Grădinărit

Cum se obține ciuperca de stridii

Pin
Send
Share
Send
Send


Cultivarea ciupercilor la domiciliu este o ocupație destul de neobișnuită. Cu toate acestea, mulți cultivatori de ciuperci fac acest lucru foarte bine. Ei reușesc să reducă la minimum costurile prin micșorarea miceliului pe cont propriu. Se întâmplă că furnizorii nu pot oferi o garanție de 100% cu privire la calitatea mărfurilor, iar aspectul acestui lucru nu poate fi determinat. Ca urmare, substratul poate deveni verde și ciupercile nu vor crește.

Auto-cultivarea de mycelius economisește bani și, de asemenea, dă încredere în viitoarea recoltă. În acest articol vom încerca să dezvăluim toate secretele acestui proces. Veți învăța cum să faceți miceliul de ciuperci de stridii acasă.

Ce este miceliu

Micelia ciupercilor este un miceliu, care trebuie să fie plantat în substrat. În condiții potrivite, va începe să germineze și să-i dăm recolta. Există două opțiuni pentru a obține miceliul de ciuperci acasă. Pentru a face acest lucru, puteți folosi boabe sau lemn. Cel mai adesea crescătorii de ciuperci fac miceliu de cereale. Pentru a face acest lucru, aplicați cultura uterină pe substratul de iarbă.

Pentru a doua opțiune, va trebui să pregătiți bastoane din lemn. Această metodă este practicată în cazurile în care ciupercile vor fi cultivate pe paiete sau bușteni. Miceliu cultivat pe bastoane, are o imunitate puternică și este rar supus la diverse boli. Mai mult, atunci când este propagat în acest fel, materialul are o durată mai mare de depozitare.

Cum să crească miceliul

Micielul de creștere are loc în 3 etape:

  1. Mielliul uterin. Acest material este propagat în laboratoare special amenajate. Acest lucru necesită dispute care sunt stocate în eprubete. În străinătate acest proces este strict controlat și verificat pentru a se conforma tulpinii. Dar, în Rusia, acest lucru este mai simplu și nu desfășoară activități de selecție. Ca material sursă, puteți utiliza nu numai spori, ci și bucăți de țesut ale ciupercii în sine. Această metodă este practicată mai rar, dar nu mai puțin eficientă.
  2. Miceliul este intermediar. Acesta este numele materialului care este transferat din tuburi într-o bază nutritivă special pregătită. În mod specific, materialul intermediar este o cultură gata preparată care este utilizată pentru a face miceliul sămânței.
  3. Mycelium din semințe. În această etapă, materialul este transferat pe substrat pentru o creștere suplimentară a fungiilor. Poate fi folosit și ca o cultură de stoc. Aceasta înseamnă că puteți re-crește un miceliu din sămânță. Pentru a face acest lucru, utilizați un substrat de cereale.

pregătire

Desigur, pentru a crește ciupercile de stridii la domiciliu, trebuie să creați condițiile potrivite. Produsul de cea mai înaltă calitate poate fi cultivat într-un laborator special. Dar dacă faceți totul conform instrucțiunilor, un micicel bun poate fi obținut acasă. Puține persoane au un laborator special echipat la domiciliu. Dar prezența ei nu este necesară. Principalul lucru este să aveți gaz, electricitate și apă curentă în cameră.

Apoi veți avea nevoie de echipamentul și corpurile necesare. Asigurați-vă că achiziționați un termometru, mai multe pipete, tuburi de sticlă, agar și pensete. După cum puteți vedea, majoritatea dispozitivelor vă vor servi mult timp. Deci, trebuie să faceți o investiție unică și apoi să cumpărați materiale după cum este necesar.

Este important! Pentru cultivarea miceliului este necesar să se creeze un mediu steril.

Este greu de imaginat, dar există cel puțin 5.000 de microorganisme pe metru pătrat de spațiu. Adesea, acest număr poate crește la 20 000. Prin urmare, este foarte important să aveți grijă de sterilitate și dezinfectare. Locul de muncă ar trebui să strălucească pur și simplu, altfel toate eforturile pot să scadă.

Există 2 opțiuni pentru cum să crească miicul de ciuperci de stridii la domiciliu:

  1. Ciclul de creștere completă. Prima metodă implică realizarea tuturor etapelor descrise mai sus. Pentru început, luați spori sau o bucată din corpul ciupercilor. Apoi, cultura uterină derivă din acesta, din care se obține apoi intermediarul și apoi semințele.
  2. Căi rapide. În acest caz, pregătiți miceliul și creșteți ciupercile în mod independent.

Prima etapă - cultivarea culturii uterine

Pentru a crește miceliul uterin, trebuie să pregătiți ciuperci proaspete proaspete. După cum sa menționat mai sus, materialul poate fi obținut din partea unei ciuperci în sine. Deci, ciupercile de stridii trebuie să fie tăiate în jumătate și apoi să taie o bucată mică în partea superioară a piciorului. Apoi trebuie să puneți o bucată de ciupercă de stridii într-un mediu nutritiv special. Cu toate acestea, ciuperca trebuie să fie complet sterilă. Prin urmare, ar trebui să fie plasat în peroxid pentru câteva secunde. Apoi, tubul de testare cu un mediu nutritiv este ținut deasupra flăcării și se scufundă în el o bucată de ciupercă pregătită. Plăcuța tubului de testare este arsă peste foc și recipientul de sticlă este închis corespunzător.

Atenție! Tubul închis trebuie mutat foarte atent. Ei nu o iau prin plută însă, ci cu două mâini, ținând simultan tubul și dopul.

După ce ați făcut tubul cu materialul ar trebui să fie mutat într-un loc întunecat. Temperatura aerului din acesta ar trebui să fie în jurul valorii de = 24 ° C. După câteva săptămâni, materialul finit poate fi plantat în substrat.

Se poate întreba, de asemenea, cum să se facă o bază nutritivă adecvată pentru cultura uterină în creștere? Deci, este și foarte ușor de făcut cu propriile mâini. Pentru a pregăti un mediu special, potriviți diferite tipuri de agar:

  • fulgi de ovăz;
  • cartof-glucoză;
  • morcov;
  • mustul agar.

Acest mediu este turnat în tuburi care trebuie sterilizate. Apoi sunt ușor înclinate. Acest lucru se face astfel încât mediul de cultură să aibă mai mult spațiu. Când mediul sa răcit complet, va fi posibil să adăugați o bucată de ciupercă pregătită.

Este important! În procesul de creștere a mediului uterin, este necesar să se monitorizeze puritatea sterilă. Curățenie ar trebui să fie nu numai echipamentul și camera, dar și mâinile tale. Înainte de a lucra, asigurați-vă că dezinfectați suprafața de lucru și că echipamentul necesar este ținut deasupra arzătorului.

A doua etapă - diluarea miceliului intermediar

Apoi, mergeți la reproducerea miceliului. Mycelium intermediar este cel mai adesea cultivat folosind cereale de cereale. Semințele dovedite și de înaltă calitate turnau apă într-un raport de ½. Apoi fierbe aproximativ un sfert de oră. După aceea, cerealele trebuie să fie uscate și combinate cu carbonat de calciu și gips.

Apoi amestecul este umplut cu un recipient de sticlă la 2/3. Apoi, se sterilizează și se adaugă un mediu nutritiv (câteva piese). Mycelium intermediar poate crește în câteva săptămâni. Puteți păstra un astfel de miceliu de ceva timp. În condiții adecvate, aceasta va dura până la trei luni. În spațiul pentru ciupercile de stridii, temperatura nu trebuie să fie mai mică de 0 ° C și nu mai mare de +20 ° C.

Sfat! Dacă este necesar, miceliul intermediar poate fi distribuit în pachete și stocat în această formă.

Acum am ajuns în cea mai importantă etapă - producția de miceliu semănat. Materialul intermediar care este o cultură activă poate fi folosit imediat sau împărțit de mai multe ori. Totul depinde de ce ciuperci de stridii sunt cultivate. Dacă pentru dvs., este mai bine să crească treptat, ciuperci proaspete tinere.

Ultima etapă - producția de miceliu de semințe

Mirosul de ciuperci din ciuperci, în această etapă, arată ca o floare albă luxuriantă. Are deja un miros plăcut de ciuperci proaspete. Semințele cultivate au loc în același mod ca producția de miceliu intermediar. Frunze albe fierte plasate într-un borcan cu substrat și așteptați ca miceliul să crească. În capacitatea de litru se adaugă doar o lingură (masă) a materialului intermediar.

Atenție! Miceliul de ciuperci de ciuperci poate fi plantat pe cânepă sau pe bușteni. De asemenea, pentru producția de ciuperci folosiți pungi de plastic.

concluzie

Cultivarea mișelului de ciuperci de stridii la domiciliu este o afacere destul de dureroasă, care necesită mult timp și răbdare. Cu toate acestea, veți obține material de calitate, făcut cu propriile mâini, și nu vă veți face griji dacă ciupercile dvs. vor crește sau nu. După cum puteți vedea, oricine poate crește ciupercile de stridii acasă. Tehnologia de producție nu necesită materiale și echipamente costisitoare. Procesul de cultivare are loc aproape fără intervenția omului. Și tu poți să plantezi miceliul pe bușteni sau busteni obișnuiți.

Pin
Send
Share
Send
Send