Grădinărit

Pregătirea zmeurii pentru iarnă în toamnă

Pin
Send
Share
Send
Send


Toamna este un timp de necaz asociat cu pregătirea de plante perene pentru iernare. Acestea includ zmeura. Pentru a obține o recoltă bună de zmeură sezonul următor, aveți nevoie pentru a efectua în timp util de tăiere și adăpost de arbuști.

Pregătirea zmeurului în toamnă pentru iarnă viitoare constă în mai multe etape:

  1. Tăiere.
  2. Purificarea deșeurilor, cum ar fi tulpini după tăiere, frunze căzute și iarbă între rânduri.
  3. Top dressing.
  4. Îndoiți-vă și adăpostiți-vă de frig.

Acest articol va examina fiecare etapă separat. Din aceasta veți învăța cum să organizați în mod corespunzător îngrijirea zmeurii în toamnă, care va servi ca pregătire pentru iarnă.

Alimente cu zmeură

Pentru a fi sincer, ar trebui să începeți hrănirea plantelor nu din toamnă, ci de la sfârșitul verii. Acest lucru contribuie la maturarea lemnului, care va ajuta tufișurile de zmeură să reziste la frigul de iarnă. Pentru a face acest lucru, îngrășămintele azotate sunt excluse și le înlocuiesc cu potasiu și fosfor. Pentru randamentul abundent de zmeură, este necesar să se furnizeze solului o cantitate suficientă de nutrienți care să pregătească sistemul de rădăcini de arbuști pentru iarnă. Ultima hrănire se face la începutul lunii octombrie.

Cum puteți fertiliza solul pentru a pregăti zmeura pentru iarnă? Îngrășămintele organice, cum ar fi turba, îngrășămintele de pasăre, compost și gunoi de grajd sau îngrășămintele verzi și îngrășămintele minerale pot fi potrivite pentru acest lucru.

  1. Gunoiul este aplicat înainte de săpăturile de pe sol. La 1 m2 au nevoie de 4-6 kg din acest îngrășământ. Gunoiul de grajd nu poate fi folosit numai ca îngrășământ, ci și ca material de acoperire. În primăvară, el în cele din urmă putrezeste și hrănește solul cu substanțe esențiale care vor accelera creșterea și dezvoltarea zmeurii.
  2. Compostul este frunziș putrezit, turbă, buruieni, îngrășăminte de pasăre și tulpini de porumb. Este adus în sol ca și gunoi de grajd.
  3. Excrementele de păsări sunt cele mai bune îngrășăminte pentru zmeură. Este crescut în apă și distribuit în toate tufișurile de zmeură.
  4. Turba poate fi fertilizat zmeura nu numai in toamna, dar si in primavara si chiar in vara. Ajută la îmbunătățirea structurii solului, sporind astfel randamentul zmeurii.
  5. Îngrășămintele minerale se aplică o dată la 2-3 ani. Este posibilă alternarea aplicării materiei organice cu mineralizarea solului - un an de gunoi de grajd sau alt îngrășământ organic și cel de-al doilea an de aplicare a îngrășămintelor minerale. Îngrijirea zmeurului în toamnă înseamnă adăugarea de sare de potasiu în sol (40 g pe bucată) sau superfosfate (60 g pe bucată). Deci, la o distanță de aproximativ 30 cm de bucșă, trebuie realizate caneluri, având o adâncime de aproximativ 20 cm, în care sunt introduse substanțe minerale. Pentru mineralele mai bine absorbit zmeura, solul ar trebui să fie udat în timp util. Acest lucru este deosebit de important de făcut în toamna aridă.
  6. Siderații sunt plante plantate între rândurile de zmeură în iunie. Poate fi lupin albastru, vicooss sau mustar. La sfârșitul toamnei, solul este săpat, ca urmare a căruia sideratov spărturi cad în pământ. După putrezirea în timpul iernii, sideratele vor umple tufele de zmeură cu toate substanțele nutritive necesare în primăvară.

Cum să prindă muguri

Pentru zmeura iarnă, este necesar să se efectueze tăierea în timp util. Ciclul de viață al unor soiuri de zmeură durează 2 ani. Ce înseamnă asta? În primul an de viață, tulpina de zmeură crește și crește și anul viitor începe să aducă fructe. După recoltare, un astfel de tulpină de zmeură va mai trăi până la iarnă, luând astfel substanțe nutritive din lăstarii tineri. În primăvară nu va da rod.

Prin urmare, pentru ca tinerele tulpini să obțină suficiente substanțe nutritive, cele vechi trebuie să fie complet tăiate. Din lăstarii tineri de zmeură, vârfurile ar trebui să fie de asemenea tăiate cu circa 15-16 cm. Aceasta este o condiție importantă, deoarece traiectoria se află în faza de creștere și pentru a supraviețui iarna, trebuie să fie lemnoasă. Tunsul de zmeură promovează rezistența la îngheț la tineri.

Repararea soiurilor de zmeură se disting prin faptul că acestea poartă tulpini anuale. Având în vedere acest lucru, toate lăstarii de zmeură ar trebui să fie tăiate în toamna. Astfel, vă protejați arbuști de boli și dăunători. În acest scenariu, tăierea se face o singură dată, abia în toamnă. În primăvară, nu este necesar să o repetăm. În loc de lăstari vechi va crește noi, care va da roade.

Pentru a evita putregaiul și deteriorarea rinichilor, trebuie să eliminați toate frunzele din zmeură. Acest lucru se face cu atenție. Înainte de a îndepărta colile din ramuri, se recomandă purtarea mănușilor, astfel încât mișcările să fie mai moi. În acest caz, rinichii nu sunt afectați. Mișcarea trebuie direcționată de sus în jos.

Dublă prăjire zmeură

Când dublați zmeura tăiere crește randamentul tufelor de zmeură. Deci, tăierea este efectuată de două ori pe an - în toamnă și primăvară. Vârfurile tulpinilor, care au atins o înălțime de 1 m, sunt tăiate cu 20-25 cm.

Astfel, se stimulează creșterea de tulpini laterale, care, de asemenea, ramură, formând un tufiș luxos cu muguri de flori. Dacă decideți să crească zmeură în acest fel, atunci ar trebui să existe un interval mare între arbuști - de la 60 cm.

Cum să curățați zmeura de deșeuri

După terminarea tăierii, este timpul să începeți eliminarea deșeurilor de hârtie de zmeură. Toate ramurile, frunzele și iarba ar trebui să fie arse sau mutate într-o groapă de compost. Acest eveniment este obligatoriu, altfel în zmeura deșeurilor rămase în copacul de zmeură, iarna și bacteriile și dăunătorii se înmulțesc în primăvară.

Mulțirea solului și tulpinile de tulpină

Pentru a menține nivelul optim de umiditate pentru zmeură, este necesar să mulci solul pe tot parcursul anului din când în când, eliminând vechiul mulci și înlocuindu-l cu unul nou. Prepararea zmeurului pentru iarnă include și mulcirea, deoarece îngrădirea va proteja sistemul rădăcinii de îngheț. Ca mulci poate servi ca rumeguș, turbă, coajă, etc.

Sfat! Ca mulci aveți nevoie să utilizați un material care are un mediu neutru de aciditate.

Zmeura nu-i place reacția alcalină și acidă a solului. Prin urmare, dacă folosiți rumeguș pentru mulci, nu trebuie să fie din lemn de esență moale.

Mulțimea trebuie să aibă o înălțime de aproximativ 5 sau 10 cm. Un strat mai mic nu va asigura o izolare suficientă, iar un strat mai mare va duce la curățarea solului și poate provoca chiar răspândirea infecțiilor fungice și purulente. Înainte de mulcire, solul trebuie udat bine, astfel încât sistemul rădăcină să nu hiberneze uscat.

După ce frunzișul a căzut de pe tulpini, trebuie să vă aplecați. Pentru a face acest lucru, trebuie să săpați de-a lungul tufișurilor câteva coloane între care firul este tensionat, nu mai mare de 20 cm de la sol. La acest fir, îndoiți și trântiți jargonul. Astfel, genele se vor ascunde sub zăpadă până la înghețuri severe. Panglicile sau filetele din nailon sunt cele mai bune pentru legare.

Ce trebuie să faceți dacă ninsoarea se prăbușește într-un climat aspră

În cazul în care zmeura este plantată pe partea vântă a site-ului dvs. unde zăpada este suflată în timpul iernii, atunci trebuie să aveți grijă de reținerea zăpezii în avans. În acest scop, pe partea din care suflă vânturile, trebuie să instalați bariere speciale. Poate fi înrădăcinată în foi de placaj sau policarbonat. Materialul din urmă, desigur, are mai multe avantaje față de placaj, deoarece este rezistent la putrezire și nu se teme de îngheț.

Astfel de garduri pot fi montate pe spărtură de-a lungul zmeurului. Cu toate acestea, este foarte important să se ia în considerare direcția vântului. Vă puteți consulta în legătură cu trandafirul vânt al zonei dvs., care poate fi găsit pe site-ul serviciului hidrometeorologic din zona dvs.

Cu toate acestea, dacă nu există zăpadă suficientă în zona dvs. și înghețurile sunt puternice, atunci zmeura trebuie acoperită. Ca un izolator termic poate servi drept material nețesut, de exemplu, spunbond sau lutrasil. Îndoiți-vă înainte de a acoperi. Materialul de acoperire trebuie fixat astfel încât să nu fie suflat de vânt. Într-un climat deosebit de dur, sunt construite în plus structuri simple în formă de arc, care sunt acoperite cu policarbonat pentru a proteja zmeura de moarte din cauza frigului.

Când să acoperiți și să deschideți arborii

Ramurile trebuie să se aplece în timp util. Dacă o faci înainte, tufișurile se pot topi, iar dacă o faci târziu, tulpinile vor deveni mai fragile și se pot rupe în proces. Deci, timpul optim pentru îndoire este înainte de prima ninsoare, dar după căderea din tulpini de frunze. Același lucru se poate spune despre adăpostul de zmeură pentru iarnă, fie cu acoperirea materialului nețesut, fie cu construcții speciale din policarbonat.

Scoateți materialul de acoperire trebuie să fie, de asemenea, la timp. Dacă acest lucru se face înainte de timpul alocat, tulpinile se vor arde din cauza fluctuațiilor mari de temperatură de zi și de noapte. Dacă acoperiți arbuști, deschiderea lor trebuie executată în mai multe etape. Mai întâi, construcția de policarbonat este îndepărtată, apoi țesătura nețesută, iar după aceea ramurile sunt decupate, iar stratul de mulci este îndepărtat. În caz contrar, imunitatea de zmeură va scădea. Toate manipulările în grijă de zmeură trebuie efectuate până la jumătatea lunii aprilie.

Dacă urmați instrucțiunile de mai sus, recolta de zmeură vă va încânta. În plus, vă invităm să vedeți un videoclip despre modul de pregătire a zmeurii pentru iarnă:

Pin
Send
Share
Send
Send