Grădinărit

Cum să luați conopidă

Pin
Send
Share
Send
Send


Dacă întrebați copiii despre proprietățile benefice ale conopidei, ei nu le vor numi. Cel mai probabil, ei vor spune că aceasta este cea mai lipsită de vegetație. Cu toate acestea, este bogat în vitamine și minerale. De aceea, mulți grădinari își cresc legumele în parcelele lor.

Conopida are un timp de maturare. Dacă doriți să creșteți o legume de dimensiune normală și un gust adecvat, care ar fi păstrat o perioadă lungă de timp, atunci ar trebui să luați în considerare factorul de coacere. În multe privințe depinde de soiul plantat. În acest articol, veți afla când să tăiați conopida și cum să o faceți corect. De asemenea, la sfârșitul articolului va fi postat un video din care veți afla despre caracteristicile cultivării acestei legume sănătoase pentru corpul uman.

Congelarea. Poate dăuna culturii

Varza este o cultură termofilă. Prin urmare, întrebarea dacă este frică de îngheț este destul de relevantă. Când temperatura scade sub + 8, se formează lăstari de rezervă la baza legumelor, care arată ca niște capete mici. În acest moment, creșterea inflorescenței principale se oprește.

Dacă întâmpinați o astfel de dificultate, atunci puteți salva capetele prin colectarea lor și lăsându-le să se maturizeze în cameră. Cu toate acestea, dacă aveți o seră, în care puteți menține o temperatură stabilă, și anume + 10, cultura dvs. nu va îngheța și nu se maturizează în paturi.

Cum se determină timpul de recoltare a varzei

Dacă în timpul sezonului cald ați oferit îngrijire corespunzătoare pentru conopidă, atunci în cele din urmă veți primi o recompensă bine meritată sub formă de inflorescențe densă de zăpadă-alb, smarald, violet sau portocaliu. Recoltarea conopiderilor depinde de soiul cultivat:

 • Soiuri timpurii formează inflorescențe în 2 - 3 luni după apariția primelor lăstari. Recoltarea are loc la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie.
 • Soiurile de mijloc au un sezon de creștere mai mare, variind de la 100 la 130 de zile. Recoltarea are loc la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august.
 • Varza târzie aduce recolta la sfârșitul lunii august sau în septembrie. Aceste soiuri au un sezon de creștere lung - 5 luni sau mai mult. Dar ei sunt cei care sunt cei mai îndelungați.

Efectul condițiilor meteorologice asupra coagulării

Nu este un secret faptul că condițiile meteorologice afectează perioada de maturare a inflorescențelor. Este important să se ia în considerare factorii care influențează sezonul de creștere:

 1. Temperatura optimă care favorizează maturarea conopidei este de la +15 la +20. La temperaturi sub + 15, creșterea culturii încetinește, iar la temperaturi de peste + 20 de inflorescențe inferioare, ele vor fi libere și mici.
 2. Nivelul de lumină este, de asemenea, important pentru creșterea și dezvoltarea completă a inflorescențelor. Atunci când există o mulțime de soare, inflorescențele se formează prea repede și devin predispuse la germinare. Cu un nivel prelungit de lumină naturală, capetele formate numai trebuie să fie ras.
 3. Lipsa de umiditate afectează, de asemenea, perioada de creștere și maturare a conopidei. Capul va fi mic și nu suficient de dens.
 4. Fertilitatea solului, poate, are un rol cheie în intensitatea creșterii și fructării culturii. Pe un teren incomod, cultura crește încet, iar inflorescențele formate sunt predispuse la putrezire.

Prin urmare, este important să vă concentrați nu numai pe datele aproximative când puteți elimina varza, ci și să vă uitați la starea inflorescențelor.

Ce vreme să recoltezi

Conopidul trebuie să fie recoltat în condiții de uscat și fără cloud. Puteți începe să tăiați capetele la cină, dar nu mai mult decât până la șapte seara. Nu le puteți curăța după ploaie. Recolta nu va avea gustul și aroma inerentă de varză și nici nu va fi stocată. Acest lucru se datorează faptului că planta necesită umiditate și căldură numai în faza de creștere activă.

Sfat! Dacă este deja rece și aveți în continuare capete necoapte, puteți să le îndepărtați din rizom și pământ din grădină și să le plantați într-o încăpere rece, de exemplu, într-o seră sau în pivniță. Acest lucru este posibil dacă inflorescența a ajuns la 5 cm în diametru și există aproximativ 20 de frunze pe varză.

Cum se taie conopida

Recoltarea de varză trebuie colectată nu numai la timpul stabilit, ci și competent. Numai cu respectarea tuturor regulilor putem aștepta la o bună siguranță a capului. Deci, există câteva reguli pentru curățarea conopidei:

 1. Inflorescența este considerată copt dacă atinge raza de 10-12 cm. Capurile mari sunt adesea inadecvate pentru gătit, deoarece își pierd culoarea și structura.
 2. Capul coapte trebuie îndepărtat imediat din instalație. Aceasta presupune că recolta trebuie recoltată treptat, efectuând o verificare a maturității capetelor la fiecare 2-3 zile. Dacă nu poți fi recoltat treptat, acoperă capetele maturate cu ceva care să-i protejeze de lumina soarelui.
 3. Varza de varza trebuie taiata cu un cutit ascutit, pre-taiat. În același timp, inflorescențele ar trebui tăiate cu mai multe frunze mai mici. Pentru a menține capetele mai lungi, ele pot fi îndepărtate complet de la pământ, cu sistemul rădăcină.
 4. Cultură trebuie să fie transferat la depozitare, care ar trebui să fie rece și întuneric. Dacă lăsați conopida tăiat la soare, acesta își va pierde rapid valoarea nutritivă și va dispărea.

Deci, dacă urmați regulile de tăiere a inflorescențelor, veți putea să le salvați, pregătindu-vă treptat pentru familia ta preparate delicioase și sănătoase din aceste oligoelemente bogate în vitamine, care au un efect benefic asupra tractului digestiv.

Caracteristici de stocare

Dacă ați plantat o mulțime de legume înfloritoare și ați recoltat o recoltă bogată, atunci următoarea, nu mai puțin importantă sarcină este păstrarea recoltei înainte de vară. Și aici trebuie să aderați la anumite reguli, astfel încât inflorescențele limitate să nu se usuce și, mai rău, să nu putrezească:

 1. Varza depășită este slab stocată. Având în vedere acest lucru, este important să nu se supra-curețe legumele.
 2. Patru pliante ar trebui să rămână la inflorescență după tăiere.
 3. Nu lăsați capetele tăiate în soarele deschis.

Inflorescențele conopidei pot fi stocate în mai multe moduri:

 • Inflorescențele inflorescente cresc. Cum? Înainte de a se sătura cu rădăcina și cu solul, trebuie să fie udate abundent timp de 2 zile. Apoi, plantele sunt stivuite strâns unele de altele și acoperite cu pământ până la frunze. Cu toate acestea, este important ca în același timp să nu existe acces la lumina naturală în cameră. Temperatura aerului ar trebui să varieze între + 4 + 10. Deci, capetele pot dura până la 4 luni, și astfel nu numai că cresc inflorescențele, ci și pur și simplu stochează capete mature. De asemenea, este important aici ca camera să aibă o bună ventilație și o umiditate ridicată în intervalul de 90-95%.
 • La temperatură zero și umiditate ridicată conopida este stocată până la 7 săptămâni. Acesta este plasat în cutii sau cutii și acoperit cu un film deasupra. Inflorescențele trebuie să fie verificate din când în când, deoarece unele pot începe să putrezească. Capurile spinoase ar trebui să fie imediat îndepărtate de cele sănătoase, în caz contrar, toate vor deveni infectate și vor deveni inutilizabile.
 • În aceleași condiții climatice, puteți stoca varza de până la 21 de zile, agățându-l de tulpină. Dar acest lucru este acceptabil doar dacă aveți câteva inflorescențe și în acest timp le folosiți.
 • Pentru a păstra conopida în frigider, trebuie să împachetați fiecare inflorescență într-o pungă sau ziar separat. Contactul cu inflorescențele va accelera procesul de putrezire, prin urmare trebuie să fie ambalate separat.
 • Dacă doriți să depozitați conopidă în congelator, atunci trebuie mai întâi să fie spălată și capetele să fie dezasamblate în inflorescențe, care apoi sunt împărțite în porții, ambalate în saci și trimise la congelator. În acest fel, puteți să depozitați conopidă timp de până la 12 luni. Totuși, înghețarea din nou a picăturilor de legume și de temperatură în congelator va duce la deteriorarea legumelor, deci trebuie să fie ambalate strict într-o singură porție, pe care le puteți folosi. În același timp, în congelator ar trebui să fie menținute la aceeași temperatură.

Deci, dacă aveți o mulțime de capete, atunci unele dintre ele pot fi trimise la subsol, unde vor dura până la 4 luni, iar altele vor fi introduse în congelator, ceea ce vă va permite să salvați o legumă floare până la următoarea recoltă. Atunci cand sunt inghetate intr-o leguma, toate nutrientii vor ramane. În plus, caracteristicile gustului produsului nu vor suferi, iar aroma sa naturală va rămâne.

Astăzi, grație muncii grele a crescătorilor, puteți crește o varietate de soiuri și hibrizi de legume în grădină. De exemplu, hibridul Cheddar F1 se distinge prin culoarea portocalie a capetelor, iar calitatea de culoare purpurie are o culoare purpurie a inflorescențelor. Soiul Amphora are o formă neobișnuită de inflorescență, asemănătoare cu o stea de mare. Aspectul original al legumelor și varietatea de culori vă permit să decorați masa cu mâncăruri delicioase din bucate preparate din diferite culori ale acestei legume înfloritoare.

Deci, din acest articol, ați învățat nu numai cum să recoltați o recoltă de conopidă, ci și despre ceea ce afectează perioada de coacere a capului și în ce vreme este mai bine să recoltați. În plus, vă oferim un videoclip care vă va ajuta să înțelegeți cum să îngrijiți corespunzător conopida pentru a obține o recoltă bună și de înaltă calitate a legumelor florale:

Pin
Send
Share
Send
Send