Construcție

Ce fel de iluminare ar trebui să fie în casa de găină

Pin
Send
Share
Send
Send


Iluminatul de înaltă calitate din casa de găină este un element important al unei vieți confortabile a păsărilor. Lumina cu o intensitate suficientă îmbunătățește producția de ouă la găini și contribuie la dezvoltarea straturilor. Este imperativ să acoperiți coopul în timpul iernii, când ziua însorită nu durează mult.

Am nevoie de lumină artificială în casă? - Potrivit recenziilor crescătorilor cu experiență, iluminatul în turmă este necesar cel puțin în timpul iernii. Cu o cantitate insuficientă de lumină în casă, puii se dezvoltă mai lent și produc mai puțin ouă. În plus, animalele tinere sunt adesea rănite atunci când se deplasează în cameră în întuneric.

Avantajele coopului de pui luminat

Crescătorii de păsări novice adesea neglijează instalarea lămpilor în clădire. Mulți oameni cred că iluminarea este necesară numai pentru confortul utilizării efectivului gazdă. Cu toate acestea, lumina de înaltă calitate din coopul de pui are un efect benefic asupra păsării în sine. Clădirea iluminată are următoarele avantaje:

  • producția de ouă și dimensiunea ouălor;
  • puii cresc și se dezvoltă mult mai repede;
  • păsările sunt mai puțin rănite pentru că se mișcă în jurul zonei iluminate;
  • crește perioada de producție a ouălor;
  • puii consumă mai bine alimentele, obținând mai multe substanțe nutritive și vitamine;
  • numărul de pui supraviețuitori crește.

Adesea crescătorii refuză electricitatea într-o turmă din cauza fricii de facturi mari de electricitate. Cu toate acestea, cu alegerea corectă a echipamentului, cheltuielile nu vor fi aeriene.

Caracteristici ale electrificării casei

Înainte de a furniza comunicații în turmă, trebuie să selectați luminozitatea. Dispozitivele foarte luminoase pot duce la pui agresiv, ceea ce provoacă bătăi. Păsările cu acest comportament sunt supuse unui mare stres, uneori pur și simplu rănite. Lumina diminuată este, de asemenea, distrugătoare, păsările în astfel de condiții sunt slab orientate în spațiu. Mai mult, cu o lumină insuficientă, producția de ouă a puiilor cade. Cel mai bun este considerat un sistem cu intensitate luminoasă reglabilă.

Atenție! Din când în când dispozitivele sunt acoperite cu praf, ceea ce duce la scăderea intensității iluminării. De aceea, din când în când trebuie să fie curățate.

Luminozitatea iluminării din coșul de pui ar trebui să fie de 30 de apartamente. Dacă în clădire există unul sau mai mulți cocoși, iluminatul va ridica până la 15 apartamente.

Lumina din turmă trebuie să se stingă atunci când toți puii sunt deja ascuțiți, deoarece noaptea păsările se deplasează prost și pur și simplu nu pot intra în casa lor sau în biban. Mulți crescători de novici nu știu ce fel de iluminare pentru coopul de pui este optim în sezonul de iarnă. În această perioadă, puii de lumină trebuie să se aprindă nu numai dimineața, ci și seara.

Dacă puii încep să lupte după instalarea lămpilor în casă, iluminatul este diminuat în mai multe apartamente. În plus, nu puteți activa dramatic lumina, poate dezorienta păsările. Cel mai bine este să aprindeți instrumentele treptat, ceea ce va crea efectul răsăritului și va face ciclul găinilor mai natural. De asemenea, timpul și gradul de iluminare pot fi ajustate cu un temporizator.

Perioada optimă de aprindere a luminii este de 7-15 minute. Dacă este imposibil să instalați un astfel de sistem, lumina se aprinde treptat în clădire. În primul rând, lămpile îndepărtate sunt aprinse, trecând treptat spre alții. În același scenariu, stingeți iluminatul din casă.

Atenție! Nu puteți activa iluminarea pentru întreaga zi imediat după instalarea lămpilor.

O schimbare bruscă a mediului va provoca stres la puii de găină. Prin urmare, dispozitivele includ treptat, adăugând una la două ore de lucru pe zi. Conform acestei scheme, timpul de funcționare a energiei electrice este ajustat la 10 ore în vară și 11-14 în timpul iernii. Pentru confort, sistemul poate fi suplimentat cu un temporizator.

Alegerea lămpilor pentru casă

Potrivit crescătorilor experimentați, lămpile ar trebui instalate la fiecare 5-6 metri de coopul de pui. Dispozitive de alimentare recomandate - 40-60 volți. Acest principiu vă permite să calculați numărul de lămpi necesare pentru iluminarea farului.

Ambele becuri incandescente fluorescente și convenționale sunt potrivite pentru echipamentele de păsări. Acestea din urmă, printre altele, sunt rezistente la temperaturi scăzute. Dispozitivele fluorescente sunt nedorite în casele de păsări, deoarece ele afectează vederea animalelor.

O altă opțiune pentru instalarea în casă este plantele de sodiu, dar acestea sunt scumpe.

Cea mai profitabilă și opțională pentru casă sunt LED-urile. Au o durată lungă de viață și un grad ridicat de iluminare. În plus, astfel de sisteme sunt economice în comparație cu corpurile de iluminat tradiționale. În magazinele de specialitate de astăzi puteți găsi lămpi, create special pentru casele de iluminat pentru păsări.

De asemenea, culoarea de culoare joacă un rol:

  • pentru animalele agresive este mai bine să folosiți dispozitivele albastre, ele acționează liniștitor;
  • pentru a accelera dezvoltarea și creșterea păsărilor folosind lămpi verzi;
  • utilizarea iluminatului portocaliu pentru a îmbunătăți productivitatea;
  • Nu se recomandă utilizarea dispozitivelor roșii, munca lor reducând numărul de ouă produse de pui.

La proiectarea comunicațiilor electrice, casa de păsări trebuie să țină cont de umiditatea ridicată din încăpere. Prin urmare, numărul de cabluri, cronometre și alte dispozitive electrice trebuie să fie minim. O clapă cu un comutator este amplasată în afara coșului de pui sau într-un vestibul special echipat.

Atunci când se deplasează prin casă, puii pot atinge iluminatoarele, astfel încât lămpile sunt în mod necesar scufundate în abajururi durabile. De asemenea, crescătorii folosesc de multe ori abajururi, cu ajutorul lor, lumina poate fi îndreptată în părțile necesare ale coopului de pui.

De ce trebuie să aprinzi coșul de pui în timpul iernii

Cel mai bine este să setați un temporizator pentru iluminatul de iarnă. Deoarece este necesar să porniți și să opriți lumina de 2 ori pe zi. Este necesară creșterea perioadei de lumină din casă din noiembrie. În acest moment, păsările încetează să mai pătrundă. În plus, este de iarnă că producția de ouă a păsărilor cade. Dacă prelungirea artificială a zilei în casă, păsările vor produce mai multe ouă. Cu iluminare bună, puii se dezvoltă mult mai repede.

Este necesar să prelungească orele de zi în sezonul de iarnă de la 12 la 14 ore. Porniți lămpile în zori și stingeți 3-4 ore după apusul soarelui. Este important să observăm regularitatea regimului. Acest mod de iluminare creează iluzia de lumină naturală, iar puii se simt confortabil.

Pin
Send
Share
Send
Send