Rețete

Hrean (gustare de hrean) - o reteta clasica de gatit

Pin
Send
Share
Send
Send


Khrenovina este un fel de mâncare pur rus, care, totuși, este foarte popular și în alte țări. Și în Rusia există câteva zeci de rețete cele mai diverse pentru a face acest lucru nu numai delicios, ci și un fel de vindecare care poate fi mâncată proaspătă și pregătită pentru iarnă.

Ce este "crap"

O farfurie cu un nume atât de neobișnuit, cum ar fi prostiile, nu poate să nu mai intereseze, deși, de fapt, totul este foarte simplu - ingredientul principal este hreanul - de aici acest nume "vorbesc". Componentele rămase pot varia în funcție de gusturile și preferințele persoanei care o pregătește.

Deoarece hreanul aparține grupei de plante cu aromă picantă și are un gust destul de ascuțit, merge bine cu multe legume: roșii, sfecla, morcovi și, desigur, cu diferite tipuri de ardei și usturoi. În mod tradițional, acesta este un fel de mâncare picantă, astfel încât diferitele variații de crap sunt adesea date altor nume: comerciant de cai, lumina, adzhika siberiana, condimente dragon, cobra, scoate ochiul, gustare de calarie si altele. Cel mai interesant lucru este că există câteva rețete pentru prostii chiar fără hrean, principalul lucru fiind că ar trebui să fie ascuțit și fierbinte.

Da, și tehnologia de gătit hrenodera poate varia considerabil. Rețetele cele mai comune sunt hrenoviny din legume proaspete fără tratament termic, pentru a păstra cât mai mult posibil vitaminele și substanțele nutritive, în special pentru iarnă. Dar această gustare este cel mai bine depozitată în frigider sau în pivniță. Mulți oameni păstrează prostiile în timpul iernii pe balcon, la temperaturi sub zero, deoarece înghețarea nu afectează nici gustul, nici calitățile nutritive ale îngrășămintei. Uneori, hreanul este preparat prin adăugarea de oțet sau ulei vegetal, ceea ce vă permite să îl depozitați în condiții mai bune și să vă pregătiți pentru iarnă, fără a folosi neapărat un frigider.

Există, de asemenea, rețete pentru a face hrenodera pentru iarnă cu utilizarea de gatit sau toate ingredientele, sau doar roșii.

Khrenovina: bine și rău

Khrododer, preparat în conformitate cu rețetele tradiționale, este nu numai parfumat și gustos, ci și capabil să aducă beneficii considerabile pentru sănătate. Hreanul singur, in compozitia sa bogata de minerale si vitamine (in special in continutul de vitamina C), depaseste multe legume si fructe, in al doilea rand doar la coacaze negre si cainele. În plus, hreanul, în special atunci când este proaspăt, conține substanțe volatile, având o acțiune bactericidă puternică. Prin urmare, utilizarea regulată a hrenodera va contribui la întărirea sistemului imunitar și vă va proteja de frig în perioadele dificile ale frigului toamna-iarnă.

Atenție! Oamenii de stiinta japonezi au descoperit ca hreanul este capabil sa reziste la dezvoltarea cariilor, astfel incat hrenoder poate ajuta la salvarea dintilor.

Dar femeile gravide și persoanele cu inflamație a rinichilor și gastrită cronică utilizează hrenodera extrem de nedorită.

Hrean calorii

Conținutul de calorii al hreanului, ca una dintre principalele componente ale hrenoderiei, este de aproximativ 56 kcal la 100 g de produs. Conținutul caloric al hrenodera depinde de rețeta specifică și poate fi chiar mai puțin dacă nu adăugați uleiuri vegetale și alte ingrediente nutriționale.

Sfaturi pentru gospodinele novice

Khrenovin a fost gătit în Rusia pentru o lungă perioadă de timp, și în acest timp au fost inventate multe rețete diferite, inclusiv depozitarea pentru iarnă, prin care puteți surprinde plăcut gospodăria și cunoștințele. Și cu experiență vine cunoașterea unor subtilități ale gătitului, care nu se află întotdeauna la suprafață.

Hrean - sos, aperitiv sau salată

Înțelegeți ce categorie de feluri de mâncare poate fi atribuită dracului - nu întotdeauna ușor. Se pare că este un sos tradițional cald, care este ideal pentru a umple feluri de mâncare și de pește. Dar este adesea folosit ca o gustare pentru băuturile alcoolice. Și dacă gătiți un cățel nu prea fierbinte, atunci se va desprinde complet ca o salată picantă sau chiar pastă pentru a se răspândi pe pâine - utile și foarte gustoase.

Ce dracu e mai bine să folosești

Strămoșii noștri aveau un simbol inconfundabil - pentru pregătirea și pregătirea rahaturilor, folosiți numai rădăcini de hrean săpate în lunile cu litera "r" în nume. Și în această credință exista un bob de adevăr. Deoarece rizomii au fost săpate după primul îngheț - cel mai delicios și mai aromat. Hreanul de vară nu este încă capabil să ofere suficientă claritate pentru hrănitoare, iar în primăvară devine mai lentă și deloc suculentă.

Locuitorii orașului pot cumpăra întotdeauna rădăcini de hrean pe piață - adesea o vând pe tot parcursul iernii. Trebuie să alegeți un rizom de culoare albă solidă. Ei bine, în cel mai extrem caz, pentru unele rețete de bere cu gătit, este permisă utilizarea hreanului cumpărat din cutii, deși trebuie să înțelegeți că există o cantitate minimă de nutrienți în ea.

Cât de mult usturoi ai nevoie pentru rahat

Cantitatea de usturoi pentru hrenodera poate varia foarte mult. În rețeta tradițională pentru 1 kg de roșii, luați 100 g de usturoi. Dar această sumă poate fi ușor schimbată într-o direcție sau alta. Este necesar doar să ne amintim că usturoiul este unul dintre conservanți, iar prezența sa într-o cantitate semnificativă ajută hreanul să nu acruze în timpul iernii. Cu toate acestea, în aceste scopuri se folosește și componenta principală a rețetelor - hreanul, precum și oțetul și uleiul vegetal.

Cum să curățați hreanul pentru hrean

Din rădăcinile hreanului a fost eliminată partea cea mai exterioară - pielea. Înainte de curățare, rizomii trebuie clătiți bine în apă rece.

Sfat! Dacă doriți să reduceți claritatea hreanului, puteți să-l udați în apă rece timp de câteva ore înainte de ao curăța.

Pentru curățenie, puteți folosi atât un cuțit de bucătărie, cât și un dispozitiv numit un peelier de cartofi.

Cum să mănânci hrean pentru hrean

Îndepărtați hreanul în diferite moduri: folosiți o mașină de ras, o mașină de măcinat cu carne, un mixer, un procesor de bucătărie. Dar aici este necesar să înțelegeți că atunci când mărunțiți, hreanul cedează o cantitate imensă de phytoncides, care vă pot face să plângeți astfel încât ceapa să nu viseze nici măcar.

Prin urmare, tăierea hreanului ras poate permite numai bucătari mai curajoși și apoi în cantități foarte mici.

Majoritatea absolută a gospodinelor folosesc mașina de măcinat cu carne, iar aici există și câteva nuanțe. Pentru a nu vărsa lacrimi în vasul de pregătire, este necesar să puneți și să fixați pungile de plastic deasupra celor două găuri ale mașinii de tocat carne. Este deosebit de important să faceți această procedură cu ieșirea din mașina de măcinat cu carne. În acest caz, simpla tăiere a legumelor pentru hrenodera nu vă provoacă prea multe inconveniente. Este mai bine să folosiți o mașină de măcinat manual - se comportă mai fiabil cu hreanul.

Dacă obțineți un hrean foarte fierbinte, puteți încerca înainte de tăiere să îl puneți într-un congelator pentru câteva ore.

Sfat! Utilizați o pungă de dispozitive de fixare, astfel încât, imediat după detașarea acesteia de la mașina de măcinat cu carne, să o puteți închide și cu atenție și să împiedicați eliberarea excesivă de substanțe aromatice vindecătoare.

Procesorul de bucătărie este ideal pentru șlefuirea componentei principale pentru hrenoder, dar nu toate sunt disponibile. Un blender nu se supune întotdeauna sarcinii - este necesar să se folosească modele destul de puternice și să se prereză rizomii de hrean în bucăți relativ mici.

Adăugarea de sare, zahăr și oțet

Sare - este un ingredient esențial în rețetele de fabricare a hreanului. Dar cantitatea sa poate varia foarte mult în funcție de gusturile celor care o vor folosi. De asemenea, este necesar să se ia în considerare faptul că, imediat după amestecarea tuturor componentelor, gustul hrenoderiei poate părea mai slab. De aceea, de obicei, nu se grăbește să se adauge mai multă sare, dar se lasă prostii la temperatura camerei timp de cel puțin câteva ore și numai apoi încercați și, dacă doriți, adăugați mai multă sare.

Dacă roșiile sunt folosite în rețetă, adăugarea de soiuri dulci care au coace la soare nu are nevoie de zahăr pentru a face hrean. Dar dacă roșiile s-au prăjit (dozate în condiții de cameră), adăugarea unei mici cantități de zahăr nu va face rău, ci doar îmbogățește gustul ciorchinului pentru iarnă.

Adăugați sau nu adăugați oțet - subiectul veșnic al hostessilor de dispută. Când depozitați o hrenodera în frigider, această procedură poate fi superfluă. Dacă intenționați să depozitați crap în iarna în pivniță, este mai bine să fiți în siguranță și să adăugați oțet, astfel încât țagla să nu fie înfundată.

Cum să gătești dracului

Deoarece în majoritatea rețetelor prostiile constau în componente foarte utile pentru o persoană, nu se recomandă să o gătiți pentru o perioadă lungă de timp. De obicei, doar roșiile sunt supuse unui tratament termic prelungit, gustul și conținutul de licopen în ele (substanțe cu efect anti-cancer) cresc numai în timpul procesului de gătire. Hreanul și usturoiul sunt adăugate de obicei la tomate doar cu 5 minute înainte de sfârșitul gătitului.

Sterilizarea hrenoderiei

Cel mai adesea, numai borcane sterile cu capace sterile sunt folosite pentru a împacheta hrenovini pentru iarnă. Dar uneori sterilizarea standard a produsului poate fi utilizată. Deoarece depozitarea hrenoderului pentru iarnă este folosită în principal pentru băncile mici (până la 0,5 litri), timpul de sterilizare nu este mai mare de 15 minute de la momentul fierberii apei.

Cum să gătești un crap pentru iarnă, astfel încât să nu se încurce

În cazul în care hrenoderul este preparat din legume brute fără preparare și sterilizare, este necesar să sterilizați obiectele de sticlă pentru depozitare pe timp de iarnă și așezați vasul finit în frigider. Toate legumele trebuie să fie întregi, puternice, fără urme de boli și de deteriorare. De asemenea, acestea trebuie curățate temeinic de murdărie.

Este important! Este mai bine în aceste cazuri să alegeți rețete de hrean cu cantitatea maximă de sare, hrean și usturoi - acestea sunt responsabile pentru siguranța produsului pentru iarnă.

Pentru capacul de siguranță suplimentar, mai întâi puteți clăti capacul cu sifon, apoi lubrifiați interiorul cu muștar și numai apoi acoperă cutia de gunoi. Această procedură va ajuta la menținerea piesei de prelucrat din mucegai.

Puteți, de asemenea, se toarnă un strat mic de ulei vegetal fiert în partea de sus a prostiei. În cele din urmă, atunci când se utilizează oțet, sterilizarea sau fierberea produsului, hrenoderul poate fi depozitat chiar și la temperatura camerei, dar utilitatea lui, desigur, va scădea de mai multe ori.

Nuanțele de a găti și de a mânca prostii

În vremurile vechi, sa crezut că a fost corect să pună mai întâi niște mâncare în gură, apoi să mestece ușor, să mănânce prostii și apoi să o înghită. În acest fel, condimentele sunt cel mai bine absorbite de organism.

Mulți nu-i plac sosurile prea lichide. Pentru a obține o călărie destul de groasă, trebuie să tăiați roșiile inițial prin câteva straturi de tifon. Sucul este folosit separat, iar numai grosimea de roșii este folosită pentru a face hrean.

Dacă doriți să gătiți hrenoder inimii, atunci numărul de roșii din rețete poate fi oarecum redus.

Dacă, dimpotrivă, vreau să reduc puțin claritatea proastă, apoi să reduc cantitatea de usturoi și piper și să înmuim rizomul de hrean în apă timp de mai multe ore.

Ce dracu mănâncă

Hreanul se potriveste perfect cu aspic sau aspic din peste. Cu toate acestea, hrenoder capabil să îmbogățească gustul altor preparate din pește și carne. Poate fi folosit și ca aditiv la diferite salate și chiar ca o gustare separată. Este foarte gustos să se răspândească hrean doar pe pâine sau să se combine cu unt și brânză sub formă de sandvișuri.

Reteta hrenodera cu rosii pentru iarna

Pentru a pregăti o hrenodera sau o tomate de roșii, așa cum se numește în comun, este necesar să se pregătească:

 • 150 g rizomi de hrean;
 • 1 kg de roșii;
 • 100 g de usturoi decojit;
 • 20 g de sare;
 • 10 g zahăr dacă se dorește;
 • borcane sterile uscate cu capace.

Tehnologia generală de gătit crap la domiciliu pentru iarnă în conformitate cu această rețetă este după cum urmează:

 1. Toate legumele sunt curățate temeinic de contaminare.
 2. Apoi usturoiul este eliberat din coji, hrean - de pe pielea grosieră, în timp ce roșiile sunt tăiate în locul de atașament la ramură.
 3. Toate legumele sunt tocate succesiv printr-o mașină de tocat carne.
 4. Hreanul zdrobit înainte de amestecare este depozitat într-un ambalaj bine închis.
 5. În cele din urmă, toate legumele sunt amestecate împreună, se adaugă sare și zahăr.
 6. Se lasă să se dizolve timp de 30-60 de minute.
 7. Hrododer încercați din nou, dacă doriți, adăugați sare.
 8. Așezați-le pe borcane sterile, acoperă cu capace, depozitați în frigider.

Hrododer pentru iarnă de roșii și hrean

Această rețetă pentru gustările de iarnă cu tomate diferă în ceea ce privește varietatea ingredientelor și tratamentul termic.

găsi:

 • 4 kg de roșii carnați pe deplin coapte;
 • 5 mere Apple Antonov;
 • 1.5 Art. l sare;
 • 15 căței de usturoi;
 • 0,5 litri de hrean murat (acasă sau magazin);
 • pod de piper amar;
 • 3 linguri. l zahăr;
 • 1 linguriță piper negru;
 • felie de scorțișoară - 1/3 linguriță.
 • nucșoară măcinată de pământ;
 • turmeric - la gust;
 • ghimbir - la gust.

Cum să gătești dracului pe această rețetă:

 1. Pentru a elibera roșiile de pe piele, tăiați și fierbeți până la o consistență relativ groasă de 25-35 de minute.
 2. Spălați merele, tăiați, coajați și fierbeți într-o cantitate mică de apă până la pâslă (aproximativ 15 minute).
 3. Apoi combinați roșiile și merele într-un singur recipient, bateți cu un blender și gătiți timp de 18 minute.
 4. După adăugarea de sare, zahăr și alte condimente la amestec, precum și hreanul murat și se fierbe încă 5 minute.
 5. Se taie usturoiul și piperul fierbinte într-un măcinător de carne, se adaugă un amestec de legume și mere, se aduce la fierbere.
 6. Hrododer se întinde pe borcane sterile și se rostogolește.
Sfat! Când se utilizează hrean proaspăt, se taie mai întâi, apoi se toarnă o oțet de 9% din gust și se lasă să stea câteva ore.

Hrean pentru iarnă - o rețetă fără roșii

În cazul în care utilizarea roșiilor cu hrean nu pare foarte atractivă, atunci puteți încerca să gătești rahatul după următoarea rețetă.

 • 1 kg de hrean;
 • 0,5 litri de apă;
 • 20 g de sare;
 • 40 g zahăr;
 • 2 linguri. l. esența acetică;
 • Scorțișoară, cuișoare - pentru gust.

Procesul de gătit pentru această rețetă de prostii de roșii constă în următoarele etape, este necesar:

 1. Se pune zahărul și sarea în apă, se încălzește până se dizolvă și se fierbe, se adaugă mirodenii și se răcește la + 50 ° C.
 2. Adăugați esență de oțet și lăsați-o la o parte pentru o zi.
 3. Hrean spală și, de asemenea, pune înmuiate pentru o zi.
 4. După aceasta, soluția este filtrată.
 5. Hreanul se macină într-o mașină de măcinat cu carne.
 6. Se toarnă marinada de hrean șters, se amestecă.
 7. Răspândiți băncile hrenoder, rotiți-vă.

Hrean fără hrean

De asemenea, se întâmplă ca rahatul să fie gătit fără hrean. Se numește uneori chibel sau pur și simplu adzhika.

ingrediente:

 • Tomate - 1 kg;
 • Ardei dulci - 0,5 kg;
 • Usturoi - 0,5 kg;
 • Ardei iute - 1 pod;
 • Sare și condimente pentru gust.

Mod de preparare:

 1. Toate legumele, clătiți și curățați de detalii inutile: cozi, semințe, coji.
 2. Se mănâncă și se amestecă toate legumele cu condimente.
 3. Aduceți amestecul la fiert și puneți-l în borcane sterile.

Hrean pentru iarna - o reteta cu gatit

ingrediente:

 • 3 kg de roșii;
 • 200 g hrean;
 • 400 de grame de piper dulce;
 • 100 g de usturoi;
 • 50 g de sare;
 • 75 g zahăr;
 • piper negru pe gust.

Procesul de preparare a hreanului pentru iarnă cu gătit constă în următoarele etape:

 1. Mai întâi spălați și tăiați roșiile și fierbeți timp de 20-30 minute.
 2. În același timp, toate legumele rămase sunt măcinate printr-un măcinător de carne.
 3. Adăugați totul la roșii și fierbeți încă 5-10 minute. La sfarsit puneti condimentele, dati fierbere si puneti fierbinte in banci.
 4. Depozitați sub coperți laminate.

Hrean cu sfecla

Va dura:

 • 1 kg de sfecla;
 • 0,5 kg hrean;
 • 200 g de apă;
 • 100 g ulei de floarea-soarelui;
 • 50 g zahăr și sare;
 • 2-3 frunze de dafin;
 • piper negru - 5 -6 mazăre;
 • 50 de grame de oțet;
 • cuișoare la gust.

Pașii pentru pregătirea unei rețete sunt după cum urmează:

 1. Sfecla se spală, se curăță și se fierbe până se înmoaie.
 2. Se freacă de un răzuitor fin.
 3. Rădăcini de hrean sunt udate pentru o zi, curățate și zdrobite.
 4. Pregătiți marinada de la toate componentele rămase, adăugați oțet după ce fierbeți apă și lăsați-o deoparte.
 5. Se amestecă într-un recipient separat sfecla, hrean și marinată.
 6. Se amestecă și se distribuie în borcane sterile mici.
 7. Sterilizat timp de aproximativ 15 minute și răsturnat.

Hrenovina fără gătit pentru iarnă

Hrenoder preparat în conformitate cu această rețetă este remarcabil de depozitat pe parcursul iernii în pivniță sau chiar într-o cameră de depozitare răcoroasă.

Necesitatea de a pregăti:

 • 500 g din cele mai coapte roșii roșii;
 • 50 g rădăcină de hrean;
 • 30 g de usturoi decojit;
 • 1,5 lingurițe. sare;
 • 0,5 linguriță. zahăr;
 • 200 g de piper dulce;
 • 200 g morcovi;
 • 50 g de verdeata la orice gust;
 • 1 lingură de ardei gras;
 • 1 lingura. l. oțet;
 • 200 ml de ulei vegetal rafinat.

Tehnologia de gătit este foarte simplă:

 1. Legumele sunt pregătite: spălați și curățați cozile, semințele și coaja.
 2. Toate legumele sunt tocate cu ajutorul unui măcinător de carne.
 3. Se amestecă într-un singur recipient, se adaugă sare, oțet și zahăr, după cum doriți.
 4. Lăsați în condiții de cameră pentru o zi.
 5. Apoi adăugați ulei vegetal, amestecați.
 6. Puneți hrenoderul pe borcane sterilizate, acoperiți cu capace din plastic și curățați pentru depozitare.

Iarnă drăguță: o rețetă cu aspirină

Crapul este bine conservat conform rețetei fără gătit, dacă adăugați aspirină. Pe 1 litru de amestec finit se adaugă un comprimat sub formă de pudră. Calitatea aspectului și gustului de hrenodera nu se schimbă decât în ​​primăvară.

Что можно сделать из хрена, кроме хреновины

Из хрена готовят еще маринованную закуску, аджику с добавлением алычи, горлодер с большим количеством острого перца, а листья засушивают и используют в разнообразных маринадах.

concluzie

Gătitul proaspăt în conformitate cu oricare dintre rețetele de mai sus este o chestiune simplă. Dar puteți să faceți stocuri de condimente delicioase și foarte utile, gustări, pentru a nu le cumpăra mai târziu în magazin.

Vizionați videoclipul: Cum să faci crochete de cartofi - notează cea mai simplă și rapidă rețetă! SavurosTV (Aprilie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send