Grădinărit

Plantarea strugurilor în toamnă

Pin
Send
Share
Send
Send


Strugurii - o plantă din sud, prin urmare, iubește căldura și lumina soarelui. Clima locală nu este foarte potrivită pentru cultura iubitoare de căldură, așa că trebuie acordată o atenție deosebită unor aspecte importante precum plantarea, îngrijirea și adaptarea adecvată a viței de vie pentru iarnă. în toamnă "> Timpul de plantare pentru struguri pe care fiecare grădinar îl determină pe cont propriu, însă cultivatorii cei mai experimentați susțin că este mai bine să faceți acest lucru în toamnă.

Care sunt avantajele plantării în toamnă, precum și cum să planteze strugurii pe site în toamna - aceste probleme vor fi abordate în articol.

Când este mai bine să plantați struguri: toamnă sau primăvară

Mulți experți recomandă plantarea strugurilor în primăvară pentru singurul motiv că planta va avea mai mult timp pentru dezvoltare și înrădăcinare înainte de iarnă aspră. Cu toate acestea, practica arată că problema germării răsadurilor este ușor de rezolvat printr-un adăpost sigur și o plantare mai profundă.

Plantarea toamnei de puieți are o serie de avantaje:

 1. În toamnă, solul este mai umed, ceea ce este foarte important pentru puieții tineri care trebuie să se prăbușească. În timpul verii, cultivatorul va trebui să aplice săptămânal plantele tinere, astfel încât să nu se usuce.
 2. Răsadurile bine scufundate nu se îngheață în timpul iernii, deoarece rădăcinile lor sunt mai mult de jumătate de metru de la suprafața pământului. Dar răsadurile de struguri plantate în sezonul de toamnă vor fi temperate, ulterior vița va fi capabilă să reziste înghețurilor la mai mult de -20 de grade.
 3. Strugurii de toamnă se vor trezi mai devreme, iar în primăvară vor începe lăstari noi - dezvoltarea acestor răsaduri este mai rapidă decât cele plantate din primăvară.
 4. La toamnă se țin diverse expoziții și târguri, în care vinde soiuri de struguri valoroase. Grădinarul va avea o mare oportunitate de a alege varietatea potrivită dintr-o gamă largă.
Este important! Răsadurile de primăvară pot fi plantate de la mijlocul lunii aprilie până la sfârșitul lunii iunie. Dacă strugurii nu sunt întăriți, trebuie să fie priteniat și adesea udați, altfel răsadul va arde la soare.

Când plantați struguri în toamnă, fiecare proprietar decide singur. Cei mai mulți rezidenți de vară o fac de la mijlocul lunii octombrie până la începutul înghețurilor severe. Regula generală este: până în această iarnă înghețul ar trebui să rămână cel puțin 10 zile pentru ca strugurii să se înroșească într-un loc nou.

Cum să plantezi strugurii în toamnă

De obicei în toamnă se plantează răsaduri de struguri cu un sistem rădăcină bine dezvoltat și câteva muguri. Plantarea însăși nu este deloc diferită de cea de primăvară, singurul lucru este că strugurii trebuie să fie bine încălșiți și să se umple cu 10-14 zile înainte de înghețurile așteptate.

Atenție! Pentru ca vița-de-vie să înceapă fructul cât mai curând posibil, trebuie să alegeți soiul potrivit pentru cultivarea într-o anumită regiune.

În cazul în care să planteze struguri

Alegerea unui loc pentru plantarea răsadurilor se bazează pe natura căldurii și iubitoare de lumină a acestei plante. Este mai bine să plantați struguri pe partea sudică a parcelei, iar partea de est sau de vest se va potrivi de asemenea.

Pentru a proteja planta de friguri extreme, nu trebuie să-l plantați în zonele joase sau în partea inferioară a râurilor - aici temperatura apei scade cel mai mult. Este mai bine să alegeți pantele sudice, care ar putea proteja fiabil planta de vântul rece și umiditatea ridicată.

Sfat! Dacă este posibil, este mai bine să plantați răsaduri de struguri în apropierea zidurilor casei sau a anexelor.

În același timp alegeți pentru plantarea partea de vest sau de sud-vest. De-a lungul zilei, clădirea se va încălzi la soare, iar în seara rece și noaptea va da căldura acumulată la viță.

Podgoriile ca solul sunt nutritive, friabile. Cele mai potrivite pentru plantarea semințelor de pământ negru, dar, în principiu, dacă fertilizați bine cariera, puteți planta struguri în orice sol. Singurul lucru care ar trebui luat în considerare la alegerea unui loc de aterizare: solul nisip îngheață peste iarnă și se usucă mai repede în timpul verii. În nisip trebuie să faceți o blocare de pământ în partea inferioară a găurii, care va împiedica scurgerea apei și a nutrienților. Și totuși, o astfel de viță de vie porturi mai mult pentru iarnă și plante tinere plante oarecum mai profund.

Cum să alegi și să pregătești strugurii pentru plantarea toamnei

Cultura corespunzătoare a strugurilor începe cu alegerea unui răsad săditor și sănătos.

Un răsad bun de toamnă trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • au un trunchi maro, de până la 50 cm lungime;
 • au una sau mai multe lăstari verzi de orice lungime;
 • sistemul radicular trebuie să fie bine dezvoltat, constând din nodurile superioare și inferioare ale rădăcinilor;
 • rădăcinile însele ajung la o lungime de aproximativ 15 cm;
 • pe tăiat, rădăcina trebuie să fie "vie", albă și umedă;
 • un răsad de bună calitate este ambalat în protecție de argilă - argila umedă acoperă rădăcinile strugurilor;
 • răsadurile nu ar trebui să fie la soare;
 • frunzele și lăstarii tineri au o culoare verde bogată (paliditatea umbră indică faptul că planta este o seră care nu a fost întărită).
Atenție! Cel mai important lucru este că nu există urme de ciuperci și alte infecții asupra strugurilor de insecte pe răsadurile strugurilor. Materialul de plantare infectat nu aduce exact randamente ridicate.

Atunci când răsadurile de struguri sunt achiziționate, acestea trebuie plantate cât mai repede posibil. Pre-păstrați pregătirea materialului de plantare pentru struguri, este după cum urmează:

 1. În primul rând, puieții de struguri sunt plasați în apă rece și înmuiate timp de 12-24 ore. Stimulentele de creștere pot fi adăugate în apă, dar mulți experți susțin că acest lucru va afecta negativ dezvoltarea viței de vie în viitor.
 2. Acum trebuie să scoateți răsadul din apă și să îl inspectați. Tăiați apendicele verde cu foarfece ascuțite, lăsând 3-4 ochi.
 3. Rădăcinile superioare sunt tăiate complet și localizate în nodul inferior - doar puțin scurtate pentru a stimula creșterea (tăiate cu 1-2 cm).
 4. Pentru a proteja strugurii împotriva infecțiilor fungice, planta este tratată cu orice agent fungicid adecvat pentru podgorii (de exemplu, "Dnok").

Acum planta este pregătită pentru plantare înainte de iarnă.

Pregătirea solului și cultivarea strugurilor

Pentru ca planta capricioasă să nu fie înghețată în timpul iernii reci, este necesar să se planteze suficient de mult strugurii. Dimensiunea medie a găurii pentru plantarea răsadurilor este de 80x80x80 cm, este posibil să se reducă diametrul găurii, dar adâncimea ei ar trebui să rămână la nivelul de 0,8-1 metri.

Sfat! Se recomandă să se săpare găuri pentru struguri în același sezon - în acest caz, în toamnă sau la sfârșitul verii.

Distanța dintre viță de vie adiacentă trebuie să fie de cel puțin un metru, dar dacă există o astfel de oportunitate, este mai bine să se mărească intervalele la doi metri. Deci, în locul ales, sapa o groapă cu dimensiunea specificată și efectuează următoarele acțiuni:

 • 5-10 cm de piatră zdrobită, pietricele sau cărămizi sparte sunt turnate până la capătul inferior - acesta este stratul de drenaj. Drenajul este necesar pentru a proteja rădăcinile de umiditate ridicată.
 • O conductă este instalată în drenaj, a cărui extremitate se va ridica deasupra nivelului solului atunci când gaura este îngropată. Țeava este plasată pe o parte și este necesară pentru a alimenta strugurii direct pe rădăcini în orice moment al anului.
 • Următorul strat este solul nutritiv sau solul negru. Grosimea unei astfel de perne este de aproximativ 25-30 cm. Humusul sau compostul sunt adecvate ca strat de nutrienți: în fiecare groapă se toarnă aproximativ opt găleți de îngrășământ.
 • Îngrășămintele minerale sunt stropite în partea superioară: 0,3 kg de îngrășământ superfosfat și potasiu, borcane de trei litri de cenușă de lemn. Este necesară amestecarea îngrășământului cu solul, adâncime de 10-15 cm.
 • Stratul de nutrienți este închis cu un strat subțire de cernoziom, astfel încât rădăcinile strugurilor să nu ardă din contact direct cu îngrășămintele - 5 cm este suficient.
 • În restul grosimii de 50 cm faceți o mică ciură de sol. Strugurii sunt plantați pe el și rădăcinile sunt îndreptate ușor, poziționându-le de-a lungul conului.
 • Groapa este acoperită treptat cu pământ până la punctul de creștere pe răsad. Tampați ușor solul din jurul strugurilor. La această aterizare pot fi luate în considerare.
 • Imediat după plantare, strugurii trebuie să fie udați, consumând 20-30 litri pe bucată. Când solul vegetal se usucă, trebuie slăbit.

Este important! Înainte de debutul înghețului, trebuie să aprovizionați planta, cel puțin de două ori. Este posibil să folosiți o țeavă de drenaj în aceste scopuri, atunci nu este necesar să slăbiți solul.

ingrijirilor

Plantarea strugurilor în toamnă este finalizată, acum cel mai important lucru este să pregătim răsaduri pentru iernare. În plus față de irigare, strugurii în acest stadiu nu necesită nici o îngrijire, numai odată cu debutul acestor îngrășăminte ar trebui să fie acoperite răsadurile.

În regiunile calde, o movilă destul de simplă de pământ deasupra strugurilor, înălțimea sa este de aproximativ 30-50 cm. În climatul mai sever, strugurii se încălzesc mai atent, împachetind lăstarii cu folie de plastic, plângându-i în tuneluri de pământ, acoperind frunze de molid sau rumeguș.

În orice caz, nu vă grăbiți la adăpost, deoarece poate dăuna strugurilor. Dacă temperatura este peste zero, materialul se poate topi, în plus, acestea sunt amenințate de insecte și rozătoare în pământ. Experții recomandă să acopere vița de vie numai după primul îngheț, astfel încât plantele să sufere o anumită întărire.

Toată lumea decide pentru sine: să planteze struguri în primăvară sau toamnă. Acest articol enumeră toate avantajele unei plantări de toamnă. Pentru a înțelege mai bine toate nuanțele acestui eveniment, puteți viziona videoclipul:

Pin
Send
Share
Send
Send