Grădinărit

Blackberry Navajo

Pin
Send
Share
Send
Send


Mureșele sunt o plantă horticolă nord-americană cultivată cu plăcere în Rusia. Soiurile acestui boabe, capabile să crească în siguranță și să dea bine fructelor în condiții rusești, sunt suficiente. De exemplu, mulți grădinari plantează murele de la Navajo pe parcelele lor. Luați în considerare caracteristicile acestui soi, caracteristicile acestuia și regulile culturii agricole.

Istoria reproducerii

O varietate de Blackberry Navajo puțin peste 20 de ani. A fost crescut în 1987 în Statele Unite de către oamenii de știință de la Universitatea din Arkansas, împreună cu alte soiuri din această cultură, o trăsătură comună a căreia este absența spinii pe lăstari. Numele soiului - Navaho (Navajo) - provine din numele unuia dintre popoarele indiene. Formele parentale pentru el au fost alese mai multe varietăți: Tornfrey, Cherokee, etc. Acum, mureaua acestui soi este populară nu numai în țara lor, ci și în țările europene și în Rusia.

Descrierea culturii de boabe

Blackberry este un subgen din genul Malina, în care există 8 specii, dintre care 2 sunt folosite în cultivarea culturii. Acest arbuști cu picioare flexibile în poziție verticală sau mincinoase. Acestea cresc mure, de dragul fructelor dulci sau acru-dulce, care în formă și aspect seamănă cu zmeura, dar nu au culoarea roșie, ci albastru închis sau negru.

Ideea generală a soiului

Acest tufiș de mure este puternic, cu muguri mari (până la 2 m) în poziție verticală. Ele sunt destul de puternice, dar se pot îndoi sub greutatea fructelor de padure, astfel încât trebuie să fie legate după ce ajung la o înălțime de 1,5 metri sau mai mult. Diferă în germinarea puternică, prin urmare formează o mulțime de lăstari.

În plus față de soiul clasic Navajo, este cunoscut și hibridul Navaho Biganderly (Navaho Bigandearly). Acesta nu este un soi cu drepturi depline cu caracteristici diferite de forma originală, ci o formă hibridă. Autorii acestei creatii sustin ca soiul hibrid de mure, Navajo, ofera lumanari mai mari (pana la 2,7 m) si fructe de padure mai mari, care se maturizeaza mai repede si au un gust de desert. Acest lucru este indicat de numele hibridului, care în traducere înseamnă "mare și mai devreme".

fructe de padure

Boabe în varietăți de mușchi Navajo formă conică scurt, aliniate în dimensiune și formă, relativ mici (în comparație cu alte soiuri din această cultură) dimensiune. Greutatea lor este de 4-7 g. Dar această caracteristică este bine compensată de numărul mare de fructe de padure care se maturează pe o plantă. De exemplu, pe 1 adult tufiș tânăr pot fi mai mult de 0,5 mii de fructe de padure.

Boabele din Blackberry de la Navajo sunt albastru închis (în faza de maturitate biologică - bogat în negru), strălucitoare, au un gust excelent moderat dulce, care degustă 4,9 puncte din 5 posibile și mulți grădinari îl numesc aproape referitori. Bomboanele sunt capabile să-și păstreze calitățile sale comercializabile și gustoase timp de 5 zile. Semințele acestui mure sunt mici, aproape imperceptibile, care sunt, de asemenea, considerate un avantaj al soiului și apreciate de iubitorii de mure. Boabele sunt pline, deci rezistă bine la transport.

trăsătură

Navajo are calități care îi atrag pe mulți grădinari, atât amatori, cât și profesioniști. Acesta este motivul pentru care este ales din ce în ce mai mult pentru plantarea pe parcelele grădinarilor din toată Rusia.

Beneficii cheie

Blackberry Navajo este considerat un soi modest, care nu necesită îngrijire personală specială. Ea tolereaza usor seceta, poate creste pe aproape orice sol (dar prefera pământul de nisip fertil si lut), are o rezistenta buna la inghet (pana la -20 ° C), deci in regiunile unde temperatura nu scade sub acest indicator in timpul iernii, poate creste fara adapost. În restul tufișurilor va trebui să se acopere. Pe lăstari de această mărăcină nu spini, care facilitează foarte mult recolta manuală.

Timpul de înflorire și timpul de maturare

Soiul Navaho - maturizarea târzie, și, prin urmare, începe să înflorească târziu - în partea centrală a Federației Ruse tufișuri emit flori în a doua jumătate a lunii iunie. Boabele coapte, după cum se menționează în caracteristicile soiului, în august sau septembrie. Acest lucru este influențat de condițiile meteorologice ale unui anumit sezon, de starea plantelor și, într-o oarecare măsură, de locul de aterizare (într-un loc însorit sau de tenis).

Indicatori de randament, termeni de fructificare

Datorită numărului mare de fructe de pădure, randamentul murelei Navajo este destul de ridicat și se ridică la 9 kg pe metru pătrat. m. Tufișurile de fructe se întind și durează între 3 și 4 săptămâni.

Domeniu de fructe de padure

Practic, fructele murelei de la Navajo sunt consumate în stare proaspătă, dar pot fi folosite și pentru prepararea de casă. Acestea sunt compoturi, gem, dulceturi, umpluturi pentru plăcuțe de vânt, congelate în frigider.

Boala și rezistența împotriva insectelor

Se remarcă faptul că mureaua acestui soi nu este predispusă la boli și atacuri de dăunători, prin urmare, nu este necesar să se proceseze tufișuri cu pesticide dacă acest lucru nu este necesar. Acest lucru reduce costurile, timpul și efortul petrecut de grădinar în plantele în creștere.

Punctele tari și punctele slabe

Soiul Navaho blackberry se distinge prin multe calități pozitive, printre care:

 • auto-fertilitatea (polenizatoarele nu sunt necesare pentru formarea ovarului);
 • randament ridicat datorită formării abundente de fructe;
 • nedemontarea condițiilor de cultivare;
 • ușurința de îngrijire (pentru tufișuri cu muguri erecte pentru a avea grijă mai ușor și mai ușor de tăiat);
 • accesul facil la boabele din procesul de colectare din cauza lipsei de spini și a faptului că boabele sunt situate în grupuri mari;
 • conservarea bunurilor și transportul lor (în ciuda faptului că sunt suculente, fructele de pădure rămân elastice și nu curg timp de aproape o săptămână după recoltare);
 • excelent gust de desert de mure.

Există, de asemenea, dezavantaje pentru varietate. Cei care l-au crescut, rețineți că, cu umiditate ridicată și în perioadele de vară rece se reduc, cantitatea de căldură și radiațiile luminoase absorbite de plante afectează gustul fructelor de padure. Dezavantajul este necesitatea de a elimina lăstarii în exces, tufișuri de îngroșare.

Metode de reproducere

Balsamul lui Navajo este propagat prin înrădăcinarea vârfurilor lăstarilor și a descendenților bazali. Este foarte simplu de făcut: atunci când creșterea tânără ajunge la aproximativ 0,6 m, vârfurile sale sunt tăiate. După aceasta, lăstari noi încep să crească de la axils frunze. Aceștia sunt împreună cu evadarea apăsată la pământ și insuflată într-o mică adâncime. În toamna sau în primăvara următoare, sunt săpate, tăiate de la o plantă adultă și transplantate într-un loc nou. Lăstarile de jos când ating o înălțime de 0,2 m sunt săpate împreună cu o grămadă de pământ și transplantate în paturi noi.

Regulile de aterizare

Cu grija potrivita, fiecare tufa de mure poate creste si da cu succes fructe timp de 10-15 ani si o mare influenta asupra acestui lucru este unde si cum a fost plantat. De aceea plantarea și îngrijirea murelei de la Navajo în primăvară are o importanță deosebită pentru viața ulterioară a plantelor și randamentul acestora.

Datele recomandate

Cel mai bun moment pentru plantarea arbuștilor este primăvara, în regiunile de nord pot fi plantate chiar și la începutul verii. În toamnă, murele nu sunt plantate, deoarece plantele tinere nu tolerează iarnă, mai ales lungă și rece.

Alegerea locului potrivit

Locul pentru tufișuri este însorit și cald, dar umbra parțială este, de asemenea, acceptabilă. Este imposibil să se planteze într-un loc prea umbrit: plantele vor primi în mod constant mai puțină lumină și căldură, din care fructele de palmier vor fi mici și acru. Puteți pune mureaua pe o suprafață plană deschisă sau pe pante mici, lângă garduri, clădiri în afara clădirilor, atâta timp cât plantele sunt protejate de vânturi și curenți puternici.

Pregătirea solului

Tipul de sol de pepinieră Navajo nu impune cerințe speciale, însă calitatea sa ar trebui să fie ridicată. Solul trebuie să fie fertil, humus, ușor, slab și aerisit. Aciditatea este neutră, ușor ridicată. Pământul este preferat consumului de umiditate, dar nu este mlaștinos: un conținut de umiditate prea ridicat este contraindicat în solul umed, rădăcinile plantelor putrezite.

Pregătiți un teren pentru murele poate fi în toamna sau primăvara. Pentru a face acest lucru, este curățat de resturile de plante, săpat și fertilizat cu materii organice sau îngrășăminte minerale. Cu puțin timp înainte de a planta grebla de la sol și a face găuri.

Selectarea și pregătirea răsadurilor

Răsadurile de muștar din Navajo ar trebui să fie sănătoase, fără daune, semne de boală, bine dezvoltate. Ei trebuie să aibă rădăcini puternice și lăstari puternici cu frunze verzi (nu palide). Plantele cu rădăcini uscate sau cu lăstari slab dezvoltate nu sunt potrivite pentru plantare. Înainte de a planta o mure, rădăcinile ei sunt umezite și plasate într-o soluție de stimulator de rădăcină, cum ar fi Kornevin, pentru timpul specificat în instrucțiunile de utilizare a preparatului.

Algoritmul și modelul de aterizare

Distanța dintre plantele tinere plasate ar trebui să fie de cel puțin 1,5-2 m. Găurile sub ele ar trebui să fie voluminoase: cu diametrul și adâncimea de cel puțin 0,6 m. În fiecare dintre ele, atunci când se plantează se toarnă o găleată de humus și 2 linguri. cenușă. De sus, îngrășămintele sunt acoperite cu un strat de pământ, astfel încât rădăcinile să nu le atingă.

Răsaduri de muștar din Navajo plantate în următoarea secvență:

 1. Umidificați pământul în găuri.
 2. Bushul este așezat în mijloc și își îndreaptă rădăcinile.
 3. El este acoperit de pământ prin muguri de creștere.
 4. Lăstarii sunt tăiați cu foarfece, lăsând 2-3 muguri pe fiecare.
 5. Suprafața solului este mulsată cu fân, rumeguș sau paie, turbă neacidă.

Lângă fiecare tufiș puneți un sprijin puternic, care va lega lăstari lungi. A doua opțiune: suportul este fixat la marginea unui rând și între ele trageți 2-3 rânduri de sârmă care vor susține tufișurile.

Grijă ulterioară pentru cultură

Agrotehnika bespishnoy blackberry Navajo complet simplu. Dacă o plantați corect, atunci în sezonul următor vor apărea primele fructe de pădure pe tufișuri, iar începând cu al patrulea an, vă puteți aștepta la o recoltă bogată. Principala sarcină a grădinarului în acest moment ar trebui să fie aceea de a furniza plantelor cantitatea necesară de umiditate și îngrășăminte, formarea tufișurilor și pregătirea lor pentru iarnă.

Principiile cultivării

Se asociază cu tufișurile acestui mure negru, deși nu se aplică soiurilor înalte. Acestea sunt cultivate pe grătare, dar, ca alternativă, puteți aplica o tăiere specială a lăstarilor principali și laterali pe tufișuri.

Evenimente necesare

Cresterea unui Blackberry Navajo presupune implementarea unui set de lucrari agricole standard: irigare, slăbire (sau mulcire), plivire. Udarea tufișurilor este abundentă, mai ales în perioada în care mureaua înflorește fructe. Dar nu este necesar să inundați mureaua, nu tolerează solul prea umed. În cazul în care suprafața ocupată de cultură este mică, se poate instala un sistem de irigare prin picurare. Vă va permite să distribuiți uniform apă și să o salvați. După udare sau ploi, solul este slăbit, buruienile sunt împrăștiate sau un strat de mulci este așezat pe sol, ceea ce îl împiedică să se usuce rapid. Refacerea irigării cu apă se efectuează numai dacă toamna este uscată.

Arbori de tăiere

Blackberry Navajo este diferit în măsura în care dă o creștere puternică, deci este tăiat, începând cu cel de-al doilea an de viață. La sfârșitul primăverii, lăstarii tineri, care sunt ramuri de 1 m, taie vârfurile. Din această parte, lăstarii încep să crească, volumul crestei crește, formarea de fructe crește.

Formarea tufișului de pepinieră Navajo continuă în toamnă, deoarece aduce fructe pe lăstarii de anul trecut care dau fructe de pădure doar un an. Din acest motiv, trebuie să fie tăiate. Acest lucru se întâmplă în toamnă, tăindu-și forfecările sub rădăcină. Sunt lăsate 3-4 noi evadări, în același timp scurte.

Pregătirea pentru iarnă

Pentru iarnă, trebuie să fie acoperite tufișurile de mure. Pentru a face acest lucru, lăstarii, atunci când frunzele cade de la ei, scos din spini, legați împreună și îndoiți la pământ. Capac de sus cu un material de acoperire: sintetic sau vegetal, de exemplu, ramuri de molid. Sub această protecție, murele tolerează bine iarna rece.

Boli și dăunători: metode de control și prevenire

Toate soiurile de mure ale selecției americane, la care face parte Navajo, sunt considerate rezistente la dăunători și boli. S-a stabilit că și afidele și gallica se așază pe tufișuri destul de rar. Dar, totuși, păianjenul și baculul de mure, gândacul de zmeură, mucegaiul praf, seproriasisul și antracnoza pot afecta această cultură. Atunci când apar insecte sau semne de boală, mureaua trebuie tratată cu insecticide sau fungicide adecvate.

concluzie

Soiuri de Blackberry Navaho este considerat cel mai nemanipulat, prin urmare, este popular cu grădinari ruși. Cu grija potrivita, ea este capabila sa dea o recolta minunata de multi ani si sa o roage pe proprietarul ei.

opinii

Grădinarii care au crescut acest mure neglijează feedbackul asupra soiului Navajo.

Victoria, 28 de ani, Tomsk
Mădărări de soi mi-au apărut recent. Deși boabele ei nu sunt foarte mari, dar tufișurile dau fructe din abundență, deci randamentul total este destul de ridicat. Îmi place, de asemenea, faptul că tufișurile sunt lipsite de colțuri, ceea ce îl face ușor să aibă grijă de ele și să colecteze fructe de coacere din lăstari, fără a vă rani mâinile.
Dmitry, 36 de ani, Stavropol
Am ales această varietate de mure, pentru randamentul ei, fără a face față condițiilor de creștere, rezistenței la boli și ușurinței de a le îngriji. Când vine timpul să recoltez, am înlăturat kilogramele de fructe de pădure neagră, neobișnuit de gustoase și parfumate. Vă recomand să creșteți acest soi tuturor grădinarilor interesați de această recoltă.

Video despre Navajo blackberry:

Vizionați videoclipul: Arapaho, Navajo, & Natchez Thornless Blackberry update (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send