Grădinărit

Varietate de cartofi Zorachka: caracteristici, recenzii

Pin
Send
Share
Send
Send


Cartofi tineri - una dintre cele mai bune delicatese de vară. După cum se știe, soiurile târzii de cartofi sunt cele mai potrivite pentru depozitare și consum în timpul iernii. Și pentru a crește tuberculii tineri gustoși, delicați și deliciosi, cel mai bine este să plantați una dintre soiurile de cartofi copți timpurii pe teren. Astfel de cartofi se vor maturiza in 45-50 de zile dupa plantare - in iunie rezidentul de vara va fi capabil sa sparga in tufisuri si sa fiarba tuberculii din propriul pat de gradina. Una dintre cele mai populare soiuri din Rusia cu scurte perioade de vegetație este cartoful Zorachka. Această cultură este tânără, cartofii sunt zonați pentru un climat temperat, oferă randamente în mod constant mari și plăceri cu un gust plăcut.

Recenzii, fotografii, precum și o descriere a varietății de cartofi Zorachka de mai jos. Din acest articol puteți afla despre toate avantajele culturii, pentru a vă cunoaște deficiențele. Pentru grădinarii începători va fi spus despre tehnologia de cultivare cartofi timpurii.

Caracteristici esențiale

Soiul de cartofi Zorachka este creierul crescătorilor bieloruși. Această cultură a fost introdusă în Registrul de Stat în 2013 și recomandată pentru cultivarea în regiunea centrală a Rusiei, Belarusului, Ucrainei și Moldovei. Cea mai potrivită climă pentru soi este temperat, fără secetă lungă și căldură excesivă.

Caracteristicile soiurilor de cartofi Zorachka:

 • perioada de maturare a tuberculilor tineri este de 45 de zile, 70-75 de zile ar trebui să treacă de la momentul plantării până la maturitatea tehnică completă;
 • numirea de cartofi de masă - Zorachka bun sub formă de tuberculi tineri, potrivite pentru gătit și salate de gătit;
 • Tufurile sunt compacte, înălțime medie - până la 60 cm maximum;
 • trage semi-în poziție verticală, destul de puternic;
 • frunze de dimensiuni medii și mari, verde închis, au o margine ondulată;
 • Corolile sunt de dimensiuni medii, florile sunt strânse în ele, culoarea inflorescențelor este albastru deschis;
 • Tuberculii din Zorachka sunt ovale, suprafața lor este netedă;
 • coaja este colorată în galben închis;
 • pulpa de umbra galben deschis;
 • există ocelli puțini, distanța dintre ele este mare, sunt superficiali și superficiali;
 • gustul lui Zorachka este bun, saturat, nu apos;
 • Conținutul de amidon din cartofi este scăzut - 12-14%;
 • masa medie a tuberculilor comerciali este de 90-120 grame (cartofi mari);
 • aproximativ 9-10 cartofi de mărfuri se dezvoltă în fiecare tufiș;
 • păstrarea calității soiului Zorachka este estimată la 96%, ceea ce este foarte bun pentru varietatea de copt timpuriu (tuberculii pot fi depozitați până la sfârșitul lunii ianuarie la o temperatură de 8-10 grade);
 • transportabilitatea este bună, din cauza numărului scăzut de cartofi de amidon rareori afectați;
 • calitatea mărfurilor este excelentă - Zorachka este perfectă pentru cultivarea la scară industrială pentru a vinde tuberculi tineri;
 • randamentul soiului de cartofi din Belarus este ridicat - 35-70 tone pe hectar (în funcție de climă, compoziția solului și numărul de irigații);
 • soiul este suficient de rezistent la factori externi, dar este tolerant relativ la secetă - Zorachk va trebui să fie udat în mod regulat;
 • Puteți crește acest cartof pe aproape orice sol, singura cerință este ca aciditatea solului să fie neutră;
 • Cartofii lui Zorachka au o bună imunitate față de nematodul de aur și cancer, există o rezistență moderată la tulpina tardivă a tuberculilor și frunzelor, iar numai soiul de virus Y este frică.

Atenție! Nu ar trebui să cultivați o varietate de Zorachka timpuriu copt în scopul depozitării ulterioare, acest cartof este ideal pentru consumul proaspăt, sub formă de tuberculi tineri.

Pro și contra

Descrierea soiului Zorachka arată că caracteristicile pozitive ale acestui cartof sunt mult mai mult decât dezavantajele. Recenzările grădinarilor și rezidenților de vară vorbesc despre același lucru - Zorachka sa dovedit a fi în grădinile de legume din țară și, în ciuda "vârstei tinere", soiul este deja foarte popular.

Cartofi Zorachka are astfel de avantaje:

 • maturizarea timpurie - deja în a 45-a zi după plantare, primele tufișuri pot fi sparte;
 • randamente ridicate - cifrele de 40-50 tone pe hectar sunt destul de suficiente chiar și pentru ferme și pentru cântare industriale mari;
 • soiul este nemulțumit de climă și de compoziția solului;
 • îngrijirea acestui cartof necesită cele mai simple (udare, îngrășământ, prelucrare);
 • gustul lui Zorachka, ca și pentru soiul timpuriu, este foarte bun, plin de corp;
 • tuberculii sunt bine tolerate de transport, nu se tem de daune mecanice;
 • dacă se dorește, recolta de Zorachka poate fi depozitată - timp de 4-5 luni în subsol, acest cartof va supraviețui pe deplin;
 • aspectul și calitatea soiurilor sunt bune.
Este important! Cel mai important avantaj al soiului Zorachka - acest cartof este rareori bolnav și este deteriorat de insecte. Există două motive pentru aceasta: o maturare mai veche (vârful incidenței de nopți începe după recoltarea tinerilor tuberculi) și o bună imunitate.

Nu există defecte majore în cartofii din Belarus. Unii agrari nu lasă feedback negativ asupra soiului Zorachka doar pentru că trebuie să fie adăpată frecvent și, prin urmare, să slăbească în mod regulat solul dintre rânduri.

În practică, se dovedește că este suficient să se îngroaie paturile de cartofi - atunci umezeala se va evapora mai puțin și slăbi solul.

Tehnologie de cultivare

Zorachka este un soi de cartofi nemaipomenit, destul de potrivit pentru grădinari începători și grădinari fără experiență. Plantarea cartofilor copți devreme este recomandată la începutul lunii mai, când pământul se încălzește la o adâncime de 7-10 grade.

Atenție! Înainte de a planta cartofii trebuie să germineze.

Tactica de germinare a tuberculilor de cartofi fiecare proprietar are propriile lor. Fermierii experimentați recomandă utilizarea acestui sistem:

 1. Începând cu toamna, preparați cartofii de sămânță și separați-i de restul tuberculilor. Pentru a face acest lucru, selectați cele mai dens și tufișuri mari, podkapyvayutsya, tuberculi stânga pentru ventilație.
 2. Pentru plantare alegeți numai cartofi sănătoși și intacte. Dimensiunea optimă a tuberculilor de plantare - cu un ou de pui.
 3. Pentru câteva zile, tuberculii trebuie ventilați și uscați, pentru care sunt plasați într-un loc răcoros în aerul proaspăt (este important să evitați lumina directă a soarelui pe cartofi).
 4. Plantarea tuberculilor din soiul Zorachka trebuie să fie depozitată în subsol, dar trebuie să le separați de restul culturii.

Aproximativ două săptămâni înainte de plantare, plantarea cartofilor este pusă într-un loc cald și așezată într-un strat în cutii de lemn. Se recomandă stropirea tuberculilor cu rumeguș proaspăt și pulverizarea zilnică a rumegușului cu apă. Într-un mediu umed și cald, cartofii Zorachka germinează mai repede.

Sfat! Temperatura optimă pentru germinarea cartofilor este de 18-20 de grade. Nu lăsați soarele să lovească tuberculii, ca să poată fi acoperite cu o cârpă sau hârtie.

Imediat înainte de plantare, tuberculii de soiuri Zorachka trebuie tratați cu preparate fungicide, deoarece imunitatea la mămăligi târzie la acest cartof este slabă.

Pentru a îmbunătăți productivitatea, grădinarii experimentați recomandă utilizarea cenușii de lemn obișnuite. În primul rând se presară cartofii cu apă, apoi se presară cu cenușă și se lasă tuberculii să se usuce complet.

Plantarea cartofilor

Este recomandabil să pregătiți site-ul înainte de a planta cartofi Zorachka. Apropo, paturile de cartofi ar trebui să fie într-un loc însorit. Este bine dacă mai devreme au fost în creștere legume, in, ierburi perene, varză, morcovi sau castraveți.

Site-ul trebuie să fie săpat în prealabil, împrăștiind humus, compost sau gunoiul de pui putrezit pe întreaga zonă. Dacă terenul de pe parcelă are o aciditate crescută, în plus față de îngrășăminte, făina de var sau dolomit este de asemenea împrăștiată.

Este important! Cel mai bun dintre toate, soiul Zorachka aduce fructe pe soluri ușor de lut.

Modelul de plantare pentru Zorachka este recomandat după cum urmează:

 • 35-40 cm între tufișuri;
 • 55-60 cm pentru spațierea rândurilor;
 • 7-10 cm - adâncimea tuberculilor de însămânțare.

În timpul plantării, puteți fertiliza mai mult solul. În fiecare godeu, trebuie să faceți un amestec de nutrienți, care trebuie preparat din aceste componente:

 • 150-200 grame de turbă;
 • lingura de cenusa de lemn;
 • o lingurita de superfosfat (mai bine sa luati o doza dubla).

Amestecul finit al tuturor componentelor este combinat cu solul, iar compoziția rezultată este adăugată cu o mână la puțurile de plantare.

Grijă de cartofi din Belarus

Este ușor de grijă pentru soiul Zorachka, deoarece acest cartof este nemaipomenit. Cu toate acestea, trebuie să respectați anumite reguli și să țineți cont de particularitățile culturii:

 1. Este necesar să începeți udarea numai după ce arborii verzui germinează. Umpleți solul trebuie să fie regulat, dar nu prea abundent. Înaintea fiecărei terenuri de irigare în mod obligatoriu slăbit.
 2. Varietatea Zorachka are nevoie de spud. Primul nivel se realizează atunci când tufișurile cresc până la 20 cm. Este nevoie de o procedură repetată după 14-16 zile după prima.
 3. Zorachka este fertilizat de mai multe ori pe an: după germinarea tufelor, solul se toarnă cu soluție de uree și îngrășăminte minerale complexe. Sunt necesare potasiu și fosfor (sulfatul de potasiu trebuie amestecat cu cenușă de lemn) în timpul perioadei de formare a mucoaselor. nu udați frunzele).
 4. Dacă prevenirea a fost efectuată corect, soiul Zorachka nu poate necesita tratament din cauza infecțiilor și dăunătorilor. Dacă este necesar, tufișurile sunt pulverizate cu insecticide și fungicide, dar acest lucru se poate face numai înainte de înflorirea cartofilor.
Sfat! Mierea organică sub formă de paie, iarbă tăiată, rumeguș sau turbă va facilita foarte mult îngrijirea paturilor de cartofi.

rechemare

Igor Nikolaevich, Orasul mi-a plăcut fotografia și descrierea cartofului bielorus Zorachka - cu siguranță voi încerca să-l plantez la cabana mea de vară anul viitor. Cred că soiurile timpurii ale cartofilor sunt ideale pentru nevoile familiei urbane, care pur și simplu nu are unde să depoziteze culturi. După cum am înțeles, tuberculii Zorachka pot fi mâncați tineri și le puteți păstra pentru o vreme, așteptând maturitatea tehnică. Soția mea și cu mine ar trebui să avem destulă recoltă de cartofi înainte de Anul Nou, iar apoi de obicei cumpărăm legume rădăcinoase în supermarket după cum este necesar (deoarece nu există loc de depozitat).

concluzie

Acest articol oferă informații complete despre cartofi Zorachka, caracteristicile, gustul, randamentul, aici sunt toate punctele forte și punctele slabe ale soiului. Fiecare agricultor știe că principala garanție a cultivării cu succes este soiul ales corect. Deci, rămâne doar să facă o alegere!

Vizionați videoclipul: Huawei P20 Lite - UNBOXING & REVIEW (Noiembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send