja de pe tulpina sau ramurile cireșei sunt inițial doar o problemă estetică. Dar dacă îl lăsați fără o atenție adecvată, consecințele pot fi mai mult decât grave.

Când coaja și tulpina crack-ului de cireșe dulci, se pot dezvolta boli infecțioase:

 • cancerul bacterian;
 • mucus fals;
 • sulfură-galbenă.

Non-infecțioase este tratamentul gamma.

Când o infecție intră în crackul unui cireș, se dezvoltă bolile primului grup, ceea ce este foarte dificil sau aproape imposibil de combătut. Prin urmare, este foarte importantă prevenirea și tratarea în timp util a rănilor la cireșe.

Atunci când se îmbracă pe trunchiurile și ramurile cireșelor în diferite locuri se evidențiază guma de masă translucidă lipicioasă, care se solidifică sub formă de picături sticloase.

Atenție! Cireșele dulci au o predispoziție specială la această boală, deoarece dezvoltarea tulpinii în grosimea ei este mai pronunțată decât, de exemplu, în cireșe sau prune.

Simptomele bolii sunt deosebit de active:

 • pe soluri acide sau murdare;
 • după utilizarea unor doze mari de îngrășăminte, în special azot;
 • când cireșele slabe sunt slăbite de boli infecțioase, cum ar fi monolioza, clyasterosporioza;
 • după deteriorarea coajelor de cireșe ca urmare a fisurilor de îngheț sau a arsurilor solare.

De fapt, acupunctura este reacția copacului la orice deteriorare sau slăbire.

De ce scoarța și trunchiul sunt crăpate pe o cireșă dulce

Originea tuturor bolilor de scoarță și tulpină a cireșei este apariția crăpăturilor, deci în primul rând este necesar să se facă în detaliu cauzele care conduc la acest fenomen.

 • După cum am menționat mai devreme, unul dintre principalele motive pentru care coaja cireșului este crăparea este umiditatea excesivă a solului. Ca rezultat, scoarța tânără începe să crească rapid, iar vechea, nu atât de elastică, nu poate rezista la astfel de presiuni și fisuri.
 • Nu mai puțin cauză comună este expunerea la temperaturi contrastante. Este deosebit de periculoasă pentru cireșe la începutul primăverii, când soarele începe să se încălzească foarte intens. Oamenii de stiinta au masurat temperatura pe partea sudica a unui trunchi de copac in februarie - martie: a ajuns la 15 ... 20 ° C. În același timp, temperatura aerului în umbră era de -15 ... -18 ° C. Solul copacilor aflate sub soare sub influența căldurii este lichefiat și apoi înghețat - ca urmare, pe coajă apar crăpături.
 • Nu mai puțin periculoase și arsuri solare, care au forma de pete maronii sau roșiatice pe ramurile sau trunchiurile de cireșe. În aceste locuri, sub influența soarelui începe procesul de fotosinteză, deși nu este la fel de activ ca în frunze. Dar substanțele formate ca urmare a activităților sale nu au unde să meargă: în timpul iernii, nu există puncte de creștere, iar energia poate fi cheltuită pentru dezvoltarea diferitelor infecții care se află într-un stadiu inactiv într-un copac.
 • Un alt motiv pentru apariția bolii gingiilor și, prin urmare, formarea fisurilor în cireș sunt erorile făcute la tăierea unui copac (tăierea prematură sau excesivă).
 • Plantarea necorespunzătoare a cireșelor, în special adâncimea excesivă a gulerului rădăcină, poate duce și la faptul că scoarța copacului se crăpește.
 • În plus, toți arborii de piatră, în special cireșele, sunt predispuși la fisuri în portbagaj datorită creșterii celulelor stem.
Este important! Celulele din lemn de cireș cresc și se împart mai rapid și mai intens decât celulele de coajă.

Prin urmare, este foarte important să nu exagerăm introducerea îngrășămintelor minerale și organice care conțin azot, care afectează creșterea și dezvoltarea plantelor.

Ce trebuie să faceți dacă crusta de pe cireș este izbucnită

În primul rând, este necesar să se optimizeze regimul de irigare, să nu se re-umezească solul în care cresc cireșele dulci.

Din păcate, este imposibil pentru o persoană să lupte cu ploi torențiale constante. Prin urmare, se pune întrebarea: ce trebuie făcut atunci când tulpina cireșei a izbucnit deja.

 1. Indiferent de mărimea distrugerii scoarței de pe trunchi, trebuie să fie curățată cu o unealtă ascuțită pentru un țesut viu și ușor uscată.
 2. După aceea, tratați cu oricare soluție de 1-3% conținând vitriol albastru (amestec Xom, Oxy, Bordeaux). Pentru aceasta, se diluează 100-300 ml de soluție în 10 l de apă. Este necesar să se pulverizeze astfel încât amestecul să nu curgă din coajă și să se stabilească în fisură.

Ei bine, dacă marginile rănii de pe coajă au o umbră ușoară: aceasta înseamnă că deteriorarea trunchiului este cauzată de motive pur fiziologice și că infecția nu a fost încă înregistrată.

Dacă marginile coajei de culoare maro sau pentru a curăța rana este complet imposibilă (de exemplu, din cauza locației sale incomode), atunci va fi nevoie de un tratament mai intens. În acest caz, puteți utiliza o soluție de nitrofen. Acesta este un medicament fungicid destul de grav care poate distruge toate contagioanele pe lemnul mort, în timp ce practic nu pătrunde în țesutul viu. Dar, în colaborare cu el ar trebui să respecte măsuri de precauție speciale.

După tratamentul cu fungicide, fisura din lemn ar trebui închisă cu unul dintre chiturile potrivite. Cea mai ușoară cale este să folosiți apă de grădină. Dar nici un pang nu contribuie la vindecarea bună a rănilor într-un copac. Înainte de a utiliza (cumpăra), trebuie să examinați compoziția acestui instrument.

Atenție! Nu este de dorit să se utilizeze grădina de grădină, care include componente precum benzina, kerosenul sau alte produse rafinate.

Un efect bun asupra crăpăturilor copacilor de compoziții de cireșe dulci, pe bază de ceară de albine naturală, conifere de rășină, uleiuri vegetale, fitoncide protectoare.

Grădină var este ușor de pregătit și să o faci singur.

Necesitatea de a găti:

 • 2 părți rășină de molid sau pin;
 • 1,5 părți ulei de semințe de in;
 • 1 parte terebentină;
 • 1 parte ceară de albine.

Se topește toate ingredientele într-o baie de apă și se amestecă bine.

Dacă, din cauza impactului unui războinic din grădină, o crăpătură în cireș continuă să crească pentru o lungă perioadă de timp, puteți încerca să lubrifiați periodic rana cu chit de la lut gras și găină de cal sau de vacă.

Eficace pentru vindecarea rănilor este o rețetă naturală conform căreia copacii au fost tratați cu mai multe secole în urmă:

 • gunoi de grajd - 16 parti;
 • creta sau var uscat - 8 parti;
 • lemn de frasin - 8 părți;
 • râu nisip - 1 parte.

Lipsa chiturilor este că acestea sunt spălate rapid de ploi. Dar, pe de altă parte, ele nu interferează cu supraaglomerarea naturală a rănilor și asigură un efect de protecție și vindecare.

NOTĂ! Fisurile din coaja cireșelor, care secretă guma, se recomandă să fie frecate cu atenție frunzele de soricel proaspete de mai multe ori, cu un interval de 10 minute după dezinfectarea cu sulfat de cupru.

Cum să se ocupe de fisuri pe tulpina de cireș dulce: prevenire

 • Cele mai frecvente cauze ale crăpăturilor pe tulpina cireșelor sunt condițiile meteorologice: îngheț și ploi abundente. Prin urmare, unul dintre principalele mijloace de prevenire a controlului este selecția și plantarea soiurilor de cireșe dulci potrivite pentru condițiile climatice ale zonei.
 • De asemenea, atunci când plantați un copac, este necesar să alegeți un loc înălțat cu un nivel adânc de apă subterană în picioare.
 • Plantarea ar trebui să fie efectuată de toate regulile, în orice caz, fără a aprofunda rădăcina gâtului sau locul de vaccinare a răsadurilor de cireș dulce. Este mai bine să se ridice la câțiva centimetri deasupra solului.
 • Pământul pentru plantare nu trebuie să fie prea acid (pH în intervalul 5.5-6.5), altfel este necesar să adăugați var sau cel puțin cenușă de lemn.
 • Nu permiteți umezeală excesivă, mai ales dacă vremea este ploioasă. Cel mai bine este să crești cireșe dulci folosind irigare prin picurare.
 • Colorarea obișnuită a zăpezii de grădină a trunchiurilor și a ramurilor inferioare în perioada de toamnă și repetarea procedurii la începutul primăverii, dacă este necesar, ajută la înghețurile și arsurile solare. Puteți, de asemenea, să vă protejați trunchiurile de copaci, legând-le cu ramuri de molid, paie sau spini.

Sfat! Pentru a proteja cireșii de înghețurile de primăvară, seara se umple abundent (aproximativ 5 găleți pe copac) și se pulverizează pe coroană cu apă. Pe crengi se formează o crustă subțire de gheață, care este capabilă să le protejeze de înghețarea și fisurarea coajelor.
 • Ca măsură preventivă pentru apariția crăpăturilor în cireșele dulci, trunchiul este tratat anual cu o soluție de săpun de cenușă. În 10 litri de apă fierbinte, se dizolvă 2-3 kg de cenușă și 50 g de săpun, iar apoi cu o cârpă înmuiată într-o soluție, ramurile și trunchiul sunt unsă abundent. Această procedură poate fi efectuată chiar de două ori pe an: în primăvară și toamnă, deoarece nu numai că dezinfectează coaja, ci și o hrănire bună.

Cherry frunze crusta: cauze și tratament

Pot exista mai multe motive pentru detașarea scoarței dulci din tulpină.

 1. O diferență mare de temperatură la începutul primăverii, când crusta se umflă și se extinde într-o zi însorită și se micsorează într-o noapte înghețată, dar nu mai poate sta în locul ei. Există o detașare a scoarței din trunchiul copacului. Cel mai adesea, acest proces poate fi observat din partea de sud și sud-vest. Ca măsură preventivă și tratament, este necesar să se protejeze trunchiurile în toamnă cu spargere sau mecanic, legând-le cu material de acoperire sau cu lapon.
 2. Cancerul osos pentru cancerul de cancer - o boală care nu este aproape tratabilă. În acest caz, crusta poate muri din orice parte a lumii.

Dacă crăpăturile au apărut deja, atunci brazarea va fi un mijloc minunat împotriva creșterii lor. Această metodă poate fi, de asemenea, utilizată pentru profilaxia din anii 4-5 din viața dulce de cireșe. Cea mai bună perioadă pentru procedură este aprilie - mai.

Folosind un cuțit ascuțit și curat, tăiați cu atenție o brazdă de aproximativ 15 cm lungime pe coaja. Apoi, făcând un decalaj de câteva centimetri, tăiați următoarea brazdă; astfel încât să puteți face întreaga lungime a trunchiului.

Este important ca adâncimea brazdei să nu fie mai mare de 3 mm, cuțitul să taie nu numai lemnul, ci numai coaja.

Retretați 7-9 cm, puteți tăia brazda următoare.

Cambiumul începe să crească rapid în zona brazdei - rănile se vindecă rapid și, în același timp, se elimină stresul excesiv al cortexului. Crăpăturile, dacă au apărut, s-au strâns rapid. Drept urmare, grosimea trunchiurilor copacilor creste rapid, cresc mai bine si mai mult fructe.

Peeling pe coajă: cauze și metode de tratament

Peelingul scoarței pe cireșele dulci și reducerea numărului de fructe sugerează că arborele nu are trei urme de elemente care sunt responsabile pentru plasticitatea celulelor:

 • sulf;
 • molibden;
 • magneziu.

Ajutați cireșele dulci pot fi hrănite pe foaie. O astfel de pulverizare cu preparatele de mai sus ar trebui să se efectueze imediat după înflorire și a doua oară după recoltare.

În plus, coaja trebuie să fie ușor decojită și cretată cu atenție.

De ce fructele cireșului se sparg pe copac

Principalele cauze ale crăpării fructelor pe cireasa dulce sunt lipsa sau excesul de umiditate.

Cauze posibile

Fructe de cireșe dracu crack atunci când umiditatea se acumulează pe suprafața pielii lor în cantități nelimitate. Acest lucru se poate datora condițiilor meteorologice nefavorabile și udării prea abundente.

Un alt motiv pentru ruperea fructelor de cireșe este suprasaturarea cu umiditate a rădăcinilor copacului. În plus, se poate întâmpla în timpul ploilor prelungite - în acest caz, partea superioară a boabelor suferă cel mai adesea. Iar dacă irigarea a fost neuniformă sau după o secetă lungă, a căzut ploaie torențială, fructe de padure apar mai ales pe margini.

Cu un copac obtinerea de umiditate abundente, boabe începe să crească rapid în dimensiune, și pielea nu se ține pasul cu ea și se rupe. Bomboanele pot fi consumate, puteți face sucuri și compoturi din ele, dar cireșul nu mai este potrivit pentru vânzare.

Cum de a preveni cracarea fructelor de cireșe dulci

Pentru a preveni apariția fisurilor în fructele cireșei dulci, este necesar să se asigure copacii cu umiditate uniformă. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu un dispozitiv de irigare picurare.

De asemenea, puteți utiliza următoarele recomandări:

 • În primăvară, aveți grijă să vă udați și să începeți hidratarea abundentă numai din mai, când masa frunzelor crește, dar numai în vremea uscată.
 • În special hidratante regulate importante pentru cireșe cu începutul înfloririi și după, în timpul creșterii fructelor. Când boabele încep să se coacă, udarea poate fi ușor redusă.
 • În a doua jumătate a verii, cantitatea de umiditate nu este atât de semnificativă, dar este important să se efectueze o udare abundentă a cireșilor înainte de iarnă, când au loc primele înghețuri de toamnă.
 • Alegerea și montarea unui fel de cireș dulce va ajuta și la rezolvarea acestei probleme.
 • Fructele de soiuri precum Summit, Lapens, Yaroslavna, Valeria au carne densă, piele groasă și nu sunt atât de susceptibile de a crăpa.

Care sunt medicamentele pentru crăparea cireșelor

Există o serie de medicamente, a căror utilizare poate reduce crăparea fructelor de cireșe. Acestea acoperă fructele cu un strat transparent care îmbunătățește elasticitatea pielii și previne pierderea de umiditate.

Cea mai simplă soluție este pulverizarea pomilor cu soluție de clorură de calciu. Dezavantajul său constă numai în faptul că fructele înainte de utilizare sau vânzare trebuie spălate cu apă pentru a îndepărta depozitele de sare.

Bazinul hidrografic (rășina coniferelor) are o origine exclusiv naturală.

Cu un scop de protecție, se folosesc următoarele medicamente:

 • 30-D;
 • Calbit C;
 • Frutasol;
 • platină;
 • Fertilider.

Multe dintre aceste unelte nu protejează numai fructele cireșelor de crăpare, dar reduc și timpul de coacere și măresc mărimea fructelor și a conținutului lor de zahăr.

concluzie

Bineînțeles, cireșele crăpănesc ca urmare a unor circumstanțe care nu se află sub controlul persoanei, dar urmând câteva reguli simple pentru asistență medicală poate ajuta, dacă nu se poate face față în întregime situației, poate ușura viața copacilor și grădinarilor.

Pentru ajutor poate veni o varietate de medicamente, unele dintre ele putând fi realizate independent.

Vizionați videoclipul: Tort fara coacere cu biscuiti. Tort spirala de biscuiti Adygio Kitchen (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send