Grădinărit

Cultivarea ciupercilor în subsol

Pin
Send
Share
Send
Send


Ciupercile de ciuperci sunt un produs util și gustos care este folosit pentru prepararea diferitelor feluri de mâncare. Aceste ciuperci cresc în pădurile din mijlocul benzii, dar cu un număr de indicatori sunt obținute la domiciliu. Există mai multe moduri de a crește ciupercile de stridii în subsol. Alegerea unei metode adecvate depinde de dimensiunea camerei și de disponibilitatea materialelor necesare.

Oyster Caracteristici

Ciupercile de ciuperci sunt ciuperci albe sau gri care cresc în grupuri separate pe lemn mort. Dimensiunile capacelor de ciuperci sunt de 5-25 cm. Cu condiția necesară, fructarea miceliului durează un an.

Ciupercile de ciuperci conțin proteine, vitaminele C și B, calciu, fier și fosfor. Conținutul lor caloric este de 33 kcal per 100 g de produs. În comparație cu șampiunile, ele sunt considerate mai utile datorită compoziției bogate.

Utilizarea ciuperci de stridii promovează imunitatea și suprimarea celulelor canceroase. Ele sunt de asemenea cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si antibacteriene. Aceste ciuperci sunt utile pentru anemie, aciditate ridicată a stomacului și hipertensiune arterială.

Este important! Înainte de a fi folosit ca hrană, se efectuează tratament termic al ciupercilor, ceea ce permite eliminarea toxinelor dăunătoare.

Ciupercile de ciuperci trebuie consumate cu prudență, deoarece într-o cantitate mai mare ele produc o reacție hipersensibilă a organismului.

Condiții de germinare

Ciupercile de stridii cresc în anumite condiții:

 • Temperatura constantă variind de la 17 la 28 ° C. Fluctuații ale temperaturii permise nu mai mari de 1-2 ° C Cu diferențe mai semnificative, miceliul poate muri.
 • Nivelul de umiditate de peste 50%. Conținutul optim de umiditate pentru creșterea ciupercilor este de 70-90%.
 • Iluminare. La o anumită etapă, miceliul necesită acces la lumină. Prin urmare, în subsol trebuie să echipați sistemul de iluminare.
 • Ventilația.

Accesul la aerul proaspăt este asigurat de un sistem de ventilație sau prin aerisirea subsolului.

Etapa pregătitoare

Pentru creșterea ciuperci de stridii subsol sau pivniță adecvată. În etapa pregătitoare, miceliul fungic și substratul sunt achiziționate sau fabricate independent. Camera este pregătită în mod necesar, este dezinfectată și, dacă este necesar, este instalat echipament.

Alegerea metodei de cultivare

În subsol, cultivarea ciupercilor în subsol are loc într-unul din următoarele moduri:

 • în saci;
 • pe picioare;
 • alte materiale disponibile.

Cea mai convenabilă metodă de creștere este utilizarea pungilor. Cel mai bine este să alegeți pungi de plastic puternice cu dimensiunile de 40x60 cm sau 50x100 cm. Pungile cu ciuperci sunt așezate în rânduri sau pe rafturi, sunt agățate într-o cameră mică.

În condiții naturale, ciupercile de stridii germinează pe pumnii. În subsol, ciupercile cresc pe lemn nu prea vechi. În cazul în care ciocanul a fost uscat, atunci este pre-udat pentru o săptămână într-o găleată de apă.

Sfat! Ciuperca de ciuperci creste rapid pe mesteacan, aspen, plop, aspen, stejar, frasin de munte, nuc.

De asemenea, puteți plasa substratul într-o sticlă de plastic cu un volum de 5 litri sau un alt recipient adecvat.

Primirea miceliului

Materialul de plantare pentru ciupercile în creștere este miceliu. Poate fi achiziționat la întreprinderi care se ocupă de creșterea ciupercilor de stridii la scară industrială. Astfel de companii obțin miceliul din spori în laborator.

Dacă există bucăți de ciuperci de stridii, puteți obține singur miceliul. În primul rând, acestea sunt dezinfectate prin tratarea cu peroxid de hidrogen. Apoi ciuperca deasupra flăcării este introdusă într-un tub de testare care conține mediu nutritiv (fulgi de ovăz sau de cartofi).

Este important! Pentru a obține miceliul la domiciliu necesită echipament steril.

Miceliul este păstrat timp de 2-3 săptămâni într-un subsol închis la o temperatură de 24 ° C, după care puteți începe plantarea acestuia.

În subsol se pot dezvolta următoarele soiuri de ciuperci de stridii:

 • comun (crește în condiții naturale pe pășuni, are carne albă);
 • roz (caracterizat prin creștere rapidă și termofilă);
 • Oyster (un tip valoros de ciuperci cu carne de liliac, albastru sau maro);
 • tulpinile NK-35, 420, K-12, R-20 etc. (astfel de ciuperci au fost obținute prin mijloace artificiale și se disting prin randamente ridicate).

Pregătirea substratului

Ciupercile de ciuperci germinează pe substrat, care este achiziționat în formă finală sau făcut independent. Sub formă de substrat pentru ciuperci sunt următoarele materiale:

 • orz sau paie de grâu;
 • floarea soarelui;
 • tulpini de porumb zdrobite și coame;
 • rumeguș.

Substratul este zdrobit în fracțiuni care nu depășesc 5 cm. Apoi, baza este dezinfectată pentru a evita răspândirea mucegaiului și microorganismelor dăunătoare:

 1. Materialele sfărâmate sunt plasate într-un recipient metalic și umplută cu apă într-un raport de 1: 2.
 2. Masa se aprinde si se gateste timp de 2 ore.
 3. Apa este drenată, iar substratul este răcit și golit.

Aranjamentul subsolului

Pentru ciupercile de stridii de reproducere trebuie să pregătiți un subsol. Această cameră trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • capacitatea de a menține temperatura necesară;
 • indicatori de umiditate stabili;
 • dezinfectarea tuturor suprafețelor;
 • prezența surselor de lumină;
 • ventilație.

Înainte de a planta ciupercile de stridii în subsol, se efectuează o serie de lucrări pregătitoare:

 • podeaua camerei trebuie betonată pentru a reduce probabilitatea de răspândire a mucegaiului pe ciuperci;
 • pereții și tavanul ar trebui să fie lustruit;
 • imediat înainte de creșterea ciupercii camera este pulverizată cu înălbitor și lăsată timp de 2 zile;
 • după procesare camera este ventilată timp de câteva zile.

Pentru cultivarea ciupercilor în subsol și menținerea unei temperaturi constante, se recomandă instalarea unui încălzitor. Dacă este necesar, umiditatea poate fi mărită prin pulverizarea pereților și podelei cu apă.

Iluminarea este asigurată de dispozitive fluorescente de lumină naturală. Pe fiecare unitate au fost instalate lămpi cu o capacitate de 40 de wați.

Creșterea ordinii

Procesul de creștere include trei etape principale. În primul rând, se formează blocuri de ciuperci care conțin substratul și miceliul. Apoi, ciupercile de stridii trec prin etapele de incubație și fructe active. La fiecare dintre aceste etape, sunt prevăzute condițiile necesare.

Formarea blocurilor de ciuperci

Primul pas în procesul de creștere a ciupercilor este formarea de blocuri. Blocurile fungice sunt paturi speciale pe care cresc ciupercile de stridii. Când se plantează în saci, se umple succesiv cu substrat și miceliu. În acest caz, stratul superior și cel inferior este substratul.

Sfat! Pentru fiecare 5 cm de substrat se realizează un strat de miceliu gros de 50 mm.

În pungile pregătite se fac mici tăieturi la fiecare 10 cm, prin care ciupercile se vor înmuiți. Dacă se utilizează sticle de plastic, aterizarea ciupercilor se face într-un mod similar. În cisternă trebuie realizate găuri.

Pentru a obține o recoltă bună pe paiete, mai întâi trebuie să faceți găuri în ele de 6 cm adâncime și 10 cm în diametru. Apoi, mișelul de ciuperci este așezat acolo și batetul este acoperit cu un disc de lemn tăiat. Pălării acoperite cu folie și lăsate în subsol.

Perioada de incubare

În timpul primelor 10-14 zile, mieliul proliferă. În timpul perioadei de incubație sunt asigurate condițiile de creștere necesare:

 • temperatura 20-24 ° С, dar nu mai mult de 28 ° C;
 • umiditate 90-95;
 • lipsa unei ventilări suplimentare, care contribuie la acumularea de dioxid de carbon;
 • lipsa de iluminare.
Este important! O ciupercă de stridii este udată de 1-2 ori pe zi cu apă caldă pe întreaga perioadă de fructe.

În cea de-a doua zi se formează petele subțiri pe substrat, ceea ce indică dezvoltarea miceliului. La sfârșitul perioadei de incubație, blocul de ciuperci devine alb. În termen de 5 zile, asigurați condițiile necesare pentru creșterea ulterioară a ciupercilor de stridii.

Perioada de creștere activă

Fructarea activă începe în următoarele condiții:

 • temperatura 17-20 ° C;
 • umiditate 85-90%;
 • iluminare de ordinul a 100 lx / sq. m. timp de 12 ore.

Circulația aerului este asigurată cu siguranță că va permite eliminarea excesului de dioxid de carbon. Atunci când cresc ciupercile de stridii în saci, se fac tăieturi suplimentare pentru a asigura germinarea ciupercilor.

recoltat

Prima recoltare de ciuperci de stridii este recoltată într-o lună și jumătate după plantare. Ciupercile tăiate cu atenție la bază, pentru a nu deteriora capacul și ciupercile. Pentru a-și extinde termenul de valabilitate, ciupercile de stridii sunt îndepărtate imediat de întreaga familie.

Atenție! Aproximativ 1 kg de ciuperci sunt colectate din 1 kg de miceliu.

Al doilea val de fructare începe într-o săptămână după prima recoltă. În această perioadă, se recoltează 70% mai puține ciuperci comparativ cu primul val. După încă câteva zile, ciupercile germinează din nou, dar randamentul blocului este redus semnificativ.

Ciupercile de ciuperci sunt depozitate în frigider, unde sunt plasate imediat după tăiere. Nu este recomandat să înmuiați ciupercile, este suficient să le spălați cu apă curgătoare. Ciupercile de stridii proaspete sunt păstrate în frigider timp de 5 zile.

Ciupercile pot fi plasate în recipiente de plastic sau învelite în hârtie pentru ei. Apoi, termenul de valabilitate este prelungit la 3 săptămâni.

Ciupercile de stridii congelate sunt păstrate timp de 10 luni. Pentru a stoca ciupercile în așa fel, nu trebuie să spălați, este suficient să eliminați contaminarea cu o bucată de cârpă.

concluzie

Cultivarea ciupercii de stridii poate fi una dintre hobby-urile lor sau o afacere profitabilă. Aceste ciuperci sunt bogate în nutrienți și, atunci când sunt utilizate moderat, au un efect pozitiv asupra sănătății umane.

Ciorba de ciuperci sunt cultivate în subsol, care trebuie pregătite cu atenție. Pentru a obține o recoltă bună, este necesar să se furnizeze un număr de indicatori: temperatură, umiditate și lumină.

Pin
Send
Share
Send
Send