Grădinărit

Cranberries: cum și unde creste, când să se recolteze, când se maturizează

Pin
Send
Share
Send
Send


Cranberries sunt o boabe sălbatice, sănătoase, care cresc în latitudini nordice. Conține o cantitate uriașă de substanțe nutritive și substanțe nutritive care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea tuturor tipurilor de infecții. Cum și unde cresc afinele, toți cei care merg în acest izvor de vitamine trebuie să știe.

Informații generale și tipuri

Toate afinele aparțin familiei Vereskov și sunt legate de afine, afine și lingonberries. În total, există 4 soiuri de merișor care cresc în sălbăticie:

  1. Cranberries obișnuit. Arbustul aparține vegetației verzui și crește în latitudinile nordice și temperate ale continentului eurasiatic. Creeping plantă, împușcă până la 80 cm lungime. Frunzele sunt ovate până la 100 mm lungime. Înflorește în mai și iunie. Urmează în septembrie. Diametrul fructelor de padure - 16 mm.
  2. Mici de fructe. Lăstarile acestui arbust se extind la 30 cm. Planta este listată în Cartea Roșie a mai multor regiuni. Fructe cu un diametru de până la 8 mm.
  3. Macrocarpa. Distribuit în principal în Canada și Statele Unite. Fructele acestui boabe ajung la 25 mm în diametru. Pe baza sa, sunt cultivate soiuri mari de cranberries cultivate.

Acum boabele sunt recoltate nu numai de mână, ci și de o combinație specială. Acest lucru vă permite să recoltați fructe de pădure nutritive și sănătoase la scară industrială.

Există, de asemenea, un hibrid creat în SUA pentru reproducere culturală. O lungă perioadă de timp, omenirea nu a putut îmblânzi fructele sălbatice, deoarece afinele sunt foarte capricioase ale condițiilor de mediu din zonele lor de creștere și necesită o fertilitate ridicată a solului. Soiul de merișor de casă a apărut abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este mai ușor să crească sub supravegherea unei persoane decât sălbatic și are mai puține cerințe pentru sol și umiditate.

În același timp, boabele sălbatice încearcă să crească în locuri situate departe de habitatele umane. Prin urmare, iubitorii de fructe de padure pot merge mai mult de un kilometru înainte de a intra într-o grosime de produs util.

Cranberriesul recoltat corect și recoltat servesc ca antipiretic, antiinflamator, precum și ca agent de îmbunătățire a imunității. Acesta poate fi utilizat pentru a trata răcelile, inclusiv la femeile gravide și la copii. Boabe are, de asemenea, limitări, în special, nu poate fi în cantități mari pentru persoanele cu ulcere gastrice și alte probleme ale mucoasei gastro-intestinale.

Cum să crească afine

Cranberries sunt boabe de mlaștină și se dezvoltă în turbă și mlaștini de sphagnum. În Rusia, boabele cresc exclusiv în emisfera nordică, precum și în pădurile de conifere umede și zonele umede. Acestea atrag, de asemenea, fructe de padure și zăcăminte de turbă. În țara noastră este imposibil să găsim afine doar în regiunile de sud, cu un număr minim de luni de iarnă și sol uscat. În Rusia se află în Kamchatka, în Karelia, pe Sahalin și în Siberia. Peste tot în acele regiuni care aparțin tundrei și tundrelor de pădure, precum și în pădurile de conifere umede, unde se găsesc adesea mlaștini și zone joase umede.

Este de remarcat faptul că, în diferite teritorii, boabele au propriile lor nume. De exemplu, în regiunea Pskov din Rusia, se numește briza de primăvară, iar ucrainenii îl numesc macara. În Belarus, această boabe se numește Zhuravina.

Comparația afinelor cu macaraua nu este accidentală - boabele sunt situate pe o tulpină lungă, care seamănă cu un gât subțire și lung într-o macara.

Interesant este că cranberries crește adesea în locuri în care oamenii nu au stricat mediul și nu au dezvoltat o activitate economică viguroasă. Acesta este un fel de indiciu că natura în jurul valorii este pură și multe s-au păstrat în forma sa originală. Principalele condiții pentru creșterea acestui boabe este o cantitate suficientă de umiditate și sol fertil.

Cum arata o afine?

Cranberries sunt mici, arbusti veșnic verzi. Lăstarile de arbuști sunt subțiri și se întind în jurul lor. În același timp, ele se pot rădăcina prin rădăcini speciale adventive, de dimensiuni foarte mici.

Frunzele de arbust sunt mici, cu butași scurți și o formă de ouă. De sus, frunzele sunt ușor arcuite, iar marginile lor sunt intacte, ușor curbate în jos.

Pe partea superioară, frunzele au o culoare verde închis și o suprafață strălucitoare. Culoarea de jos este gri.

Flori înclinate, mici, situate pe pediceli lungi. Florile au o culoare albă, adesea cu o nuanță roz. Cranberries înflorește în primăvara târzie și vara devreme. Doar la 3 luni după începerea înfloririi, puteți recolta. Unicitatea acestui boabe este că pot fi colectate atât necoapte și otzymovavshey în primăvară, după topirea zăpezii. Adevărat, în primăvară în cranberries sunt deja mult mai puțin vitamine și nutrienți.

Fructele sunt în principal fructe sferice, uneori în formă de ouă, de dimensiuni mici. Când se formează fructe, ele sunt de culoare albă și apoi devin roșii. Culoarea este luminos, lucioasă, iar dimensiunile ating diametrul de 13 mm.

Pentru a crește randamentul, afinele sunt cultivate pe plantații speciale la scară industrială. Acolo, recolta este de 20-30 de ori mai mult.

Când se recoltează merișor

Berry are mai multe ore de colectare. Totul depinde de preferințele și gustul consumatorilor:

  1. Vara. Berry în acest moment nu este încă pe deplin coapte. Părțile boabelor sunt roșiatice sau roz. Astfel de fructe se pot coace pe pervazul ferestrei, dar au un ordin de mărime mai puțin nutrienți și au un gust amar. Aceste boabe sunt de obicei recoltate pentru transport pe termen lung.
  2. Toamna. Cranberries în acest moment au o culoare maro și au cel mai înalt grad de maturitate. Conținutul ridicat de pectină din aceste fructe de pădure le permite să-și păstreze calitatea și să păstreze pentru o lungă perioadă de timp sub formă de semifabricate pentru iarnă. Toamnalele de toamnă sunt de asemenea importante pentru vinificatori, deoarece pe pielea lor se formează microorganisme speciale care contribuie la procesul de fermentare.
  3. Spring. Copacii copleșiți acumulează o cantitate mare de zahăr și, prin urmare, gustul de merișor de primăvară nu este atât de acru. Dar, practic, nu există vitamina C în acest boabe. Cu toate acestea, este transportat prost și nu este stocat.
Atenție! Cea mai bună opțiune este de a alege boabe după primul îngheț. O astfel de cultură este evaluată cel mai mult. Acesta conține cantitatea maximă de vitamina C, iar gustul nu diferă de un anumit acid.

Când cranberries mature în Rusia

Maturarea materiilor prime utile are loc în funcție de regiune. Prima recoltă a ajuns la începutul lunii septembrie, iar în regiunea centrală a Rusiei - până la jumătatea lunii septembrie. Dacă în acest moment pentru a alege merișor și sort, apoi fructe de padure întregi se pot umple cu ușurință cu apă rece și se lasă într-un loc răcoros pentru depozitare până anul viitor.

Atenție! Cranberries, care sunt cultivate ca o recoltă în grădini, coace în medie cu 14 zile mai devreme decât sălbatic.

Al doilea termen pentru colectarea materiilor prime sălbatice - noiembrie, cu debutul înghețului. Și până la prima zăpadă. În unele regiuni, afinele sunt apreciate tocmai după îngheț, deoarece devin mai dulci.

A treia perioadă de colectare este primăvara devreme, imediat după topirea zăpezii. Dar în această perioadă ar trebui să fie colectată foarte atent, deoarece este ușor încrețită și transportată prost. Și locurile unde trebuie să știi unde se găsesc afinele și unde nu a fost încă colectată.

Cum să crească afinele în mlaștină

Toată lumea știe că boabele nordice sălbatice cresc într-o mlaștină. Prin urmare, trebuie să colectați cu mare grijă cranberries. Cuiburile de merișor se răspândesc de-a lungul mlaștinii, doar ușor înălțate deasupra solului.

Atenție! Berry place umiditate ridicată și, prin urmare, un mlaștină periculoasă poate fi ușor ascunsă sub covorul unui arbust. Prin urmare, în campania pentru merișor, trebuie să fiți atenți și să folosiți un stick lung pentru a cerceta solul din fața dvs.

Optimal atunci când colectați folosiți un pieptene special, din lemn sau metal. Deci boabele sunt mai ușor de găsit, deoarece se ascund sub frunze și nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber.

concluzie

Cum și unde se măresc cranberriesul, toți iubitorii de "vânătoare liniștită" știu. Acestea sunt pădurile din Taiga nordică, unde mlaștinile și umiditatea ridicată a solului sunt comune. În aceste locuri există întotdeauna o curățenie în cazul în care covorul este acoperit cu arbust cu margele roșu aprins. Este important să aveți grijă să vă pregătiți pentru a călca fructe de pădure și să aveți grijă, deoarece nuielele cum ar fi locurile mlaștină, cu multă bogăție în care puteți să vă împotmolit. Dar timpul de colectare este foarte vast: de la începutul lunii septembrie până la suprapunerea completă a stratului de zăpadă. În unele regiuni, recolta este colectată cu plăcere chiar în primăvară. Dar experții cu experiență spun că boabele cele mai delicioase și sănătoase sunt după primul îngheț.

Pin
Send
Share
Send
Send