Grădinărit

Când să planteze roșiile în seră și în sol în suburbii

Pin
Send
Share
Send
Send


Tomatele sunt una dintre cele mai căutate culturi în grădinile. Plantarea acestor plante în suburbii are caracteristici proprii. Datele sunt dependente de condițiile meteorologice și de metoda de aterizare: în sol deschis, în seră sau în seră.

Indiferent de metoda aleasă, este necesară asigurarea condițiilor necesare pentru tomate. Apoi, plantele vor putea să crească și să aducă randamentul maxim.

Cum sa alegi un loc pentru tomate

Roșiile preferă o abundență de căldură și lumina soarelui. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când alegeți un pat. Tomatele nu tolerează încărcăturile vântului, iar gerul poate ucide planta.

Atenție! Pentru plantare este selectat complot solar, de preferință pe un deal. Tomatele necesită acoperire timp de 6 ore pe zi.

Roșiile se simt bine în locuri în care creșteau varză, ceapă, morcovi sau plante leguminoase. În cazul în care cartofii de anul trecut au crescut în grădină sau vinete, atunci ar trebui să ridicați o altă secțiune. Repetarea plantării tomatelor în același loc este permisă numai după trei ani.

Pregătirea solului pentru plantare

Roșiile sunt plantate în soluri ușoare. Dacă solul este greu, atunci acesta trebuie mai întâi fertilizat. Ca un pansament de top humus adecvat și îngrășăminte speciale pentru tomate. Gunoiul trebuie adăugat cu grijă în sol. Excesul său provoacă creșterea activă a frunzelor, ceea ce are un efect negativ asupra fructului.

Cel mai bine este să pregătiți solul pentru tomate în toamnă. Solul trebuie sapat, apoi fertilizat. Imediat înainte de plantare, este suficient să-l slăbiți și să-l nivelați.

Atenție! Tomatele preferă solul acid. Pentru a crește aciditatea, se adaugă var la sol. Pentru a reduce această cifră, utilizați sulfații.

Pământul pentru roșii este preparat din sol, humus și compost, care sunt luate în proporții egale. În amestecul rezultat, puteți adăuga superfosfat sau cenușă. Solul trebuie să rămână liber și încălzit.

În primăvară, solul este săpat de mai multe ori. În această etapă mineralele și humusul sunt adăugate din nou. Îngrășământul este turnat în puțuri înainte de plantare. Cu pregătirea corespunzătoare a solului, planta se rădăcină mai repede.

Este important! Pentru prevenirea bolilor, puteți adăuga soluția de sol cu ​​dezinfectanți, cum ar fi Fitosporin.

În sere, solul își pierde rapid proprietățile. După recoltare, stratul său este îndepărtat la o adâncime de 0,4 m. Apoi se formează un strat de ramuri rupte și rumeguș. După aceea, se pune un strat de turbă, după care se toarnă pământul fertil.

Pregătirea plantelor

Pregătirea materialului săditor ar trebui să înceapă cu 2 luni înainte de debarcare. Semințele de roșii încep să germineze la jumătatea lunii februarie - începutul lunii martie.

Pentru a asigura germinarea semințelor, temperatura ambiantă trebuie să fie 12 ° C noaptea și 20 ° C în timpul zilei. În plus, lumina artificială este prevăzută cu o lampă fluorescentă.

Plantele sunt selecționate pentru plantare care au zborat în număr mare în timpul săptămânii. La fiecare 10 zile, răsadurile sunt hrănite cu humus. Pentru udare se utilizează apă topită sau fiartă, care este pulverizată dintr-o sticlă de pulverizare.

Aterizare în seră

După ce ați pregătit solul în seră după o săptămână și jumătate, puteți începe plantarea de roșii. În sere se formează paturi de următoarele dimensiuni:

 • între plante joase - de la 40 cm;
 • între medie - până la 25 cm;
 • între înălțime - până la 50 cm;
 • între rânduri - până la 0,5 m.

Distanța dintre rânduri este determinată de mărimea serii. Este mai bine să lași spațiu între roșii, astfel încât frunzele lor să nu interfereze una cu cealaltă în procesul de creștere.

Atenție! În suburbiile dintr-o seră din policarbonat, roșiile sunt plantate la sfârșitul lunii aprilie. Designul său păstrează căldura chiar și cu înghețuri puternice.

În seră ar trebui să se formeze un microclimat favorabil. Tomatele preferă temperatura aerului în intervalul 20-25 ° C. Solul trebuie să atingă o temperatură de 14 ° C.

Ordinea de plantare a tomatelor este următoarea:

 1. Timp de 5 zile, solul este tratat cu soluție borică.
 2. Timp de 2 zile, frunzele plantelor situate la rădăcini sunt tăiate.
 3. Găurile sunt pregătite cu dimensiuni de aproximativ 15 cm (pentru soiuri de creștere scurte) sau 30 cm (pentru plantele înalte).
 4. Tomatele sunt scoase din recipiente cu o grămadă de pământ și transplantate în gaură.
 5. Planta este acoperită cu sol înainte ca frunzele să crească.
 6. Solul sub roșii este compactat și mulsat cu turbă sau humus.
Este important! Când plantarea este îngroșată, roșiile nu vor primi cantitatea necesară de lumină solară. Acest lucru va afecta în mod negativ creșterea lor.

Aterizare în seră

Spre deosebire de o seră, o seră are un design mai simplu. Oferă căldură datorită descompunerii îngrășămintelor organice (compost sau gunoi de grajd). În procesul de degradare, solul din seră se încălzește și se asigură temperatura necesară.

Termenul de plantare a roșiilor în seră depinde de temperatura solului. În plus, ia în considerare durata procesului de descompunere a materiei organice. Pentru aceasta, temperatura aerului ar trebui să fie stabilită la 10-15 ° C.

Atenție! În seră, roșiile sunt plantate mai târziu decât în ​​seră.

Mult depinde de sezon: cât a venit primăvara devreme și aerul a reușit să se încălzească. Acest lucru se întâmplă de obicei până la începutul lunii mai.

Procesul de plantare a tomatelor într-o seră include o anumită secvență de pași:

 1. Cu o săptămână înainte de începerea lucrului, solul este pregătit.
 2. Găurile sunt realizate în dimensiuni de până la 30 cm.
 3. Roșiile sunt plantate în puțuri cu conservarea sistemului radicular.
 4. Terenul din jurul plantelor este compactat.
 5. A fost produsă udarea fiecărui răsad.
Este important! Secera trebuie să asigure accesul plantelor la lumina soarelui și ventilația aerului. Prin urmare, filmul ar trebui să fie deschis în timpul zilei și închis seara pentru a-și proteja înghețurile.

Tomatele sunt plantate într-o seră cu următoarele distanțe:

 • înălțime - până la 40 cm;
 • latime - până la 90 cm;
 • distanța dintre pereții serii și pat - 40 cm;
 • distanța dintre rânduri este de 60 cm.

De obicei, o seră conține una sau două rânduri de roșii. O peliculă specială sau un material țesut este utilizată ca material de acoperire. După stabilirea unei temperaturi stabile, nevoia de adăpost suplimentar de roșii dispare.

Aterizare în pământ deschis

Pentru zonele deschise din suburbii, roșiile pot fi plantate atunci când temperatura solului atinge cel puțin 14 ° C. De obicei, solul se încălzește în a doua jumătate a lunii mai, dar aceste date se pot mișca în funcție de sezon.

Atenție! Plantarea tomatelor se face în părți. Între plantări ar trebui să dureze aproximativ 5-7 zile.

Pentru munca aleasă zi tulbure. Sub soarele fierbinte, planta va fi mai greu de stabilit. În cazul în care norii nu sunt prevăzute, atunci roșiile plantate ar trebui să fie în plus protejate de soare.

Procedura de plantare a roșiilor pe teren deschis este următoarea:

 1. În găurile de sol sunt realizate la o adâncime de 12 cm.
 2. Compostul, humusul și îngrășămintele minerale sunt introduse în cavitățile obținute.
 3. Aterizare udată în abundență.
 4. Răsadurile sunt extrase din rezervor, păstrând un strat de sol pe rădăcini și plasate în puțuri.
 5. Roșiile presărate cu pământ la frunze.

Dacă răsadurile au o înălțime de până la 0,4 m, atunci planta este plasată direct. Dacă roșiile sunt îngroșate, ele sunt așezate la un unghi de 45 °. Aceasta va permite plantei să formeze rădăcini suplimentare și să asigure curgerea nutrienților.

Distanța dintre găuri depinde de varietatea de roșii:

 • între plantele îngropate lasă 35 cm;
 • între roșiile medii și înalte necesită 50 cm.

Aterizarea se face în rânduri sau în mod eșalonat. Nu există restricții.

Pentru a proteja roșiile de îngheț, în timpul nopții puteți să le acoperiți cu un film sau un material de acoperire. Acest lucru se face imediat după plantare, când planta nu este încă puternică. Mai mult, nevoia de adăpost suplimentar este eliminată.

Îngrijirea tomatelor după plantare

Atunci când roșiile sunt plantate, trebuie să se asigure o îngrijire corespunzătoare. Imediat după plasarea plantelor în sol, acestea sunt udate. Îndepărtarea, îmbrăcarea, îndepărtarea fiilor și a jargonului se efectuează pe măsură ce crește roșiile. Asigurați-vă că asigurați udarea în timp util a plantelor.

Relaxarea și umflarea

Datorită slăbirii, schimbul de aer în sol va fi eliminat și absorbția de umiditate va fi îmbunătățită. Procedura se efectuează la o adâncime de câțiva centimetri, astfel încât să nu se deterioreze rădăcinile unei roșii.

Închiderea se efectuează în timpul înfloririi și fructării. Ca rezultat, apar rădăcini suplimentare, oferind un aflux de nutrienți. Hay sau turba poate fi pus pe suprafața solului, care va proteja roșiile înainte de supraîncălzirea în căldură.

Îndepărtarea sterionului și jartieră

Lăptușii laterali sau nevii, care se formează pe trunchiul unei tomate, își iau puterile dătătoare de viață.

Prin urmare, trebuie să fie eliminate periodic. Pentru a face acest lucru, nu se recomandă utilizarea instrumentului improvizat, este suficient să rupeți lăstarii în exces.

Soiurile de roșii cu creștere redusă nu necesită jartieră. Pentru plantele superioare, sprijinul se face sub forma unei grilaje speciale sau a unor cuiburi. Roșiile sunt legate prin primul ovar, pentru a nu le deteriora.

Îndepărtarea și hrănirea

Roșiile udate imediat după plantare. Apoi se face o pauză de 7 zile. Această regulă este încălcată dacă vremea este caldă.

Udarea are nevoie de roșii sub rădăcina apei calde. Cel mai bine este să lași udarea seara. În același timp, nu este permisă obținerea de umiditate pe frunzele de roșii. Procedura este deseori efectuată împreună cu dressing-ul. Pentru a face acest lucru, îngrășământul organic sau mineral (azot, fosfor, potasiu) este diluat în apă.

concluzie

Tomatele necesită condiții speciale care trebuie luate în considerare la plantare. În ce lună să efectuați lucrările de aterizare depinde în mare măsură de condițiile meteorologice. În primul rând, plantarea de roșii în seră și în seră. Plantele de plantare în sol deschis sunt permise numai cu o încălzire suficientă a aerului. Creșterea ulterioară a roșiilor depinde de udarea, tăierea și hrănirea lor.

Pin
Send
Share
Send
Send